用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

ALL:

早晨呀....

我突然醒起廣華醫院星期三已經話我40週, 而私家就計我年初一先至40週, 而今日朝早會返廣華覆診, 唔知醫生會唔會安排催生呢...

仲有4日....
~只要有夢想,凡事可成真~

原帖由 alkyng 於 09-1-23 08:34 發表
ALL:

早晨呀....

我突然醒起廣華醫院星期三已經話我40週, 而私家就計我年初一先至40週, 而今日朝早會返廣華覆診, 唔知醫生會唔會安排催生呢...

仲有4日.... ...

ALKYNG

我想妳已生了仔仔吧 ! 妳是否就是今年第一個出生的男孩媽媽 ?
預祝賀妳母子身體健康 !
MIHO

Hi 各位媽咪

小朋友今年就讀港澳信義會小一班, 佢話冇小朋友同佢玩, 小息一個人好悶, 好唔開心, 聽後我都好down, 請問有冇處理方法, 好唔好話俾班主任知呢, 請大家幫吓手, 不開心的媽咪上:( :( :(

all:

恭喜發財....

我返來喇...不過我無份上鏡呀.... 我23號去廣華覆診時, 又驗到我高血壓, 所以醫生覺得我已經過左預產期1日, 見意我即日入院催生, 因為醫生講左唔催生再等的話會有d乜野危險, 所以我同老公相量後決定即日入院, 夜晚十時多塞左半粒催生藥後, 早上七時多阿仔就出世lu, 重3.99kg , 剛好年初一早上可以出院, 同阿仔一齊過年....

JJ2601 :

你地學校有無社工老師....如果有可以同社工老師講, 如果無的話, 比我都會同班主任講, 始終小朋友響學校係需要朋友的, 另外..如果學校有舉辦一d活動可以比家長一齊參加, 咁你地多d同佢一齊參加, 咁樣就可以了解小朋友響學校情況, 小朋友又可以對學校有歸屬感, 加上響活動上又可以用輕鬆(因為係去玩唔係上堂)0既心情接觸多d其他同學仔.

Dear alkyng,

恭喜恭喜!!!!
唔好意思呀!咁遲先上嚟....你好叻呀!我個女出生時都有3.675千克,已經成8.10磅,咁你個仔仔咪仲勁!足磅一定會好湊好多架!改好名未呀?你要好好休養身體呀,你地照顧三個小孩子比我地辛苦何止3倍!希望細女盡快好番,你地一家五口開開心心健健康康啦!!!!

原帖由 alkyng 於 09-1-30 19:22 發表
all:

恭喜發財....

我返來喇...不過我無份上鏡呀.... 我23號去廣華覆診時, 又驗到我高血壓, 所以醫生覺得我已經過左預產期1日, 見意我即日入院催生, 因為醫生講左唔催生再等的話會有d乜野危險, 所以我同老 ...

原帖由 alkyng 於 09-1-30 19:28 發表
JJ2601 :

你地學校有無社工老師....如果有可以同社工老師講, 如果無的話, 比我都會同班主任講, 始終小朋友響學校係需要朋友的, 另外..如果學校有舉辦一d活動可以比家長一齊參加, 咁你地多d同佢一齊參加, 咁樣就可 ...

Hi alkyng

謝謝你的回覆, 但都唔係好清楚有冇社工老師,不過都會嘗試聯絡, 真係好擔心

all:

恭喜發財....

我返來喇...不過我無份上鏡呀.... 我23號去廣華覆診時, 又驗到我高血壓, 所以醫生覺得我已經過左預產期1日, 見意我即日入院催生, 因為醫生講左唔催生再等的話會有d乜野危險, 所以我同老 ...

Hi,

kung hei 你. 祝你同早日康覆,阿b 快高長大.  

今年2個初一阿b 都係大陸人生.

all:

恭喜發財....

dear alkyng

實在太好了及太勁LA 妳 BB很重呢 ? 妳BB2月出生一般都是位聰明人及很有福氣的人, 我祝賀妳仔仔身體健康.年初一出生好呀有很多人同他慶祝生日同給禮物.
MIHO

原帖由 MIHO.WAH 於 09-2-2 22:20 發表

dear alkyng

實在太好了及太勁LA 妳 BB很重呢 ? 妳BB2月出生一般都是位聰明人及很有福氣的人, 我祝賀妳仔仔身體健康.年初一出生好呀有很多人同他慶祝生日同給禮物. ...

應該不是年初一出生是不是年28, or 29 出生.

