用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

hayamama,
聽日家長日 . . . 原本老師約左4:30, 但我吾想特登請假 . . .所以postpone到7:30 . . . 但聽倒你地話tea break . . . 心思思想join你地tim . . .
收倒風老闆聽日出trip, 睇下蛇吾蛇倒出黎先 . . . .hehe
原文章由 hayamama 於 08-7-10 11:07 發表
yeeli,
今日又落雨;真係好無癮! 呀女都算好彩,佢生日那幾天都出太陽,跟住又日日落雨了.... 我下星期三至五放假呀,你使唔使返工呀?不如約埋alkyng出嚟tea or breakfast 呀?唔知Lily仲係唔係到呢...?我都想見吓佢...h ...

將循小學一問

我仔仔明年要上小一,參觀過將循校舍,非常吸引,但不知其課程深淺,老師怎樣?有無家長或識人讀僅,可否比些意見?

tabotabo,
唔係呀,我下星期先放假呀!!!
我都係4:30;曾經問呀女班主任可唔可以改上午,但老師上午要帯學生出外,下午先可以開始家長會,所以都無可能了。聽日可能4:30;又或者18:30先去,睇下聽日多唔多嘢做先算。

原文章由 tabotabo 於 08-7-10 12:32 發表
hayamama,
聽日家長日 . . . 原本老師約左4:30, 但我吾想特登請假 . . .所以postpone到7:30 . . . 但聽倒你地話tea break . . . 心思思想join你地tim . . .
收倒風老闆聽日出trip, 睇下蛇吾蛇倒出黎先 . . . .hehe
...

hayamama,
我可能聽日早D放工啦, 因老闆出trip . . .
上學期約左時間都無用啦, 先到先見0既 . . . . 不過今次吾帶阿仔lu . . . 費事佢陪我等啦
原文章由 hayamama 於 08-7-10 20:05 發表
tabotabo,
唔係呀,我下星期先放假呀!!!
我都係4:30;曾經問呀女班主任可唔可以改上午,但老師上午要帯學生出外,下午先可以開始家長會,所以都無可能了。聽日可能4:30;又或者18:30先去,睇下聽日多唔多嘢做先算。

...

hayamama

死啦, 我已經唔係將軍澳95區小學家長, 入來攪攪震好似唔多好wor !

見到 Over over - 通緝 Lily !!!!!! 唔浦頭好似唔多好wor !

================================

Dear all,

今次小妹入來, 真係有事相求的。

有無媽咪有 AE , 幫我九折買嘢, 我可以先過數給你, 請你幫我買以下 pink 書包。
我買來自己大人用, 如果囡囡長高些, 會比囡囡用。
謝謝。

http://www.seven.eu/_collezioni

原文章由 hayamama 於 08-7-10 11:07 發表
.... 我下星期三至五放假呀,你使唔使返工呀?不如約埋alkyng出嚟tea or breakfast 呀?唔知Lily仲係唔係到呢...?我都想見吓佢...hehe..  ~ ~ Over over - 通緝 Lily !!!!!!

hayamama

你下星期三至五放假呀, 你就好啦, 放假可以去 tea / breakfast, 真係羨慕死, 我就慘啦, 做到隻狗咁, 呢兩日散晒。

今個暑假, 星期一三六日囡囡興趣班, 二四五要 standby 去泳水, (因為我唔係報 course, 係私人教的, 時間好難就), 回家後又一大堆家務要做。

.... 我下星期三至五放假呀,你使唔使返工呀?不如約埋alkyng出嚟tea or breakfast 呀?唔知Lily仲係唔係到呢...?我都想見吓佢...hehe..  ~ ~ Over over - 通緝 Lily !!!!!!

Lily2003 :

hehe...雖然你唔係95區小學家長, 但你仍然係95區家長丫....呢到仍然好歡迎妳架...唔好再失蹤喇, 如果唔係我地又要通緝妳...

我個女今次考試全班第五名, 全級就22名, 其實阿女總平均分係趺左0.幾分架, 但阿次就比上兩次考試高, 可能第三次考試整體成績都有退步, 而我個女就keep得住, 所以變相好似進步左咁
~只要有夢想,凡事可成真~

如果你地唔介意我呢個【騎牆】家長, 咁我就係度吹下水啦。

你個囡好叻, 全班第五名, 全級就22名, 你地似乎的分差很少。

其實想請教你, 你每天花幾多時間在女兒的功課溫書 ????

放學回家後五個小時包功課溫書食飯沖涼, 真的可以嗎 ????

其他媽咪可否分亨一下。

原文章由 alkyng 於 08-7-11 17:26 發表
Lily2003 :

hehe...雖然你唔係95區小學家長, 但你仍然係95區家長丫....呢到仍然好歡迎妳架...唔好再失蹤喇, 如果唔係我地又要通緝妳...

