用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
樓主: Happy小米
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

今日返暑期課程(有關EQ)既主辨人話我囝可能有少少亞氏保加. 以為佢改善左好多, 点佑仲可能係..我地要加倍努力了
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

what is 亞氏保加?

原帖由 elmostoney 於 10-8-12 09:44 發表
what is 亞氏保加?

亞氏保加症:

自閉症的一種, 屬高智能自閉症, 主要指iq正常(好多係IQ高于常人), 語言能力正常, 能同人溝通, 但社交能力低, 專注力低...仲有其他MINOR症狀
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

可以做d物野?

原帖由 elmostoney 於 10-8-13 10:59 發表
可以做d物野?

Elmostoney, 比妳參考下: -

http://programme.rthk.hk/rthk/tv/player_popup.php?pid=4504&eid=91440&d=2009-07-19&player=media&type=archive&channel=tv

醒目開學勳章

我女兒會在11月中上 BC 細仔班(pm)啦. 今日參觀了九龍塘的班房. 感覺不錯. 但班房略為細小... 我聽到大家說 ms. ellen 很好. 很可惜pm班唔係佢教呢.

今天問漏了老師一個問題. 想問下 BC 的英文老師是 native speaker 嗎? thanks.

王國長老

版主提示:

此帖回文已過二千, 請樓主另開新PART, 繼續討論.

謝謝

各位 Montessori 媽媽, 想請教下坊間的 Montessori 學校 與救世軍的分別有多大呢 ?

醒目開學勳章

佢地英文無native speaker架!主要係Miss Ellen同Miss Annie講英文,但係佢地既國語就真係台灣蒙特梳利教師,細仔班有Miss Lisa,大仔班就有宥語老師, Miss Lina都係台灣人,所以菁一既國語係強過英文。

唔係Miss Ellen教都唔緊要,佢地既其他老師都好有經驗,好錫小朋友,放心!

我個大仔由細仔班讀到大仔班快兩年,响菁一學到既真係好多,不過一定要比時間去上,要好快有成果係好難架!最重要係相信老師同佢地配合。

原帖由 zj 於 10-10-29 23:15 發表
我女兒會在11月中上 BC 細仔班(pm)啦. 今日參觀了九龍塘的班房. 感覺不錯. 但班房略為細小... 我聽到大家說 ms. ellen 很好. 很可惜pm班唔係佢教呢.

今天問漏了老師一個問題. 想問下 BC 的英文老師是 native speak ...

請問有沒有在Best Concept界限街分校上細仔班的可以update一下情況, 我都想讓bb在best concept上, 不過不知道tst定kowloon tong好.

王國長老

版主提示:

此帖回文已過二千, 請樓主另開新PART, 繼續討論.

謝謝
‹ 上一主題|下一主題