用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: waihinma
go

2007-08 培正 K1 [複製鏈接]

longBB,

YMCA個cafe應該坐到more than30人,但可能要分枱坐,佢可以拍埋d枱,應該起碼可以有兩三張長枱(~8ppl/table),3-4張6人圓枱,仲有d4人枱咁.如果人多的話就要去紫荊閣or豪華,所以地點係暫定嘅,睇人數再說.

其實27/8,28/8,and打後果幾日,如果有時間的話都可以出黎gather嫁,唔一定1日only.橫掂d仔都返緊學之ma.但我可能請唔到咁多日假,所以冇塡落去law.

原文章由 longBB 於 07-7-31 10:54 發表
Emanuel,
~好丫, 就幫我填埋28/8啦, 唔該晒你呀, 我同囝囝兩個人出席呀
~係呢, YMCA 個cafe係咪好大gar, 夠地方可以容納咁多人嗎?
~遲d confirm 左邊日出黎, 我諗大家留個聯略電話比你好 ...

longBB,
Thanks for your concern! 細仔重係好燒, 可能係玫瑰疹:cry: :cry:  今日第三日, 希望聽日出疹, 好擔心同    I am thinking which day I should take annual leave, if 28 to 31 Aug has school bus service, then shall I take whole week annual leave?  Instead there would be no bus service on 3 and 4 Sept.  If anyone knows, please advise.  Thanks!

艾菲
唔好咁擔心啦, 小朋友生病是必經階段嘛, 輕鬆d面對啦, 你自已都要take care ar 有冇帶bb睇私家醫生呀, 私家e生通常會處方d消炎藥比bb(不是antibiotic), 專for 高燒用gar, 有口服亦有肛塞用gar,用左比較容易退燒. 至於玫瑰疹其實係bb發高燒之後既反應, 通常more than 40度就會出gar 喇, 出埋d玫瑰疹就代表差不多康復

艾菲,

唔洗太擔心!而家d小朋友燒親都好高又耐,可能同d菌勁左有關!上次細囡高燒個陣個醫生話最緊要依時食藥,食左退燒之後d度數有跌(未必無燒),之後回升個陣無高過之前,(即係原本 103,食左藥退到100,藥氣過左又升番但唔過103)咁慢慢就會好!我細囡燒親都幾日,大囡好小小,所以唔洗太擔心,小心自己身體!

Lulu

原文章由 艾菲 於 07-7-31 14:50 發表
longBB,
Thanks for your concern! 細仔重係好燒, 可能係玫瑰疹:cry: :cry:  今日第三日, 希望聽日出疹, 好擔心同    I am thinking which day I should take annual leave, if 28 to 31 Aug ha ...

Emanuel,

27號我唔得,28號要遲d先覆到,要安排吓我湊定菲姐湊好d,因為細囡n1開學個陣喊左兩個月, 唔想歷史重演!

Lulu

艾菲,

唔記得答你校車tim!28-31係有校車,同埋比家長伴,最主要係比d小朋友適應吓坐校車,有d小朋友未坐過校車(n1可能返樓下,甚至未返過n1),有家長伴佢地安心d,就會肯上車,家長亦可以睇吓架車係點行,知道條路線,不過一返到學校就只可以送到課室門口,之後上課果一個鐘都係靠小朋友自己!放學就應該係係課室門口接左佢,然後落樓上校車(d個記得唔係好清楚! )

到左3同4號,因為K2&K3開左學,校車就無位比家長伴坐,而K2&K3又番三個鐘,放學時間唔同,所以就話比家長聽無校車服務,若然真係有需要,係可以返學個陣跟番校車,反正個位已經預左比k1小朋友,不過放學就一定要自己接番,但要make sure你個小朋友係肯合作上車,上年開學o個陣我個站就有個小朋友日日 到嘔,上唔到車,足足一個星期!不過如果係d個情況,5號之後都可能出現!

