用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

Lily,

認同hayamama 所講,有邊個細路仔唔係 食飯慢 無記性,
唔好比自己咁大壓力,多d講下出來舒服嗎

原文章由 hayamama 於 08-7-12 10:23 發表
Lily,
千萬不要網自菲薄,何苦將自己推上山崖邊? 如果你看到有些家庭無咁幸運,孩子身體有殘障或疾病,便應該感激上天給你帯來聰明健康的孩兒!再說,你囡囡的確唔差:無記性,食飯慢,有邊個細路仔無試過?我好肯定:你個心 ...

你未見過我, 你就睇穿晒我唸咩 ???  

【你個心時時刻刻都在想點樣幫囡囡。】 真的, 我無論出街, 屋企, 甚至去廁所, 我時時刻刻都在想點樣幫囡囡。

我出街睇的都是囡囡用到的用品, 書本, 衣服鞋襪 ... etc.
我在家, 我會預習書本, 預備佢邊個字唔識去教佢。

hayamama, 你好牟利。

我將會去教會, 看看教會的姊妹們可以幫到我嗎 ????

如果我只顧自己吃喝玩樂, 行街買衫比自己, 我自己覺得好罪惡感, 我自己覺得全為小朋友的, 我自己覺得有責任, 我才是一個好媽媽。 (上述是我自己覺得, 自己意見)

我知我有問題, 但我不懂得如何放鬆自己。

醫生說: 我童年時爸爸對我不好, 導致今天對自己的囡囡太過【糾往過正, 做事要求太高, 身邊人好辛苦】。

原文章由 hayamama 於 08-7-12 10:23 發表
Lily,
我好肯定:你個心時時刻刻都在想點樣幫囡囡。我好願意跟你傾談,交流一吓心得,如果你唔介意,你可以pm我,或者下星期出嚟飲杯嘢都得

[ 本文章最後由 Lily2003 於 08-7-15 16:31 編輯 ]

Q太郎媽咪
mandy_lee
yiuyiu0728
hayamama,

多謝你們關心和寶貴意見, 我現在正尋找放鬆自己的好辦法, 去教會聽下道理 maybe 我其中一條路吧。

Lily2003,
我雖然吾係教友 . . .不過我諗你返左教會你會吾同晒, 開心晒 . . . .
因為我有個朋友, 佢對佢一對仔女寄予厚望, 佢老公對家中的事不聞不問 . . . 佢一個女人仔又要顧住事業, 又要顧住仔女學業, 而且要供樓, 家中事無大小事都係佢0既事 . . . 於是佢開始有壓力, 覺得乜都吾如意 . . .我同佢傾左好多好多次, 佢都係釋放吾倒 . . .
有一次佢經過教會, 入去時仲無稜兩可, 不過佢話出返黎好似開心左, 於是佢之後keep住返教會; 我見佢變得開心左, 做人態度, 對人處事成個吾同晒 . . .於是跟佢返左一次, 我明白到點解佢會咁開心, 因為教友們個個都好熱心幫佢, 開解佢, 令佢吾好鑽牛角尖去困住自己 . . .
不過果次之後我無再返 . . . 因我無信仰的
雖然同你素未謀面, 我都想你開開心心的, 真架, 呢度好多TKO姊妹都好support你架
原文章由 Lily2003 於 08-7-15 16:37 發表
Q太郎媽咪
mandy_lee
yiuyiu0728
hayamama,

多謝你們關心和寶貴意見, 我現在正尋找放鬆自己的好辦法, 去教會聽下道理 maybe 我其中一條路吧。

lily:

睇完你0既發表, 我發覺原來我同你一樣, 我都係無時無刻都會想點樣幫阿女, 同埋自己去街會覺得有罪惡感, 咁岩我自己本身又係讀唔成書, 所以我都好希望阿女要讀好d書, 希望佢將來條路好行d.

不過好彩就係...我呢d行為比我老公發覺到有問題, 所以我老公都成日話我, 千萬唔可以將自己想0既就套落小朋友到, 萬事都叫我試下轉換角色來想下, 有邊個小朋友唔鍾意玩, 又有幾多小朋友會肯聽父母話日日讀書做乖乖女....老公話要比小朋友適當0既輕鬆時間, 咁樣亦即是比自己輕鬆....

咁岩我最近有左bb, 體力上真係無辦法樣樣跟阿女跟得咁足, 所以響大考時我真係無同阿女認認真真咁溫書, 我只係準備一d paper比佢, 跟住講下d重點叫佢自己溫, 初時我都好擔心考試成績出來會唔好, 但點知阿女都keep 到, 所以我都好喜出望外, 我唔係想讚阿女叻...而係好似hayamama咁講, 原來只要在旁輕輕扶一把已經好足夠, 但最重要係自己都可以好輕鬆去面對.