我個女今次考試全班第五名, 全級就22名, 其實阿女總平均分係趺左0. ...

Hi Lily,
U're back!
我敢寫包單,只要你係每次默書早一兩天及測驗考試前都提一星期開始溫習,小朋友嘅平均成績都會有八十分以上! 恕我多咀,預習一吓小一嘅課程係好事,千其唔好走火入魔;真係唔好迫得個女太緊。你囡囡已經有很好的本質,你已比很多父母省一半功夫去教導她,我們只要輕輕地在旁邊扶她一把便是了,將來她會走出自己的彩虹路。

原文章由 Lily2003 於 08-7-11 19:55 發表
如果你地唔介意我呢個【騎牆】家長, 咁我就係度吹下水啦。

你個囡好叻, 全班第五名, 全級就22名, 你地似乎的分差很少。

其實想請教你, 你每天花幾多時間在女兒的功課溫書 ????

放學回家後五個小時包功課溫書食飯 ...

alkyng,
你囡囡都好叻女呀! 佢地一班有幾多人架?小一總共有幾多班?最重要係有進步!我都鼓勵個女,尚有進步的空間。不過我自己只期望她可以考到全級二十名已很不錯,畢竟一路升上去嘅功課會愈來愈深,我地呢班家長都要同小朋友一齊努力呀!!!!

原文章由 alkyng 於 08-7-11 17:26 發表
Lily2003 :

我個女今次考試全班第五名, 全級就22名, 其實阿女總平均分係趺左0. ...

hayamama

我個女個班有34人, 全級160人(開學有163的, 不過走左3個), 我就聽自己學校家長經驗, 要keep小朋友(五,六年班時)響頭全級頭50名內, 咁就有得做下band 1 生.
~只要有夢想,凡事可成真~

hayamama,

你好牟利, 一眼就睇穿我的問題。

我囡的天資很低, 無記性, 而家食飯好慢, 每餐食個半鐘, 即是每天浪費三個鐘啦。為了健康, 每日又比半個鐘佢跳繩打波做運動。所以我只是將勤補絶, 將僅有的幾粒鐘時間讀故事書, 進度好慢, 我每天打算比佢完成幾本故事書, 但無次可以達標。有時, 讀到興起, 佢唔想停, 可惜由夠鐘睡覺了, 我覺得好激氣, 剛才挑起她的讀書興趣, heat 咗又要停, 激死人。

我現在比起以前 (入了將天) 更加擔心, 我有睇過醫生, 但似乎精神科醫生唔係太幫到我。我身邊好多人叫我放鬆, 我驚我一放鬆, 個囡會停頓不前。

唉, 早幾年就揍bb辛苦, 而家就擔心學業成績追唔上, 我老公又不理解我, 成日無形壓力想我同囡轉區, 話無問題, 佢就大覺訓無問題, 而家我就晚晚訓唔著。

其實小一係咪好似打仗咁, 我身邊好多XYZ媽咪就係咁講。 XYZ媽咪平時 k1-3 無理小朋友, 到小一就好辛苦。更甚者, 小一就要留班。所以大家明白我點解會咁緊張。  我以前都是一個XYZ媽咪, K1-K2.5 成日重點浦公園去街架。

容許我在這裡申下, 講完申完無嘢訓覺。 bye ~~~

原文章由 hayamama 於 08-7-11 23:55 發表
Hi Lily,
我敢寫包單,只要你係每次默書早一兩天及測驗考試前都提一星期開始溫習,小朋友嘅平均成績都會有八十分以上! 恕我多咀,預習一吓小一嘅課程係好事,千其唔好走火入魔;真係唔好迫得個女太緊。你囡囡已經有很好的本質,你已比很多父母省一半功夫去教導她,我們只要輕輕地在旁邊扶她一把便是了,將來她會走出自己的彩虹路

Hi Lily2003
真的無諗過妳的情況咁嚴重啊!!!既然決定了就不要多想吧....!!!!!小朋友每天在成長、變化,家長們要隨著他們的轉變而去適應、遷確是理所當然的;但確實無論我們怎樣去適應、遷就,也是未能做到最好的,有時更覺力不從心,換來的就只有埋怨、責罵.....何不放鬆自己,以輕鬆的心情一齊面對新的改變呢???  
好認同hayamama既說法...."我們只要輕輕地在旁邊扶她一把便是了,將來她會走出自己的彩虹路"。
以我所見的,妳個女好乖巧,用不著太苦惱啊!!!!   其實小朋友自己也有壓力的.....千萬不要忽略這一點啊!!!
早前我也跟妳說過,我也曾為我囝囝的讀書問題而煩惱.......但我有幸認識了一位名校老師,得到她的開解、對囝囝的分析後,使我鬆了一口氣......雖然我囝囝成績還未太理想,但看見他每日在進步,我也是開心的啊!!!  最重要的是他每日可以開開心心上學去的....
其實那位老師曾經跟我說,她的一位學生及家長,就是受不了學校與成績的壓力,大家一齊看心理醫生....很可憐的小朋友啊!!!六歲已經要看心理醫生呢!!!!

