用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進-Part 2
樓主: sandylaw
go

西灣河基灣家長請內進-Part 2 [複製鏈接]

醒目開學勳章

cincin,
何校長雖然個樣嚴肅但她將基灣的學生和老師能力慢慢提高,而且好多小朋友好鍾意她,她好細心!
林校長接觸幾次但感覺良好,好誠懇、講話好溫柔! 基灣在他的帶領應該都有不錯的效果。至於升中的成績其實好睇家長的選擇,學校只是配合給予意見。

Hi Xanthe, 你好 !! 多謝意見 ~~ 想請問下基灣會唔會一入去就分精英班呢 ? 定係3年級以上先分呢 ? 我在簡介會那天見過那個英語外籍老師, 但佢無乜笑容, 少少嚴肅, 我地都無人問佢野, 唔知佢係唔係唔仲意學校叫佢星期六返學校幫手呢 ??  因為我見其他學校的英語外籍老師大都好friendly & talkative架, 唔知呢 ?!  

另外, 想問你而家個小朋友讀幾年級呀 ?!  功課開始多未呀 ?!    得閒要多d同你取下經先 !!  多多指教 ~~  cincin
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

醒目開學勳章

cincin,

想請問下基灣會唔會一入去就分精英班呢 ? 定係3年級以上先分呢 ? ==> p.4才分,計p.3全年考試成績。

我在簡介會那天見過那個英語外籍老師, 但佢無乜笑容, 少少嚴肅, 我地都無人問佢野, 唔知佢係唔係唔仲意學校叫佢星期六返學校幫手呢 ??  因為我見其他學校的英語外籍老師大都好friendly & talkative架, 唔知呢 ?!  ==>唔係呀,他好friendly,平時見到佢都會say hi嫁喎!星期六係工作日黎嫁,所以佢應該係要番工!

另外, 想問你而家個小朋友讀幾年級呀 ?!  ==> 大女讀p.6,細仔讀p.1

功課開始多未呀 ?!  ==>大女多功課因黎緊係呈分試,呀仔唔多呀!

Hi Xanthe, 多謝回覆 !! 你大女細仔都是讀基灣一齊嗎 ?? 那個大女應該好忙了, 請問小六在放心仲有無補課呢 ?? 學校教得緊湊嗎 ? 定係要家長在家幫小朋友預習下先呢 ?!   cincin
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

打錯字......, 係放學仲有無補課呢 ?? 學校教書教得緊湊嗎 ? cincin

醒目開學勳章

Cincin,

你大女細仔都是讀基灣一齊嗎 ?? ==> yes and of course.

那個大女應該好忙了, 請問小六在放心仲有無補課呢 ?? ==> no, she doesn't go to 補習

學校教得緊湊嗎 ? ==> 小六和小五會緊些,小一暫時不覺好緊湊喎!

定係要家長在家幫小朋友預習下先呢 ?!  ==> 我冇做嫁禍!

Hi Xanthe, 請問是不是小四開始功課量會增多呢 ?! (每日3-4樣就梗架啦, 亦屬正常), 但是否都幾重"抄寫"呢 ?!  請給意見, 謝~~  cincin

醒目開學勳章

cincin,

每間小學都會開始著重小四,因為開始要函接中學的程度。如果太淺程度,家長就要擔心升中函接和派位。基灣著重數學,數學平均都有3-4份(精英班)。你話"抄寫"的意思係抄書嗎?寫詞語算唔算抄寫?做中文練習例如重組句子/擴張句子/作句......算抄寫嗎?這些都是會做的功課,我覺得唔算太多了。

原帖由 cincin 於 09-9-14 12:50 發表
Hi Xanthe, 請問是不是小四開始功課量會增多呢 ?! (每日3-4樣就梗架啦, 亦屬正常), 但是否都幾重"抄寫"呢 ?!  請給意見, 謝~~  cincin

Hi Xanthe, 明白明白, 小三小四開始變多亦屬正常, 我只是比有一些家長提醒我, 話基灣功課出名是多, 我驚左, 所以好想問多少少, 清楚d啫. 唔勤力唔用功, 點會有好成績呢......?! cincin

原帖由 Xanthe 於 09-9-15 13:52 發表
cincin,

每間小學都會開始著重小四,因為開始要函接中學的程度。如果太淺程度,家長就要擔心升中函接和派位。基灣著重數學,數學平均都有3-4份(精英班)。你話"抄寫"的意思係抄書嗎?寫詞語算唔算抄寫?做中文練習例如重組句子 ...

