用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
樓主: Happy小米
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

zitaeric
關於認路,好想係呢到分享一些資料:
人係天生識認路,因為認路係一次過可以用晒五感,而記憶專家所用的其中一種記憶術係透過認路作基礎來將資料記憶下來的。如:我想記10-1這數字跟次序,你可以利用想像力在腦內想起一些熟識的地方,可以去過�未去過,由第一條街開始:見到大咸十咸到成地都係水,好嘈,我都係走啦,行到第二條街見到隻狗係到尿尿,好臭...,再行見到有雜誌舖你去八下有咩新料先...禁幾复雜都會記得一清二楚。係咪好易呢。

史前的獵人會好快記得路返屋企,係基本生活需求。同樣 montessori 都有講五感啊!又殊途同歸!所以認路,只要自己行過應該都記得,而且好切實,好"勞"固的,先會用黎做記憶基礎。

進進都好有方向感呀!
原文章由 zitaeric 於 07-7-13 09:48 發表
小米 & ....

歲半啦,進進睇來真是大個了,我都好期望小朋友來緊的兩歲快些到,到了那個歲數,各方面又會有更大的進步,現階段大家一齊努力.

你講開,原來歲半的小朋友真的識認路,好像每次在返學中我都同阿囡 ...

[ 本文章最後由 zzerong626 於 07-7-13 13:12 編輯 ]

各位mama, 可否介紹蒙特梳利教學法的書啊??? 我想了解一下蒙特梳利教學法...Thank You

爱和自由
捕捉儿童敏感期
掌握嬰幼兒特有的生命力
小動作變大能力
The Secret of childhood
MONTESSORI: THE SCIENCE BEHIND THE GENIUS (UPDATED)
TEACHING MONTESSORI IN THE HOME: PRE-SCHOOL YEARS: THE PRE-SCHOOL YEARS (REV)
BASIC MONTESSORI: LEARNING ACTIVITIES FOR UNDER-FIVES

原文章由 hello_mimi 於 07-7-13 13:53 發表
各位mama, 可否介紹蒙特梳利教學法的書啊??? 我想了解一下蒙特梳利教學法...Thank You

原文章由 wongvick 於 07-7-13 15:32 發表
file:///C:/DOCUME%7E1/ADMINI%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot.jpgfile:///C:/DOCUME%7E1/ADMINI%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-1.jpgfile:///C:/DOCUME%7E1/ADMINI%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screen ...

Hi Wongvick....many many thanks ar~~

zita, zero,

我估因為我每次都到Diamond Hill Station之前, 都同佢講,"we have to get off the train in diamond hill station", 佢就記得个站名, 到地鐵廣播就到lee个站, 佢就想落車.

zita,
係呀, <<蒙特梭利家庭实用方案>> 里, 2岁可以玩多啲嘢,
原來我有時同佢玩果啲係2岁以上先玩,太深, 唔怪之佢冇反應.

不過睇完成日都唔記得点玩, 要不時返看..

[ 本文章最後由 Happy小米 於 07-7-13 17:59 編輯 ]
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

原文章由 lobor 於 07-7-13 09:01 發表
Hi cleverbb,

Do we call COW to register for the trial class individually? or they'll organize one just for us?

You've to fax the parent's class enrollment form to COW as they need your information such as children's age,...etc.  They can identify we're in the same group as I've passed all your phone # to them.

hi 各位好耐無見.
呢排好忙,每朝都要帶BB去呢度去個度..我想帶佢搭唔同的交通工具...講起交通工具,搭地鐵就最煩...佢要落地行,以我身為蒙媽梗係let him go, train 平衡力.. 於是我揀平日10:00左右去迪欣湖,搭東涌線由青衣去欣澳一個站.. let we walk一個站我阿B當然未夠候...哈哈!!  於是我發現搭迪士尼線,平日無乜人,加上循環線,任佢行都夠...哈哈!! 正!! 之後介紹去迪欣湖,唔係去望風景,係去玩水,個度有個噴水池唔係好大,好適合細小阿B,好似俊俊歲半就perfect.

http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=album&mid=244636&folderid=1386285&u=0

kp,

俊俊玩得好開心喎, 我又要帶進進去!
果度有冇嘢食的(dinner), 打算4/5点去到(冇咁哂), 之后食埋反

原文章由 kp061078 於 07-7-13 23:55 發表
hi 各位好耐無見.
呢排好忙,每朝都要帶BB去呢度去個度..我想帶佢搭唔同的交通工具...講起交通工具,搭地鐵就最煩...佢要落地行,以我身為蒙媽梗係let him go, train 平衡力.. 於是我揀平日10:00左右去迪欣湖,搭東 ...