培正要求d小朋友好獨立,如果係坐校車既,落左校車係自己上樓梯上課室,唔係褓姆帶上課室!第一個月每個小朋友都有個名牌(唔同班唔同形狀),記得一定要掛係身,因為上到樓,梯口會有姐姐睇佢地個名牌,帶番佢入自己個班,一個月後就收起個名牌,到時小朋友就自己上番自己課室!

放學既安排都係差唔多,坐校車既小朋友要自己落樓梯去上校車,每個坐校車既小朋友都有一個有顏色既校車牌,唔同線唔同色,d個牌就全年都要帶住,因為校車既人就係靠佢帶d小朋友上番arm個架車!

自己接送既就有d唔同,不過我唔係好記得(因為好少送佢返學... ),放學都係係番地下等,落雨就返課室接!

講到離晒題! 咁如果艾菲你搵到人幫你伴小朋友既,其實係可以唔請假,因為點都睇唔到上課情況,不過第一個小朋友返K1,你都會想知吓係點,同埋睇吓校車路線,咁你可以考慮吓只請兩日伴佢,其餘搵人幫手,若然我無記錯,以前只可以家長陪坐兩日校車,今年係特別長!

希望依d資料幫到你,再有其他可以再問,我試吓答你!(其實我記性唔好,記得既我會盡答...: )

Lulu

Emanuel,

Hehe, sorry I think I can attend both days.

Amy
原文章由 Emanuel 於 07-7-31 09:08 發表
Amy001,
黎啦,黎啦.但妳無講妳會去邊日喎,or both days??
29,30...要返嫁,因為我諗如果大家想continue to chat,28/8會見面時再約咁la.

LongBB,
咁我幫妳塡埋28/8gathering啦, pm right?

...

Don't worry la, my duaghter also got fever for a week and I took her to hospital and stay one night there and discharged next morning.  Quote from doctor of the hospital saying that it is very common for children to have fever for a week recently.  It is because the virus is much stronger than before.    Make sure they have enough water and take the medicine on time will be OK.  If possible, try to take bath more frequently for them, it can help!
原文章由 艾菲 於 07-7-31 14:50 發表
longBB,
Thanks for your concern! 細仔重係好燒, 可能係玫瑰疹:cry: :cry:  今日第三日, 希望聽日出疹, 好擔心同    I am thinking which day I should take annual leave, if 28 to 31 Aug ha ...

艾菲,

無記錯的話,你小朋友係第一次sick,即係佢一向抵抗力好好,今次中招相信係d好勁好勁嘅菌佢先至抵抗唔到,所以燒得高又耐絕對唔奇,只要小心打理,搵個你認為可靠又match你小朋友的醫生,唔好擔心la.小朋友抵抗力"儲"番黎ga.
但雖則叫人唔好擔心,到自己時又一様擔心!!以前得個大都仲好d,現在有個细嘅仲驚,驚哥哥惹個妹,哥哥好番時又比個妹野番.試過la,佢地搞咗我一個月呀,好慘 .

lulu,
我都驚呀,佢連interview個日都有 呀.
我覺得比第二個揍佢番學會好d. so, 絕對理解妳嘅concern.

原文章由 Lulu0820 於 07-7-31 18:27 發表
Emanuel,

27號我唔得,28號要遲d先覆到,要安排吓我湊定菲姐湊好d,因為細囡n1開學個陣喊左兩個月, 唔想歷史重演!

Lulu

Amy001,

You are welcomed. How about other moms? Waihinma, twg, zoechan and all?  All of you are welcomed,join us la.

27/8 lunch gathering

暫定地點: YWCA個cafe(趣屋餐廳),沿培正對面條文福道上,行一陣子就到.

