用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會伍季明紀念學校 伍季明上午校家長交流會
樓主: cc0524
go

伍季明上午校家長交流會 [複製鏈接]

醒目開學勳章

亞仔話老師有講過遲 D 會派, 不過真係唔明點解可以咁遲, 仲遲過出面 D 教科書!!

原文章由 acandf 於 07-9-13 09:23 硐表
剛剛想問是否黙3 SENTENCES ONLY.   我都驚呀女會唔見, 昨晚我又夜返, 沒時間去影印呀.  不過我真奇怪, SN 未派, 莫非老師有嘢修改而又未預備好吧!

醒目開學勳章

唔該晒, 我昨天都有上去睇呀!!

亞仔放學返來都有講過話老師通知佢地係默十五句, 而唔係默 dictation list, 即係昨天功課抄那十五句!!

原文章由 amy3010 於 07-9-13 20:07 硐表
Hi cc0524 & acandf,

今日鄭老師係工課系統到通知咗dict內容係1-15句,而且重upload咗6張unit 1課文內容,我print咗出嚟啦,你哋上去睇睇!

醒目開學勳章

學校個網址有我地既班相呀!! 快 d 上去睇下啦!!

醒目開學勳章

HI~~  你地睇左 d 新校服未呀??? 諗住會投邊組???

醒目開學勳章

今日係學校門口見到條格仔衭真係嚇死!!! 如果我個仔穿了再比三個波佢拋, 就真係成個小丑咁!!
而女仔既夏季水手裝就好似幼稚園生, 同我個仔間幼稚園好鬼似!!
唉................... 真係想知邊個做設計既呢??

原文章由 baba3506 於 07-9-17 10:24 硐表
同寶血會一向的設計完全不同,可以說是大改革。
有些失望,感覺A款似幼稚園校服,格仔褲,難睇,大家有無同感?
就男仔來講,我想要A款夏裝加B款冬裝,唔知可唔可以咁樣呢?(好似無得咁投!)
其實我不喜歡個領有顏色的。

...

[ 本文章最後由 cc0524 於 07-9-17 10:49 編輯 ]

醒目開學勳章

其實將條格仔衭轉返深灰就已經好好多!!

原文章由 baba3506 於 07-9-17 10:59 硐表
我幾喜歡男仔的冬季服,依家話就2簡1,實際得1款俾你簡,不如俾多1款家長簡比較下都好丫。

醒目開學勳章

係呀!! 條格仔衭真係好卡通!! 唔知 d 高年班男仔見到會唔會好驚呢??  

女仔一件頭既水手裝真係比較細個, 可能將佢拆開兩件, 即係上下身分開, 上身係而家咁, 下身則白色裙, 就可能會好 d, 而家新既款係水桶娃娃形, 瘦身形既都好 d, 如果係身形肥 d d 既就.............

原文章由 baba3506 於 07-9-17 11:17 硐表
同意,格仔褲就好似見到胡楓先生後生個陣時,深灰色好睇好多。
女仔校服一件頭,真似幼稚園衫,如果用回傳統寶血會的校服,修改顏色,及修改一些車工(或一些點綴),既保留傳統,又能分辨學校,最重要是保留女仔娥娜多姿的美態,因它的腰 ...

醒目開學勳章

話就話三年過度期, 但係無可能一個小朋友三年都唔洗做校服, 你都知他們正在發育, 一年唔做兩年都要做就架, 如果要做新既又無理由唔做新款既校服而做舊款!!

原文章由 acandf 於 07-9-17 11:45 硐表
就女仔來講, 我女喜歡A組夏季, B組的冬季
就男仔來說, A 組的冬季個條格仔衭真係好卡通.  我覺得高年班男仔見到會笑但佢地唔會好驚, 因不須要穿呀.  有3年過渡期.
男仔我喜歡B組冬季呀.

...

醒目開學勳章

我都仲未投票呀!!

原文章由 amy3010 於 07-9-17 19:22 硐表
學校校服投票網上, 到目前為止, B款領先一大半!

醒目開學勳章

學校表示舊校服是可以穿至 2011 年, 而今年年底已可以做新的校服, 不過就要明年九月後才可以穿著.

