用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 高小集中地 (2007)
樓主: Zoey
go

高小集中地 (2007) [複製鏈接]

Heidi媽,

我地買左今年款, Oxford 賣緊幾錢?

今年款個側邊位, 係比較細左 d, 所以到時都要睇下擺到幾大 size 既水壺, 唔知學校有冇得潻水 ?  我地之前行過好幾間, 睇左好幾個牌子, 款唔係佢最靚, 但佢地係最實正, 間隔放書等最好的, 同埋已經冇以前咁重.

Heidi媽,

妳今日放工係咪好 '甘' ?  

今日去接完阿女, 行行下街先聽到人話掛左 8 號 (其實連幾時掛 3 號都唔知 :time: . . . ), 拎住一袋袋去迫 mtr, 仲差 d 連閳都入唔到, 真係狼狽 c :loveliness: .

係呢, 黎緊校際妳地會參加嗎?  揀左歌未?  Heidi 幾月考琴呀   (人大左, 唔係好記得 . . . )?

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-8-10 20:44 編輯 ]

Heidi媽,

我都未諗定幾月考琴好, 先排老師話 4, 5 月都 okay, 我就話想 8 月, 依家諗諗下又想考番 4, 5 月, 因為 li 兩個月都唔駛考試, 我諗老師都可能覺得我 trouble . . . !  

若考 4, 5 月, 就應該唔會參加校際 :time: .

咁 Heidi 即係幾月考?

阿女比較熟遲, 邊有乜野少女 feel 丫 , li 兩年都冇乜點高到 tim 呀, 佢原先都高過晒 d 表哥同表妹, 依家比佢地過晒半個頭有多 !

妳細仔 d 事蹟我女番黎都有同我講呀 , 不過我第三日送女番學既時候已經見佢定番少少喇 !  依家希望天氣穩定, 聽日可以順利玩埋個 show 啦 .

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-8-11 21:06 編輯 ]

Heidi媽,

尋日有冇看無記交響情人夢第一集?  幾好睇 wor, 我會同阿女追落去 !

係呢, 妳地尋日影唔影到 d 靚相呀?!  我地 d 痳痳地 , 若妳地唔覺意有影到阿女既 , send 比我地 look look 丫 :loveliness: .

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-8-13 20:04 編輯 ]

大家好!

今次北京之旅好開心, 覺得好有意義!  我知香港掛八號風球, 但北京天氣十分十分晴朗, 感受到甚麼是萬里無雲, 雖然天氣炎熱, 但沒有影響大家的心情.

這次是我和菲菲第一次去北京, 我們行程包括參觀故宮, 十三陵, 天壇, 王府井大街, 當然小不了登「長城」, 俗語有話「不到長城非好漢」, 終於成為真正的中國人, 感受偉大中國文化, 突然感到自己是中國人而驕傲.  

而在整個比賽過程, 起初在排練時, 可能團員有點疲倦, 未能集中精神, 表現不大理想:-| , 但到比賽當日, 從未見過他們這麼認真投入, 他們那團結精神, 使我十分意外驚喜 , 比賽時竟然有超水準的表現, 我知他們盡了最大努力!:loveliness:

可能對手實在太強勁, 大家都預算只是取經驗, 見識下大場面, 所以當宣佈結果時, 聽到「香港民生書院」奪得「月光獎」, 大家那種興奮喜悅的心情真的非筆墨能夠形容, 能和樂團分享喜悅的一刻, 實在又感動又難忘!
藉此機會多謝葉老師, 更要衷心多謝指揮吳sir!

回想起今次整個旅程十分順利, 實在要感謝主恩!
菲媽 =^_^=

恭喜菲媽妳地載譽而歸呀 !!~  真係好, 有得去玩, 又有得去見識   !  希望中樂部黎緊更上一層樓 !  將來若有機會發展埋大提琴聲部既話, 就可以等阿女入黎見識下 .

我地都好努力儲子彈, 希望下次好快又可以去到自己想去既地方 !

