用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: waihinma
go

2007-08 培正 K1 [複製鏈接]

Thanks Prince Aaron !!

原文章由 PrinceAaron 於 07-7-16 11:20 發表
My son drinks A+4 for half year.  I follow the guideline as describled.  But, when he is sick, I will add more water.

Have a nice trip!!!!!!!

原文章由 longBB 於 07-7-16 23:15 發表
HI Waihinma

多謝你稱讚Sparkle 呀   

佢已經forgive and forget 左件事, 好開心咁亨受佢既悠長假期喇.

18號我地會去番禺長隆3日2夜呀, 希望佢enjoy 個trip 啦.

原文章由 longBB 於 07-7-16 23:15 發表
HI Waihinma

多謝你稱讚Sparkle 呀   

佢已經forgive and forget 左件事, 好開心咁亨受佢既悠長假期喇.

18號我地會去番禺長隆3日2夜呀, 希望佢enjoy 個trip 啦.

longbb,

祝你玩得開心d呀 我都諗住遲d同軒軒去tuen mun gold coast 住一晚玩

之前你講sparkle sharing 的事, 其實俾我都會好似你咁, or may be 我會即時同佢解釋佢同人share係好行為, 不過其他人唔一定會想立即要/食, 唔緊要, 我地下次再同佢share 過...... ....其實都唔係好知點handle 先o岩

原文章由 zoechan2005 於 07-7-12 11:42 發表
今胎係仔!其實都有辛苦的時候!但睇見幾個小孩子一齊玩真係好開心!(因我兩個女有好多表哥表姊和堂哥堂姊)
...

zoechan,
其實有多d小朋友一同成長真係好好, 我都好想生多個, 不過身體好差, 一直未可以, 而家打算唔理咁多啦, 開工先啦, 好想快d生多個, 因為再唔生就超高age

原文章由 waihinma 於 07-7-15 19:56 發表
我想問仔/女飲開美贊臣的媽咪, A+ 4 號奶粉罐上的指示是4匙奶粉, 8 安水, 是否需要加多一兩安水? 因我個仔一向飲開惠氏, 我通常都加多一兩安水. Thank you!!

waihinma
之前軒軒都飲a+/奶粉, 不過睇開個醫生叫我地轉飲鮮奶, 話冇咁熱氣同會肥d, 所以而家軒軒已經飲緊鮮奶啦, 好方便, 出街/去旅行只要帶幾包奶就ok

Is it 250ml?  which brand you choose?  Actually I want to try the fresh milk in glasses bottle but my son seems didn't like it..........

原文章由 kyy 於 07-7-17 12:41 發表

waihinma
之前軒軒都飲a+/奶粉, 不過睇開個醫生叫我地轉飲鮮奶, 話冇咁熱氣同會肥d, 所以而家軒軒已經飲緊鮮奶啦, 好方便, 出街/去旅行只要帶幾包奶就ok

原文章由 PrinceAaron 於 07-7-17 12:50 發表
Is it 250ml?  which brand you choose?  Actually I want to try the fresh milk in glasses bottle but my son seems didn't like it..........

PrinceAaron
我俾十字牌軒軒飲架, 一次飲一box, 醫生說剛開始時可能小朋友唔肯飲咁淡味道, 佢教我買定一box 朱古力奶, 加小小入d鮮奶到, 等佢有d味, 然後再慢慢變成全鮮奶 不過軒軒就唔使, 一轉就ok, 重有, 軒軒而家通常仍用奶樽飲, 不過其實直接用box都ok

:D thank you so much everybody:D

我地一定會好好enjoy 個trip 架喇

kyy, 咁你努力d加把勁喇下, 等你好消息:loveliness: :loveliness:
生bb真係好講緣份gar, 唔好比自已咁大壓力呀, 知嘛!

教養孩子真係一門好深既學問黎架, 每日我都向高難度挑戰架, 大家繼續努力呀!

kyy:
係好開心架!現代人好多都生一個,所以可以將好多嘢俾個小朋友,係好好!但最好的禮就係一個特別的玩伴,一生可以有商有量!但當然,要識得處理因兩個孩子帶來的爭執、妒忌......
但見到我兩個女一齊玩,真係好得意!家姐都幾錫妹妹,妹妹又成日學家姐,係以前得大女時無的感覺!
等你好消息!你大果個返學,相差幾年,你應該比我輕鬆好多!加油!

原文章由 kyy 於 07-7-17 12:38 發表
zoechan,
其實有多d小朋友一同成長真係好好, 我都好想生多個, 不過身體好差, 一直未可以, 而家打算唔理咁多啦, 開工先啦, 好想快d生多個, 因為再唔生就超高age

kyy,

我個仔仔唔鍾意飲鮮奶, 昨天讓他飲美贊臣他都唔鍾意, 無法啦, 唯有繼續讓他飲惠氏.

原文章由 kyy 於 07-7-17 12:41 發表

waihinma

Hello, 我個仔都係今年入培正K1.  我上個禮拜都比過鮮奶佢飲, 但飲唔到一盒, 而家同你一樣...唯有繼續讓他飲惠氏

原文章由 waihinma 於 07-7-18 09:51 發表
kyy,

我個仔仔唔鍾意飲鮮奶, 昨天讓他飲美贊臣他都唔鍾意, 無法啦, 唯有繼續讓他飲惠氏.

Hello CHITMIMI,

想問你個仔叫甚麼名字? 係上午班定下午班? 住邊區? 方便我
update 個 list 嘛! Thank you!

