用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: waihinma
go

2007-08 培正 K1 [複製鏈接]

kyy,

我個中醫係大圍呀, 佢係一個上左年紀既女中醫, Sparkle 成日稱呼佢做"醫生婆婆"gar

每次3劑藥$140, 我就覺得可以接受喇.

Sparkle 上年9月份番學微燒同埋咳左3個月呀, 食極西藥都唔好, 咁咪試下睇佢law, 點知又夾到wor.

但係你要有恒心law, 始終中醫係慢d gar, 同埋要睇你囝囝夾唔夾佢law.

原文章由 kyy 於 07-7-5 18:15 發表
hi hi,

我仔仔都病左, 佢不嬲氣管唔好, 上星期又咳到c c 下 醫生重話係"哮喘性氣管炎"添, 叫我小心d :(

我都想找一個中醫俾軒軒睇下, 大家有冇好介紹 ?

longbb
你仔仔個中醫係邊架 ? 貴唔貴 ?

係喎, kyy

唔記得問侯下你囝囝tim, 佢家陣好d未呀, 夜晚訓唔訓到呀?
原文章由 kyy 於 07-7-5 18:15 發表
hi hi,

我仔仔都病左, 佢不嬲氣管唔好, 上星期又咳到c c 下 醫生重話係"哮喘性氣管炎"添, 叫我小心d :(

我都想找一個中醫俾軒軒睇下, 大家有冇好介紹 ?

longbb
你仔仔個中醫係邊架 ? 貴唔貴 ?

原文章由 longBB 於 07-7-5 18:45 發表
係喎, kyy

唔記得問侯下你囝囝tim, 佢家陣好d未呀, 夜晚訓唔訓到呀?

佢訓得唔好呀, 今日下午先再去睇左醫生, 真係慘

你幾時會再去睇個中醫 ? 可唔可以幫我問下我仔有 g6pd (x豆症)可否睇佢 ?? 唔該你呀

kyy,
ok.無問題丫, 問到覆你.
原文章由 kyy 於 07-7-5 19:08 發表

你幾時會再去睇個中醫 ? 可唔可以幫我問下我仔有 g6pd (x豆症)可否睇佢 ?? 唔該你呀

原文章由 longBB 於 07-7-5 19:49 發表
kyy,
ok.無問題丫, 問到覆你.

thank you ar

hi all

Waihinma, 我call 過艾菲, 但係佢工人話she is not at home ar, 可能佢呢排忙搬屋呱.

kyy, 醫生婆婆話G6PD係可以食中藥gar, 不過就要避開有d藥唔用得law, 如果你打算帶軒軒睇中醫調理, 咁每次醫師寫藥方果時, 你記得提下佢軒軒有G6PD啦!

尋曰校車部call我呀, 話我張cheque背後忘記寫學生姓名呀 , 要同我double confirm the  number of the cheque呀, 我幾大頭蝦

最近有個朋友生咗, 話體會到為人阿媽的辛苦, 我回覆了下面一段話:

養育一個小孩子,
他健健康康時都要有足夠的時間, 精神和金錢.
他扭計時煩死你;
他有病痛時擔心死你;
他活潑可愛時又開心死你.
總之係唔係都係死, 橫死直死, 所以真係拿苦來辛.

不過我仔仔宜家已經很好玩了, 仲成日比他玩返轉頭, 其實小朋友大都是很可愛的. 所以幾辛苦都係值得的.

原文章由 kyy 於 07-7-5 19:08 發表

longBB,

咁你留口訊給工人叫艾菲回覆你啦.

原文章由 longBB 於 07-7-6 14:18 發表
hi all

Waihinma, 我call 過艾菲, 但係佢工人話she is not at home ar, 可能佢呢排忙搬屋呱.

kyy, 醫生婆婆話G6PD係可以食中藥gar, 不過就要避開有d藥唔用得law, 如果你打算帶軒軒睇中醫調理, 咁 ...

聯略到艾菲喇

佢真係忙緊搬屋, 新屋未用到電腦, 再加上佢紅眼症sick leave 緊, 所以番唔到公司上網覆我地呀!

佢想知各位小朋友幾時放暑假呀, gathering 暫定7月15號之後既事, 地點未知, 不過應該係 indoor 既活動, 大家耐心等下佢回應啦

I have received the call from school bus and they faxed the form and stations reference to me finally. yes the most updated stations would be issued on late August. They asked me to mail back the form and the cheque to them by 10 july.. as the they would have summer holidays woo.. if u have request teh school bus services, u better to call them....

原文章由 PrinceAaron 於 07-7-5 08:59 發表
I never received the phone call from 校車部 and they
always said they will only issue the 站紙
on late August.  I can only keep waiting........  

OK! OK!  唔該晒 longBB.

我小朋友就沒有暑假放的, 不過通常會係星期六或星期天ge啦, 對否? 係怕到時可能有家庭要去lui游啫.

如有機會就代我地呢一大大班2007-08K1培正媽咪 & 爹D問候吓佢啦, 等佢感動吓麻!

原文章由 longBB 於 07-7-6 16:02 發表
聯略到艾菲喇

佢真係忙緊搬屋, 新屋未用到電腦, 再加上佢紅眼症sick leave 緊, 所以番唔到公司上網覆我地呀!

佢想知各位小朋友幾時放暑假呀, gathering 暫定7月15號之後既事, 地點未知, 不過應該 ...