Zoey,

多謝你! :D

歡迎 Maggie 加入中樂團 , 中樂團都要大提琴架, 要問下Ng Sir & Miss Yip, 將來一定有機會一齊到外比賽!

原文章由 Zoey 於 07-8-13 19:19 發表
恭喜菲媽妳地載譽而歸呀 !!~  真係好, 有得去玩, 又有得去見識   !  希望中樂部黎緊更上一層樓 !  將來若有機會發展埋大提琴聲部既話, 就可以等阿女入黎見識下   ...
菲媽 =^_^=

菲媽,

Check pm pse.

原文章由 Heidi媽 於 07-8-15 10:44 發表
Zoey,

我影得都係一般, 我記得有兩張有Maggie, 得閑send 番 比你.
響邊台做, 我好'背'架! 冇乜時間睇TV, 原先諗住佢地放暑假可以睇吓, 發覺原來都係冇.

無記咪即係 TVB law, 套戲叫做 "交響情人夢" , 係逢星期日晚做嫁, 比個網址妳睇下: http://tvcity.tvb.com/drama/nodame_cantabile/intro/index.html, 上次第一集講述男主角為一音樂學院既高材生, 主修鋼琴, 但志願係成為一位出色既指揮家, 而女主角, 天生對音樂有敏銳既觸覺, 但卻從不依琴譜來彈奏, 只喜憑自己感覺, 無扣無束的演繹 . . . . . .

上一集, 笑到肚痛 , 男女主角真係好攪笑 . . . 仲有不少 classical music, 同鋼琴演奏既片段, 下次記得睇啦 .

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-8-15 11:24 編輯 ]

Zoey,

昨晚我都有睇"交響情人夢", 真係幾攪笑, 個男主角好有性格, 佢彈琴時仲好有型:loveliness: , 多謝你好介紹!  

好快又放完暑假, 明天便知道分班結果, 希望可以同番d好朋友一班!

原文章由 Zoey 於 07-8-15 11:22 發表

無記咪即係 TVB law, 套戲叫做 "交響情人夢" , 係逢星期日晚做嫁, 比個網址妳睇下: http://tvcity.tvb.com/drama/nodame_cantabile/intro/index.html, 上次第一集講述男主角為一音樂學院既高材生, 主修鋼 ...
菲媽 =^_^=

編左班喇 !  . . . 不過都未知道晒同邊 D 同學仔一班 , 好神秘 wor !

Anyway, li 兩年係我地小朋友小學生涯既最後兩年, 希望大家都有一段開心難忘既回憶, 珍惜時光, 更加要好好既學習 !

知道編班結果, 又未能與大家同班, 有小小失望:-| , 唯有記望中學啦! :loveliness:
菲媽 =^_^=

菲媽,

唔駛失望 !  我地同天父講, 佢係最清楚了解我地需要既, 一定會將最適合最好既比我地, 所以菲菲一定 no problem !

好快開學喇 , 休養生息左兩個月, 又要努力喇 !  

b.t.w, 都升上五年級了, 課外活動本應該要減少番至係, 但度下度下, 數下數下, 竟然仲多過之前既 tim , 真係 . . . . . .

原文章由 Heidi媽 於 07-8-22 16:51 發表
:tongue: :tongue: 好衰架, 人地真係唔知 ma !
BTW, 我未得閑揀d相呀, 得閑先send番比你, 不過佢地個web site 已經upload 左d相啦! 睇左未!

Heidi媽,

睇左喇, 不過阿女做左隱形俠, 影得好少相 :loveliness: , 不過我見 Dickson 有一張非常正嫁 wor , d 相我都未睇晒, 因為 download 得好慢 . . .

係呢, Heidi 十月考琴試 & 樂理試, 預祝佢兩樣都丁丁聲 !~

咁黎緊校際係咪都會參加?  選左曲未?

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-8-23 13:37 編輯 ]

有網友 post 左中文朗誦既誦材, 我見都有小五男女生的, 有需要請開聲啦 .

‹ 上一主題|下一主題