用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

Hello咁多位,好耐無見呀!各位小師妹返學習慣嗎?囡囡話校長讚今年既小一生醒目呀!!!
彤彤今年報左藝術體操同敲擊新秀,唔知抽唔抽到呢??
佢地班主任係舊年教視藝既黎老C,亞囡開心到彈起,因為佢好鐘意呢科架!!今日仲知道埋PTH係舊年班主任陳老C教就更加happy喇!!
我想問你地有無人報左PTH朗誦呀?今日派左份誦材但有兩篇,問亞囡佢又話老師無講,係咪二選一就得架喇??

原文章由 achan97 於 07-9-7 23:02 硐表
Hello咁多位,好耐無見呀!各位小師妹返學習慣嗎?囡囡話校長讚今年既小一生醒目呀!!!
佢地班主任係舊年教視藝既黎老C,亞囡開心到彈起,因為佢 ...

你囡囡真好彩,黎老師 ,佢好受學生愛戴架.我囡囡都好鍾意佢,不過未俾佢做過班主任.
朗誦係咪一篇散文,一篇新詩?應該只選一篇.因為組別唔同.同一場比賽,幾十個同學都係背埋同一首.

Dear aggie0316,

我囡囡選了一個活動,樣樣都話唔想學喎!
乜小二有「跳繩」學咩?
Website無寫……

手指突出的骨仔弄損突別痛架 :cry:

原文章由 aggie0316 於 07-9-6 13:51 硐表
hi Joyful-Life,
小朋友選邊二個活動呀? aggie想繼續基礎体操同報跳繩,上次見到大姐姐玩花式,所以佢好想學。
是呀,跆拳道的小朋友係我囡囡,小兒科來的,腳踢有穿鞋不會痛,手打就有少少的,練習時出直拳弄損手突出的骨仔,所以 ...
Joyful Life

原文章由 achan97 於 07-9-7 23:02 硐表
佢地班主任係舊年教視藝既黎老C,亞囡開心到彈起,因為佢 ...

Dear all
大家好,
囡囡報了藝術體操及唱遊,
前晚回家看通告和寫回條,
她已自行寫好了課外活動號碼和日期了,
留下全名給我寫, 和簽名
她話"我要報藝術體操和芭蕾舞"
我話因為已有普通話了, 只可以報一樣啊,
後來想到未必抽到,
都是加個唱遊好D,

囡囡又話她做了宗教科科長,
她很喜歡班主任文老師,

原文章由 hoyeema 於 07-9-7 16:53 硐表
妳好,

我囡囡都是坐18號車,
她是坐第4排(tko plaza)上車, 每天有個小妹妹等我囡囡上車,叫嘉嘉.同佢一班.

Dear hoyeema
你好,
我想
"每天有個小妹妹等我囡囡上車,叫嘉嘉"
她是我的囡囡了,
她早己日講, 在車上和一個同學坐,
她叫可可粉, 和她的全名給我聽,
又是1B班的, 全班有5位同學坐18號車
歡迎你到來,

Blythemia>>>咁就太好喇!因為囡囡本身好鐘意視藝科所以佢舊年經已特別鐘意黎老師,而家聽你咁講就知道唔只係因為咁喇!:) :)
我都估係二選一但問囡囡個衰妹又話唔知,但係我都係唔多明咁揀左之後駛唔駛話返比老師知架??唔係話自已練習架咩?

原文章由 Blythemia 於 07-9-8 00:21 硐表

你囡囡真好彩,黎老師 ,佢好受學生愛戴架.我囡囡都好鍾意佢,不過未俾佢做過班主任.
朗誦係咪一篇散文,一篇新詩?應該只選一篇.因為組別唔同.同一場比賽,幾十個同學都係背埋同一首. ...

joyful-life>>>唔緊要,你幫佢報一樣再加上普通話都已經有兩樣,唔駛上課外活動導修堂時做下功課都好架!等佢自已今年玩完知好玩出年就會叫你報,hehe.......
「跳繩」係指創意動感,包含花式跳繩同少少體操,好精彩架!!

