用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

Hi 大家好!
明天要交表2009年小一好緊張!

原帖由 yiuyiu0728 於 08-9-25 13:48 發表
Hi 大家好!
明天要交表2009年小一好緊張!

yiuyiu0728

係呀!  你係咪會明日就交表呀?
http://hk.myblog.yahoo.com/angelachauhk

yiuyiu0728 :

祝你小朋友順順利利入到心儀小學.

miho:

我今年無再安排阿女參加課外活動, 只係keep住學琴, 至於學校就未安排阿女參加邊種興趣班, 你知啦...我依家大住個肚都好唔方便, 所以無辨法再安排太多野比阿女, 如果唔係就要成日出出入入好唔方便, 加上細女已經入左k1, 所以都好忙...又要跟埋佢d功課及溫書.
~只要有夢想,凡事可成真~

all:

hehe...我想話比大家知, 我肚入面個b, 醫生話有...九..成..係..仔.. , 希望醫生無睇錯啦...如果唔係我老公實失望ccccc , 不過醫生又話我今次胎盤低wor, 所以如果28週後唔升高, 咁就要有心理準備開刀生, 開刀生都唔緊要呀, 最麻煩係...如果28週後胎盤真係唔升高, 就有機會壓到d血管攪到產前出血, 到時就要入院休息...真係好麻煩...最恐怖亦有機會大量出血wor, 攪到我依家晚晚都同阿b講, 幫手托番高個胎盤...不過唔知呢個方法得唔得, 同埋食定多d補血0既食物, 萬一真係出現出血, 都唔會貧血...

原帖由 alkyng 於 08-9-25 23:28 發表
all:

hehe...我想話比大家知, 我肚入面個b, 醫生話有...九..成..係..仔.. , 希望醫生無睇錯啦...如果唔係我老公實失望ccccc , 不過醫生又話我今次胎盤低wor, 所以如果28週後唔升高, 咁就要有心理 ...

alkyng
bk好奇怪,我好難先入到嚟,但佢又登出我,想點呀佢,
好似有兩個95區咁,奇怪.
我剛剛pm比你就係講貧血問題,你事事要小心d
要多d休息呀....................呀
阿b仔要聽媽咪話

yeeli,alkyng,
我都係盪吓盪吓先至過到嚟呢邊咋!我話,個topic好似趺咗入兩個空間咁;我係另外那邊等咗好耐都唔見你地,原來個topic而家係'存在'係另一個空間!我已經係'使用意見'到反映了自己的意見,希望BK快d進行改善啦!
我而家開始識識地過嚟,好似係:
- 先要click咗上面條bar嘅'教育王國'先,
- 然後click最頂'您好,(your login name),
- 跟住找'個人資料'及我'的主題及回覆'...,然後click入去;
如果我無記錯,應該都會show到我地最近有搭訕的topic出來,我就係咁樣搵到過嚟囉...!
希望其他d friends都盡快學識過嚟啦...

Miho,
呀tabotabo個仔係柏斯學習長笛好耐啦!不如你pm佢呀!
alkyng,
真係好啦~你得償所願;要小心身體呀!我撞見你幾次,不過大家都在趕時間所以無法長談。我呀女小學今年行'cycle制',所以好難幫佢安排課外活動,我都只係讓她在星期六continue學芭蕾舞就算了,而且十月未就會有測驗,暫時睇定d先啦...

原帖由 MIHO.WAH 於 08-9-25 13:17 發表

hayamama

我仔仔沒變都是這樣. 不過我今年想安排他學習長笛.
不過未找到老師.

hayamama :

我地兩個星期後已經測驗, 所以阿女一開學大家都要進入備戰狀態...希望阿女今年都可以平隱過度...因為依家0既我真係幫唔到佢幾多...

...................

alkyng,
你仲有幾耐生得呀?記住小心身體為上。
我地都好快就開始默書了,可能已經習慣咗溫習,所以都ok,只係佢學校突然今年開始行cycle制,有許多家長都反映不適應,弊多於利;但學校無視我們反對的聲音,再者我唔知點幫個女安排放學後的活動,所以佢學校派了許多通告想要家長選擇在校的(付費)活動給孩子時,我通通都無報到。

Miho,
你有無找tabotabo問吓學長笛的事宜?

