用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
樓主: Happy小米
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

我囝囝都係勁鐘意 '掉' 這個動作, 掉完仲望實陰陰嘴笑, 我留意左一排知道佢地應該在建立空間感,所以就無阻止, 只係盡量唔出聲或微笑幫佢執番, 尤其佢沖涼時掉玩具, 毛巾等, 我見佢會裝下d野掉去邊, 又會試圖去執番再掉, 我覺得佢好似諗緊野或試緊野, 所以我就靜靜地望住佢, 我唔知咁會唔會變成鼓勵, 不過我想佢過左這個敏感期就會無事, 我地要比D時間佢地去滿足內心的需要.

至於玩玩具我囝囝永遠都是大集會, 不斷從櫃中拿出來, 我則在背後不停咁同仲擺番好,  我想他只得13個月會否太細個未識, 所以放棄左歸位. 但佢對放拖鞋好有興趣, 每次見到拖鞋都主動給我要我着住, 當然我會同佢講唔該晒或者謝謝.因為咁我想, 可能佢地不是不懂放好玩具, 而是不喜歡放, 或者是我地沒有用合適的方法引起佢地的興趣, 所以先唔做. 唔好怪佢地, 亦唔好比自己太大壓力.

cleverbb

集齊到以下人,方便你安排?thanks for your arrangment.
zzerong626
dilyshung
lobor
cm93002

原文章由 cleverbb 於 07-7-10 19:37 發表
I just talked to them for the playgroup time. It can open a new classon Sat 2-4 p.m. for a minimum of 4 bb. Is there any oneinterested?  But of course, the first thing is to enroll their pa ...

[ 本文章最後由 zzerong626 於 07-7-12 11:27 編輯 ]

clever bb,
Can u count me in?:

Zita and lobor
may I know the name of the book?
Thanks

原文章由 lobor 於 07-7-11 08:28 發表
Hi 小米和其他媽媽,

硬頸看來是這個年齡的特性之一, 我亞女也是, 前陣子也像大家一樣很頭痛; 多謝zita介紹了一本情緒的書籍給我看, 大概是講父母應該用同理心得(empathy)去對待小朋友的情緒問題, 從她們的角 ...

What is the age range for this playgroup?

原文章由 zzerong626 於 07-7-11 20:26 發表
cleverbb

集齊到以下人,方便你安排?thanks for your arrangment.
zzerong626
dilyshung
lobor
cm93002

好個性勝過好成績

原文章由 luitaitai 於 07-7-12 12:04 發表
Zita and lobor
may I know the name of the book?
Thanks

大力推介: 我係ikea買左支吸貓毛既貼字捧, 用黎for 阿囡張mat用, 真係乾淨又方便. 每次用完撕走面果張就ok一支有排用, 都係$9.9

原文章由 zzerong626 於 07-7-12 11:26 發表
cleverbb

zzerong626
dilyshung
lobor
cm93002

For those interested in our self-organized Sat p.m. pg, COW will arrange us to attend the trial class (parent's seminar) together. I've already passed your phone # to them so that they can identify we're in the same class.

zzerong626 - done
dilyshung - done
lobor - pls send me yr phone # & name
cm93002 -done
fionapp- pls send me yr phone # & name

cleverbb
Thank sooo much!

lobor
Thanks

原文章由 lobor 於 07-7-11 22:45 發表
好個性勝過好成績

Cleverbb
Please count me in as well.  I will PM you my phone number now.  
P.S. I need to re-arrange something with the 幼潛 but would give up 幼潛 if necessary for this one.  My husband will only allow one playgroup of similar nature at the same period of time.

原文章由 cleverbb 於 07-7-12 14:33 發表

For those interested in our self-organized Sat p.m. pg, COW will arrange us to attend the trial class (parent's seminar) together. I've already passed your phone # to them so that they can id ...

