用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進-Part 2
樓主: sandylaw
go

西灣河基灣家長請內進-Part 2 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我都想今個星期日清理門戶,掉晒d無用的野!

原文章由 sandylaw 於 07-7-5 14:59 發表

都未放暑假,咁快就掉哂D野

醒目開學勳章

sandylaw

原來都怕d先生突然間叫佢ling某一樣野番學校到時就死了, 但係再諗下, 而家趁有假期唔執, 一路都再無公眾假期了, 到時新書又黎, 邊有咁多位.  所以就一次過好痛快咁 dum, dum, dum, 全部唔要的都dum晒, 真係好爽.  見到個櫃成格空晒出黎, 真係好開心.  

xanthe

恭喜你個女入到精英班呀.  我個仔入唔到呀.

原文章由 sandylaw 於 07-7-5 14:59 發表

都未放暑假,咁快就掉哂D野

你好呀!各位!好難搵呀!
我的小朋友入左2A班呀!到底佢地點編架!2A班是否最差一班!好驚呀!

[ 本文章最後由 sy123456 於 07-7-5 21:06 編輯 ]

原文章由 AndyRain 於 07-7-5 20:05 發表
sandylaw

原來都怕d先生突然間叫佢ling某一樣野番學校到時就死了, 但係再諗下, 而家趁有假期唔執, 一路都再無公眾假期了, 到時新書又黎, 邊有咁多位.  所以就一次過好痛快咁 dum, dum, dum, 全部唔要的都dum ...

早排老師突然叫阿女拎番d功課和工作紙返去,果時真係嚇一跳,老師仲要連學期初既worksheet都要,攪到係咁摷,好彩最後都搵到咋 我都唔明做乜要帶返去,兩日後又派番返黎呢

醒目開學勳章

sandylaw

唔好嚇我喎, 不過算啦, 到時就直話俾先生聽啦.  上次都係啦, 無啦啦要攞番晒d獎勵咭番去, 搵到我隻野咁.  

而家好開心呀, 成年裏最free就是這幾個月了!!!!! (仲慘過我自己讀書個陣)

原文章由 sandylaw 於 07-7-6 00:37 發表

早排老師突然叫阿女拎番d功課和工作紙返去,果時真係嚇一跳,老師仲要連學期初既worksheet都要,攪到係咁摷,好彩最後都搵到咋 我都唔明做乜要帶返去,兩日後又派番返黎呢

醒目開學勳章

sandylaw,

因為抽樣給校長睇!

Andyrain,

don't worry!!! 校長已經睇晒全校嫁啦!唔駛keep!!!

原文章由 sandylaw 於 07-7-6 00:37 發表

醒目開學勳章

sy123256,

p.1 - p.3 冇分邊班好,大撈亂!Don't worry!!

原文章由 sy123456 於 07-7-5 21:04 發表
你好呀!各位!好難搵呀!
我的小朋友入左2A班呀!到底佢地點編架!2A班是否最差一班!好驚呀!

醒目開學勳章

yes, totally agreed!!! 好彩遲d呀女唔駛考會考唔係自己都要報埋!

原文章由 AndyRain 於 07-7-6 11:12 發表
而家好開心呀, 成年裏最free就是這幾個月了!!!!! (仲慘過我自己讀書個陣)

醒目開學勳章

Andyrain,

呀仔入邊班?駛唔駛話比你知多左邊幾本練習?

Xanthe,

出年學校重有啲咩改動呀??? 透露吓呀 我覺得現任校長真係幾好, 做嘢好快 要係呢到讚吓佢

醒目開學勳章

xanthe

你真係醒目, 唔該你話俾我知多左邊幾本啦, 等我係書展一次買埋, 慳番d錢.  我個仔入4d.  咁4年級除了a班, 其他的又有無分高低呀?

Andyrain,

呀仔入邊班?駛唔駛話比你知多左邊幾本練習?

醒目開學勳章

Andyrain,

你真係醒目, 唔該你話俾我知多左邊幾本啦, 等我係書展一次買埋, 慳番d錢.  ==> ok will tell you later.

我個仔入4d.  咁4年級除了a班, 其他的又有無分高低呀? => 冇分!

醒目開學勳章

ffhhmama,

仲未知道!出年會外評+學校會有法團校董會....

等我話比校長知有咁多人支持佢先!佢這年做得好辛苦!

原文章由 ffhhmama 於 07-7-6 12:02 發表
Xanthe,

出年學校重有啲咩改動呀??? 透露吓呀 我覺得現任校長真係幾好, 做嘢好快 要係呢到讚吓佢

醒目開學勳章

Xanthe

係呀, 你講俾校長知道, 我地真的覺得佢今年做得好架.  亦明日她需要時間.  請她繼續俾心機搞好間學校.

Xanthe

咩叫法團校董會呀

另外我個人覺得每星期先有一兩堂普通話唔係好夠, 可唔可以向學校提議吓每級有一班是用普通話教中文, 現時已經有好多學校用普通話教學啦, 我知道高班未必做到, 可以嘗試由底班做起:-|

醒目開學勳章

ffhhmama,

法團校董會 => 睇下明唔明,我都係了解當中!
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_2353/leaflet-sbm.pdf

可唔可以向學校提議吓每級有一班是用普通話教中文==>這個未必可行,如果每級得一班d家長實 ,曾問過老師佢地話怕個別差異更大。不過可以再提出見議,但未必可在來年實行。我地家長可以不停給予意見,校長樂於聆聽!

醒目開學勳章

Noted!!

原文章由 AndyRain 於 07-7-6 13:58 發表
Xanthe

係呀, 你講俾校長知道, 我地真的覺得佢今年做得好架.  亦明日她需要時間.  請她繼續俾心機搞好間學校.

原文章由 Xanthe 於 07-7-6 11:27 發表
sandylaw,

因為抽樣給校長睇!

Andyrain,

don't worry!!! 校長已經睇晒全校嫁啦!唔駛keep!!!

原來係咁

原文章由 AndyRain 於 07-7-6 13:58 發表
Xanthe

我都覺得校長好好,校長真係用心用力攪好學校呢!
我最欣賞校長係得就得,唔得就唔得,唔會講些官腔既說話

Xanthe,

謝謝你!咁我安心些,因為小朋友回家時我問佢和那些同學一班,佢話同些比較頑皮的小朋友一班,我仲以為佢編到一班較差的班中,而問佢一些成績好的同學編到那一些,佢話編到2D班,所以我以為2D班最好,相反2A班較差.
‹ 上一主題|下一主題