用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

原文章由 vvmakyy 於 07-9-2 18:50 硐表
hi

我囡囡讀1B班呀, 有冇同學仔呀?
原來讀小學一d都唔野少, 好多野要準備, 收到學校好多通告, oh, 有d驚, 欠交功課 15次要記缺點 , 雖然老師話係少事, 要比小朋友學習有責任感, 但....如果成績表上寫住缺點, ...

Dear vvmakyy
有呀! 1B班同學,
在班房開家長會時座在入門口第二行第一個位,
嗰兩個爸爸媽媽正是我們了,
星期五晚寫回條和期他...,做到03:00至完成

原文章由 綽盈媽咪 於 07-9-2 19:26 硐表
原文章由 肥肥師奶 於 07-7-26 19:07 硐表

大家好!  見大部份媽咪都報上囡囡出年升去邊班,我就group 埋一齊比大家方便睇啦!

日本便當 ----------1A ...

多謝綽盈媽咪
我來報到
id00288................1B
日本便當 ----------1A
vvmakyy ---------1B
h2dog1  ----------1D
aggie0316 --------2A
綽盈媽咪 -----------2B
Keiko --------------2B
K1-----------------2C
achan -------------2C
kiwaiwong --------2C
AuntieCat ---------2D
傻妹 --------------3A
悠悠媽咪 ----------3B
Heidi 媽 ----------4A
Blythemia --------6A
肥肥師奶 ----------6C

id00288

嗰日我冇為意到, 不過我估你地就留意到我地兩公婆, 因為我地係最遲入課室嗰兩位呀   希望下次有機會跟你地相認

原文章由 id00288 於 07-9-2 22:09 硐表

Dear vvmakyy
有呀! 1B班同學,
在班房開家長會時座在入門口第二行第一個位,
嗰兩個爸爸媽媽正是我們了,
星期五晚寫回條和期他...,做到03:00至完成

我也來報到
stungma ---------1A
橫眉冷對千夫指 俯首甘為孺子牛

等埋我呀!

Joyful-Life --------1B
Joyful Life

收到學校單張訂閱 "小小英語街" & "e-zone", 請問有冇媽咪訂過呀? 小朋友喜歡看嗎?

heidi 媽,
thanks, 我都訂送阿囡睇先

原文章由 Heidi媽 於 07-9-3 15:34 硐表
Hi all mum,

今日小朋友又重返校園, 祝大家的小朋友讀得開開心心, 學業猛進!

"小小英語街"我地一定訂的, 因為呀女很喜歡睇.

Hi 綽盈媽咪, sorry 現在才回覆你,這星期好忙冇上bk。  我地係調景嶺,今早第一天上車有點怕,原來我們是回校前最後一點,全車滿晒,最後aggie要坐第一行第一個位,雖然同校車嬸嬸坐,但前面無遮檔又無安全帶好危險。 我到八點二立即call 嬸嬸叫佢留第三行位比aggie,因佢回程要坐足八十分鐘,所以怕佢睡覺時架車有突發撞到前面個鐵箱或跌落樓梯,點知aggie放學即刻打比我,佢話嬸嬸唔準睡覺架  !!! 仲話佢唔怕坐第一行 ,(真係唔知阿媽擔心佢 D 咩!) 只是不想坐校車,想搭MTR,話坐太耐覺肚痛 ,最後我同佢講試多一個星期再傾這問題!

原文章由 綽盈媽咪 於 07-8-28 20:20 硐表
aggie0316
Hello! 你囡囡係邊區上車?  同我囡囡差不多, 佢係7:18分上車, (9月頭三星期12:30放學)下車係1:00正, 同上年一樣.

原文章由 aggie0316 於 07-9-3 17:38 硐表
Hi 綽盈媽咪, sorry 現在才回覆你,這星期好忙冇上bk。  我地係調景嶺,今早第一天上車有點怕,原來我們是回校前最後一點,全車滿晒,最後aggie要坐第一行第一個位,雖然同校車嬸嬸坐,但前面無遮檔又無安全帶好危險。 我到八點二 ...

