用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進-Part 2
樓主: sandylaw
go

西灣河基灣家長請內進-Part 2 [複製鏈接]

醒目開學勳章

xanthe

我諗頭3志願及自行這些數據無多大作用(對不起, 我是想說我知了都沒有太具體的概念).  我覺得就算派到第2志願都未必會人人鐘意, 唔好講話第3了.  

我諗家長最想知道的是有幾多%派到band 1, band 2.  咁我地可以自己大約估計下自己小朋友的情況.  所以我成日都希望學校可以將banding既數據post出黎, 等我地d家長可以心中有數.  因為我地以前讀書時有5個band, 而家得3個, 真係唔識分邊d係band 1, 2, 3呀.  

學校post出來的都是after叩門之後的結果, 這樣就唔係最original 既result了.  叩門要睇彩數, 要個學生同家長肯去叩同佢地心儀d mei既學校, 太多外在環境因素影響了.  學校成日都話咁樣先至準, 我反而覺得咁樣先至唔準, 我想知既係最pure既派位成績.  若學校可以2個result都post出黎, 那就更好啦.  但兩選一的話, 我情願要original的了, 那我可較容易估計到小朋友的情況.   

原文章由 Xanthe 於 07-7-18 15:31 發表
更正!升中派位原來頭3志願+自行派位才71%!sorry!!

醒目開學勳章

Andyrain,

我同意你的講法!尋日好認真咁做左個比較(2間基灣),發覺左d問題大家研究一下!

NEW
OLD
庇理羅士女子中學

張祝珊英文中學

嘉諾撒書院

香港中國婦女會中學

皇仁書院

筲箕灣官立中學

聖公會鄧肇堅中學

聖馬可中學

聖保羅男女中學

赤柱聖士提反書院

聖保羅書院

聖士提反女子中學

中華基金中學

華仁書院

英華女學校

中華傳道會劉永生中學

金文泰中學

港島民生書院

張振興伉儷書院

醒目開學勳章

NEW
OLD
北角協同中學

顯理中學

衛理中學

寶血女子中學

筲箕灣東官立中學

嶺南中學

嶺南衡怡紀念中學

閩僑中學

漢華中學

玫瑰崗學校

慈幼英文學校

聖貞德中學

聖公會李福慶中學

聖公會蔡功譜中學

東華三院李潤田紀念中學

福建中學 (小西灣)

港澳信義會慕德中學

香港鄧鏡波書院

伊斯蘭脫維善紀錄中學

蘇浙公學

文理書院(香港)

聖言中學

拔萃女書院

嘉諾撒聖方濟各書院

聖保祿中學

拔萃男書院

福建中學(觀塘)

人數

醒目開學勳章

我發覺如果排位排中中先應該會派到eg. 民生,應該家長比較喜歡選英中。而2間學校派的band 1 英中又好像差不多,但如果include埋民生作band 1 的話,band 1 %就會高d。please correct me if i am not right!!

BTW, 邊到可以check到邊間係band 1 英中呢?

[ 本文章最後由 Xanthe 於 07-7-19 22:39 編輯 ]

醒目開學勳章

xanthe

首先聲明, 我真係唔識分banding的.  有d人講過總之係英中就叫做band 1, 但我又覺得咁樣有問題喎.  

好似話d學校既banding係睇佢地收既係mei banding既學生.  若佢收既係band 1既學生, 那間學校就叫做band one既學校.  

學校方面或pta可唔可以俾多support係呢方面呢??
學校可做的是: 公佈最pure的數據及有幾多學生成功叩到門, 叩到什麼學校.
pta: 設一些講座給家長有關學校banding的問題, 我相信, 都應該有幾多既家長是不太清楚的.  你已經咁接近學校, 但係連你都未清楚就知道這都是家長們面對的一個問題.  同埋我覺得最好俾埋d五年級, 甚至四年級既家長聽, 因為可以早d明白, 早d做好準備.  聽完唔明, 都可以同其他家長討論下, 又或者可以等下次再有講座時發問.

若上述兩樣野都真的能做到, 那"錯配"的情況將會減少及家長可有效地採取策略, 那派位成績可能會有所提升.

我既諗法唔知啱唔啱呢?

原文章由 Xanthe 於 07-7-19 22:34 發表
我發覺如果排位排中中先應該會派到eg. 民生,應該家長比較喜歡選英中。而2間學校派的band 1 英中又好像差不多,但如果include埋民生作band 1 的話,band 1 %就會高d。please correct me if i am not right!!
...

醒目開學勳章

民生應該係band one, 因為新基灣話佢地有近9成派到band 1嘛, 所以民生都應該係band one.

原文章由 Xanthe 於 07-7-19 22:34 發表
...

無咁厲害 - 有近9成派到band 1。係有90人派到第一志願,
比你嚇死。

[ 本文章最後由 靖兒 於 07-7-20 10:51 編輯 ]

醒目開學勳章

真架, 佢舊年前年都係打明話有89, 8x(87or above)派到band one架.  我剛去睇過, 你所寫既90人係第一志願, 唔等於第2志願一定唔係band one的.  今年佢無寫明派到幾多%係band one呀.  好奇怪, 我睇了佢幾年, 年年都有寫明幾多%派到band one的, 但係今年就無寫到????  我真係見過的.  同埋係小學概覽都係佢有over 87%(我唔記得實數)的.  不過佢今年派到第一志願比舊年少了足足17人咁多呀!!!!

原文章由 靖兒 於 07-7-20 10:33 發表
無咁厲害 - 有近9成派到band 1。係有90人派到第一志願,
差「口的」比你嚇死。

醒目開學勳章

Andyrain,

係呀我係這幾年都見佢地有mentioned band 1 %但今年就唔多覺!

