用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

yiuyiu0728 :

四海一家---就係自助餐間舖個名.

hayamama:

我地自遊行咋, 如果報團住酒店好貴, 所以我自己book別墅加買來回車票, 本來我想響hk買埋動物園d門券, 不過怕到時d天氣唔知會點, 所以去到祈福後睇下天氣如何, 再決定玩d乜, 先至響門口買票.
~只要有夢想,凡事可成真~

原文章由 hayamama 於 07-8-15 08:59 發表
elaineho73,
想請教吓,你大仔/女是不是已小學了三年班?其實我係想問吓,如果小朋友上了小學後仲可唔可以係放學後成四點幾五點再去上一些自己安排的課外活動,因我唔想呀女的活動全都逼在星期六/日去上,攪到大家一個禮拜七日都無得休息...

hayamama,

係呀!我大女升三年級啦~
如果小朋友唔多功課就OK, 好似星期五放學都可以, 但係我就會星期五晚比佢地做曬功課, 星期六學野~星期日去玩~~呵呵~

alkyng,
你地係咪包團呀? 介吾介意俾d資料我 . . . 我又想攪全家旅行 . . .
原文章由 alkyng 於 08-7-24 13:02 發表
ALL:

尋 人
係唔係太陽伯伯d熱力勁過頭...你地唔敢出來呀...

大家d小朋友都應該放緊暑假lu, 你地有無去邊到玩呀, 我來緊八月九日及十日會去長隆野生動物園玩呀, 今次一行十一 ...

tabotabo :

我唔係包團, 我地係自遊行呀, 因為祈福新村去長隆都只係十分鐘車程, 所以好方便, 咁我地就自己去唔跟團.

我自己就係經香港的下面公司幫我book房, 佢地都有賣車票的.

http://holiday.lifeabc.com/content/blogsection/1/2/lang,traditional_chinese/

阿女同學仔一家就經下面內地公司book房, 經內地一定會平d, 不過就麻煩少少, 因為要打上內地問.

http://www.pc020.net/

原文章由 alkyng 於 08-7-25 11:04 發表
tabotabo :

我唔係包團, 我地係自遊行呀, 因為祈福新村去長隆都只係十分鐘車程, 所以好方便, 咁我地就自己去唔跟團.

我自己就係經香港的下面公司幫我book房, 佢地都有賣車票的.

http://holiday.lifeabc.com/conte ...

all

看來都好似好好玩 , 我囡囡暑假不久在19跑弄傷了手腕要打石膏..... 到 8月21日才再看X 光才知道介時是否須要KEEP 住石膏, 故我暫不安排. 我的家簡直是,差不多24小時泠氣...慘慘
MIHO

MIHO.WAH :

咁你囡囡要小心d喇, 唔好再整親, 祝你囡囡早日康復 .

唉...我依家都好熱呀, 都好想長開冷氣, 我唔係曬命 我屋企尺數大, 要開就要開兩部機, 因為我部電腦響房, 加上又成日午睡, 所以我多數會響房多, 而阿囡佢地就響廳玩及看電視多, 我之前最高紀錄交3900元電費 , 所以依家唔敢亂開, 有時真係好想落自己留下大堂張梳化坐下眠一眠, 個到d冷氣真係超適服..涼得來唔覺凍

吾開冷氣吾得呀 . . . 今日睇報紙琴日旺角有成40度 . . . 好熱好熱 . . . .

MIHO.WAH
祝你女女早日康復
原文章由 alkyng 於 08-7-25 16:22 發表
MIHO.WAH :

咁你囡囡要小心d喇, 唔好再整親, 祝你囡囡早日康復 .

唉...我依家都好熱呀, 都好想長開冷氣, 我唔係曬命 我屋企尺數大, 要開就要開兩部機, 因為我部電腦響房, 加上又成日午睡, 所以我 ...

原文章由 MIHO.WAH 於 08-7-25 13:34 發表

all

看來都好似好好玩 , 我囡囡暑假不久在19跑弄傷了手腕要打石膏..... 到 8月21日才再看X 光才知道介時是否須要KEEP 住石膏, 故我暫不安排. 我的家簡直是,差不多24小時泠氣...慘慘 ...

miho

你女女要打石膏都好嚴重, 希望你女女快d好返.

原文章由 alkyng 於 08-7-25 11:04 發表
tabotabo :

http://holiday.lifeabc.com/conte ...

alkyng

我地都係一家大細8月頭去長隆玩.

Miho,
囡囡有無喊呀? 叫哥哥安慰吓佢啦! 保番2猪手湯佢飲,希望佢盡快康復!!
tabotabo,
呀仔學游泳學成點呀? 我個女今日可能中暑!下午游完水返嚟就不斷!頭先老公同佢去睇完醫生,食咗止嘔藥,希望佢無咩事啦...
yeeli,
你最近點呀?好耐先見你出現一次咋喎...

