用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華小學家長Part 2
樓主: JP
go

英華小學家長Part 2 [複製鏈接]

原文章由 Anthea 於 07-7-18 17:32 發表

A bed sheet type sleeping bag is already on hand.  It is just made up of a bed sheet sky blue in colour and sew as a sleeping bag.  You will have to find a mat though otherwise the floor will b ...

Anthea>>

Check PM please!

請問各位ying wa boys的家長 :
你們有無人返 "英華堂" 的 ?
因我一家四口返開的教會好遠, 要考慮找一間近D的教會, 看看大家有無意見可以比我呢 ?!::" />

[ 本文章最後由 tytc_lau 於 07-7-24 13:20 編輯 ]

原文章由 tytc_lau 於 07-7-24 13:17 發表
請問各位ying wa boys的家長 :
你們有無人返 "英華堂" 的 ?
因我一家四口返開的教會好遠, 要考慮找一間近D的教會, 看看大家有無意見可以比我呢 ?!::" />

There are many Ying Wa boys in "英華堂" and
my son loves go to church every Sunday.
這星期日(29/7)是福音主日, 邀請了何述儉牧師講道, 歡迎各位有興趣及認識主的朋友參加. 早上十時開始.
另外關於"英華堂"的詳細資料可於網上查看.

原文章由 莎莉EE 於 07-7-24 14:10 發表
There are many Ying Wa boys in "英華堂" and
my son loves go to church every Sunday.
這星期日(29/7)是福音主日, 邀請了何述儉牧師講道, 歡迎各位有興趣及認識主的朋友參加. 早上十時開始.
另外關於 ...

Thanks 莎莉EE , 等我在八月份抽一個星期日去英華堂試一試先,我希望淡出原本的教會, 再淡入新d近d的教會, 可以不用舟車勞動....
另想問, 英華的圖書館的星期六開放時間? 是否真的可以讓家長一起進入 ?
謝謝大家 !

原文章由 tytc_lau 於 07-7-24 19:52 發表
英華的圖書館的星期六開放時間? 是否真的可以讓家長一起進入 ?謝謝 ...

Yes, from 9:00am to 12:00noon this year, but better to ask the school to confirm at the new academic year.
Everybody is specially made by God with purpose.  ;-) Never FROWN, even when U R SAD. 'Cos U never know who is falling In Love with your SMILE. :)

原文章由 Anthea 於 07-7-24 21:25 發表

Yes, from 9:00am to 12:00noon this year, but better to ask the school to confirm at the new academic year.

Hi Anthea, thank you.  你好nice, 成日都幫d新丁 (我地) 解答問題

原文章由 tytc_lau 於 07-7-24 19:52 發表

Thanks 莎莉EE , 等我在八月份抽一個星期日去英華堂試一試先,我希望淡出原本的教會, 再淡入新d近d的教會, 可以不用舟車勞動....

我當初和你現在的想法一樣, "淡出原本的教會, 再淡入新d近d的教會", 可是在神的帶領下, 真是比你想得到的更多更豐盛.

亞洲電視→解密百年香港→影像播放→2007-07-10(02) 宣教於港 (內容提到英華書院,看完後對書院背景了解更多)

http://www.hkatv.com/infoprogram/07/hkdecode/

[ 本文章最後由 小豬媽 於 07-7-25 16:28 編輯 ]

原文章由 小豬媽 於 07-7-25 16:26 發表
亞洲電視→解密百年香港→影像播放→2007-07-10(02) 宣教於港 (內容提到英華書院,看完後對書院背景了解更多)

http://www.hkatv.com/infoprogram/07/hkdecode/

Thank you, 一個很好的介紹, 我睇完後, 原來這個節目很有義意, 等我比阿仔睇吓! 或者, 佢唔多明係咩來, 但係, 佢對馬禮遜牧師一定好認識, 等佢睇多兩次, 唔使成日出題考我! (佢成日問我 :你知唔知邊個創辦英華書院 , 攪到我無佢咁好氣)

好在有你地, 常常提我地有些有益的資訊節目, 莫講話
我好少睇電視, 更加少睇"亞視", 所以, 我真係唔知有個這麼有益的電視節目, thank you!