原文章由 satu 於 07-9-18 12:21 硐表
我想知今年小一新生簡冬季校服,係買舊款定新款 ? 如果只穿幾個月舊冬季校服,到2009又轉新校服, 咪好浪費 ? 

醒目開學勳章

係呀!! 我見小一星期五就要 quiz, 我們小二就下星期一.

以我同個仔溫習, 首先我會打開本 sn 先同佢串生字, 之後就同佢講 一次個課文, 再看後面既 structure, 最重要就是他要明白 structure 的部份. 因為 quiz 都是環繞這些來出題目, 都是一版紙左右, 不會太多, 但你要提醒小朋友做完之後要翻睇多一兩次, 因為小朋友都是大意的多, 他們不是不懂做, 只是不小心漏做及抄錯. 我個仔就係一個人版啦!!

希望以上既可以幫到你啦!!

原文章由 WowWow 於 07-9-18 15:56 硐表
HI, 各位媽咪, 我囡囡剛上小一!  這兩星期真的夠忙! 忘記帶書, 帶功課...真的需要好好適應!  過兩天還有英文QUIZ, 呀! 因囡囡係幼稚園都未考過試,默過書, 所以我都唔知點同佢溫, 唔知有冇媽咪可以比D GUIDELINE 我參 ...

醒目開學勳章

我都沒有訂呀!!

原文章由 keimother 於 07-9-19 00:08 硐表
各位家長晚安,

呢幾日收到好多通告関於校外課程,电腦軟件...其實有
沒有用呢?妳地上年有沒有訂呀?

醒目開學勳章

係和!! 你講起, 點解今年唔見亞仔有做 GE 既???

原文章由 acandf 於 07-9-19 11:19 硐表

英文的quiz, 之前會有 G.E. 形式同G.E.差不多, 同埋小一有解題. 其 ...

醒目開學勳章

唔係和, 去年應該同時有 LS 同埋 GE 架和!!

原文章由 acandf 於 07-9-19 14:10 硐表
你覺唔覺下星期一quiz, 但好似只是做了2次(GE (以前叫LS))
真怕我女到時會又錯大意啦.

醒目開學勳章

係呀, 昨天那本是 LS, 而 GE 應該是普通學校的功課簿再貼上問答題來做的!!

原文章由 acandf 於 07-9-19 15:22 硐表
係呀, 去年有G.E.同 L.S. 但今年暫時只見昨天個本.

醒目開學勳章

好在你提提我, 我真係無留意到, 問番亞仔, 佢先話係呀, 兩本唔同架!!

原文章由 amy3010 於 07-9-19 19:58 硐表
本GE改咗, 好似本LS和SN形式, 我想學校係免得學生剪剪貼貼!昨天做的是GE, 因GE 和 LS係一樣色,只係簿面唔同,所以很容易攪亂。

醒目開學勳章

唔好意思, 我並沒有在學校訂過!! 所以比唔到意見你!!

原文章由 WowWow 於 07-9-20 15:08 硐表
請問學校派了一份The Standard 出的小小英語樂是否要自行訂閱, 還是學校代訂?  最近派了很多訂購的通告, 請問有什麼書你們認為好好, 值得推介呢?  因我實在沒有時間去書店看!  謝謝幫忙! ...

醒目開學勳章

you are welcome~~

原文章由 sowhat? 於 07-9-20 17:53 硐表
hello 你地好呀

我係"一禮"俊樂既媽咪. 原來呢樹都有同班既媽咪, 以後我地要多多溝通至得啦!! 我會多d上來+啦.

醒目開學勳章

小朋友係咁, 佢地小息好多野做, 要排隊去 toilet, 要食野, 要飲水, 最緊要係留番 d 時間來傾計同埋玩, 所所個個都話好忙, 唔夠時間用架!!

原文章由 keimother 於 07-9-21 21:33 硐表
各位晚安,

sowhat,我亞女都係咁,小食同水都食唔曬飲唔曬,
佢話唔夠時間,我咪叫佢食/飲快啲囉.

醒目開學勳章

原文章由 bik_bik 於 07-9-22 12:27 硐表
新人報到!
我係今年1C班的媽咪,有無同班既家長係度可以傾下呢??
‹ 上一主題|下一主題