原帖由 alkyng 於 08-9-26 10:12 發表
hayamama :

我地兩個星期後已經測驗, 所以阿女一開學大家都要進入備戰狀態...希望阿女今年都可以平隱過度...因為依家0既我真係幫唔到佢幾多...

all:

hehe...我想話比大家知, 我肚入面個b, 醫生話有...九..成..係..仔.. , 希望醫生無睇錯啦...如果唔係我老公實失望ccccc , 不過醫生又話我今次胎盤低wor, 所以如果28週後唔升高, 咁就要有心理 ...

alkyng,

真係要恭喜你呀!

胎盤底就要留意下, 唔好禁操勞! 仲有係要休息多d, 唔好諗太多! 好開心知道呢個消息~~~

all:

ALKYNG

VERY GOOD ! 真好啦 是仔仔, 妳老公一定好開心, 妳要小心 D 注意身體.
MIHO

[quote]原帖由 hayamama 於 08-10-1 22:35 發表

HAYAMAMA

未呀 ! 因我自己未安排好時間   .
MIHO

elaineho73 / MIHO:

多謝你地呀... , 不過我老公一日未睇到個b出來, 佢都唔係太肯定自己真係會有個仔, 佢要睇到bb真係有"條條"佢先至會信:;pppp:

Hi, dear all,

很久無上來 chat.  

請問有無 小三左右小學生肯同我 share :

私人鬼佬英語
(現在幼稚園教英語多年, 個人覺得佢幾好)
@200/ hour
after sharing : @$100/hour
venus : 在我家 (nearby Tseung Kwan O mtr)
time : weekday 5:30 or 6:30pm

For details, please PM me.

有無將天家長呀 ? 我想問吓小一測驗既問題, 唔知佢地用什麼形式測驗呢 ?  e.g. 是非題, 填充...
其中以Science最難搞, 做工作紙唔識解題就已經唔駛做, 有無高班家長可指點迷津.  Thanks.  

Hi Lily,
Long time no see ! So, have u move ? I remember u used to live in Fu Ling Garden, right? How is your girl? Does she like the school in Lam Tin? And you, everything alright?
I know tabotabo is also looking for Native English tutor for her son in P2. Wud u like to pm her? Why u insist to have a P3 student to share with u?

原帖由 Lily2003 於 08-10-3 13:40 發表
Hi, dear all,

很久無上來 chat.  

請問有無 小三左右小學生肯同我 share :

私人鬼佬英語
(現在幼稚園教英語多年, 個人覺得佢幾好)
@200/ hour
after sharing : @$100/hour
venus : 在我家 (nearby Tseung Kwa ...

Hi, Hayamama,

I've never moved.  I think you mixed up with other mummy living in Fu Ling Garden

My girl is just so so.  Those school book and homework is acceptable.  But those worksheet and assessment is quite tought and tricky !

My girl is quite a talkative, her oral is quite OK.  I prefer to share with a higher level (P2-3) than my girl.   Tabotabo, if you want to share with me, you may PM me.

I am living in Tseung Kwan O mtr nearby.

原帖由 hayamama 於 08-10-4 23:53 發表
Hi Lily,
Long time no see ! So, have u move ? I remember u used to live in Fu Ling Garden, right? How is your girl? Does she like the school in Lam Tin? And you, everything alright?
I know tabotabo i ...

原帖由 alkyng 於 08-9-5 15:32 發表
大家好.........

你地係唔係好忙呢...........點解唔見你地上來呀...........

我細女響八月中已經入讀k1, 只係喊左兩日就適應左, 都算好彩....但唔好彩就係....已經比同學仔傳染...發燒...咳...流鼻水... ...

alkyng, 恭喜你呀...九成係仔仔, 你老公實好開心..要事事小心呀, 個肚應該己開始大. 你都好辛苦, 又要照顧大女既測試功課, 又要照顧住細女返學...你自己要更加照顧住自己呀..

我己交左表, 報左將天...
希望大家都入到心儀既學校啦

各位媽媽,

請問可唔可以介紹尚德有邊間功課輔導好呀?? How much??   Thanks.

各位媽媽,

這裡雲集不同將軍澳區小學的媽媽, 可否提供聖公會將軍澳基德小學, 港澳信義會明道小學和宣基小學的意見?
‹ 上一主題|下一主題