用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k3 ...
樓主: glory
go

大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k3 [複製鏈接]

原文章由 Allie 於 07-7-11 11:41 發表
禧媽,

梗唔係啦!  我就最不修編幅架啦!  你睇我個樣就知啦!

allie
唔係呀, 起碼你生完2個之後, 都幾 fit 呀

禧媽,

你又可以試下同佢玩搵字遊戲呀!  我試過打開張報紙, 叫阿仔搵d 佢識ge 字.  佢會好開心咁 : 一呀媽咪, 心呀媽咪, 門呀媽咪........最開心會係搵到自己個名 :  媽咪, 軒字呀, 呢度寫咩架, 咩軒呀? 講咩架...........(你都知幾多樓盤叫乜乜軒, 物物軒架啦!)

禧媽,

話說昨天去完學校搵極都搵唔到車搭, 阿仔就打來問我可唔可以食糖.  我話要食完飯先準食一粒, 跟住佢就扭呀扭, 扭呀扭, 我晒到成身大汗咁重要比佢係咁煩住!  最後激鬼氣同佢講:  我而家係條街到暴晒緊, 唔得閒再同你討論埋一粒糖的問題!  跟住收左佢線!

點知半個鐘後, 佢再打來, 第一句係 : 我等左好耐啦, 你番到公司未呀, 你而家可以同我講野未呀! 我可唔可以食一粒糖呀!   

點會有人咁好耐性來扭一粒糖架!  我真係比佢激到哭笑不得!

原文章由 禧媽媽 於 07-7-11 11:54 發表
allie
唔係呀, 起碼你生完2個之後, 都幾 fit 呀

好耐無人話過我fit啦!  昨天上磅真係嚇c 我!  同香港股市一樣, 又創新高呀!  

anyway, 多謝你日行一善!

禧媽
禧仔有興趣畫畫又試下從呢樹入手, 搵d美勞比佢玩下, 好似坊間咪有d剪剪貼貼既美勞書又或者畫冊, 定定地等禧仔完成件作品睇下可唔可以訓練下專心,  而串字方面, 慢慢逐步黎, 試下用遊戲方式, 當同佢玩, 開頭唔好一個字咁串, 譬如bus就漏空中間, 答中左就讚下佢

原文章由 glory 於 07-7-11 11:44 發表
Allie
軒軒真係好有創意, 我好欣賞佢剪髮活動時既對答呀

glory,

人地話, 個咀嘟出來就好叻講野, 我話你知呀, 佢個咀好似隻章魚咁架!  

我有無講過比你知, 佢話第時都係生一個女好啦, 如果唔係間屋會好濕架!  我就問佢點解啦?  佢就話: 因為女仔成日喊囉!  好似我地屋企果個咁! (即係話家姐!)

Allie
軒軒真係好有耐性呀, 為左粒糖可以同你傾咁耐..
你兩對答又攪笑, 軒軒都係遺傳左你d攪笑細胞
樂樂宜家問多我兩問, 我同佢講~~你問媽咪可唔可以xxx, 我話唔得, 你又繼續問, 咁樣你不如唔好問我~~跟住阿仔話,係喎, 之後佢真係無再問呀

原文章由 Allie 於 07-7-11 12:10 發表
禧媽,

話說昨天去完學校搵極都搵唔到車搭, 阿仔就打來問我可唔可以食糖.  我話要食完飯先準食一粒, 跟住佢就扭呀扭, 扭呀扭, 我晒到成身大汗咁重要比佢係咁煩住!  最後激鬼氣同佢講:  我而家係條街到暴晒緊, ...

glory,

重有一次好好笑: 果次學校專題研習分享完, 接左佢去飲茶, 食食下佢四圍望, 話: 點解我d 朋友仔重未黎ge?  我就覺得好奇怪, 我地都無約過人, 就問佢咩朋友仔呀?  跟住佢就一本正經咁話: 咪饅頭仔同馬拉糕囉!     

原來佢d 朋友仔係攞黎食架!

軒軒個腦肋真係轉得好快, 有無諗過比佢返一d邏輯思考方面既野呀?

原文章由 Allie 於 07-7-11 12:16 發表

glory,

人地話, 個咀嘟出來就好叻講野, 我話你知呀, 佢個咀好似隻章魚咁架!  