Hi JJ2601,
可能你小朋友本身較文靜,所以未能一下子適應小一生活吧?我個女去年上小一時都係經常留在課室;沒有跟小朋友玩,只係自己睇圖書。最初我都有點擔心,跟班主任談論時都說她是無問題的,久而久之;她亦開始有自己的社交圈子了。到小女升了小二後跟很多老友仔分了班,都要一段時間重新習慣。不過以我都贊成老師所說,先讓她自由發展,不用慌忙'安排'她的學校生活,過一段日子,他們自會長出一套屬於自己的性格來磨合各種須要。做父母的可以鼓勵孩子告訴你每天課堂內發生過的趣事,鼓勵孩子說出來一起大笑一餐,了解孩子的日常生活時亦讓他覺得小學生活原來是蠻有趣的。適當時孩子自會嘗試跟同學交談,小朋友打開了說話的匣子便會有說不完的話題,不用太擔心呢!

原帖由 JJ2601 於 09-1-30 11:47 發表
Hi 各位媽咪

小朋友今年就讀港澳信義會小一班, 佢話冇小朋友同佢玩, 小息一個人好悶, 好唔開心, 聽後我都好down, 請問有冇處理方法, 好唔好話俾班主任知呢, 請大家幫吓手, 不開心的媽咪上:( :( :( ...

我個位"大少爺"係年廿九早上出世架....

alkyng,
你好好休息啦,少爺仔收水收成點呀?呀妹好番未?

原帖由 alkyng 於 09-2-3 18:27 發表
我個位"大少爺"係年廿九早上出世架....

I also want to know which school is better ?

原帖由 Hotingmama 於 08-10-29 03:02 發表
我是住將軍澳的媽媽,但我不熟悉這區的小學,請大家指教:以下的小學好嗎??這些小學校風好不好??功課深唔深?中學派位如何?

將軍澳天主教小學
黃永樹小學
保良局馮晴小學
循道衛理小學
聖公會宣基小學 ...

hayamama :

真係比 bk 激死......

我回覆左你兩次, 打左咁多字, 但都post唔到出來.....

hayamama :

仔仔出世時3.99kg, 第一次去健康院3.85kg, 第二次去就3.93kg, 姑娘話飲全人奶來講, 有咁0既增長算好好.

至於細女已經好番, 所以過年時佢不停食朱古力同開心果, 真係比佢激死....

你囡囡返學未呀? 我大女聽日返學lu, 下個星期一連五日測驗, 所以到時我一定忙死....

今次係第三次打, 唔知post唔post到呢

原帖由 alkyng 於 09-2-5 22:07 發表
hayamama :

仔仔出世時3.99kg, 第一次去健康院3.85kg, 第二次去就3.93kg, 姑娘話飲全人奶來講, 有咁0既增長算好好.

至於細女已經好番, 所以過年時佢不停食朱古力同開心果, 真係比佢激死....

你囡囡返學未呀? 我大 ...

咁快又test真係大人同小朋友都辛苦. 仔仔改好名未.

原帖由 alkyng 於 09-2-5 22:07 發表
hayamama :

你囡囡返學未呀? 我大 ...

dear alkyng

妳BB剛出來, 囡囡的學校這麼快又測驗啦, 果然勁將天.
真是好在妳有工人姐姐
MIHO

MIHO.WAH / mandy lee

係呀...上學期比較密d, 2測1考, 下學期就兩考, 不過今次都無乜點同阿女溫, 因為囝囝食人奶, 所以我都經常響間房到, 有時間休息又會去小睡, 所以靠佢自己lu.

囝囝仲未改名呀, 因為我地都係比人改, 所以要等師傅批, 不過我成日都叫慣阿妹, 加上阿仔個樣又勁似二女細個時, 所以我都成日叫左囝囝做阿妹....

hayamama,

我個仔比以前更怕羞 . . . 以前一年級果陣都有幾個朋友仔, 分左班之後就無再玩喇 . . . 我仔天吾係特別活躍, 小息成日stay0係班房, 問佢同班有無好朋友, 佢話朋友吾多, 佢吾會主動同人玩 . . . 都吾知點解咁內向!!!!

因為成日OT, 阿仔放學後吾會主動做功課, 成日掛住放學ICU . . . 我想俾佢補習, 各位有無介紹呀?

原帖由 hayamama 於 09-2-3 09:48 發表
Hi JJ2601,
可能你小朋友本身較文靜,所以未能一下子適應小一生活吧?我個女去年上小一時都係經常留在課室;沒有跟小朋友玩,只係自己睇圖書。最初我都有點擔心,跟班主任談論時都說她是無問題的,久而久之;她亦開始有自 ...
‹ 上一主題|下一主題