Dear aggie0316
我囡囡今日是第二站06:35上車,今日校車早了2,3分鐘到,
好彩早了出門口,
囡囡講先在坑口上客,再去寶林, 將廣, 將中最後維景,
07:15先至出觀塘正去學校, 到學校已07:45,
下車已開始排隊了,
所以放學時校車嬸嬸叫我哋要再早多5分鐘上車
如果可以分兩輛小巴,分開兩條線,
寶林加坑口,
將廣, 將中, 維景
這樣會好好多啊
又快又安全

aggie0316
係話唔可以向車瞓, 但係小朋友疲倦起上來係唔係真係可以control到自己唔瞓呢? 我都見過幾次放學的時候, 校車上有小朋友瞓得唔知幾<林>. 我覺得傾傾好d.
原文章由 aggie0316 於 07-9-3 17:38 硐表
Hi 綽盈媽咪, sorry 現在才回覆你,這星期好忙冇上bk。  我地係調景嶺,今早第一天上車有點怕,原來我們是回校前最後一點,全車滿晒,最後aggie要坐第一行第一個位,雖然同校車嬸嬸坐,但前面無遮檔又無安全帶好危險。 我到八點二 ...
綽盈媽咪 ;-)

原文章由 綽盈媽咪 於 07-9-3 22:22 硐表
aggie0316
係話唔可以向車瞓, 但係小朋友疲倦起上來係唔係真係可以control到自己唔瞓呢? 我都見過幾次放學的時候, 校車上有小朋友瞓得唔知幾. 我覺得傾傾好d.
...

Dear all
早晨,
响車上疲累眼瞓一定會, 安全第一,
最好不要小朋友座第一行啦,

aggie0316:
想請你幫忙看看,
囡囡今早講, 作日上學座校車時因為太多人,
她和兩個同學3個人一同座二人位,
他是座門口數後4-5排窗口位,
她話有個同學因為只座單程上學所以多了人,
又看到你囡囡要座第一行的情況,
我怕他們要超載
謝謝你

醒目開學勳章

id00288-----------1B
Joyful-Life --------1B
Celetine-----------1C

綽盈媽咪
-----------2B
傻妹
--------------3A
悠悠媽咪
----------3B
Heidi
----------4A

各位家長,
明天便正式上課, 我囡囡好緊張! 想問明天有體育課, 是否開始穿運動服回校?
橫眉冷對千夫指 俯首甘為孺子牛

醒目開學勳章

我見有d高年級同學今日都著左體育衫, 我都諗住聽日比我囡著, 您女女係咪一樣又係1C班 ?

原文章由 stungma 於 07-9-4 11:59 硐表
各位家長,
明天便正式上課, 我囡囡好緊張! 想問明天有體育課, 是否開始穿運動服回校?

明天全校學生要穿運動服, 好似話明早到禮堂.
原文章由 stungma 於 07-9-4 11:59 硐表
各位家長,
綽盈媽咪 ;-)

stungma

阿囡星期四上 PE, 但佢話老師講明天都要穿PE衫, 我估 1A 都一樣要

請問德育係咩堂呀?

各位家長,

hi id00288, 今早有點不適沒有送囡上巴士,但叫了印姐望有否留位比佢坐,嬸嬸真的留了尾二行的位置,so ok la。  你說的情況她們兩個也說沒有見到,明早我們三個會幫你再看多次。  其實可以主動問陳太,你有她電話號碼嗎? 如要我可以pm比你。  只係阿女還是說放學太長時間想自行乘mtr!  

原文章由 id00288 於 07-9-4 08:59 硐表

Dear all
早晨,
响車上疲累眼瞓一定會, 安全第一,
最好不要小朋友座第一行啦,

aggie0316:
想請你幫忙看看,
囡囡今早講, 作日上學座校車時因為太多人,
她和兩個同學3個人一同座二人位,
他是座門口數後4-5排窗口位,
...

一於叫佢安排下啦,路程咁遠,好擔心架。
原文章由 綽盈媽咪 於 07-9-3 22:22 硐表
aggie0316
係話唔可以向車瞓, 但係小朋友疲倦起上來係唔係真係可以control到自己唔瞓呢? 我都見過幾次放學的時候, 校車上有小朋友瞓得唔知幾. 我覺得傾傾好d.
...
‹ 上一主題|下一主題