其實我是無意中看到此(正斗)節目。  14/7開家長會時,李校長也提過。 因亞仔今年IH要考校史所以特別留意。

原文章由 JAMmama 於 07-7-25 17:38 發表

Thank you, 一個很好的介紹, 我睇完後, 原來這個節目很有義意, 等我比阿仔睇吓! 或者, 佢唔多明係咩來, 但係, 佢對馬禮遜牧師一定好認識, 等佢睇多兩次, 唔使成日出題考我! (佢成日問我 :你知唔知邊個 ...

原文章由 小豬媽 於 07-7-25 16:26 發表

小豬媽

我又 小豬媽 !!!

要考校史
Everybody is specially made by God with purpose.  ;-) Never FROWN, even when U R SAD. 'Cos U never know who is falling In Love with your SMILE. :)

原文章由 tytc_lau 於 07-7-24 21:28 發表
Hi Anthea, thank you.  你好nice, 成日都幫d新丁 (我地) 解答問題

It is because our JAM is on vacation and I, the YW channel reporter, have to temporarily fill in her position!

原文章由 小豬媽 於 07-7-25 18:14 發表
其實我是無意中看到此(正斗)節目。  14/7開家長會時,李校長也提過。 因亞仔今年IH要考校史所以特別留意。

睇左喇!原來馬禮遜咁威水!失敬晒添!
IH要校史咩?冇聽書添!

all>>
妳地今晚有冇睇無記"天下父母經"呀?學校上左電視,不過我遲左返,starting睇5到,剩係睇到個daddy打電話比家人報喜話中左1st choice英華...

sorry,說得不清楚引致小風波潻(自罰),更正不是李校長說的。

是較早前其中一次家長會,主題忘記了,因為小學部家長對書院了解不多,所以開了一次家長會,內容由書院老師介紹書院課程(又要讚林校長,照顧學生同時替家長解決憂慮),又其中IH科老師曾提及計算學校歷史由英華書院開始計起。本人應為(如此暗示)考校史也是正常。

[quote]原文章由 JP 於 07-7-25 23:25 發表

睇左喇!原來馬禮遜咁威水!失敬晒添!
乜 IH要校史咩?冇聽書添!ops:" />ops:" />ops:" /> ops:" />ops:" />ops:" />

all>>
妳地今晚有冇睇無記"天下父母經"呀?學校上左電視,不過我遲左返,starting睇5到,剩係睇到個daddy打電話比家人報喜話中左1st choice英華...

JP,
請問是那間電台播放呢?

[ 本文章最後由 小豬媽 於 07-7-26 13:26 編輯 ]

請問是那間電台播放呢?
是在無線播映的港台節目, 可以在港台網頁睇番.

tytc_lau,

Thank you!

原文章由 tytc_lau 於 07-7-26 20:53 發表
請問是那間電台播放呢?
是在無線播映的港台節目, 可以在港台網頁睇番.

hi~~

各位媽咪好嗎?
編班唔知攪成點呢?
呀仔入左游泳校隊, 每星期都會訓練, 見到班同學仔, 我仔就最開心

原文章由 Easy媽咪 於 07-7-30 11:49 發表
hi~~

各位媽咪好嗎?
編班唔知攪成點呢?
呀仔入左游泳校隊, 每星期都會訓練, 見到班同學仔, 我仔就最開心

原來英華有游泳隊ga, 如何參加? 我仔仔較靜, 不太喜歡球類運動, 游泳稍微 ok.

原文章由 Easy媽咪 於 07-7-30 11:49 發表
hi~~

各位媽咪好嗎?
編班唔知攪成點呢?

恭喜!你仔仔咁靚仔,再加上游泳健將的身段,第時迷佢的女仔實排到尖沙咀。

編班唔係要8月15日先有咩?內聯網公佈。
‹ 上一主題|下一主題