用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 金巴倫舊生家長聯絡站
樓主: vvmakyy
go

金巴倫舊生家長聯絡站 [複製鏈接]

我覺得Haruki讀小一後心散咗...我要探討吓係咩嘢問題...佢都多功課做...我要晚晚CHECK...您哋點呀?小朋友習慣嗎?   
Haruki Ma

Hi, PH2,

Bowie就暫時一切ok, 我今年都驚ga....因為要睇2個, 好在暫時2個都好自覺, 好快搞掂, 唔係就慘了.....

佢地2個都會開始busy, 因為大仔要被老師選去參加中文獨誦, bowie亦比都比老師選去參加中文獨誦同英詩集誦. 好快就要開始訓練了.....

大家多d上黎傾下計, 我地要保持聯絡啊.....

[ 本文章最後由 Bowiema 於 07-9-15 00:09 編輯 ]

Bowie Ma:  兩個都好叻仔呀....要支持吓佢哋...加油, 加油....
兩個都有課外活動...你自己一個人接送嗎?
Haruki Ma

Hi, PH2,

我要返工ga..... 所以無得去湊佢地. 不過因為我返9:30am, 所以我可以送完佢地返學聽埋早會先返工.

不過朗誦訓練係唔需要留校既, 因為學校會用早上上課前, lunch後既時間同小朋友訓練.

而課後活動, 佢地今年就報咗LEGO物理模型創智課程, 不過學校有2班尾班校車, 佢地坐尾班校車就可以了, 唔駛搵人去湊.

[ 本文章最後由 Bowiema 於 07-9-15 22:10 編輯 ]

原文章由 vvmakyy 於 07-9-14 21:57 硐表
hi 威媽
好耐冇見你上來啦, 我地呢到都好靜   tiffany 上學都 ok, 不過太早起床, 所以每晚9點幾就話眼瞓, 至於細囡會唔會讀返金巴倫, 我仲未諗定, 因為我依家轉咗工, 收入少咗, 所以驚讀返金巴倫都幾吃力,  ...

因現在放工就回家睇住佢同做功課,時間好快過又學校好多note睇同重未習慣呢!日日諗住佢返學o.k.唔o.k.情緒有無問題(可能我緊張).希望過一排好的.
嵐嵐學講話未呀?格格現在識叫媽(但係唔係都叫媽,比佢激死) 同姐.重有如去街,她識係鞋櫃裡取鞋(整日掛住出街,緊係姐姐時常帶她落街呀!

原文章由 kw250 於 07-9-17 18:12 硐表

因現在放工就回家睇住佢同做功課,時間好快過又學校好多note睇同重未習慣呢!日日諗住佢返學o.k.唔o.k.情緒有無問題(可能我緊張).希望過一排好的.
嵐嵐學講話未呀?格格現在識叫媽(但係唔係都叫媽,比佢激死) 同姐. ...

kw250
嵐嵐好 naughty 呀, 佢依家最叻叫爸爸, 姐姐, bye bye, ee, 有時又會家姐, 我唔係到時就會叫媽媽, 但係我面前叫佢叫媽媽, 佢就叫爸爸, 同我玩嘢

vvmakyy,

Hello! 仲諗住妳陪Tiffany & 細囡一, 二個月才返工添, Tiffany 咁快睡都好ga, 始終小一真是和幼稚園有好大不同, 返全日又倦d呢? 跟功課方面如何呀! 妳呢? 是否工作在九龍東呀?

CMMANDY

原文章由 vvmakyy 於 07-9-14 21:57 硐表
hi 威媽
好耐冇見你上來啦, 我地呢到都好靜   tiffany 上學都 ok, 不過太早起床, 所以每晚9點幾就話眼瞓, 至於細囡會唔會讀返金巴倫, 我仲未諗定, 因為我依家轉咗工, 收入少咗, 所以驚讀返金巴倫都幾吃力,  ...

Cmmandy

Tiffany學校暫時仲係返半日, 功課唔係太多, 所以都
ok!
依家我係銅纙灣區返工呀, 我都想搵九龍東近近地, 但唔係咁易搵, 暫時做緊
temp receptionist,
做到年尾, 到時睇吓點再算

原文章由 CMMANDY 於 07-9-18 09:25 硐表
vvmakyy,

Hello! 仲諗住妳陪Tiffany & 細囡一, 二個月才返工添, Tiffany 咁快睡都好ga, 始終小一真是和幼稚園有好大不同, 返全日又倦d呢? 跟功課方面如何呀! 妳呢? 是否工作在九龍東呀?