原文章由 Joyful-Life 於 07-9-8 02:18 硐表
Dear aggie0316,

我囡囡選了一個活動,樣樣都話唔想學喎!
乜小二有「跳繩」學咩?
Website無寫……

手指突出的骨仔弄損突別痛架 :cry:

id00288>>你囡囡好成熟呀,自已填好哂,勁!
只可以報一樣?唔係兩樣咩?我囡囡舊年除PTH外都仲有兩樣課外活動喎,今年改左?

原文章由 id00288 於 07-9-8 09:49 硐表

Dear all
大家好,
囡囡報了藝術體操及唱遊,
前晚回家看通告和寫回條,
她已自行寫好了課外活動號碼和日期了,
留下全名給我寫, 和簽名
她話"我要報藝術體操和芭蕾舞"
我話因為已有普通話了, 只可以報一樣啊,
後來想到 ...

原文章由 achan97 於 07-9-8 10:22 硐表
id00288>>你囡囡好成熟呀,自已填好哂,勁!
只可以報一樣?唔係兩樣咩?我囡囡舊年除PTH外都仲有兩樣課外活動喎,今年改左?

Dear achan97
是可以報兩樣的, 只是我不想她參加太多課外活動,
無時間在校內做功課, 因為我和太太都要上班,
好多時要8-9點才回到家, 所以希望她能在校內完成,
回家只要溫習和看書等,
星期六又要學琴和游水啊

achan97,

您講得好啱,唔駛上課外活動的課堂可以讓囡囡做功課,有老師或大姐姐睇住、又有其他同學一齊做,應該會做得好D (希望係啦)。

囡囡最後決定報 "非洲鼓"。
本來我都想佢報多一樣,不過佢什麼都唔想報,仲話老師叫佢自己決定報乜,唉…… (真係要多謝老師提醒佢呀)

報 "非洲鼓" 都好嘅!淨係P1先至有,第二年想報都無,最怕係抽唔到就煩喇!
依家囡囡每日都有一堂可以做功課,希望佢可以做得晒啦!

原來「跳繩」即係 "創意動感",學校網頁無有介紹唔知道添!:loveliness:

原文章由 achan97 於 07-9-8 10:19 硐表
joyful-life>>>唔緊要,你幫佢報一樣再加上普通話都已經有兩樣,唔駛上課外活動導修堂時做下功課都好架!等佢自已今年玩完知好玩出年就會叫你報,hehe.......
「跳繩」係指創意動感,包含花式跳繩同少少體操,好精彩架!!

...
Joyful Life

請問各位家長:

電子教育出版的「中、英、數 (網上) 學習提升課程」是否做功課或補充練習之類東西?

知唔知每日要用幾耐時間做?

好似和學校有好緊密的聯繫,有無多些資料提供這是什麼課程?

謝謝!
Joyful Life

Joyful-Life>>>非洲鼓好呀!!!!我囡囡舊年都係報非洲鼓,除左初初投訴下手痛之外都好鐘意架,佢地年尾大匯演時表演好好睇架!!!:) :)

原文章由 Joyful-Life 於 07-9-8 23:33 硐表
achan97,

您講得好啱,唔駛上課外活動的課堂可以讓囡囡做功課,有老師或大姐姐睇住、又有其他同學一齊做,應該會做得好D (希望係啦)。

囡囡最後決定報 "非洲鼓"。
本來我都想佢報多一樣,不過佢什麼都唔想報,仲話老師叫佢自 ...

我無幫囡囡買呢個補充,所以唔知做幾耐!!!舊年學校有中文每日一篇要做,唔駛錢既,我另外就比左錢買另一個英文united english的英文每日一篇,但呢個要自己比錢既!!可能我囡囡做野比較慢,我成日覺得時間唔多夠用所以今年都要唸真先買....... 應該黎緊呢個WEEK都仲有其他宣傳單張,你可以睇埋先決定!!