在愛中成長,才懂愛別人!成長拾影成長短片

我的情況都差唔多, 都係唔多識堅持, 只識叫人堅持, 自己就一時一樣~~ 冇計, 都係心軟。有時心硬, 囡囡走黎lur 兩lur 又唔舍得。

我覺得最緊要大人同細路enjoy 過程!
原文章由 zzerong626 於 07-7-11 11:45 發表
小米
我咪一樣,其實情況差唔多,有時都唔知係要堅持定放鬆,又擔心係咪縱容。好明白。聽到禁多媽咪的意見,似乎係堅持得唔岩時間。你話對嗎?

我都成日提自己唔好縱容,但又係「心太軟」。
...

在愛中成長,才懂愛別人!成長拾影成長短片

zero,

我發覺我心里仲抱着揍既bb既心态, "于安全情況下, 盡量滿足佢既需要".
雖然lee个法則, 用係岁幾既小朋友, 大部分時間仍然合适,
仔細想, 可能某些环节, 就要适当引導佢(有些堅持)

原來自己冇跟住bb成長!
eg, 看過一些書, 話bb尖叫係發展高音的練習, 咁bb幾个月果時我就由佢.  但現在原來佢是有intention地尖叫, 我開头仲以為佢發展高音.

不知不覺間, 自己緃容佢都不自知.

前日搭mtr 返學時, 經過diamond hill, 听到廣播, 就依依ar ar咁, 話要落車, (去我99家的站)..
原來他不再是bb了

原文章由 zzerong626 於 07-7-11 11:45 發表
小米
我咪一樣,其實情況差唔多,有時都唔知係要堅持定放鬆,又擔心係咪縱容。好明白。聽到禁多媽咪的意見,似乎係堅持得唔岩時間。你話對嗎?

我都成日提自己唔好縱容,但又係「心太軟」。ops:" />
...

[ 本文章最後由 Happy小米 於 07-7-12 22:22 編輯 ]
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

zita,

讓他獨自上課, 我都有点擔心, 上一次有个小朋友故意推進進, 進進就大哭, 我覺得佢jealous進進, 有mama 陪, 又受到老師的特別照顧(因為佢最細)

我都怕lee 个小朋友會蝦進進. 上次我話抓花人地塊面就係佢.

其余三个, 都对進進好好, 成日望佢, 又學進進啲低b動作, 想同佢玩, 進進乱掉嘢, 果三个小朋友都幫佢執番, 用友善既目光/笑容望住我兩.

第三天我只坐在門口看着, 小朋友都好像專心多了, 可能第一/二天我同進進既加入, 打扰了他們.

你講得好啱, 進進同其他小朋友就係咁, 走到边玩到边.

墊子, 老師都有教佢地用.

原文章由 zitaeric 於 07-7-11 17:37 發表

小米,

現在過了一個學期,大部份小朋友的紀律慢慢提昇了,但他們的年齡還很細,還很需要有成人陪同在側. 但有許多時侯,在覺得安全下,我都會鼓勵阿囡在我視綫範圉內自己做,我会在較遠的地方觀察他的安全,給他最大的自由.有時他也不需要媽媽,他會主動找老師幫忙或教他做嘢.

我睇了一本書講,形容歲半的孩子是用腳思考,走到那褱,想到那褱,大腦与腳同步.他往往不是事先想好要做什麼再去做什麼,而是隨興所至,在屋子褱四處亂跑,偶爾停下來對某樣物品稍作觀察.這和較大的小孩经過選擇後,有目的地選擇大不相同.2歲以下的孩子只能通過時間,幾個月或更長的時間,再經過觀察和成人的引導下,從中找到有興趣的地方去工作,慢慢,慢慢地班房方可有秩序的改善.

最近班中來了幾位插班生,大約2歲以上,各方面都好好,工作表現好專注和成熟,只要再熟悉學校生活,就他們的表現真的可以獨自上課.
因此,小朋友是否可以自己上課,好视乎他對那所學校的安全感和歸屬感有多少,當然最重要還是本身的成熟程度,身体及心理有沒有做好準備獨個兒上學.最清楚始終是父母本身,不可付加太大壓力.學校是小朋友的第二個家,上學是一件好開心的事才對.