我有無講過比你知, 佢話第時都係生一個女好啦, 如果唔係間屋會好濕架!  我就問佢點解啦?  佢就話: 因為女仔成 ...

原文章由 glory 於 07-7-11 12:18 發表
Allie
軒軒真係好有耐性呀, 為左粒糖可以同你傾咁耐..
你兩對答又攪笑, 軒軒都係遺傳左你d攪笑細胞
樂樂宜家問多我兩問, 我同佢講~~你問媽咪可唔可以xxx, 我話唔得, 你又繼續問, 咁樣你不如唔好問我~~跟 ...

glory,
唉, 我都睇得出你好命過我架啦!  點解樂樂可以咁乖咁聽話ge?  照咁樣推斷, 我一定老得快過你!  有左阿仔之後, 我d 皺紋就開始出啦!!!!

朋友仔係食物
同軒軒一齊真係好多笑料, 都話佢有你神韻架啦
原文章由 Allie 於 07-7-11 12:22 發表
glory,

重有一次好好笑: 果次學校專題研習分享完, 接左佢去飲茶, 食食下佢四圍望, 話: 點解我d 朋友仔重未黎ge?  我就覺得好奇怪, 我地都無約過人, 就問佢咩朋友仔呀?  跟住佢就一本正經咁話: 咪饅頭仔同馬拉 ...

邊到係呀, 論年紀我估係樹我認第一都無人認第二, 近幾年我白髮都多左好多, 以前都會拔下, 宜家就當睇唔到, 太多啦拔都拔唔切
點解禧媽無搭咀??走左?

原文章由 Allie 於 07-7-11 12:25 發表

glory,
唉, 我都睇得出你好命過我架啦!  點解樂樂可以咁乖咁聽話ge?  照咁樣推斷, 我一定老得快過你!  有左阿仔之後, 我d 皺紋就開始出啦!!!!

禧媽, Allie
我預備收工, 下晝帶阿仔畫畫, 明天見, 88

allie, glory
我即管試下你地既方法

allie
軒軒好搞笑, 為左1粒糖居然等你咁耐, 比著禧禧一早食左喇

glory
上到黎, 你都收左工

原文章由 glory 於 07-7-11 12:30 發表
邊到係呀, 論年紀我估係樹我認第一都無人認第二, 近幾年我白髮都多左好多, 以前都會拔下, 宜家就當睇唔到, 太多啦拔都拔唔切

glory
你咁講呀, 大家都係咁上下姐 :loveliness:

allie
最後 ~ 你有冇訂票睇演唱會 ?

原文章由 禧媽媽 於 07-7-11 15:12 發表
allie
最後 ~ 你有冇訂票睇演唱會 ?

咦, glory 又曠工?  真係唔公平, 成日曠工重有人工加!

禧媽,
我留左言想買, 但未有人contact我呀! 好想睇呀!  我諗我會同d 小朋友一樣睇得咁開心!

allie
你又知 glory 有人工加 ?
哦.....新聞有講呵
你訂左邊場? 1家4口去? 8掛咋

glory
尋日樂樂學成點呀 ? 
開心嗎 ?
應該下星期先可以有作品帶返屋企, 因為要等乾, 是嗎?

Allie
作cccccc...呀 我咁勤力點會曠工呀, 人地請假之麻

禧媽
有人工加sh..sh....唔好咁大聲
尋日好抵呀, 得四個小朋友, 唔知係咪有d無到呢, 聽阿仔講譚sir仲幫手教埋一份, 叫阿仔慢慢油,  阿仔就話Miss Fan好好人, 譚sir就嚴謹d, 佢上得好開心呀, 尋日畫了幅貓, 都有帶走, 不過未乾得透

原文章由 禧媽媽 於 07-7-12 09:57 發表
allie
你又知 glory 有人工加 ?
哦.....新聞有講呵
你訂左邊場? 1家4口去? 8掛咋

glory
尋日樂樂學成點呀 ? 
開心嗎 ?
應該下星期先可以有作品帶返屋企, 因為要等乾, 是嗎?

glory
係呀, 譚sir好似好認真咁架, 但係識落~又唔係啵 :loveliness:
睇黎, 樂樂作品應該ok啵 媽媽滿意嗎 ??
‹ 上一主題|下一主題