原帖由 cincin 於 15-9-2009 16:33 發表
Hi Xanthe, 明白明白, 小三小四開始變多亦屬正常, 我只是比有一些家長提醒我, 話基灣功課出名是多, 我驚左, 所以好想問多少少, 清楚d啫. 唔勤力唔用功, 點會有好成績呢......?! cincin

...

cincin, 功課的目的是為了鞏固知識, 所以老師給予的功課都是因應學習進度而安排的. 其實功課多寡與否,  可說是因人而異. 4樣算少? 6樣算多嗎? 答案亦十分主觀. 希望能解答你心中的疑慮!

~Lovely 1C Baby 09/10~

Hi Jacquelinelty, 多謝你的意見, 我都覺得功課多與少真係好睇個家長點睇同埋個小朋友合唔合作, 真係好主觀, anyway, 無乜功課又想派得好, 又想成績, 這個世界點會有"free lunch"架 ??!!

我亦同意每天都要有功課, if not, 個小朋友太得閒會太懶散, 咁細過(小二, 小三)仲未識自己溫書lor ~~  cincin

醒目開學勳章

cincin,

都唔係嫁,小朋友細細個開始train佢自己溫習,慢慢你就可以放手!問題係我地d家長肯唔肯放手!

原帖由 cincin 於 09-9-16 16:48 發表
Hi Jacquelinelty, 多謝你的意見, 我都覺得功課多與少真係好睇個家長點睇同埋個小朋友合唔合作, 真係好主觀, anyway, 無乜功課又想派得好, 又想成績, 這個世界點會有"free lunch"架 ??!!

我亦同意每天都要有功課, i ...

Hi Xanthe, 第一我真係未識放手; (原來學識放手真係好難架, 又或者可能我太差勁了), 而家個女小三, 由小二開始train佢要自己做曬功課, 只留"真係"唔識做個d等我同老公放工返黎教佢做, 漸漸佢都學懂了, 因為晚飯後的時間實在太緊迫了 !!  

有時聽到某d媽咪喊咁口講, 要找補習中心, 因為小朋友在家, 由老人家看顧或工人姐姐睇, 都唔肯做功課, 實在太慘了 ~~ 仲好無奈添....., 因為只可以在電話遙控, 你有你講, 佢有佢hea.....唉 !!  我相信如果係全職媽咪d小朋友就無這隻歌仔唱了, right ?!  cincin

原帖由 Xanthe 於 09-9-18 18:15 發表
cincin,

都唔係嫁,小朋友細細個開始train佢自己溫習,慢慢你就可以放手!問題係我地d家長肯唔肯放手!

醒目開學勳章

cincin,

都唔係嫁,有些全職媽媽都會比小朋友補習。教小朋友真係要用腦,慘過去打工嫁!

原帖由 cincin 於 09-9-18 21:51 發表
Hi Xanthe, 第一我真係未識放手; (原來學識放手真係好難架, 又或者可能我太差勁了), 而家個女小三, 由小二開始train佢要自己做曬功課, 只留"真係"唔識做個d等我同老公放工返黎教佢做, 漸漸佢都學懂了, 因為晚飯後的 ...

Hi Xanthe, yes, exactly, 簡直鬥智鬥力添啦, 教養小朋友真係難過"出去打工"好多, 這份"工"唔易打架, 我仲係在職媽媽, 其實我都好佩服那些"全職媽咪", 超偉大 ~~ 我祈望我好快可以做全職媽咪 (因為我有兩個小朋友, 黎緊細仔就黎升埋小學, 我就死梗架啦, 所以考慮緊轉做全職媽咪), 大家一起加油吧 !!     cincin

原帖由 Xanthe 於 09-9-18 22:51 發表
cincin,

都唔係嫁,有些全職媽媽都會比小朋友補習。教小朋友真係要用腦,慘過去打工嫁!

醒目開學勳章

cincin,

咁你個女讀基灣嗎?

原帖由 cincin 於 09-9-19 11:28 發表
Hi Xanthe, yes, exactly, 簡直鬥智鬥力添啦, 教養小朋友真係難過"出去打工"好多, 這份"工"唔易打架, 我仲係在職媽媽, 其實我都好佩服那些"全職媽咪", 超偉大 ~~ 我祈望我好快可以做全職媽咪 (因為我有兩個小朋友,  ...

hi Xanthe, 唔係呀, 我個女係丘佐榮小三, 之前好想入基灣, 低考過唔收lor, 所以有時都會多留意基灣的事情, 因為一直都想入lor, anyway, 多謝你的意見呀 ~~ cincin

原帖由 Xanthe 於 09-9-19 16:02 發表
cincin,

咁你個女讀基灣嗎?
‹ 上一主題|下一主題