另外, 我自己就有另一個睇法, 小朋友將來讀唔成書真係唔緊要, 最重要係我地父母可以教好佢地d待人接物, 德育, 處事態度, 禮貌...等, 咁樣將來出到來社會做事, 人地見你咁乖巧一定會比機會你.
~只要有夢想,凡事可成真~

Lily:

你返教會都好架...同教友傾訴下...或者會遇到一d過來人可以同你分享下.

最近我就響家教會同兩三位小朋友今年升中一的家長傾計, 佢地分享番自己的仔女經歷, 原來咁岩呢d家長0既仔女都係讀精英班, 不過d家長話, 原來佢地d仔女係讀得好辛苦同埋好大壓力, 時常都唔開心... , 後來就退左步, 無再讀精英班, 但點知佢地發覺小朋友無得讀精英班後, 反而開心左同埋主動讀書, 最開心就係...佢地0既小朋友響今次升中派位入面, 都可以誇出tko, 讀區外英中, 所以高年級家長同我講, 一定要令小朋友自發去讀, 而且要讀得開心, 咁樣先至係雙win...所以我依家都想緊方法...睇下可以點樣令我個女自發去讀書.

Lily,
每個人都有不同的壓力;你可能覺得每天總有很多問題要你解決,精神緊張,老公沒有共鳴,每天的生活就是為了'應付';有時情緒高漲,有時又鬱鬱寡歡,心情可以係一秒鐘直插谷底其實.... 這個不是你 ~ 是我來的! 但我很幸運,很早以前同事已指出我有時控制不了情緒,甚至影響了團隊表現,雖然最初很有點難入耳,但最終我也從牛角裡走出來,現在睇每件事情都開懷了許多。
其實每個人都有過去,你心上的傷痕未必可治癒,可是,你應該知道現在的制肘長遠會給囡囡帯來影響。盲目地奉獻及犧牲自己是不須要的,你囡囡可能並不須要那麼多。我也是不停地買衣服給小女,自己就衣著隨便,但有次她見我悉心打扮後比我更興奮! 為囡囡打算不單是從學業去睇,還有身理和心理。如果你真的庝愛她,請給自己及身邊人一個機會,把自己從牛角裡帯出來吧!  

原文章由 Lily2003 於 08-7-15 16:16 發表
你未見過我, 你就睇穿晒我唸咩 ???  

【你個心時時刻刻都在想點樣幫囡囡。】 真的, 我無論出街, 屋企, 甚至去廁所, 我時時刻刻都在想點樣幫囡囡。

我出街睇的都是囡囡用到的用品, 書本, 衣服鞋襪 ... etc.
我在家, ...

多謝意見

原文章由 hayamama 於 08-7-14 14:00 發表
sandra,
我諗係呢方面無人可以給你客觀的意見。
照計將天會難入d,不過兩間學校都唔算差,又或者應該講話,將軍澳區大部份的小學互相都是在很接近的水平。
我發現好有趣的現象:好多家長會先入為主~如果那一間小學最先 ...

Hi, hayamama
其實現在我仲係15/16, 因為佢爸爸在北角官立小學畢業,但我驚路程遠,都唔知點算好??  

原文章由 yiuyiu0728 於 08-7-8 14:04 發表
tracyfo

好呀..好呀..
可唔可以收到料通知我呀 ?
你仔仔讀邊間幼稚園?

yiuyiu, 好呀, 我啱啱打左去將天留左email比佢, 佢話有新消息會mail我...

我仔仔讀坑口既英皇英文幼稚園, 你呢?

原文章由 mandy_lee 於 08-7-8 14:11 發表
播道7月尾有簡介會到時你地去聽下參考下啦

係...我上年都去左...都打算比仔仔去試下...

原文章由 alkyng 於 08-7-8 23:32 發表
ALL:

今朝早留左響學校家教會, 同一班6年級家長一齊等佢地小朋友的升中派位結果, 雖然我唔係其中一份子, 但都感受到佢地個種緊張氣氛, 後來知道結果, 見到批家長大多數都係笑住離開, 都好"鄧"佢地開心, 我仲見到兩 ...

alkyng....我都感受到家長的緊張和壓力....

原文章由 yeeli 於 08-7-9 16:21 發表

tracyfo

我都想同仔仔去睇呀,但阿仔話要等租碟喎
原來佢怕入戲院太大聲

yeeli, 係呀, 我仔仔第一次入戲院都驚架..又黑, d聲又大...但慢慢第二次就慣左d, 無咁驚....要慢慢比佢試下唔好環境..