原文章由 longBB 於 07-7-6 14:18 發表
hi all

kyy, 醫生婆婆話G6PD係可以食中藥gar, 不過就要避開有d藥唔用得law, 如果你打算帶軒軒睇中醫調理, 咁 ...

longbb,
唔該晒你呀 ! 咁你可否俾埋醫生婆婆地址, 電話給我呀 ? 佢多唔多人睇架 ? 要唔要早好多book ?d藥難飲嗎 ?  我有個朋友介紹左個中醫俾我, 不過都唔平, 我諗住去試一次先, 同埋都可能去試埋呀醫生婆婆, 睇下邊個夾軒軒多d

其實一路都唔敢俾軒軒睇中醫, 因怕有中醫唔識g6pd呢個病, esp上左年紀個d, (雖然老中醫可能其實重正) 但聽你講呀醫生婆婆又好似好了解咁喎

希望同佢睇中醫會有幫助啦 !

原文章由 waihinma 於 07-7-6 14:57 發表
最近有個朋友生咗, 話體會到為人阿媽的辛苦, 我回覆了下面一段話:

養育一個小孩子,
他健健康康時都要有足夠的時間, 精神和金錢.
他扭計時煩死你;
他有病痛時擔心死你;
他活潑可愛時又開心死你.
...

waihinma,
係呀, 一個小朋友真係為我地帶來好多好多, 但無論佢係點, 我地做父母都心甘命低去對佢地:loveliness:

所以我常叫d唔想生小孩的朋友考慮清楚, 唔好之後後悔

kyy,
check your PM please.

原文章由 longBB 於 07-7-6 22:57 發表
kyy,
check your PM please.

longBB,

check 左啦, d資料好詳盡, 真係十萬個唔該晒你呀

聽你咁講 (有關g6pd) 我就安心晒, 因為真係好驚佢食錯d唔可以食既藥 :-|

我去睇佢時使唔使講你個名架 會唔會再俾心機睇多d

各位,

下星期一7:00pm TVB 有個關於奶粉的節目, 大家有時間就看啦!

Hello eveyone! My son's name is Paul & he's in am class. We live near Olympian City. May I sign up for the gathering too? Happy to know all of you.

Hello Paulmom,

Nice to see you here.
I will update your information in the name list.

原文章由 paulmom 於 07-7-8 00:38 發表
Hello eveyone! My son's name is Paul & he's in am class. We live near Olympian City. May I sign up for the gathering too? Happy to know all of you.

AM Class
1. 浩浩 (twg) - 男仔 - 藍田匯景花園
2. 軒軒 (kyy) - 男仔 (荃灣愉景新城)
3. wingwing (Lulu0820) -- 女仔 - 荃灣海濱花園
4. Charlotte (Oronine) -- 女仔--荃灣
5. 哲哲(denden) -- 男仔--土瓜灣
6. Wing Wing ( brendaliu ) -- 女仔(將軍澳新都城一期)
7. Ryan 謙謙 (Melody1234) -- 男仔--鑽石山
8. Chloe ( swan_lau ) -- 女仔 -- 鑽石山
9. Francis (handream007) -- 男仔
10. 熙熙(sallyderek8)--男仔 - 坑口
11. Victoria(ireneKelvin) -- 女仔
12. Ching(BoBoYee) -- 男仔 (將軍澳新都城一期)
13. Oscar / Kristy (winwinpig) -- 男女
14. Carina (chaimaa) -- 女仔 (清水灣)
15. vian(vian2004)-男仔(Ocean Shores TKO)
16. 好好 (hkh) - 男仔
17. Marcus (MandM) -- 男仔 (Lam Tin)
18. 穎彤 (keithkam888) - 女仔 (荃灣海濱花園)
19. Jeffrey (Jeffrey's mama) - 男仔
20. 樂曦 (小虎媽) - 男仔 - (新都城3期)
21. 念情(zoechan2005)--女仔--粉嶺
22. PVC
23. 可以 - 女仔 - Sunshine City
24. SmartYL - 男仔 - 黃金海岸
25. Tung Tung (Wendyng)--男仔--(將軍澳新都城一期)
26. Yan-hung (Valentino) - 男仔 - Sham Shui Po
27. 楚翹 (koderek) - 女仔 - Tsing Yi
28. Aaron (PrinceAaron) - 男仔 - (Kowloon City)
29. Hermosa (蕎蕎騫騫媽咪) - 女仔 - (Kwai Chung)

30. Paul (Paulmom) - 男仔 - (near Olympian City)

PM Class
1. Sparkle (longBB)--男仔 (牛池灣)
2. enyay -- 女仔
3. Yanyan (Barbean) -- 女仔-- (將軍澳新都城一期)
4. Abbie (winniepoon) --女仔 - 馬鞍山
5. Norwin(pamelaywy) -- 男仔 (屯門)
6. Keane (艾菲) -- 男仔 - 紅磡
7. 詩雅 (mkgerry)--女仔--鑽石山
8. 熙熙 (Monkeyma)--女仔--順利
9. Shrek --男仔
10. Waihin (Waihinma)--男仔--將軍澳維景灣畔
11. Cady (cadymami)--女仔--坑口蔚藍灣畔
12. Hin Hin (Emanuel)--男仔--土瓜灣
13. Lok Hin, LovelyBB (chusm2) --Boy--TKO
14. Zach (wig)--男仔
15. Jeffrey (German) -- 男仔
16. lty0514 - 男仔
17. Graham (Grahammum) - 男仔
18. Oscar (KaKa1124) - 男仔 - 觀塘
19. Cyrus何廣謙 (廣謙媽媽) - 男仔
20. 蕙然 (蕙然爸爸) - 女仔 - 紅磡
21. Hiu Yeuk (HiuYeukmama) - 女仔 - Metro Town
22. Amy001 - Tsuen Wan
23. hcy - 麗港城
24. Emilie (fatyeung01) - 女仔 - TKO
25. Rejoice - TKO

Dear Paulmom,

Is it 2A, 1B or 1A, 1B will join the gathering?

原文章由 paulmom 於 07-7-8 00:38 發表
‹ 上一主題|下一主題