原文章由 MIHO.WAH 於 08-7-25 13:34 發表

all

看來都好似好好玩 , 我囡囡暑假不久在19跑弄傷了手腕要打石膏..... 到 8月21日才再看X 光才知道介時是否須要KEEP 住石膏, 故我暫不安排. 我的家簡直是,差不多24小時泠氣...慘慘 ...

hayamama :

...要小心d呀, 醫生有無話你個女做乜會嘔呀...飲番多d水, 希望你囡囡都快d好番啦.

yeeli:

hehe...又會咁岩0既, 不過依家有d擔心到時d天氣, 一係就會落雨唔好玩, 一係就曬cccccccccccccc.

原文章由 hayamama 於 08-7-25 23:12 發表
Miho,
囡囡有無喊呀? 叫哥哥安慰吓佢啦! 保番2猪手湯佢飲,希望佢盡快康復!!
tabotabo,
呀仔學游泳學成點呀? 我個女今日可能中暑!下午游完水返嚟就不斷!頭先老公同佢去睇完醫生,食咗止嘔藥,希望佢 ...

haya

你女女都病咗呀,我阿仔前幾日去公園玩都出現面青口純白
同頭昏昏,好似中暑咁,好彩去完麥當當涼冷氣飲凍野就無事

hayamama,
sorry 呀, E+至睇倒你個message . . .
我今日至知你女星期五吾舒服, 吾怪之得星期六果日我叫佢食野, 佢句句都話 : "問阿媽啦" . . .
E+天氣好熱, 我都叫工人姐姐盡量四點前吾好同阿仔去公園或者outdoor打羽毛球 . . . 不過佢似乎吾多理我, 佢同阿仔出街吾會通知我, 阿仔吾講我係吾知佢地出過街架 . . . .

原文章由 hayamama 於 08-7-25 23:12 發表
Miho,
tabotabo,
呀仔學游泳學成點呀? 我個女今日可能中暑!下午游完水返嚟就不斷!頭先老公同佢去睇完醫生,食咗止嘔藥,希望佢 ...

Parents, do you have any good and bad comments about St. Andrew Cathlic Priamry School?  I heard that it's English standard is good and would like to know if their principal and teachers are carig enough for their students.

Thanks

原文章由 tabotabo 於 08-7-28 10:31 發表
hayamama,
sorry 呀, E+至睇倒你個message . . .
我今日至知你女星期五吾舒服, 吾怪之得星期六果日我叫佢食野, 佢句句都話 : "問阿媽啦" . . .
E+天氣好熱, 我都叫工人姐姐盡量四點前吾好同阿仔去公園或者outdoor打 ...

Miho,
tabotabo,

DEAR ALL

多謝各位關心,  她本人OK , 重非常之調皮走來走去跳舞 真是我重怕過她 . HAYAMAMA 妳囡囡都沒事嗎 ? 天氣真很熱要多飲冬瓜水.
MIHO

Dear,  

My son is going to apply primary school after summer holidays.  would you pls share your comment of 將軍澳天主教小學, 保良局馮晴紀念小學, 黃永樹小學 and luk hing to .. please help

MIHO,
你囡囡無事就好囉!
我個女都好番了,我估可能係輕微中暑,不過呢幾日屋企下午真係要開冷氣,唔係會好辛苦...

原文章由 MIHO.WAH 於 08-7-29 13:30 發表

DEAR ALL

多謝各位關心,  她本人OK , 重非常之調皮走來走去跳舞 真是我重怕過她 . HAYAMAMA 妳囡囡都沒事嗎 ? 天氣真很熱要多飲冬瓜水.

醒目開學勳章

HI,

我囝囝又係9月入黃永樹讀小一喎, 我個仔係善班呀, 你囡囡邊班呀?

原文章由 KarenLam 於 08-7-3 17:42 發表

各位媽咪:

大家好! 我一路都帶追看此topic的, 我囡囡都係9月升小一, 第一志願入"黃永樹". 請多多指教!

hi Carman112,
其實你而家都揀定咗囉, 咪試下讀一年先囉, 真係讀唔黎的話,先轉校都未遲, 唔使太擔心的.

唔 ...

各位..

剛發現有呢一版, 我可否加入呢...不過我個囝囝今年只係K2, 心儀將天小學...想問下係咪要教友先會入到呢?  我個囝得15分..機會係咪會細D 呢? (囝囝幼稚園老師就話囝囝應該可以, 唔知係咪真呢?)

雖然我地唔係讀將天,但同呢到好多將天媽媽傾開,都有好多人係15分入到的,不過如果係同一教會的教友,多5分在手係會勝算好多!

原文章由 smilebaboo 於 08-8-6 14:52 發表
各位..

剛發現有呢一版, 我可否加入呢...不過我個囝囝今年只係K2, 心儀將天小學...想問下係咪要教友先會入到呢?  我個囝得15分..機會係咪會細D 呢? (囝囝幼稚園老師就話囝囝應該可以, 唔知係咪真呢?) ...
‹ 上一主題|下一主題