時間:right after 開學禮,先到先等

go go list:
1)emanuel (2A+1BOY)--PM
2)艾菲
3)kyy
4)wig
5)longBB
6)
Hei_Ka_Mum (2A+1BOY+1GIRL)--may be PM
7)swan_lau ( 1A+1Girl)
8)Amy001

28/8 AM gathering
暫定地點:YWCA個cafe(趣屋餐廳)
時間: 09:00 - 10:00
go go list:
1)

28/8 PM gathering

時間: 13:15 - 14:15

go go list:
1)longBB

2)Amy001

唔好意思, 上次曾經係度問過咁多位有關旺角上培正的van 仔事宜
因為改了版面, 我找不到上次的討論題目 (上次又忘了寫下van 號碼)
不知道各位媽咪可否再講一次給我知...., 在旺角哪(幾個)位置有幾號van仔經培正....
謝謝 !!

如果搭5M minibus,佢MK總站係女人街與惠豐中心之間(沿argyle st.)個間Veeko門口上.5M係上窩山嘅,叧有27M,28M之類由MK上HMT都經培正,但唔知响邊樹上車

原文章由 pamelaywy 於 07-8-1 09:19 發表
唔好意思, 上次曾經係度問過咁多位有關旺角上培正的van 仔事宜
因為改了版面, 我找不到上次的討論題目 (上次又忘了寫下van 號碼)
不知道各位媽咪可否再講一次給我知...., 在旺角哪(幾個)位置有幾號van仔經培正 ...

搭訕時候又到了 ...等我黎補充下喇... 全面d講有 3 ways:

1) 5M - Emanuel 講過了
2) 27M/28M ==> 響近 MK MTR 旺角中心個樹, Le Saunda 對面既 7-11 門口, 一架係密d既, 但貴d, 另一架就平d, 但班次就疏好多
3) 豉油街/花園街個間旺角新寶戲院附近 (即係以前金聲戲院) 個樹有超多紅 van 上何文田的, 都會經培正

另...其實搭個d van 唔係唔好, 但佢有時快又唔定, 慢又唔定的 (因成日都等客), so 建議 think 埋 bus.

新界出黎既人最好就係 take KCR to MK KCR, 再行去 PC, 唔太遠的.

想搭 bus 既可以講下你住邊, 我就會suggest 到你邊條 route 方便DD.

好多謝你地大家既安慰同關心  細仔今早都重係39度幾, 但似乎體溫已經比昨天容易控制, 唔駛再塞肛先退燒.  係呀Emanuel, 我都好驚大既都會野到, 尋日一見佢面紅紅就好驚.

Lulu,
Thanks so much for your detailed explanation.  It is very helpful, so I could plan out how to use my annual leaves.

[ 本文章最後由 艾菲 於 07-8-1 14:32 編輯 ]

呢幾日比較忙, 唔得閒上黎, 原來有咁多 update

28/8 AM gathering
時間: 09:00 - 10:00
go go list:
1) twg

[ 本文章最後由 twg 於 07-8-1 17:10 編輯 ]

大家你們好,

昨天我做了重大決定, 通知了學校退學了, 我都唔知自己的決定有沒有錯, 大家後會有期

蕎騫媽

各位入來繼續傾啦, 舊個topic Reply唔到啊.
唔好理了, 新ge呢個2007-08 培正 K1 繼續.

等我update
AM Class
1. 浩浩 (twg) - 男仔 - 藍田匯景花園
2. 軒軒 (kyy) - 男仔 (荃灣愉景新城)
3. wingwing (Lulu0820) -- 女仔 - 荃灣海濱花園
4. Charlotte (Oronine) -- 女仔--荃灣
5. 哲哲(denden) -- 男仔--土瓜灣
6. Wing Wing ( brendaliu ) -- 女仔(將軍澳新都城一期)
7. Ryan 謙謙 (Melody1234) -- 男仔--鑽石山
8. Chloe ( swan_lau ) -- 女仔 -- 鑽石山
9. Francis (handream007) -- 男仔
10. 熙熙(sallyderek8)--男仔 - 坑口
11. Victoria(ireneKelvin) -- 女仔
12. Ching(BoBoYee) -- 男仔 (將軍澳新都城一期)
13. Oscar / Kristy (winwinpig) -- 男女
14. Carina (chaimaa) -- 女仔 (清水灣)
15. vian(vian2004)-男仔(Ocean Shores TKO)
16. 好好 (hkh) - 男仔
17. Marcus (MandM) -- 男仔 (Lam Tin)
18. 穎彤 (keithkam888) - 女仔 (荃灣海濱花園)
19. Jeffrey (Jeffrey's mama) - 男仔
20. 樂曦 (小虎媽) - 男仔 - (新都城3期)
21. 念情(zoechan2005)--女仔--粉嶺
22. PVC
23. 可以 - 女仔 - Sunshine City
24. SmartYL - 男仔 - 黃金海岸
25. Tung Tung (Wendyng)--男仔--(將軍澳新都城一期)
26. Yan-hung (Valentino) - 男仔 - Sham Shui Po
27. 楚翹 (koderek) - 女仔 - Tsing Yi