原文章由 Lily2003 於 08-7-15 16:37 發表
Q太郎媽咪
mandy_lee
yiuyiu0728
hayamama,

lily, 你唔好比自己太大壓力啦, 盡量放鬆d啦, 有咩事多d上來傾下...

原文章由 tracyfo 於 08-7-17 15:19 發表

yeeli, 係呀, 我仔仔第一次入戲院都驚架..又黑, d聲又大...但慢慢第二次就慣左d, 無咁驚....要慢慢比佢試下唔好環境..

ALL

其實我仔仔都怕戲院D大聲音, 後來我用廁紙放少少入耳朵聲音便細了. 他現在每次進戲院都坐好便問我取廁紙放入去
MIHO

Dear all,
今日係放假嘅第二日,一早帯住我呀媽同我個女搭98D去佐敦轉機場巴士入咗東涌,諗住去昂坪360。其實都唔係太想去,因為我自己都好驚搭纜車,又唔係平,不過我放假老公又無得放,唯有帯住一老一小自己搵節目啦... 我地去咗嗰間Novotel食lunch buffet,真係幾多嘢食,又唔貴,大人只係$128,小朋友$88,晚市都只係$168咋!不過佢地晚上嘅buffet就超多人book!我前兩日問,已經book到去24號!都幾犀利;d食物不論冷熱盤都唔錯,最衰間酒店咁遠,自己又無車揸,如果唔係都會多d帯家人嚟!東薈城雖然有好多不同品牌嘅Factory outlet,但係無咩好行;一係唔平,一係唔值! off season嘅衣物賣到咁貴就未必人人鍾意,有d仲好似garage sales! 如果外國遊客嚟到可能會覺得好ok,但香港人經常都接觸及買到好多一手嘅靚衫靚鞋,所以係呢到好似d shops好多好大,實際真係無咩行, 所以只好順應民意去昂坪360...   

ALL:

尋 人
係唔係太陽伯伯d熱力勁過頭...你地唔敢出來呀...

大家d小朋友都應該放緊暑假lu, 你地有無去邊到玩呀, 我來緊八月九日及十日會去長隆野生動物園玩呀, 今次一行十一人連埋我d妹, 妹夫, 爸, 媽一齊去, 我地book左祈福新村d別墅, 1700尺四房共五張雙人床3個廁所, 我依家希望個兩日唔好落雨或打風, 同埋最緊要唔好勁曬 .

alkyng

我係kwun tong番工, 真係唔得出街食飯
熱力十足

我都好想去長隆玩玩,你租祈福新村幾錢呀
坐巴士去or坐船

原文章由 alkyng 於 08-7-24 13:02 發表
ALL:

尋 人
係唔係太陽伯伯d熱力勁過頭...你地唔敢出來呀...

大家d小朋友都應該放緊暑假lu, 你地有無去邊到玩呀, 我來緊八月九日及十日會去長隆野生動物園玩呀, 今次一行十一 ...

yiuyiu0728 :

出面真係好熱....我只係商場經天橋入另一個商場都頂唔順..

我book個間別墅1700尺, 人民幣1200/晚, 港幣就1380/晚, 可以住成十個人, 所以計起上來平過book酒店, 佢地都有d細房架, 我阿女有個同學仔屋企, 佢地一家3口去, book2房單位, 好似2百多元一晚咋.. , 我地就選坐巴士去, 可以點到點, 將軍澳或藍田上車祈福落車, 回程祈福上車太子落車. 我仲會去"四海一家"食自助餐, 聽人講個到有超過500樣食物, 而且質素都ok, 價錢又唔貴, 大人都係百幾蚊咋

熱倒咁我諗起亞仔亞囡係屋企熱得要命

唔算貴, 人民幣1,200/1,700尺,
每個暑假我屋企人都會去珠海渡假村,
佢地都要人民幣1,500(西班牙式3間房)

今年轉下去祈福先得, 請問"四海一家"
係唔係間舖個名

原文章由 alkyng 於 08-7-24 17:29 發表

出面真係好熱....我只係商場經天橋入另一個商場都頂唔順..

我book個間別墅1700尺, 人民幣1200/晚, 港幣就1380/晚, 可以住成十個人, 所以計起上來平過book酒店, 佢地都有d細房架, 我阿女有 ...

alkyng,
係唔係報圑架? 仲有無位? 不過我地舊年去過長隆,真係好天晒死,落雨淋死...反而我對祈福較有興趣...
呢幾日真係好熱 好辛苦!你都係少出街為妙。  

原文章由 alkyng 於 08-7-24 17:29 發表

我book個間別墅1700尺, 人民幣1200/晚, 港幣就1380/晚, 可以住成十個人, 所以計起上來平過book酒店, 佢地都有d細房架, 我阿女有 ...
‹ 上一主題|下一主題