用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 高小集中地 (2007)
樓主: Zoey
go

高小集中地 (2007) [複製鏈接]

回覆 1# crabcrab 的文章

Hi Zoey & 菲妈

我相信你們會升讀民生中學是嗎?

Crabcrab

Hi everybody, 好耐冇見!  阿女放假, 反而少左時間入黎!

我地都放假放到唔知時日, 幾時畢業禮都唔記得喇!~

時間真係過得快, 我地小朋友上中學喇 , 要出番個新 topic 嗎?  菲媽, 交個棒比你 !

其實小朋友上中學後, 我地見面既時間可能更少 , 因為番學放學課外活動佢地自己都攪掂, 我地真係要得閒約出黎飲下 tea 先得喇!

crabcrab,

小六第二次測驗變第三次呈分試, 所以到時會變作一次測驗三次考試.

菲媽同我既小朋友都會上民中, 菲媽, 代埋你答 tim, 冇錯 ho !

原帖由 superbubu 於 09-5-8 23:52 發表
hello,大家好~
我囝囝都係MSC既小4,下年就升小5了~
成績一般般,係ENG好小小~
大家一齊比心機啦~

歡迎你呀, 得閒入黎 chat 呢!

Zoey,

唔經唔覺係呢度都傾左好多年, 由幼稚園到小學, 而家由小學又到中學, 你一路都係我地既領導人, 中心人物, 我一定會繼續係背後默默支持你既, 希望一直到初中學...到高中...到大學.......

你絕對可以代我答: 我地係對民生一心一意, 民生書院咁我, 我地點會捨我走.
菲媽 =^_^=

Hello Zoey & 菲媽

你們的女女是否都順利考入民中? 以你們所知, 其他同學仔是否大多也入返中學部? 如不,他們派得理想和派到甚麼中學呢?

另外,我仔九月升P.5,請問5/6年班的中,英,常,Science,聖經等科目的測考是否不再是供詞填充?

Thanks for sharing.

原帖由 菲媽 於 09-6-30 23:21 發表
Zoey,

唔經唔覺係呢度都傾左好多年, 由幼稚園到小學, 而家由小學又到中學, 你一路都係我地既領導人, 中心人物, 我一定會繼續係背後默默支持你既, 希望一直到初中學...到高中...到大學.......

你絕對可以 ...

Him-ma,

多謝關心, 我地一心一意, 絕無異心, 所以順利考入民中.

我地考入幼稚園, 都係想入民中, 終於如願以償.

我覺得自己好幸運, 好感恩, 唔使擔心派位個種壓力, 升小一及升中一都係, 白頭髮都小d.

今年因流感要家長親自上班房取結果, 我見有一位家長取結果後對住張派位証, 握實權頭, 呆座在課室, 臉無表情....
其實個一刻應該係由小朋友去面對, 無論喜或悲.....
實在太殘忍....

唔好意思, 講完一論....入返正題先...

照我所知, 每班都好似有5-6個派唔返民中, 不過照校長所講, band c 同學入民中機會真係好細, band B 同學就睇彩數, 真係有band B 同學派唔返, 唔係跟成績派架....

其他聽聞有人派華英, 瑪利諾, 體藝.

不過我奉勸大家, 自行收生時, 一定要小心, 如果你自行第一選民中, 第二選擇你唔好諗住玩下, 試下其他學校, 你報就一定要有心理準備入到都一定會讀, 唔好亂報呀!

多謝你地耐心睇...講左咁耐, 都未答到你問題tim...

你問5/6年班的中,,,Science,聖經等科目的測考是否不再是供詞填充?

- 中,英,常,GR都唔會再有供詞填充, 聖經就唔知, 因為冇見過份卷. 不過都應該冇.

原帖由 Him-ma 於 09-7-8 11:48 發表
Hello Zoey & 菲媽
你們的女女是否都順利考入民中? 以你們所知, 其他同學仔是否大多也入返中學部? 如不,他們派得理想和派到甚麼中學呢?
另外,我仔九月升P.5,請問5/6年班的中,英,常,Science,聖經等科目的測考是否不再是供 ...
菲媽 =^_^=

菲媽, Zoey,

Thanks for your reply and 恭喜你地。我認為升中都有壓力的,只不過我地可能比沒有中學backup的同學/家長般细,但我地都要保持住不錯的成績,否則如你說band3或band2都未必派返民中。我呀仔四年班的成績明顯地比三年班時drop了,看來我要想想補救的辦法不要讓他越來越墮後。直至現在,我都不太清楚升中的遊戲規則係點,所以不大明白你說自行那part,即第二選擇要點簡?可否再解釋一下?
原帖由 菲媽 於 09-7-8 16:54 發表
Him-ma,

多謝關心, 我地一心一意, 絕無異心, 所以順利考入民中.