我地PTA已suggest 早些比d升中info(升中講座比P.5家長) not only for p.6,仍向有關人士要求......:-| :-|

原文章由 AndyRain 於 07-7-20 11:46 發表
真架, 佢舊年前年都係打明話有89, 8x(87or above)派到band one架.  我剛去睇過, 你所寫既90人係第一志願, 唔等於第2志願一定唔係band one的.  今年佢無寫明派到幾多%係band one呀.  好奇怪, 我睇了佢幾年, 年年 ...

醒目開學勳章

xanthe

係呀, 我頭先去睇, 連以前有寫開的banding%都無晒.  

係啦, 俾埋d五年級家長聽, 咁佢地早d諗下研究下都好呀!!! 反正個hall一定坐得晒5, 6年級的家長架啦. 升中好緊要架, 可以影響個細路一世架, 去到一d唔好既學校, 識到d唔好既人, 咁就無架啦!!!

原文章由 Xanthe 於 07-7-20 12:13 發表
Andyrain,

係呀我係這幾年都見佢地有mentioned band 1 %但今年就唔多覺!

我地PTA已suggest 早些比d升中info(升中講座比P.5家長) not only for p.6,仍向有關人士要求......:-| :-|

各位媽咪,

我想問下基灣各方面都ok家, 師資....等等,
又想問下新翼, 你地有冇去過, 設備好嗎. 學校又冇比新生家長參觀, 因為其他既小學都有家. 你
們又提及有老師會離開, 她地係米好老師係家.
仲有我想問下, p1有冇分精英班, 有冇話邊班好d.  
老師邊個最好, 邊個最惡呀.   
學校係米要行好多樓梯家.....

因為我係新仔, 望賜教.

因為明德都收左阿仔. 它環境真係一流, 想問下, 係米都係基灣好d, 雖然係舊.

唔好意思, 好多野問, 希望你們可以幫一幫我呢個心煩人呀

醒目開學勳章

HAPPYFAMILY

我覺得兩間係好唔同既學校, 其實唔難揀的, 睇下你自己想要d mug野.  

校風方面, 兩間學校都係好純樸的.  最主要的分別我想是這間基灣的感覺給人較明德谷d, 功課多d.  但係其實一d都唔谷的.  不過谷唔谷就好睇個人定義.  我聽過有媽咪話佢個女(另一間學校的)每日4樣功課都話多.  

我對明德唔熟, 所以俾唔到comments.  不過你可以參考下佢地既升中派位率啦.

原文章由 Happyfamily 於 07-7-20 15:16 發表
各位媽咪,

我想問下基灣各方面都ok家, 師資....等等,
又想問下新翼, 你地有冇去過, 設備好嗎. 學校又冇比新生家長參觀, 因為其他既小學都有家. 你
們又提及有老師會離開, 她地係米好老師係家.
仲有我想 ...

Hi AndyRain

唔該晒你的意見, 你跟sandy都係一樣咁comment.

明德網冇升中派位率比我地睇呀, 所以唔知點...

不過我都仲想問下關於基灣的 :

1) 基灣各方面都ok家, 師資....等等,
2) 新翼, 你地有冇去過, 設備好嗎. 學校又冇比新生家長參觀, 因為其他既小學都有家.
3) 有老師會離開, 她地係米好老師係家.
4) p1有冇分精英班, 有冇話邊班好d.  
5) 老師邊個最好, 邊個最惡呀.   
6) 學校係米要行好多樓梯家.....安全嗎

唔好意思先, thanks

醒目開學勳章

happyfamily

你以下的問題我就答唔到你了, 因為我很少去學校的.  我諗xanthe可能會知啩. 你等下佢啦.

原文章由 Happyfamily 於 07-7-20 15:57 發表
Hi AndyRain

唔該晒你的意見, 你跟sandy都係一樣咁comment.

明德網冇升中派位率比我地睇呀, 所以唔知點...

不過我都仲想問下關於基灣的 :

1) 基灣各方面都ok家, 師資....等等,
2) 新翼, 你地有冇 ...

AndyRain

Anyway, many thanks.

xanthe, 可吾幫下我呢, 唔該

我諗xanthe可能會知啩. 你等下佢啦.

[/quote]

Xanthe,

:idea:請問五六年級是否同一個班主任架

唔知其他班的班主任是否已經定左每年都係一樣
仲有知唔知今年九月1C班係邊個呢,佢係點ga呢

all,

沉日返過學校, 門口樓梯上蓋正進行維修, 以後落雨都唔怕比水滴親 , 所以我話校長辦事能力高

我都好想知邊D中學是Band 1,2,3,如果早D知其實可以早D部署,依家好以入到精英班都可選Band 1,我就好想知學校附近有乜學校是Band 2,不知中國婦女會是Band幾呢?有無人知呢?我都知自己的小朋友唔多叻,與其同其他小朋友爭入Band 1,不與選一些Band 2頭D學校,等小朋友讀得無咁大壓力.

[ 本文章最後由 sy123456 於 07-7-21 12:17 編輯 ]

原文章由 ffhhmama 於 07-7-20 17:28 發表
all,

沉日返過學校, 門口樓梯上蓋正進行維修, 以後落雨都唔怕比水滴親 , 所以我話校長辦事能力高

抵讚

醒目開學勳章

Andyrain,

仍需努力爭取!
原文章由 AndyRain 於 07-7-20 14:55 發表
xanthe

係呀, 我頭先去睇, 連以前有寫開的banding%都無晒.  

係啦, 俾埋d五年級家長聽, 咁佢地早d諗下研究下都好呀!!! 反正個hall一定坐得晒5, 6年級的家長架啦. 升中好緊要架, 可以影響個細路一世架, 去 ...
‹ 上一主題|下一主題