用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: waihinma
go

2007-08 培正 K1 [複製鏈接]

tsznok,

Welcome to join us!

1. 開學日 (27/8) 係咪可以爸爸媽媽一齊去傢?定係只可以由其一中個陪?==>爸爸媽媽係可以一齊去,不過小學個禮堂重建緊,要用中學個禮堂,中學個禮堂細d,可能坐唔晒咁多人,咁學校就可能會分d家長坐另一層睇視像,要睇佢到時點安排!

3. 幾時先知道分邊班呢?==>開學禮個陣校長會講吓野,之後到副校長,之後應該係介紹吓各位老師,跟住就會有人讀小朋友個名分班,(i.e."上幼愛班:陳大文,王小二etc.),咁小朋友同家長聽到自己個名就出黎排隊,跟班主任上課室,老師返到課室再會講d野,之後就三年都係同一班小朋友升班,到升小學先兜亂.

2. 書包同課本,係咪 27/8 會派埋傢?==>係個日會派,以前我大囡個陣係用主題書,咁有d書會用到先派,今年唔知係咪咁!

希望答到你既問題!

Lulu

除"上幼愛班", 還有什麼?  上幼愛班, 都幾難讀  

還有, 男仔校服有沒有說一定要扣最上那粒button?  如一定要, 便死啦!!!  因為剛買的校服是扣不上的 (太窄了)....  仲有, 男仔有沒有說一定要著白色底衫?

[ 本文章最後由 PrinceAaron 於 07-8-9 13:04 編輯 ]

lulu:

喂喂喂...你係老人痴呆定特登想引我出黎架...

咪亂報料比人聽 wor...

澄清啟事.....

1. 開學日 (27/8) 係咪可以爸爸媽媽一齊去傢?定係只可以由其一中個陪?==>爸爸媽媽係可以一齊去,不過小學個禮堂重建緊,要用中學個禮堂,中學個禮堂細d,可能坐唔晒咁多人,咁學校就可能會分d家長坐另一層睇視像,要睇佢到時點安排!
==> 成篇係得你呢個岩...

3. 幾時先知道分邊班呢?==>開學禮個陣校長會講下野,之後到副校長,之後應該係介紹下各位老師,跟住就會有人讀小朋友個名分班,(i.e."上幼愛班:陳大文,王小二etc.),咁小朋友同家長聽到自己個名就出黎排隊,跟班主任上課室,老師返到課室再會講d野,之後就三年都係同一班小朋友升班,到升小學先兜亂.
==> 應該話係一入學校未上禮堂就有 list 貼哂出黎俾家長睇架喇...有埋出生日期添....邊駛等讀名架....你又唔記得拿...

2. 書包同課本,係咪 27/8 會派埋傢?==>係個日會派,以前我大囡個陣係用主題書,咁有d書會用到先派,今年唔知係咪咁!
==> 係鬼...你又係失億啦, 開學日不嬲都冇書冇書包派的, 係派一大堆學籍表呀, 上唔上得運動堂呀個d form 比家長拎番屋企之嘛...乜鬼都冇架....書+書包係第二日 1st day school 老師放埋響個個新書包俾小朋友 bring back home ga....傻人...

真係唔   你都唔得, 亂 up...hehehe..

(大家唔駛奇怪, lulu 係我老友記, 我地係咁傾偈的, 唔好俾我地嚇親.... )

lulu...你要罰抄: "我以後記得開學係點" 100 次

Amy001, Congratulations.
Tsznok, Congrat & Welcome.

咁多位,我們27/8巳有20-30人,睇黎要轉轉venue,轉去培正窩打老道門口對面間紫荊閣好嗎? 另我會pm我mobile no比你地方便到時contact,記得check pm啦.

27/8 lunch gathering

暫定地點: 培正窩打老道門口對面間紫荊閣.