原文章由 Lily2003 於 08-7-12 00:54 發表
hayamama,

我囡的天資很低, 無記性, 而家食飯好慢, 每餐食個半鐘, 即是每天浪費三個鐘啦。為了健康, 每日又比半個鐘佢跳繩打波做運動。所以我只是將勤補絶, 將僅有的幾粒鐘時間讀 ...

原文章由 Lily2003 於 08-7-12 00:54 發表
hayamama,

我囡的天資很低, 無記性, 而家食飯好慢, 每餐食個半鐘, 即是每天浪費三個鐘啦。為了健康, 每日又比半個鐘佢跳繩打波做運動。所以我只是將勤補絶, 將僅有的幾粒鐘時間讀 ...

HI Lily,

你唔好比咁大壓力自己. 開開心心去面對便可以了.

Lily,
千萬不要網自菲薄,何苦將自己推上山崖邊? 如果你看到有些家庭無咁幸運,孩子身體有殘障或疾病,便應該感激上天給你帯來聰明健康的孩兒!再說,你囡囡的確唔差:無記性,食飯慢,有邊個細路仔無試過?我好肯定:你個心時時刻刻都在想點樣幫囡囡;係健康方面我好讚賞你嘅安排,但讀書溫習安排就不認同。我好願意跟你傾談,交流一吓心得,如果你唔介意,你可以pm我,或者下星期出嚟飲杯嘢都得

hayamama,

請比較軍澳天主教小學及保良局黃永樹小學

本人新摋到tko,仔仔今年k2,而我實際較喜歡天主教多D,將軍澳天主教是否很難入的?可否與保良局黃永樹小學兩間作比較?

sandra,
我諗係呢方面無人可以給你客觀的意見。
照計將天會難入d,不過兩間學校都唔算差,又或者應該講話,將軍澳區大部份的小學互相都是在很接近的水平。
我發現好有趣的現象:好多家長會先入為主~如果那一間小學最先有開放日或是家長可以參加那一間小學的開放日;她們都會被當日學校’營造’的氣氛所吸引~老師好笑容,有耐性,校長的話很有教學理想,學校活動多,小朋友又禮貌周周...
其實要決定那所小學’較好’,’最好’;真係唔容易。學余慕連話dry:人比人,氣死人!我都係嗰句:選校先問自己想要間點樣嘅學校,孩子能否達標?家長有無信心配合學校的要求?

原文章由 yipsandra 於 08-7-12 11:23 發表
本人新摋到tko,仔仔今年k2,而我實際較喜歡天主教多D,將軍澳天主教是否很難入的?可否與保良局黃永樹小學兩間作比較?

原文章由 hayamama 於 08-7-14 14:00 發表
sandra,
我諗係呢方面無人可以給你客觀的意見。
照計將天會難入d,不過兩間學校都唔算差,又或者應該講話,將軍澳區大部份的小學互相都是在很接近的水平。
我發現好有趣的現象:好多家長會先入為主~如果那一間小學最先 ...

好同意你嘅講法。我而家幫亞囡揀學校都係想揀一間arm佢, 而唔係邊一間最叻。不過, 問題係我又唔識人, 真係好難揀, 唯有上BK周圍睇下, 問下大家意見lor!  
http://hk.myblog.yahoo.com/angelachauhk

QE,
其實我以前都係咁;好似肓頭胡蠅周圍問人...但到自己做了過來人,就唔想大家再浪費時間去做同樣的事;因為道聽途說;唔夠客觀!而且家長日根本唔能夠全面去反映一間學校;大家當日所見的都是校方為大家準備的'表演', 我唔知道其他區的學校有無呢類真人SHOW,但肯定將軍澳嘅小學都係咁樣去promote themselves...

原文章由 QE 於 08-7-14 14:52 發表

好同意你嘅講法。我而家幫亞囡揀學校都係想揀一間arm佢, 而唔係邊一間最叻。不過, 問題係我又唔識人, 真係好難揀, 唯有上BK周圍睇下, 問下大家意見lor!   ...

我都認同 . . . 學校著重一生一體藝 . . . 個個小朋友都18般武藝集於一身

原文章由 hayamama 於 08-7-14 19:21 發表
QE,
其實我以前都係咁;好似肓頭胡蠅周圍問人...但到自己做了過來人,就唔想大家再浪費時間去做同樣的事;因為道聽途說;唔夠客觀!而且家長日根本唔能夠全面去反映一間學校;大家當日所見的都是校方為大家準備的'表演',:n ...
‹ 上一主題|下一主題