用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

tabotabo,
見你都on line,你係屋企做咩呀?
我地剛剛睇完盜墓迷城3,都唔係太差,不過我唔鍾意個女主角轉咗人,無晒原本女主角的神緒。呀梁洛詩都做得唔錯,以新人嚟講,佢算好努力,亦都好好彩,佢對白仲多過黃秋生! 唔知有無人睇咗Batman呢?好唔好睇?

hayamama,

Thanks for your quick response.  其實除左呢間, 我比較喜愛WWS, 因為聽講都好好..好埋呢兩間都近HOME..咁囝囝就唔使咁辛苦..

原文章由 hayamama 於 08-8-6 16:24 發表
雖然我地唔係讀將天,但同呢到好多將天媽媽傾開,都有好多人係15分入到的,不過如果係同一教會的教友,多5分在手係會勝算好多!

[ 本文章最後由 smilebaboo 於 08-8-6 22:34 編輯 ]

hayamama,
我打風果日好似無online . . . 因為打左成日麻雀呀
原文章由 hayamama 於 08-8-6 16:42 發表
tabotabo,
見你都on line,你係屋企做咩呀?
我地剛剛睇完盜墓迷城3,都唔係太差,不過我唔鍾意個女主角轉咗人,無晒原本女主角的神緒。呀梁洛詩都做得唔錯,以新人嚟講,佢算好努力,亦都好好彩,佢對白仲多過黃秋生! ...

你就好啦! 有人嚟同你打... 我d friends叫我出去佢屋企打,難得定老公放假,我唔想留下佢地自己happy,所以只有在家一齊悶爆...

原文章由 tabotabo 於 08-8-8 12:08 發表
hayamama,
我打風果日好似無online . . . 因為打左成日麻雀呀

hayamama,
搵個星期六開檯, 我地大人打麻雀, 細路仔打機咪得law . . . .
原文章由 hayamama 於 08-8-8 12:46 發表
你就好啦! 有人嚟同你打... 我d friends叫我出去佢屋企打,難得定老公放假,我唔想留下佢地自己happy,所以只有在家一齊悶爆...

我打麻雀實嚇死你,我呀媽成日話我一打麻雀就無晒儀態...嘻嘻!

原文章由 tabotabo 於 08-8-10 01:34 發表
hayamama,
搵個星期六開檯, 我地大人打麻雀, 細路仔打機咪得law . . . .

原帖由 hayamama 於 08-8-10 09:52 發表
我打麻雀實嚇死你,我呀媽成日話我一打麻雀就無晒儀態...嘻嘻!

HI 95區家長

妳們好嗎 ? 很久沒來了, 小朋友就快上學...唉我們又開始我上課了, 升上小二不知道會如何呢 ? 希望我仔仔成長方面有進步, 本想在暑假期間要他好好念乘數表 但他背不到覺得很難..只去到乘數6 到..
學開他一直只想找新的文具. 不過我都買了SPI書包給他因用 HKSB比較平 .
MIHO

大家好呀! 終於開學啦~~

大家好.........

你地係唔係好忙呢...........點解唔見你地上來呀...........

我細女響八月中已經入讀k1, 只係喊左兩日就適應左, 都算好彩....但唔好彩就係....已經比同學仔傳染...發燒...咳...流鼻水... , 今個星期都無返學lu, 醫生仲話阿女右邊耳仔有d紅, 怕d菌入左耳變成中耳炎 , 幼稚園真係細菌溫床, 細女已經好奈無病過, 點知一入去就病左.

至於大女雖然升左小二, 但一樣懶蛇蛇...都唔知係唔係因為同佢真係屬蛇有關 , 下個星期一上課時間就會正常(返全日), 到時d功課, 默書就會接踵而來, 想起都替佢同自己擔心, 我地下個月都測驗....
~只要有夢想,凡事可成真~

各位你們好!
有一個問題希望你們可以幫忙解答.
是關於梁潔華小學的分玨問題, 我的朋友叫我幫她問的, 她的兒子今年考入了以上學校做四年級插班生, 編入了4A班, 是普通話教中文科的(好似有兩班). 這間學校有否分精英班呢? 是怎樣方式來分班呢?
謝謝!

TKO primary schools ???

My son is now studying K3 this year, we're worry about what primary school should be chose.  I knew TKO Catholic & WWS & FC are also good, however, we quite worry too much homeworks for the student  & my son will study too hard. Any comments for the following schools :

YYT Tin Ka Ping
St. Andrew's Catholic
循道衛理

Are they still another good choice to be chose ??
Pls give advices.

Many Thanks.

ycmama

大家唔好再玩失蹤喇....

唔係呀...好似BK又轉咗D嘢呀!我都以為你地失晒蹤 ~
我都係啱啱盪盪吓入錯其他topic先知!我諗仲有好多人未知,以為無人回覆呀 !!!!

原帖由 alkyng 於 08-9-22 13:58 發表
大家唔好再玩失蹤喇....

95區家長,

請問東華三院王余家潔學校校風ok嗎?? 老師有愛心...????

cwy1218 :

我地呢到傾開的媽咪無乜小朋友讀呢間小學, 不過我知呢間係一條龍有中學, 你不如留意下佢地最近有無攪D開放日丫, 我以前都去參觀過, 校舍都幾大, 同埋你可以試下放學去到親身問下讀緊0既家長對學校睇法.

請問新都城附近有沒有好的補習社?

請問新都城附近有沒有好的補習社?

主要是放學後去上公課班,希望能幫他完成公課及溫習測驗、默書,可減輕我放工後和他溫習和做公課的時間。

謝謝

rx752005 :

如無記錯, 新都城一期日本城個層有間學士教室, 你可以睇下.

原帖由 alkyng 於 08-9-24 17:50 發表
rx752005 :

如無記錯, 新都城一期日本城個層有間學士教室, 你可以睇下.

hi all

很掛念妳們  ! 我看了很久都見不到妳們上來, 我以為大家升上小二便很忙. 
MIHO

MIHO,
好掛住你呀... !!! 我都係盪吓盪吓先至過到嚟呢邊咋!我話,個topic好似趺咗入兩個空間咁;我係另外那邊等咗好耐都唔見你地,原來個topic而家係'存在'係另一個空間!我都而家都仲係唔知係邊;好亂好難搵呀! 我已經係'使用意見'到反映了自己的意見,希望BK快d進行改善啦!
係呢,你地對寶貝點呀?呀哥升了小二有無正經咗?  

原帖由 MIHO.WAH 於 08-9-24 20:38 發表

hi all

很掛念妳們  ! 我看了很久都見不到妳們上來, 我以為大家升上小二便很忙.   

原帖由 hayamama 於 08-9-24 22:25 發表
MIHO,
好掛住你呀... !!! 我都係盪吓盪吓先至過到嚟呢邊咋!我話,個topic好似趺咗入兩個空間咁;我係另外那邊等咗好耐都唔見你地,原來個topic而家係'存在'係另一個空間!我都而家都仲係唔知係邊;好亂好難搵呀!: ...

hayamama

我仔仔沒變都是這樣. 不過我今年想安排他學習長笛.
不過未找到老師.
MIHO
‹ 上一主題|下一主題