28. Aaron (PrinceAaron) - 男仔 - (Kowloon City)
29. Hermosa (蕎騫媽) - 女仔 - (Kwai Chung) ------>退學了

PM Class
1. Sparkle (longBB)--男仔 (牛池灣)
2. enyay -- 女仔
3. Yanyan (Barbean) -- 女仔-- (將軍澳新都城一期)
4. Abbie (winniepoon) --女仔 - 馬鞍山
5. Norwin(pamelaywy) -- 男仔 (屯門)
6. Keane (艾菲) -- 男仔 - 紅磡
7. 詩雅 (mkgerry)--女仔--鑽石山
8. 熙熙 (Monkeyma)--女仔--順利
9. Shrek --男仔
10. Waihin (Waihinma)--男仔--將軍澳維景灣畔
11. Cady (cadymami)--女仔--坑口蔚藍灣畔
12. Hin Hin (Emanuel)--男仔--土瓜灣
13. Lok Hin, LovelyBB (chusm2) --Boy--TKO
14. Zach (wig)--男仔
15. Jeffrey (German) -- 男仔
16. lty0514 - 男仔
17. Graham (Grahammum) - 男仔
18. Oscar (KaKa1124) - 男仔 - 觀塘
19. Cyrus何廣謙 (廣謙媽媽) - 男仔
20. 蕙然 (蕙然爸爸) - 女仔 - 紅磡
21. Hiu Yeuk (HiuYeukmama) - 女仔 - Metro Town
22. Amy001 - Tsuen Wan
23. hcy - 麗港城
24. Emilie (fatyeung01) - 女仔 - TKO
25. Rejoice - TKO

[ 本文章最後由 蕎蕎騫騫媽咪 於 07-8-1 17:56 編輯 ]

蕎蕎騫騫媽咪 :
點解退學?轉去邊間?

原文章由 zoechan2005 於 07-8-2 07:01 發表
蕎蕎騫騫媽咪 :
點解退學?轉去邊間?

已經讀了一年K1在禮賢, 但她在禮幼是細女, 在培幼是大女, 我都想了很久, 做細女or大女, 做大女會smart一些, 所以才帶她考培正, 而且又有得直上小學, 但她的家姐今年升小一獲派了一間理想小學, 因此到她升小一時, 順理成章都會參加小一派位基制, 培幼是當你參加小一派位基制, 就要放棄培小學位, 所以就有了這決定

各位
我有2套(全新)培幼校裙出售(半價), 有興趣可pm給我

蕎蕎騫騫媽咪,

既然家姐派到好學校,咁就梗係跟家姐啦!再講禮賢亦係一間好學校!Anyway,祝囡囡讀書開心!

另想請問你條校服裙係幾多碼?

Lulu

原文章由 蕎蕎騫騫媽咪 於 07-8-2 13:06 發表

已經讀了一年K1在禮賢, 但她在禮幼是細女, 在培幼是大女, 我都想了很久, 做細女or大女, 做大女會smart一些, 所以才帶她考培正, 而且又有得直上小學, 但她的家姐今年升小一獲派了一間理想小學, 因此到她升小 ...
‹ 上一主題|下一主題