用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k3 ...
樓主: glory
go

大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k3 [複製鏈接]

allie
大家努力

當真架
今日下晝阿仔去上第一堂畫班, 返來再話你知上成點:)

原文章由 禧媽媽 於 07-7-10 17:18 發表

glory
係唔係架 ??
係就多.....多謝你讚

allie
我地齊齊努力!!
不過 c la, 暑假果陣我要大細兼顧, 都唔知點算??
老師叫慢慢同佢溫生字 / 串字, 因為高班要串字架la.
唔怪得, 有d媽咪為左囝囡, quit 左份工, 跟住返家睇住囉

Allie
幾難得可以遇到禧媽
阿仔有進步我都老懷安慰law

glory
今早同你撞頭呀

glory
總之, 有d野學左~一定好d
eg 畫咁 ~ 老師讚佢畫得靚左+有創意, 鬼咩, 大大話話都學左半年囉, 我情願佢讚學術上, 我會開心d

禧媽
唔使太擔心, 或者試下從圖書入手 去圖書館借d禧仔有興趣的書比佢睇:)

原文章由 禧媽媽 於 07-7-11 11:11 發表
allie
我地齊齊努力!!
不過 c la, 暑假果陣我要大細兼顧, 都唔知點算??
老師叫慢慢同佢溫生字 / 串字, 因為高班要串字架la.
唔怪得, 有d媽咪為左囝囡, quit 左份工, 跟住返家睇住囉

glory, allie
家下唸梗方法, 可以令禧禧冇咁心散, 專注d, 記性好d ?
你地教下我啦

glory
可能呢排夜返屋企, 準備放假, 日日成8:30pm, 我返到去, 禧禧都覺豬囉, 所以冇咩理佢囉, 不過見暑假, 我叫佢午睡, 起碼可以等到我返黎, 多小小時間同佢溫習啦

glory
樂樂今日學畫, 明天記住上黎報告下, 學成點? 老師 ms. fan 係咪好好人, 好識"乙水"小朋友

原文章由 glory 於 07-7-11 11:16 發表
禧媽
唔使太擔心, 或者試下從圖書入手 去圖書館借d禧仔有興趣的書比佢睇:)

glory
佢只鍾意恐龍

glory
e....走左啦 ?

嘩, 行開一陣, 你地就已經傾得咁落力拿?!

今年老師又係話阿仔好有創意, 成日好多鬼主意, 叫我好好裁培下佢, 唔好哂左佢喎!  不過呢, 佢阿媽我就最無創意架啦, 所以唔該教教我點可以令佢更加有創意呢?

另外呢:  我係本成長紀錄冊睇到老師寫低阿仔講d 野, 真係比佢笑死, 我寫出來比你地睇下, 你地就知阿仔平時幾咁多咀 :
(玩電髮, 阿仔扮顧客) 阿仔: 唔該, 我想剪頭髮呀........都係唔好, 都係電左髮先啦!
要電得靘仔d 架...... 電一陣就夠架啦,  唔係d 頭髮會燶架!........

未, 岩岩有野做...
原文章由 禧媽媽 於 07-7-11 11:22 發表
glory
e....走左啦 ?

allie
軒軒又幾搞笑啵, 係咪佢媽咪貪靚, 所以識咁多野

禧媽
鍾意睇恐龍書都好架, 就從此入手, 唔好淨係單睇圖畫, 乙水 佢睇埋d字, 睇得多幾本之後就話不如叫佢係圖書館自己揀, 有時揀d其他書佢睇話比禧禧知呢本都好好睇(推薦本書時記住誇張d, 七情上面呀)

[ 本文章最後由 glory 於 07-7-11 11:39 編輯 ]

禧媽,

老師話比佢玩下puzzle, "初"下泥膠, 都可以令佢專心d!  畫畫都係, 不過阿仔唔鐘意畫畫的!

同埋老師話阿仔鐘意挑戰, 愈難佢先愈有興趣同專注.  

我其實比較關心佢的eq, 呢排成日都扭計, 好煩!~

禧媽,

梗唔係啦!  我就最不修編幅架啦!  你睇我個樣就知啦!

Allie
軒軒真係好有創意, 我好欣賞佢剪髮活動時既對答呀

glory
我即管試下從圖書入手, 不過呢排借左書, 又驚還唔到啵, 因為唔知幾時入院呢 不過都要試下

allie
我囝又係成日發脾4, 都唔知點解, 好煩
‹ 上一主題|下一主題