用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 九龍塘基華小學07年9月小一生請進
樓主: PH2
go

九龍塘基華小學07年9月小一生請進 [複製鏈接]

原文章由 hinlaam 於 07-9-8 18:15 硐表
Hi Babysiu, 我住將軍澳區, 有冇好介紹....

我唔係住TKO,過以我所知TKO都有很多幼稚園,我阿姨住TKO,佢兩仔仔讀全日,學費唔係好貴

Heidi 媽,hinlaam 媽

你哋仔仔第幾組?我仔仔第2組,唔知同唔同一組.....29号家長座談會你哋會唔會出席,我會去

仔仔同我講今日有個同學係英文堂時 ,比老師叫醒....

:) Hi 各位家長:

小一開始有少量HOMEWORK, 請問應該和小朋友一起做,或讓小朋友自己做呢?但小朋友總是不能自覺,真的很頭痛:cry: .你們的小朋友是否一樣呢?

C2:-x

原文章由 Heidi媽 於 07-9-11 09:36 硐表
Babysiu,

我仔第四組. 29/9應該可以出席家長會的.
我冇聽呀仔講過話有同學上堂'訓'左, 可能佢太累了.

29号到時大家可以say hello

原文章由 C2 於 07-9-11 20:00 硐表
:) Hi 各位家長:

小一開始有少量HOMEWORK, 請問應該和小朋友一起做,或讓小朋友自己做呢?但小朋友總是不能自覺,真的很頭痛:cry: .你們的小朋友是否一樣呢?

C2:-x ...

我做法就係會叫他自己做,唔識做先教他做,做完給我檢查一次,我由K3已開始這樣做法

hello 大家好...

若冇記錯...我仔仔應係第五組...

大家有冇覺得 D 英文功課怪怪地...好像零零碎碎, 我唔知點形容....

D 數學, 數數目, 係咁淺的嗎???

我想問吓你哋, 點解簡基華??

原文章由 Babysiu 於 07-9-11 21:20 硐表

我做法就係會叫他自己做,唔識做先教他做,做完給我檢查一次,我由K3已開始這樣做法

原文章由 hinlaam 於 07-9-11 23:16 硐表
hello 大家好...

若冇記錯...我仔仔應係第五組...

大家有冇覺得 D 英文功課怪怪地...好像零零碎碎, 我唔知點形容....

D 數學, 數數目, 係咁淺的嗎???

我想問吓你哋, 點解簡基華??

...

以我所知小一上學期會淺,下學期會深啲,但聽一些家長說當升小二就突然深好多,現在就當給他們重温K3所學.....同埋基華唔會好似一些學校課程讀高半級至一級

点解我會簡基華?.........仔仔幼稚園校長推介,所以學校年年都有入讀基華,加上問過讀緊家長,都說學校校長和老師有愛心,小朋友讀得開心.......起碼現在見到仔仔返学很開心,很鍾意學校,之前還檐心佢返學唔開心,唔喜歡這校.....

你好似有些檐心學校教學程度淺?你又當初点解會簡基華?

各位 1C ma ma

請問今天有冇英文功課....?? 手冊有寫, 但又揾唔倒, 請痛苦...候佳音...

原文章由 Babysiu 於 07-9-12 12:21 硐表

以我所知小一上學期會淺,下學期會深啲,但聽一些家長說當升小二就突然深好多,現在就當給他們重温K3所學.....同埋基華唔會好似一些學校課程讀高半級至一級

点解我會簡基華?.........仔仔幼稚園校長推介,所以學校年年都有 ...

原文章由 hinlaam 於 07-9-12 21:15 硐表
各位 1C ma ma

請問今天有冇英文功課....?? 手冊有寫, 但又揾唔倒, 請痛苦...候佳音...

Longman English Handwriting P.4,5

吓, 真係有英文功課...明早問問他....