時間:right after 開學禮,先到先等

go go list:
1)emanuel (2A+1BOY)--PM
2)艾菲
3)kyy
4)wig
5)longBB
6)
Hei_Ka_Mum (2A+1BOY+1GIRL)--may be PM
7)swan_lau ( 1A+1Girl)

8)Amy001
9) 蕙然 + 蕙然爸爸 + 蕙然媽媽
10) Waihinma - 2A, 1B, PM
11) zoechan2005(李念情+媽媽+婆婆)

28/8 AM gathering
暫定地點:YWCA個cafe(趣屋餐廳)
時間: 09:00 - 10:00
go go list:
1)twg

2)Amy001
28/8 PM gathering
暫定地點:YWCA個cafe(趣屋餐廳)
時間: 13:15 - 14:15

go go list:
1)longBB

2)蕙然 + 蕙然爸爸 + 蕙然媽媽

原文章由 Amy001 於 07-8-8 22:26 發表
Dear all,
My little daughter has been changed to am class so, I might attend the gathering in the morning instead.....but only 2 person including me will attend? How about the others?

[ 本文章最後由 Emanuel 於 07-8-9 14:32 編輯 ]

彥媽, lulu,

哈哈~~~真係多謝兩位指教~!

我而家仲係好興奮...由個大仔一歲左右開始我已經希望佢可以考到入培正,如今得償所願,亦希望呀仔會讀得開開心心啦~!

原文章由 彥彥媽咪 於 07-8-9 13:24 發表
lulu:

澄清啟事.....

1. 開學日 (27/8) 係咪可以爸爸媽媽一齊去傢?定係只可以由其一中個陪?==>爸爸媽媽係可 ...
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

彥媽:

你咪 啦!你一向都知我老人痴呆嫁啦...事實係...我到而家先知個張list有班名 ...我個陣睇張list淨係掛住睇人地d好特別既名同出生日期,唔知有編班 ...我當年真係聽老師叫名先知自己個女邊班... .

唔緊要啦,就係我無記性先引到你大駕光臨 ,得閒多d過黎坐吓啦!

係既係既,罰抄罰抄:"我以後記得開學係點" ,"我以後記得開學係點" ,"我以後記得開學係點" ...抄緊抄緊...

Lulu:D

原文章由 彥彥媽咪 於 07-8-9 13:24 發表
lulu:

澄清啟事.....

1. 開學日 (27/8) 係咪可以爸爸媽媽一齊去傢?定係只可以由其一中個陪?==>爸爸媽媽係可 ...

原文章由 Emanuel 於 07-8-9 14:19 發表
Amy001, Congratulations.
Tsznok, Congrat & Welcome.

咁多位,我們27/8巳有20-30人,睇黎要轉轉venue,轉去培正窩打老道門口對面間紫荊閣好嗎? 另我會pm我mobile no比你地方便到時contact,記得check pm ...

Hi, 一段時間冇入來chat , 唔好意思, 有關gathering我未confirm到幾多個人來呀, 因為老公個幾日都放假, 會倍呀仔一齊開學, 唔知佢去唔去 ?? 不過佢唔去我都應該會到

lulu,
見到你就o岩, 19/8我咪原本去gold goast既 ?, 而家我轉左plan呀, 會上大陸塘下酒店呀, 因為好似好靚, 又唔貴, 所以轉去果度玩, 咁19/8唔可以係gold coast 見到你啦.

kyy,
唔緊要la,我都預咗2-3人/family會黎,到時見.

原文章由 kyy 於 07-8-9 17:16 發表

Hi, 一段時間冇入來chat , 唔好意思, 有關gathering我未confirm到幾多個人來呀, 因為老公個幾日都放假, 會倍呀仔一齊開學, 唔知佢去唔去 ?? 不過佢唔去我都應該會到

kyy,

真係可惜喇!仲諗住等呀囡快人一步識個靚仔!

tsznok,

我又有d八掛,介唔介意講點解喜歡PC?

Lulu

原文章由 kyy 於 07-8-9 17:18 發表
lulu,
見到你就o岩, 19/8我咪原本去gold goast既 ?, 而家我轉左plan呀, 會上大陸塘下酒店呀, 因為好似好靚, 又唔貴, 所以轉去果度玩, 咁19/8唔可以係gold coast 見到你啦.

原文章由 Lulu0820 於 07-8-9 17:41 發表
kyy,

真係可惜喇!仲諗住等呀囡快人一步識個靚仔!

tsznok,

我又有d八掛,介唔介意講點解喜歡PC?

