用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 高小集中地 (2007)
樓主: Zoey
go

高小集中地 (2007) [複製鏈接]

Zoey,

我都有稔過下, 但咁多項目參加邊樣好呢?  英詩 or 普通話?
不過都要個膽小鬼肯先得...

原文章由 Zoey 於 07-7-27 11:52 發表
菲媽,

朗誦節九月就截止嫁喇, 今年有冇興趣去湊下熱鬧 ?
菲媽 =^_^=

菲媽,

普通話同英詩都可以的呀, 阿女兩樣都試過, 今年我自己就想佢再參加普通話!  朗誦要既膽量真係比樂器大嫁, 不過真係可以去見識下 d 叻人點樣聲色藝俱全 !

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-7-27 12:10 編輯 ]

Zoey,

想問多d, 如果參加係咪參加詩詞獨誦 - 普通話? 你參加邊項?係咪要自己找篇文章? 幾時要報名? 唔好意思問咁多問題, 唔該哂!

原文章由 Zoey 於 07-7-27 12:07 發表
菲媽,

普通話同英詩都可以的呀, 阿女兩樣都試過, 今年我自己就想佢再參加普通話!  朗誦要既膽量真係比樂器大嫁, 不過真係可以去見識下 d 叻人點樣聲色藝俱全 !
菲媽 =^_^=

菲媽,

詩詞, 散文, 故事也可以的!  

誦材等我問下我地既老友記, 睇下會唔會有先 !

Hello 各位, 終於又可以上到bk 了. 因為上星期部電腦壞左,
昨天終於維修好, 而家又可以上網了

Zoey, 真係多謝你通知我地有關校際的消息. 又要開始計劃
了.今年我都想比阿囡試下朗誦比賽, 不過唔知佢肯唔肯. 其
實你覺得英文抑或中文比較容易呢?

原文章由 桃子 於 07-7-28 17:49 發表
Hello 各位, 終於又可以上到bk 了. 因為上星期部電腦壞左,
昨天終於維修好, 而家又可以上網了

Zoey, 真係多謝你通知我地有關校際的消息. 又要開始計劃
了.今年我都想比阿囡試下朗誦比賽, 不過唔知佢肯 ...

桃子,

粵語我地未試過, 妳試左記得報下料!

英文, 我自己覺得若流暢, 清晰, 有情感, 取分不會太低, 當然要名次就另計.

普通話, 音準要求好嚴格, 所以拿分紙既時候, 可能會比佢嚇親.

原文章由 Heidi媽 於 07-7-28 20:20 發表
Zoey,

係呀! 一開學又要攪朗誦節啦! 今年應該會再繼續玩吓, 我想佢地三個都玩呀!:D

Heidi媽,

希望妳地有三個 !~

多謝Zoey & Heidi 媽的意見. 等我搵個機會同阿囡傾下先.
tks! :loveliness:

上次睇 Harry 覺得有點兒悶場, 昨日再去看變型金剛, 史提芬史匹堡又一套精彩作品, 全場絕冇冷場, 雖然內容還是外星襲地球, 但都拍得頗精彩刺激, 都值得一看 .

好悶熱! 冇咩心機tim!
菲媽 =^_^=

原文章由 菲媽 於 07-8-3 11:10 發表
好悶熱! 冇咩心機tim!

Why!!?  公司有冷氣嘆 wor :loveliness: . . .

我就煩緊阿女 9 月既 schedule, d course 要調到七彩, 都未度得掂 .

菲媽,

點解o禁悶熱呀? 唔係應該有holiday mood 嗎:loveliness:
你計劃好要帶什麼行李未呀? d coins 我巳經儲得7788,
應該都夠用的了.

桃子,

上星期天氣真係又悶又熱, 日日做到冇停手, 放假仲辛苦過返工, 都冇認認真真休息下:-| ….

其實我有小小擔心去北京自己支持唔住, 想起要
菲媽 =^_^=

Zoey,

我都開始稔, 但左度右度都度唔掂, 樣樣都唔想放棄, 樣樣都需時間, 點算!

原文章由 Zoey 於 07-8-3 13:42 發表

Why!!?  公司有冷氣嘆 wor :loveliness: . . .

我就煩緊阿女 9 月既 schedule, d course 要調到七彩, 都未度得掂 .
菲媽 =^_^=

各位家長,

又有好消息!

星期六吳Sir 透露左個好消息, 他們已和中學部初商, 在新學期開辦中樂班及樂團, 希望未來有更多人學習中樂和參加中樂團, 使中樂團有更大的發展, 能夠成為出色的樂團之一!

sir 話今次去北京比賽係取多d經驗 , 仲話下次會帶佢地去日本表演, 不過講都要講幾年….

[ 本文章最後由 菲媽 於 07-8-6 10:19 編輯 ]
菲媽 =^_^=

菲媽,

我都希望阿囡繼續可以在中樂方面發展, 希望今次佢地北京之
旅唔單祗係遊玩, 仲希望佢地成班可以在中樂方面有更深的
體會,以後更加比心機去練習

中樂團加油站呀

Heidi媽,

前日終於買左個新 SPI 比阿女, 周圍睇過晒, 間隔/實用性都係佢最好, 質料都好, 比阿女幾年前既款改良左好多 .

‹ 上一主題|下一主題