原文章由 Babysiu 於 07-9-12 22:21 硐表

Longman English Handwriting P.4,5

今日第一日開始返全日,你哋仔仔適唔適應呀

妳地好, 小兒讀1B 班.
學校個網頁好似好簡單, 都吾多相睇, 又無甚麼資料..., 好似無資訊交流到, 睇怕上完一年, 都吾知囝囝在學校點樣過   
至於另一間基華個網頁好似多好嘢睇( http://www.keiwa.edu.hk/) , 又有班相, 又有其他資訊, 留言區.. 學校好像積極, 又聽家長意見....聽人講:成績仲好過九龍塘基華 ..
我好似有小小後悔 担心間學校教得吾好

[ 本文章最後由 mingming1314 於 07-9-18 10:44 編輯 ]

可能學校位處41區, 不少家長跨區叩門, 不愁收生不足. 所以不需好的網頁來吸引家長. 但其實, 好的網頁能幫助家長與學校建立良好關係...(係人都知, 吾多講了)
坐校車時, 和其他高年級家長提過, 她們都曾對家教會反應過, 但都無有改善.
應該點做好? 跟校長提意見? 一個人有用嗎?

原文章由 mingming1314 於 07-9-18 10:29 硐表
妳地好, 小兒讀1B 班.
學校個網頁好似好簡單, 都吾多相睇, 又無甚麼資料..., 好似無資訊交流到, 睇怕上完一年, 都吾知囝囝在學校點樣過   
至於另一間基華個網頁好似多好嘢睇( http://www.keiwa.edu.hk/) , 又有 ...

你好,我都有同感,我成日上學校個綱頁睇下有冇最新相睇,点知次次都很失望,冇嘢睇......由我選這校到現在都设有改善 ,反而同你一樣,入去彩虹基華個綱頁就唔同,有很多嘢睇,很有活力,非常吸引...........過,我暫時都沒有後悔,最緊要小朋友讀得開心,仔仔昨晚還同我說很喜歡這校

試下click綱頁內既'更多資訊',會睇到去年活動照片!

另外'e-class'會有班訊,可嘗試月尾既家長座談會向校方反應意見!個人覺得校長好肯聽意見的,但能否改善就不得而知,但總好過封閉教育吧!

e-class : http://eclass.kwpskt.edu.hk/templates/

Hi MingMing1314, Babysiu, CX111,

你們好.

對於基華(九龍塘) 個網頁, 我都好有同感同埋想講咗好耐. 它真係相對其他學校的網頁來得遜色. 我天天都上去查看, 好像可看的都很少, 沒有其他學校來得豐富, 好像透明度較低.
例如第一階段自行收生, 好多其他學校已經將需要的資料, 都會再放上自己的網頁裡給他人做參考; 但我天天上去查看都不見有.   

當然我相信一所學校不是只靠網站的內容去作招徠, 只是在我們這些對此校有興趣的家長, 學校網站卻是我們去了解的第一道門檻, 所以希望你們這些現任家長再向學校反映反映?

不過, 我仍然對這學校有信心和好感, 會幫囡囡自行階段先報報看, 希望可以入到啦.

MingMing1314,

請問你的小朋友是跨區入讀的嗎?

[ 本文章最後由 lamlammama 於 07-9-18 16:06 編輯 ]

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

原文章由 CX111 於 07-9-18 14:52 硐表
試下click綱頁內既'更多資訊',會睇到去年活動照片!

另外'e-class'會有班訊,可嘗試月尾既家長座談會向校方反應意見!個人覺得校長好肯聽意見的,但能否改善就不得而知,但總好過封閉教育吧!

e-class : http://eclass.kwpskt.e ...

想問e-class密碼係學校比,定係其他

原文章由 lamlammama 於 07-9-18 16:01 硐表
Hi MingMing1314, Babysiu, CX111,

你們好.

對於基華(九龍塘) 個網頁, 我都好有同感同埋想講咗好耐. 它真係相對其他學校的網頁來得遜色. 我天天都上去查看, 好像可看的都很少, 沒有其他學校來得豐富, 好像透明度較 ...

祝你成功
‹ 上一主題|下一主題