原文章由 Joyful-Life 於 07-9-8 23:45 硐表
請問各位家長:

電子教育出版的「中、英、數 (網上) 學習提升課程」是否做功課或補充練習之類東西?

知唔知每日要用幾耐時間做?

好似和學校有好緊密的聯繫,有無多些資料提供這是什麼課程?

謝謝! ...

盡快action啦,要你日日上下班路程3小時,多辛苦。
原文章由 aggie0316 於 07-9-6 13:58 硐表
hello kiwaiwong,
我都想改回小型巴士,連續三天也是兩點才落車,番全日咪最少要五點才回來,到時咩都做唔到,要重新改過晒d興趣班就慘啦。  

亞女今年學東方舞和小提琴,都是她心水。  我就想佢同你女一齊做敲擊新秀。可惜說服唔到佢,希望吾好3分鐘熱度。

achan97,

我有提囡囡會打到手痛,佢話:「唔怕!如果覺得痛,我可以細力D打味得囉。」

見佢咁熱衷都可以放心,最擔心係抽唔到,阿囡會好失望。

原文章由 achan97 於 07-9-9 16:10 硐表
Joyful-Life>>>非洲鼓好呀!!!!我囡囡舊年都係報非洲鼓,除左初初投訴下手痛之外都好鐘意架,佢地年尾大匯演時表演好好睇架!!!:) :)
Joyful Life

原文章由 achan97 於 07-9-9 16:14 硐表
我無幫囡囡買呢個補充,所以唔知做幾耐!!!舊年學校有中文每日一篇要做,唔駛錢既,我另外就比左錢買另一個英文united english的英文每日一篇,但呢個要自己比錢既!!可能我囡囡做野比較慢,我成日覺得時間唔多夠用所以今年 ...

hi,
各位好耐無入黎喇!大家好嗎?

女女升左3A班主任係黃老師負責教中文,普通話及音樂.

achan,
但係通告要今日交,所以無時間等其他先決定.其實如果有呢類既通告係咪一齊派等家長一次過睇晒再決定好d呢?如果唔係報左先知有更好,又或者錯過左機會就要再等一年lu.呢個我見有常識科所以都有報到.

achan97,

多謝您的意見!

最後我都無買這個課程。
一來唔知個課程做D乜,二來我要返工,無咁多時間check囡囡做成點。

其實唔可以慢慢考慮,因為好多單張要在短時間內交回學校。
不過我估可以直接向供應商補購的,唔通佢地有生意唔做咩。

原文章由 achan97 於 07-9-9 16:14 硐表
我無幫囡囡買呢個補充,所以唔知做幾耐!!!舊年學校有中文每日一篇要做,唔駛錢既,我另外就比左錢買另一個英文united english的英文每日一篇,但呢個要自己比錢既!!可能我囡囡做野比較慢,我成日覺得時間唔多夠用所以今年 ...
Joyful Life

傻妹:

您好呀!
我都好贊成您的建議。

補充練習訂購表分咁多次派,無得比較那份好D、那份適合囡囡多D,唔通買完一個又買一個,買買下都唔知做唔做得晒,如果miss左補購又麻煩;
好似訂購雜誌咁就好好多,一張list俾家長揀,唔駛分幾次。

原文章由 傻妹 於 07-9-11 18:08 硐表

hi,
各位好耐無入黎喇!大家好嗎?

女女升左3A班主任係黃老師負責教中文,普通話及音樂.

achan,
但係通告要今日交,所以無時間等其他先決定.其實如果有呢類既通告係咪一齊派等家長一次過睇晒再決定好d呢?如果唔係報 ...
Joyful Life

想問各位 :

阿囡今日上了常識堂, 有功課做, 但明天不用上常識堂, 是否仍要帶常識課本回校呢? 還是等下一次常識堂才交功課呢? 其它科目係咪都係咁做法呢?
‹ 上一主題|下一主題