Lulu

Lulu,
係啦, 不過唔緊要啦, 我地係荃灣友, 應該好多機會見到,話時話, 呀tsznok都係荃灣友黎架

Emanuel,

Thanks for your PM.

[ 本文章最後由 Hei_Ka_Mum 於 07-8-9 18:52 編輯 ]

Hei_Ka_Mum ,

你兒子是否已成功轉到PM?

原文章由 Hei_Ka_Mum 於 07-8-9 18:47 發表
Emanuel,

Thanks for your PM.

waihinma,
對, 對, 你的方法比較好.
我估討論區太大太多選項, 所以較難找到.
謝謝.
-蕙然爸爸

原文章由 waihinma 於 07-8-9 11:09 發表
蕙然爸爸 ,

Followed your instruction but I still cannot find it,

反而是去 主選單 - 全港幼稚園 - 九龍城區 - 香港培正小學(幼稚園部), 咁就找到了.

PrinceAaron,
你好.

上幼信班
上幼望班
上幼愛班
上幼光班
下幼信班
下幼望班
下幼愛班
下幼光班
(參2006K1培小網頁)

>還有, 男仔校服有沒有說一定要扣最上那粒button?
不需扣 "頸喉"鈕的.

>男仔有沒有說一定要著白色底衫?
原則上男女仔都要著白色內衣的.  開學後手冊有詳細校規列出.

有錯請各位指正.
-蕙然爸爸

原文章由 PrinceAaron 於 07-8-9 13:00 發表
除"上幼愛班", 還有什麼?  上幼愛班, 都幾難讀  

還有, 男仔校服有沒有說一定要扣最上那粒button?  如一定要, 便死啦!!!  因為剛買的校服是扣不上的 (太窄了)....  仲有, 男仔有沒有說一定要著白色底衫?

[ 本文章最後由 蕙然爸爸 於 07-8-10 05:53 編輯 ]

Emanuel,
收到你PM.  多謝多謝.  另多謝籌劃gathering.
我地未有mobile no.  遲少許回覆.
-蕙然爸爸

原文章由 Emanuel 於 07-8-9 14:19 發表
咁多位,我們27/8巳有20-30人,睇黎要轉轉venue,轉去培正窩打老道門口對面間紫荊閣好嗎? 另我會pm我mobile no比你地方便到時contact,記得check pm ...

Hi! 各位培幼 parents,

首先恭喜你們加入培正大家庭 , 我個大仔將升P.4, 而個細既就 plan apply 08-09 入 培正 K1。

想請教如有哥哥在 培小 , 入培幼的機會係咪 : 無分別 or 高 D or 大多數會收 or 一定收  ????

高 D or 大多數會收
(我估)

原文章由 fatkk 於 07-8-10 08:25 發表
Hi! 各位培幼 parents,

首先恭喜你們加入培正大家庭 , 我個大仔將升P.4, 而個細既就 plan apply 08-09 入 培正 K1。

想請教如有哥哥在 培小 , 入培幼的機會係咪 : 無分別 or 高 D or 大多數會收 or 一定收 ...

原文章由 kyy 於 07-8-9 17:48 發表

Lulu,
係啦, 不過唔緊要啦, 我地係荃灣友, 應該好多機會見到,話時話, 呀tsznok都係荃灣友黎架

哈~~~冇錯,我都係荃灣友,仲要係放假時間都好少行出荃灣o既荃灣友,因為我有三隻大小馬騮,行遠d都唔掂,有咩區內活動記得預埋我,哈哈!!

lulu,

話說我份人好老土,重視學校o既品德教育多於睇間學校教小朋友幾多英文,培正就俾到我呢方面o既信心同"安全感"喇!
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

after taking a glance at PC website, I found that only those K1 class have AM/ PM but not for K2 & K3

is it a whole day class for K2 & K3? if so, how about the school time? what activities the kids will do in their whole day school time?

anyone knows?

原文章由 蕙然爸爸 於 07-8-10 05:51 發表
PrinceAaron,
你好.

上幼信班
上幼望班
上幼愛班
上幼光班
下幼信班
下幼望班
下幼愛班
下幼光班
(參2006K1 或 培小網頁)

>還有, 男仔校服有沒有說一定要扣最上那粒button?
不需扣 "頸喉"鈕的. ...
‹ 上一主題|下一主題