CMMANDY

...

vvmakyy,

是否因小一適應, 所以才返半日,功課唔太多, 但默書呢? 上星期參觀學校, 嘩! 嚇親, 有媽咪個囝在該校讀, 默書2 大頁仲加一頁課外, 返學只是2 星期吧! 好恐怖啊!

係喇! 如果有機會在九龍東, 交通唔洗太多時間, 就好用d囉, 幫妳留意下, 如果有call 妳呀!

CMMANDY

原文章由 vvmakyy 於 07-9-18 10:47 硐表
Cmmandy

Tiffany學校暫時仲係返半日, 功課唔係太多, 所以都
ok! 依家我係銅纙灣區返工呀, 我都想搵九龍東近近地, 但唔係咁易搵, 暫時做緊
temp receptionist, 做到年尾, 到時睇吓點再算

...

cmmany

tiffany 學校暫時都係隔星期默中, 英文, 不過中文第一次默書就要默兩課啦, 但都唔係太深, 以金巴倫的程度, 應乎得到

原文章由 CMMANDY 於 07-9-18 11:14 硐表
vvmakyy,

是否因小一適應, 所以才返半日,功課唔太多, 但默書呢? 上星期參觀學校, 嘩! 嚇親, 有媽咪個囝在該校讀, 默書2 大頁仲加一頁課外, 返學只是2 星期吧! 好恐怖啊!

係喇! 如果有機會在九龍東, 交通唔洗太 ...

vv,

Bowie黎緊星期五都要默中文了....不過佢地一開始就要背默....tiffany & bowie都要努力啊!!

Bowiema,

嘩! 咁快就背默喇! , 一定要用多d時間適應, 努力呀!

CMMANDY

:cry: yes !! 背默一課 加 抽默一課 !!

原文章由 Bowiema 於 07-9-19 10:35 硐表
vv,

Bowie黎緊星期五都要默中文了....不過佢地一開始就要背默....tiffany & bowie都要努力啊!!

winnie

noddy 依家讀邊間呀? 要默咁多既?

原文章由 mickeywinnie3 於 07-9-21 15:35 硐表
:cry: yes !! 背默一課 加 抽默一課 !!

V V, !
妳出來啦 ! 掛住妳呀! noddy 讀"聖母無玷聖心" !
都好多野! 不是全識也跟不掂, 下星期評估了, 一年2測2考2評估 ! 你知我地金巴倫英文好得但中文呢間好深, 好多字是第一次學但要背默了,

原文章由 vvmakyy 於 07-9-23 14:14 硐表
winnie

noddy 依家讀邊間呀? 要默咁多既?

Winnie,

你間學校真係唔少野ga, 話晒係沙田都係數一數二.....adrian, bowie宜家既英文科老師中, 小學都係讀noddy呢間ga, 都算係佢師姐.

BOWIEMA,
adrian, bowie英文科老師咁啱既! !
真的要比多幾啖血才可!

原文章由 Bowiema 於 07-9-23 21:02 硐表
Winnie,

你間學校真係唔少野ga, 話晒係沙田都係數一數二.....adrian, bowie宜家既英文科老師中, 小學都係讀noddy呢間ga, 都算係佢師姐.

winnie

聖母又幾深喎, tiffany 學校都唔係太深咋, 佢地學校默書只默詞語, 但會有填充, 好得意

原文章由 mickeywinnie3 於 07-9-23 18:36 硐表
V V, !
妳出來啦 ! 掛住妳呀! noddy 讀"聖母無玷聖心" !
都好多野! 不是全識也跟不掂, 下星期評估了, 一年2測2考2評估 ! 你知我地金巴倫英文好得但中文呢間好深, 好多字是第一次學但要背默了,

...

Bowie上星期第一次中文背默全課成功了, 取得小學生活既第一個100分.....

bowie 真的好叻 !!

vv,
tiffany的蜜月期未過, 慢慢就來了!!

原文章由 Bowiema 於 07-9-24 22:28 硐表
Bowie上星期第一次中文背默全課成功了, 取得小學生活既第一個100分.....
‹ 上一主題|下一主題