用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華小學家長Part 2
樓主: JP
go

英華小學家長Part 2 [複製鏈接]

原文章由 matthew_mama 於 07-8-4 10:52 發表
JP
Congulation ar, ur son very smart

matthew_mama , sneezy>>

Thank you!!

原文章由 mayc 於 07-8-2 21:14 發表
還有報了5級小提琴試,本來諗住9或10月考, 點知....來信是
29/8 ,所以日日都要練琴,邊到都唔洗去啦!
...

本來老師都叫anson 9或10月考5級小提琴試,點知我大頭蝦,錯過左報名日期,等佢又逃過一劫,有機會繼續偷懶。

mayc,

我個仔係28/8(當然係唔同級啦), 我起初報名時, 係寫8月上旬架, 仲諗住考完, 可以同佢地放暑假, 而家....., 仲有小一適應課程, 阿仔有一天上唔到, 我都唔知點算

原文章由 mayc 於 07-8-2 21:14 發表
JP:
無上來兩日就錯過了大新聞!
遲來的恭喜! 恭喜!
James真係好勁喎!有無d秘訣,過兩招來"洗"吓!matthew的數.....
教極都係甘"大頭蝦",都唔知點算好?

hohomam ...

原文章由 KLLP 於 07-8-5 07:10 發表
mayc,

我個仔係28/8(當然係唔同級啦), 我起初報名時, 係寫8月上旬架, 仲諗住考完, 可以同佢地放暑假, 而家....., 仲有小一適應課程, 阿仔有一天上唔到, 我都唔知點算  

Kllp,

你有冇試下去改時間呀, 不過我都唔知可唔可以改 , 但你即管打電話問下嘛. 我仔在11月都會考小提琴, 不過到現在還未日 日練, 都唔知到時點去考

Hohoma,

Anson避過呢次考期, 但始終走唔luk下一次 (不過我想問, 點解唔係琴老師幫學生報名咩 )

原文章由 tytc_lau 於 07-7-16 19:26 發表

我投左la....."蘇文鋒一定最威風"  

我都話蘇文鋒一定得ga la! 鏡頭一影有一個男人 (幾靚仔), 唔知係咪蘇先生.....

tytc_lau
thanks la,我都只係到獲獎前一刻先致知,但係係好開心呀,鏡頭一影有一個男人 (幾靚仔), 唔知係咪蘇先生..... 唔知呀
佢有上枱架个童星獎
呢個廣告在ATV 同TVB 總共攞咗 5個獎,我哋無想過啲

原文章由 tytc_lau 於 07-8-6 09:18 發表

我都話蘇文鋒一定得ga la! 鏡頭一影有一個男人 (幾靚仔), 唔知係咪蘇先生.....

matthew_mama:
恭喜!恭喜!囝囝是否很高興呢!
囝囝是否今年入讀英華一年級?
如果係,以後一定可以在學校做金牌司儀!

sneezy:
大家一齊努力吧!

原文章由 matthew_mama 於 07-8-6 11:42 發表
tytc_lau
thanks la,我都只係到獲獎前一刻先致知,但係係好開心呀,鏡頭一影有一個男人 (幾靚仔), 唔知係咪蘇先生..... 唔知呀
佢有上枱架个童星獎
呢個廣告在ATV 同TVB 總共攞咗 5 ...

[ 本文章最後由 mayc 於 07-8-6 12:06 編輯 ]

MAYC
係呀,好開心,今年囝囝升小一,HEHE

原文章由 mayc 於 07-8-6 12:04 發表
恭喜!恭喜!囝囝是否很高興呢!
囝囝是否今年入讀英華一年級?
如果係,以後一定可以在學校做金牌司儀!

sneezy:
大家一齊努力吧!

原文章由 sneezy 於 07-8-5 11:44 發表

Hohoma,

Anson避過呢次考期, 但始終走唔luk下一次 (不過我想問, 點解唔係琴老師幫學生報名咩 )

sneezy,

Can be either.  I do the register myself so that the result or any information changes will be directly informed to me.

我個囝聽到有一個明星學弟好輕奮,更開心就是同佢一樣叫matthew!

原文章由 matthew_mama 於 07-8-6 13:30 發表
MAYC
係呀,好開心,今年囝囝升小一,HEHE

mayc前輩,

有嘢想請教, please check pm, 謝謝!

mayc
要請你的公子多多照顧我呢隻豬仔就真,佢儍吓儍吓 ,佢個名同你個仔英文名一樣呀。

原文章由 mayc 於 07-8-7 11:47 發表
我個囝聽到有一個明星學弟好輕奮,更開心就是同佢一樣叫matthew!

各位留意喇

學校內聯網已經有分班表喇!

今年學校四至六年班, 分3班正常, 2班小班, 好似唔同上年做法咁?

原文章由 Easy媽咪 於 07-8-15 09:59 發表
各位留意喇

今年學校四至六年班, 分3班正常, 2班小班, 好似唔同上年做法咁?

Easy媽咪>>

上年做法都係咁上下架!

今年5A&B班各有38人(多過上年!)

csk & 8gu>>

我地D仔原班上喎!

原文章由 Easy媽咪 於 07-8-15 09:59 發表
各位留意喇

今年升三年班, 共五班都平均分班, 同舊年做法都唔同!
唯獨升小一至小二就keep返五班平均分班!

今年有沒有開學Briefing呢?

請問各位英華家長, 今年九月前有沒有家長Briefing呢?
好似不見到通告?

JP:

我地B班都是原班上,可能是四年級用普通話教中文的原故, 但其餘三班仍是用廣東話教中文,全校就只有五年班沒有全部普通話教中文,"甘"六年級用普通話教中文的機會咪仲低?:cry: 到中學時便無得銜接?
James中一有沒有普通話教中文?

原文章由 mayc 於 07-8-15 15:28 發表
JP:

我地B班都是原班上,可能是四年級用普通話教中文的原故, 但其餘三班仍是用廣東話教中文,全校就只有五年班沒有全部普通話教中文,"甘"六年級用普通話教中文的機會咪仲低?:cry: 到中學時便無得銜接?
James中一有沒有普通話教中文?
...

mayc,
今年升六年班, A-D係用普通話, 只有E班才用廣東話教 (編班紙上面寫住)
至於中學部, 居聞有兩班用普通告教, 但要選人才可以讀! (八返來係咁講 )

俾我地準P1 的通告中, 25/8 10.00am to 12.00pm 是小一至小三的家長會

原文章由 Altogether 於 07-8-15 14:43 發表
請問各位英華家長, 今年九月前有沒有家長Briefing呢?
好似不見到通告?

原文章由 mayc 於 07-8-15 15:28 發表
JP:

...

mayc>>

精伶JAMma已答左妳!
F.1只有2班用普通話教中文。So far 編班未出, 5知大仔入5入到。
書院副校係家長會解釋:冇確實證據顯示用普通話教中文優勝過用廣東話教中文喎!
‹ 上一主題|下一主題