用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
樓主: Happy小米
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

甲由仔,

oli 好"蒙" 呀
等我學你, 用奶粉can 介大字入波仔先,
你个can係咩食物can黎?
你果啲膠餅餅係咪bfree既配件?
我果啲仲掉哂tim.

[ 本文章最後由 Happy小米 於 07-7-19 00:38 編輯 ]
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

happy小米,
我8卦代答  係gerbxr 星星餅個樽

甲由仔,
你女女好叻, 真的好專注

原文章由 Happy小米 於 07-7-19 00:14 發表
甲由仔,

等我學你, 用奶粉can 介大字入波仔先,
你个can係咩食物can黎?
你果啲膠餅餅係咪bfree既配件?
我果啲仲掉哂tim.

各位蒙媽,

想問下你地, 小朋友要邊個年紀開始訓練佢地自己專注玩玩具/睇書架?  點先係最好最可以訓練到佢專注力o既做法 ?

我個仔2歲, 因為我一向都盡量陪伴佢做所有野, eg 睇vcd, 睇電視(解下畫), 玩玩具, 食野,  睇書 (事實係如果唔陪佢, 唔夠2分鐘佢都會黎搵我), 用砌puzzle 做example, 如果佢砌唔到, 應該係點做 ? 佢細時我一見佢砌唔到就幫佢, 而家我會等佢叫我先幫, 有時我會叫佢自己再諗下應該點砌, 有時就一叫就出手幫.

又好似用crayon 咁, 我每次比佢揀一隻色, 有時得, 有時唔得要2隻色, 一隻手拎一支, 比本簿佢畫, 佢就一頁晝幾筆就揭去一頁新o既又畫, 其實咁樣有冇問題? 定係一定要佢每一頁畫到冇晒空白位先可以揭新一頁 ?

仲有就係收拾玩具 - 一向都係大兜亂咁玩, 每晚訓前就收拾, so far 都好肯執, 不過都要我幫下手, 我而家想佢玩完一樣擺好先再拎第2樣玩, 有冇可能做到呢 ? 有咩好橋?

我知好多mami d bb 都好細, 如果你係我, 你地會點做 ? 唔該比下意見我丫

Edgar媽,

thanks!

zita & 各位,
進進一向对music好敏感,今日老師唱完歌,仲唔畀老師講故事(尖叫)要老師繼續唱.

最近听到某隻歌,仲自己跳起舞上黎.好有节奏tim
又常常想尖叫,发脾气.

係咪畀佢上吓kindermusik之类既playgroup好呢?
有冇推介?

I went to the book fair with my friend this morning.  Basically, the arrangement was smooth, but it's long way to go from one hall to another.  I spent long time there and it's really tiring.

The books I purchased today are as follows:
- 好個性勝過好成績  $65
- 識字魔法書  $54 (seen one similar in 兒童xx before)
- 魔法夜光書套裝:太空漫步及海洋尋寶 (送七大洲磁力拼圖) $49
- 小朋友最想知道的十萬個為什麼  $68
- 101 抗流感湯譜及增強免疫力食療方  $10
- 怎樣扼殺孩子的天才九型人格教子心法  $44
- 七田真超右腦快速記憶法  $25
- 寶寶拼拼遊戲 (一裝八件puzzles)  $50
- A-Z及1-10 凹凸教寫alphabets & numbers o既posters $10 each
- & some other $10 books.

I did not spend much today as I stocked up a lot from book fair last year & ordered some directly from the publishers & DangDang previously.

I may consider to go there again (as only $10 entrance fee in the morning) & would like to see if there are further recommendations from you all.

Pls share me more.  Thanks a lot.

甲由仔,
oli 真係好叻

Hi kp,

I want to join you this Saturday, really look forward to seeing your setting at home.  I would like to bring my girl as well if u don't mind.  Thanks.

原文章由 kp061078 於 07-7-17 12:55 發表
各位,

今個星期六大家有無興趣食 lunch聚一聚..
地點: 青衣城. 1:00pm
食完可以來我家坐下...但 ...

Happy小米,
請check pm
原文章由 Happy小米 於 07-7-19 00:45 發表

zita & 各位,
進進一向对music好敏感,今日老師唱完歌,仲唔畀老師講故事(尖叫)要老師繼續唱.

又常常想尖叫, ...

我都有想過kindermusik, 不過屋企附近好似都沒有好的, 仲researching, lets share more
原文章由 Happy小米 於 07-7-19 00:45 發表
Edgar媽,

thanks!

zita & 各位,

又常常想尖叫, ...

我和bb都想上來玩玩, 不過唔食lunch la(要陪老公食) ..
kp, 你住在盈翠還是附近嗎?
原文章由 kp061078 於 07-7-17 12:55 發表
各位,

地點: 青衣城. 1:00pm
食完可以來我家坐下...但 ...

Thanks for your information!
原文章由 JojoB 於 07-7-18 19:36 發表
若果已上了家長班 可減除8小時 並費用會平d $5xxx
我地上時都幾intensive 分4日上 每日上8小時
得半個鐘食lunch 咋..重忙過返工呢..

之後要交assignment 話時話..我重未開工..

五六日開到十二點呵 去啦去啦 heheeh
我星期五去

原文章由 minnelli 於 07-7-18 23:35 發表
KP
魚缸 idea 超好, 今個星期日試下去置一個先~
希望會有時間去書展啦, 今年冇左夜市。

膠餅餅 我睇落似係 d奶樽cover
即係nuk, avent 都會有

甲由仔,
妳試吓比晒衫夾比囡囡玩, 可以練手指頭的靈活度.  (書教)

cm
我都想知有關KINDERMUSIC d 資料
請pm我
thx

原文章由 cm93002 於 07-7-19 07:17 發表
Happy小米,
請check pm

cm
請pm我

原文章由 JojoB 於 07-7-19 10:48 發表
cm
請pm我
thx

其实都冇咩特別:
吉之島10蚊店都有絨毛球賣, 不過单色.

http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/rmplau/detail?.dir=/12b5scd&.dnm=b6b8scd.jpg&.src=ph

不能show出相來, 点解呵?

想post video出來, 但youtube又開唔到account.
pls help.

[ 本文章最後由 Happy小米 於 07-7-19 12:29 編輯 ]

分享蒙特梳利教學法part 2

原文章由 kp061078 於 07-7-16 21:36 發表
各位,

地點: 青衣城.
食完可以來我家坐下...但地方細可能迫小小.

請問可唔可以遇埋我. 我在了解中, 有睇書有教具. 但唔知點實行.

Happy小米,

I can see the photo from the link.  I found some from Tai Nam St. of Shamshuipo.  They (around 50 絨球) cost $12 with assorted colours/size.

原文章由 Happy小米 於 07-7-19 12:12 發表
其实都冇咩特別:
吉之島10蚊店都有絨毛球賣, 不過单色.

&.src=ph

http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/rmpla ...

[ 本文章最後由 chingchingb.ma 於 07-7-19 12:32 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題