原文章由 CHITMIMI 於 07-7-19 09:44 發表
Hello, 我個仔都係今年入培正K1.  我上個禮拜都比過鮮奶佢飲, 但飲唔到一盒, 而家同你一樣...唯有繼續讓他飲惠氏

Chitlam, PM Class, 住係學校附近, thanks!
原文章由 waihinma 於 07-7-19 09:53 發表
Hello CHITMIMI,

想問你個仔叫甚麼名字? 係上午班定下午班? 住邊區? 方便我
update 個 list 嘛! Thank you!

Chitmimi

My son also in PM class and we also live near the school.  Maybe we can meet up sometimes!

原文章由 CHITMIMI 於 07-7-19 10:16 發表
Chitlam, PM Class, 住係學校附近, thanks!

AM Class
1. 浩浩 (twg) - 男仔 - 藍田匯景花園
2. 軒軒 (kyy) - 男仔 - 荃灣愉景新城
3. wingwing (Lulu0820) - 女仔 - 荃灣海濱花園
4. Charlotte (Oronine) - 女仔 - 荃灣
5. 哲哲(denden) - 男仔 - 土瓜灣
6. Wing Wing ( brendaliu ) - 女仔 - 將軍澳新都城一期
7. Ryan 謙謙 (Melody1234) - 男仔 - 鑽石山
8. Chloe ( swan_lau ) - 女仔 - 鑽石山
9. Francis (handream007) - 男仔
10. 熙熙(sallyderek8) - 男仔 - 坑口
11. Victoria(ireneKelvin) - 女仔
12. Ching(BoBoYee) - 男仔 - 將軍澳新都城一期
13. Oscar / Kristy (winwinpig) - 男女
14. Carina (chaimaa) - 女仔 - 清水灣
15. vian(vian2004) - 男仔 - 將軍澳維景灣畔
16. 好好 (hkh) - 男仔
17. Marcus (MandM) - 男仔 - Lam Tin
18. 穎彤 (keithkam888) - 女仔 - 荃灣海濱花園
19. Jeffrey (Jeffrey's mama) - 男仔
20. 樂曦 (小虎媽) - 男仔 - 新都城3期
21. 念情(zoechan2005) - 女仔 - 粉嶺
22. PVC
23. 可以 - 女仔 - Sunshine City
24. SmartYL - 男仔 - 屯門
25. Tung Tung (Wendyng) - 男仔 - 將軍澳新都城一期
26. Yan-hung (Valentino) - 男仔 - Sham Shui Po
27. 楚翹 (koderek) - 女仔 - Tsing Yi
28. Aaron (PrinceAaron) - 男仔 - Kowloon City
29. Hermosa (蕎蕎騫騫媽咪) - 女仔 - Kwai Chung

30. Paul (Paulmom) - 男仔 - near Olympian City

PM Class
1. Sparkle (longBB) - 男仔 - 牛池灣
2. enyay - 女仔
3. Yanyan (Barbean) - 女仔 - 將軍澳新都城一期
4. Abbie (winniepoon) - 女仔 - 馬鞍山
5. Norwin(pamelaywy) - 男仔 - 屯門
6. Keane (艾菲) - 男仔 - 紅磡
7. 詩雅 (mkgerry) - 女仔 - 鑽石山
8. 熙熙 (Monkeyma) - 女仔 - 順利
9. Shrek - 男仔
10. Waihin (Waihinma) - 男仔 - 將軍澳維景灣畔
11. Cady (cadymami) - 女仔 - 坑口蔚藍灣畔
12. Hin Hin (Emanuel) - 男仔 - 土瓜灣
13. Lok Hin, LovelyBB (chusm2) - 男仔 - 將軍澳

14. Zach (wig) - 男仔
15. Jeffrey (German) - 男仔
16. lty0514 - 男仔
17. Graham (Grahammum) - 男仔
18. Oscar (KaKa1124) - 男仔 - 觀塘
19. Cyrus何廣謙 (廣謙媽媽) - 男仔
20. 蕙然 (蕙然爸爸) - 女仔 - 紅磡
21. Hiu Yeuk (HiuYeukmama) - 女仔 - Metro Town
22. Amy001 - Tsuen Wan
23. hcy - 麗港城
24. Emilie (fatyeung01) - 女仔 - TKO
25. Rejoice - 女仔

26. Chitlam (CHITMIMI) - 男仔 - 培正附近

禽日收到學校的學費通告,只係Hk$17xx,好野,以後每月剩係交7xx, VERY GOOD ah!!
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

真係幾好,幫補吓車費,因我哋保姆車要$1200,但都好過宜家,
nursery 要成$3000學費(未計車費),但怕佢坐車坐到好辛苦,不過好在佢由細到大都坐慣車週圍去!

原文章由 winniepoon 於 07-7-19 11:13 發表
禽日收到學校的學費通告,只係Hk$17xx,好野,以後每月剩係交7xx, VERY GOOD ah!!

Delete

Delete .............

[ 本文章最後由 艾菲 於 07-7-26 10:49 編輯 ]

請問大家係咪無興趣戶外活動, 所以無咩反應    Anyway, I have below proposal for your enrollment.

Schedule 1 - Playtime
Date: 19 August 2007
Time: 10:00am - 12:00nn
Venue:
中間道遊樂場, TST

Schedule 2 - Lunch
Time: 12:00nn - 2:00pm
Venue: Spagetti House, Nathan Road, TST (
重慶大廈附近)

其實係一個好casual gathering, 希望小朋友有得玩之餘, 我地
可以係開學前交流

希望大家踴躍參加啦!!

Schedule 1
艾菲 21

Schedule 2
艾菲 21

p.s. I typed so ........ many times of this message, but still can't put them together

[ 本文章最後由 艾菲 於 07-7-26 12:09 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題