用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 金巴倫舊生家長聯絡站
樓主: vvmakyy
go

金巴倫舊生家長聯絡站 [複製鏈接]

hello annielee,
好奈沒見了, 妳們好嗎? 呢到我地唔會散, 我一有時間便來報到的 ! 大家都要呵 !!

4/11(六)bbq! 好呀! 又可以聚聚了, 我報名 !
近荔晶花園= 是否九龍灣麗晶?   買什麼食物我可幫手的!!!!

原文章由 annielee 於 07-10-13 04:07 硐表
Hello,

原來您們仍有在"金巴倫" topic中傾計, 我以為大家集中自已小學的topic.

由予有function, 想找您地, 所以係呢到找找lor. my husband book 了 bbq 爐, 在消防同樂會, 近荔晶花園. date on 4 Nov. 時間: star ...

annielee

麻煩預埋我地一家啦, 不過那天晚上有飲宴要早些走呀!

原文章由 annielee 於 07-10-13 04:07 硐表
Hello,

原來您們仍有在"金巴倫" topic中傾計, 我以為大家集中自已小學的topic.

由予有function, 想找您地, 所以係呢到找找lor. my husband book 了 bbq 爐, 在消防同樂會, 近荔晶花園. date on 4 Nov. 時間: star ...

Hi wincy0427

Tiffany Chan 上小一生活ok 嗎? tiffany 都好激氣, 做功課又成日做溜, 唔專心寫錯字....., 每晚都要花很多精神同時間跟佢睇功課呀!

原文章由 wincy0427 於 07-10-12 23:54 硐表
大家好! 我係 Tiffany Chan 媽咪, 我和 Tiffany(君君) 都好掛住你們, 你們的小朋友好嗎? 習慣小一生活未?

Hi, annie,

BBQ我地都OK呀, 不過要等adrian學完cello 2pm後先得, 我諗2:30pm就可以到. 要買d mud, 預早通知我啦.

hi, wincy,
你得閒都多d上黎, 我地會定時上黎傾計ga....bowie都習慣了小一生活, 始終有個哥哥係樹, 同埋又一早熟咗學校, 都會好d既. 明天佢就要面對第一次既test lak, 今年我要睇2個, 時間都要再manage過, 幸好, 暫時都ok.

Noddy !

剛又比我打了! (忍不住! ) $40在手冊中"無交", 數學功課倒數變順數題目都唔睇, 功課自己劃花了, 3枝鉛筆不見了所以家課冊沒有寫 !! (死未.......!!)

原文章由 Bowiema 於 07-10-14 22:21 硐表
Hi, annie,

BBQ我地都OK呀, 不過要等adrian學完cello 2pm後先得, 我諗2:30pm就可以到. 要買d mud, 預早通知我啦.

hi, wincy,
你得閒都多d上黎, 我地會定時上黎傾計ga....bowie都習慣了小一生活, 始終有個哥哥係樹 ...

Winnie,

唔好甘 啦........小一初初總難免ga.......我地條路仲有好長, 真係要多d耐性同eq先得.

adrian, bowie測埋明天就測完了, 呢個long weekend可以休息下.

Bowiema & vvmakyy :

Tiffany Chan 上小學後心情仍未平復, 心仍很散, 上星期亦先俾我駡. 她由上星期四測驗, 測到下星期二, 我這兩星期跟她溫書, 簡直想死!!!:cry:   她幼稚園時很自律, 但上到小學後就好似bb, 很依賴.  現在weekday 我一定要8時回到家裏, 否則很煩. 有一次和朋友食飯食到11點回家, 發現她做漏功課, 第二朝一早6時叫醒她做, 看到也很肉痛, 故自此之後, 我平日是不會約朋友食飯.

原文章由 Bowiema 於 07-10-14 22:21 硐表
Hi, annie,

hi, wincy,
你得閒都多d上黎, 我地會定時上黎傾計ga....bowie都習慣了小一生活, 始終有個哥哥係樹 ...

Wincy,

平日monday-thursday真係唔可以夜返or約人食飯ga.....我宜家都只會在friday先收工後同老公行一陣街ga jar.....所以我地都要識得爭取時間relax下.

bowie終於測完第一次測驗了, 不過11月尾又會有第2次test. 上星期四仲派埋中文測驗返黎, 佢攞到99分, 錯咗一個標點符號, 佢好鬼死開心呢! 希望其他科都ok啦.

bowieman, vv & Winnie:

Sorry, post 了后就無晒影. 因我叫了KA HO P1的同學仔, 現待他們的REPLY. 我想問下大家意見, 買一PACK PACK 的BBQ包 或散賣一件件(已醃好)的呢? 可能有D 須要您們幫手買, 因視乎我 HUSBAND 的能力再決定.遲幾天通知您們, 您們有無想食可 POST 上來, 集中下.
我想我會在當天+/-1:30到, 先準備. VV 您會幾點走人?

p.s. 只 book 了一個爐, sorry. 應該ok!

Thanks.
Annie

原文章由 Bowiema 於 14/10/2007 22:21 硐表
Hi, annie,

hi, wincy,

annie,

我可幫忙"奄" 雞中翼及各式丸丸!! 應該好食過一pack pack !