記得整個學期,老師在班房教過阿囡一次歸位的方法及次序.跟著都是小朋友自己去做.如果小朋友不願意去做,老師指導我們家長不要勉強,可以引導他們,要請他們和自己一切放好原位.但走了去,不了了之就不可以的.阿囡也有他不願做的時候,但我發現在正常情況下,他不是懶惰,而是一些太重於他們年紀,或容易跌落地的物件都不大願意將它們歸位,可能有很多失敗的经驗,相反,較輕,細件些,都好願意去做,我唸要想想方法,增加他們的成功感.

在教室內有幾種行為是被禁止的,其一是一個孩子無端打擾另外一個專心工作的孩子.有沒有發現小朋友在地上工作時,先要放了一張墊子在地上,再在上面工作,目的是令到小朋友的工作用具之類不要亂散,做事要井井有條.另一方面,就是不要讓其他人打擾或侵入墊子範圍內專心工作的孩子.當然,在工作時,孩子眼神接觸打招呼是设有問題的.小朋友或家長之間的交流還是留在集体活動時間較好,不然上蒙特梭利教室就失去了意義了.
...

zita,

第三日進進肯第一次自己拿着三文治食了, 老師仲幫他拍照呢..(都有同其他小朋友拍)

原文章由 zitaeric 於 07-7-11 18:01 發表
小米,

關於進進上堂時吾肯自己食
我想開初不要太勉強
抱着玩玩的心態
如果試過都吾肯就由得他
俾些時間佢觀察其他小朋友食嘢
等他受同輩的影响覺得有趣
種會有一日他會自己來
這段 ...

[ 本文章最後由 Happy小米 於 07-7-12 22:47 編輯 ]

zita & 各位,

依家bc既情況, 覺得好似个家咁(佢地喺住宅里, 好家的feeling)
等小朋友互相interact, 互相學習(但可能學坏都唔定, 但希望老師會一路糾正).

雖則上次討論過, lee个stage既小朋友好自我, 但我今次既觀察又畀到不同既感覺, 佢地都好細心觀察其他小朋友ga.

老師會个別教授, 一般playgroup(for 2岁below)應該不會有此机會. 大多mama陪住, 小朋友會"dair" mama, 好像老師叫進進做一些事, 佢唔like, 就哭着走過黎我度找安慰, 好搞笑.

有過小朋友, 食食吓嘢又走去玩, 老師就warn佢, 要食完先玩, 走多次就收食物, 咁佢当然照走, 老師就收, 佢就哭.

到最后果15分鐘先circle time, 可能小朋友都行夠了, 都好專心圍着circle看老師唱歌, 看故事書.  連進進都坐定定(之前16个月果時, 于tutor time是一隻脫彊野馬 )

見到進進有進步, 太開心了.
父母不用太擔心孩子, 佢地有自己既相處形式, 比人推下好少事, 佢地要學識自己處理困難.  父母太保護會影響佢地既發展. Odo成日去玩都比人推跌, 打個頭tim. 佢都會唔開心, 一陣又同小朋友玩過.  

原文章由 Happy小米 於 07-7-12 22:17 發表
zita,

第三日進進肯第一次自己拿着三文治食了, 老師仲合他拍照呢..

cleverbb,
thanks for your arrangment!
原文章由 cleverbb 於 07-7-12 14:33 發表

For those interested in our self-organized Sat p.m. pg, COW will arrange us to attend the trial class (parent's seminar) together. I've already passed your phone # to them so that they can id ...

Hi cleverbb,

Do we call COW to register for the trial class individually? or they'll organize one just for us?

小米 & ....

歲半啦,進進睇來真是大個了,我都好期望小朋友來緊的兩歲快些到,到了那個歲數,各方面又會有更大的進步,現階段大家一齊努力.

你講開,原來歲半的小朋友真的識認路,好像每次在返學中我都同阿囡搭小巴,限着每次同他搭小巴/巴士经過,到落車位附近,佢都自動攬實我,示意我到站要抱他落車.其實佢地咁細,到底怎樣辨認那些街景,況且架車是開行的,真神奇...小朋友有好多嘢,真是好難估計的.
妹妹豬 齊來做個好朋友)
‹ 上一主題|下一主題