各位,
去賬號...搵[回覆顯示]..選 新的在前.. message 會 新的係最前..方便o的.

小米,
只有一間7 eleven...係呀!! 真係好晒...我為左阿仔晒黑左好多好多!!!
你4/5点去,可以約埋我喎!! 我暑假 Mon- Thur day off... 好多時間周圍去.
原文章由 Happy小米 於 07-7-14 00:03 發表
kp,

俊俊玩得好開心喎, 我又要帶進進去!
果度有冇嘢食的(dinner), 打算4/5点去到(冇咁哂), 之后食埋反

kp,

好呀!
不過進進mon~wed 要返BC.
只可thur同你相遇, 但今个月既thur都唔得閒了. 下个月丫?
等進進向俊俊學習都好呀!

原文章由 kp061078 於 07-7-14 00:11 發表
小米,
只有一間7 eleven...係呀!! 真係好晒...我為左阿仔晒黑左好多好多!!!
你4/5点去,可以約埋我喎!! 我暑假 Mon- Thur day off... 好多時間周圍去.

小米,
大家砌磋下.....就約定8月第一個星期四下午.

原文章由 Happy小米 於 07-7-14 00:20 發表
kp,

好呀!
只可thur同你相遇, 但今个月既thur都唔得閒了. 下个月丫?

kp,

好呀, 8月2日!

原文章由 kp061078 於 07-7-14 00:24 發表
小米,
大家砌磋下.....就約定8月第一個星期四下午.

原文章由 Happy小米 於 07-7-14 00:20 發表
kp,

好呀!

how many students per a teacher?

各位,
我今日帶俊俊去文化博物館,原來除左科學館啱阿B之外..文化博物館裏面有個兒童探知館都適合我地的細B去玩...今日係兒童探知館玩左差不多兩個鐘,玩到七點關門都仲未上去展館參觀,所以下次再去過....買全年證真係好鬼抵...又多一個好過行商場的室內冷氣好地方....哈哈!!!

各位,

于BC見倒佢地用絨毛球做掃地. 見進進好鐘意, 就去文具店買了十幾个不同顏色的回來, 用兩个細"梢箕", 叫佢由將絨毛球, 一个一个, 由一个"梢箕"放去另一个, 可能絨毛球掉的話, 冇咩feel, 佢就真係續個咁放, empty左一个"梢箕", 又繼續...

lee个係<<蒙特梭利家庭教育方案>>教的.
第時又可玩配对, 或当做垃圾, 玩掃地.

終於找到一樣小肌肉的"工作"他肯做的.
大肌肉就成日做, 不停來回上落ramp/樓梯...等.
見到阿囝專心个樣真係好有滿足感...

[ 本文章最後由 Happy小米 於 07-7-16 00:38 編輯 ]

原文章由 Happy小米 於 07-7-16 00:29 發表
各位,

于BC見倒佢地用絨毛球做掃地. 見進進好鐘意, 就去文具店買了十幾个不同顏色的回來, 用兩个細"梢箕", 叫佢由將絨毛球, 一个一个, 由一个"梢箕"放去另一个, 可能絨 ...

Happy小米, thks for your recommendation. I also want to prepare it. Do you have the pictures to show us as I'm not sure if I understand how to do it.

KP,
U always got good places recommended us. I'll find some time to go 迪欣湖 & 文化博物館.

thanks kp

迪欣湖個個噴水池<好介紹!
文化博物館<係咪沙田個個?好遠! 都係好介紹!
你真係一個模範媽咪,睇得出你好懂得利用時間,呢樣野真係要跟你好好學習!

hello 各位

我終於有機會建立一個"蒙"區俾我個女la.因為我地搬及大裝呀

我對蒙氏家居(環境)所知不多,你地可否教 我呀?有冇book for reference?
d教具係未有特定模式擺放?
我淨係知會整個矮洗手盤俾 janice和or 他高度的床

因為我冇請designer.自己想到頭爆呀

希望你地可指點下我啦

janjet

hi kp,請問個噴水池係咪近迪欣湖入口嘅遊樂場?
原文章由 kp061078 於 07-7-13 23:55 發表
hi 各位好耐無見.
呢排好忙,每朝都要帶BB去呢度去個度..我想帶佢搭唔同的交通工具...講起交通工具,搭地鐵就最煩...佢要落地行,以我身為蒙媽梗係let him go, train 平衡力.. 於是我揀平日10:00左右去迪欣湖,搭東 ...
‹ 上一主題|下一主題