原文章由 annielee 於 07-10-22 00:39 硐表

Sorry, post 了后就無晒影. 因我叫了KA HO P1的同學仔, 現待他們的REPLY. 我想問下大家意見, 買一PACK PACK 的BBQ包 或散賣一件件(已醃好)的呢? 可能有D 須要您們幫手買, 因視乎我 HUSBAND  ...

annie

我最遲 6 pm 要走啦, 因為先要帶 tiffany 同嵐嵐返屋企, 然後再出去飲

我地街市 d 黑椒牛柳都幾好味架, 有少少辣, tiffany 都食得到架, 咁預我呢樣

原文章由 annielee 於 07-10-22 00:39 硐表

Sorry, post 了后就無晒影. 因我叫了KA HO P1的同學仔, 現待他們的REPLY. 我想問下大家意見, 買一PACK PACK 的BBQ包 或散賣一件件(已醃好)的呢? 可能有D 須要您們幫手買, 因視乎我 HUSBAND  ...

原文章由 vvmakyy 於 07-10-22 20:32 硐表
annie

我最遲 6 pm 要走啦, 因為先要帶 tiffany 同嵐嵐返屋企, 然後再出去飲

我地街市 d 黑椒牛柳都幾好味架, 有少少辣, tiffany 都食得到架, 咁預我呢樣

...

VV媽/Bowie媽及各位k3畢業媽咪你好嗎!
威媽報近況!
自上小一後實在無時間上bk,因囝囝返下午校,自己又返工,
上午做公文及一篇(電腦)跟住返工,放工又要跟佢做功課.
日日如事,真幸苦 ,佢重話唔鍾意我,因以前(幼稚園)做功課唔會話同打佢(好勞氣),妹妹有唔知點解半夜時常哭,攪到我一晚起多次床,睡左等於無睡 .我己同校長說可否轉上午但要等有位先咯!:cry: 如果唔係妹妹返幼稚園時一個上一個下,真要去學分身術.哈哈!
近日佢時常講要返金巴倫探老師,但要就到時間先,你地有無返去呀!
講住這裡先下次在報近況.

Hi, 威媽,

我地甘耐都返過去金巴倫2次探老師, 佢地玩到流連忘返, 好開心啊......今年我都好busy, 要睇2個, 不過暫時都ok, 最好每日比多5hours我就好了....

Kw250

Tiffany 上咗小學後, 我都勞氣咗好多, 佢好唔聽話, 成日搞喊阿妹, 讀書態度又差, 今個星期又測驗, 佢仲更加唔聽話, 所以每晚我都要打過佢, 而阿妹呢個星期晚晚發高燒, 尋日再去睇醫生, 醫生話佢出玫瑰疹, 因之前d疹未發出來, 所以發高燒, 搞到我晚晚冇覺好瞓, 依家連我都病埋, 終於測哂驗, 阿妹又冇再燒, 今晚終於可以好好瞓一晚

vv,

點解晚晚都打阿囡啊...... 唔好比甘大pressure tiffany同自己啊.....你自己都要take care 啊.....

原來嵐嵐宜家d玫瑰疹先發出黎.......不過tiffany test 完, 嵐嵐又好番, 你呢個weekend要好好休息下啊.....

Bowiema

我講過比你聽,
tiffany
的學習態度,
做功課, 溫書時都唔認真, 同佢溫書時, 佢好似遊雲咁, 講極叫佢唔好咁做, 佢就係唔聽, 工人姐姐同佢講媽咪話唔準咁樣咁樣, 佢又唔埋姐姐, 最多唔出聲, 真係好勞力,
今日
tt
派咗中文測驗卷, 佢話全班最高份, 70, 嚇死我, 70分已經最高分?? 原來份卷
total 70
, 數學就
99.5,
我問扣咗咩? 原來直式唔記得在
“+”
住留一行, 咁就扣咗分, 我唔係要佢科科一百分, 我係想佢學好全力以赴負, 認真讀書, 可能佢係屋企同學校真係兩個人啦, 教死我, 今晚放工我要去睇醫生, 好好瞓一覺先得啦!

原文章由 Bowiema 於 07-10-26 14:11 硐表
vv,

點解晚晚都打阿囡啊...... 唔好比甘大pressure tiffany同自己啊.....你自己都要take care 啊.....

原來嵐嵐宜家d玫瑰疹先發出黎.......不過tiffany test 完, 嵐嵐又好番, 你呢個weekend要好好休息下啊..... ...

vv,

唔好甘勞氣啦......tiffany成績都好好呀......學習態度既野, 要慢慢教, 同埋有時佢地都會被學校感染到既.

noddy 昨天終於也考完試, 其望不大, 但我自己盡了力了,

派回卷後, 希望佢會識"唔開心"啦, 老師也說仔"好樂天" !!   

原文章由 Bowiema 於 07-10-26 17:41 硐表
vv,

唔好甘勞氣啦......tiffany成績都好好呀......學習態度既野, 要慢慢教, 同埋有時佢地都會被學校感染到既.

亞仔今日派咗段考卷返嚟,最有信心的數學反而是最低分84分又是唔小心(高至矮變矮至高)(最闊變最窄) .... , 其餘有94/94/99!  最攪笑一題我呆了1分鐘爸爸聽了笑了 1分鐘, 常識題:有人侵犯你私穩部位怎樣?
全家打人~~~~~(玩野!)

原文章由 mickeywinnie3 於 07-10-27 11:11 硐表
noddy 昨天終於也考完試, 其望不大, 但我自己盡了力了,

派回卷後, 希望佢會識"唔開心"啦, 老師也說仔"好樂天" !!   

Winnie,

Noddy 成績好好呀.....你都唔駛甘擔心啦, 我相信我地金巴倫既小朋友係ok既.

不過佢答果題常識題又真係幾搞野bor.......
‹ 上一主題|下一主題