我地考入幼稚園, 都係想入民中, 終於如願以償.

我覺得自己好幸運, 好感恩, 唔使擔心派位個種壓力, 升小一及升中一都係, 白頭髮都小d.

今年因流感 ...

回覆 2# 菲媽 的文章

菲媽&ZOEY

什麼是Band B及Band C及Bank 2,可否解釋下?

聽說全級100名就一定可以升民中嗎?

希望你地明年可以持續在這裡幫我們解答問題!

Thanks & regards

Hi, 菲媽&ZOEY
你地嘅小朋友, 再次進入學習另一階段.家長同仔女都付出唔小嘅努力.
我女升小四了, 小一嘅時候, 自己真係擔心好多野, 有時夜晚會靜雞雞咁喊.自己唔敢比壓力個女, 喺我急佢唔急之下, 就比咗好多壓力自己.但慢慢睇到,原來個女根本能適應同享受校園嘅生活, 我心感安慰, 沒有選舉錯誤.
我女小四啦, 名正言順加入高小集中地. thank you.

原帖由 Zoey 於 09-6-27 19:08 發表

歡迎你呀, 得閒入黎 chat 呢!

原帖由 Him-ma 於 09-7-8 18:31 發表
菲媽, Zoey,

Thanks for your reply and 恭喜你地。我認為升中都有壓力的,只不過我地可能比沒有中學backup的同學/家長般细,但我地都要保持住不錯的成績,否則如你說band3或band2都未必派返民中。我呀仔四年班的成績明顯地比三年班時drop了,看來我要想想補救的辦法不要讓他越來越墮後。直至現在,我都不太清楚升中的遊戲規則係點,所以不大明白你說自行那part,即第二選擇要點簡?可否再解釋一下?

Thanks Him-ma.

相信真是我們自己 msc 的家長, 才了解為何不想放棄升上中學 (even 是名列前茅的學生), 接近 10 年的感情, 無論是我們自己家長間, 或同學們之間, 那種連繫, 難捨難離 (好似講到談情咁 )!  綜合家長們的意見, 都是覺得學校校風純樸, 在這種 teenager 的階段, 除學習另一個很重要的關卡, 都須要好好去衡量和考慮!  希望我們的小朋友珍惜每一個學習的機會, 要更加努力進取!

點解好似菲媽咁長氣既 . . .

講番派位既問題, 其實大家唔駛慌, 好多野殺到埋身就一定會知嫁喇

派位分第一階段: 自行派位;  和第二階段: 中央攪珠 自行有兩個選擇 (不計區域)。菲媽之前的意思, 是一心直升的, 在自行選校時, 若在  1st choice 選 msc 後, 要非常留意 2nd choice 的選校, 因為若第一階段 msc 不收, 學生就有機會趺入自行 2nd choice (若面試成功的話), 那就根本無法可再入回 msc

原帖由 crabcrab 於 09-7-9 09:34 發表
菲媽&ZOEY

什麼是Band B及Band C及Bank 2,可否解釋下?

聽說全級100名就一定可以升民中嗎?

希望你地明年可以持續在這裡幫我們解答問題!

Thanks & regards ...

學生分三級制 (A, B, C = 1, 2, 3), A= Band 1, 一般 100 內都會是 Band 1 (多不止 100), 直升問題不大, 但落入 Band 2 的話, 就要憑隨機 no. 由抽籤決定命運。

請問民生除左學費之外, 仲有無其他收費? 課外活動收費貴唔貴? 係咪一定要參加? 洗唔洗自己另外出去學野呢?

hi, estherangel ,

等我簡單咁答你.....

"其他收費? "
~~我諗間間學校都要收書簿雜費...

"有無課外活動,收費貴唔貴?"
~~課外活動有好多, 有d係請校外導師, 所以要收費, 至於貴唔貴就見人見智.

"係咪一定要參加? "
~~唔係, 不過我個人非常鼓勵大家參加, 尤其是中樂

"洗唔洗自己另外出去學野呢?"
~~我諗大部份香港小學生都會外出去學野.

以上全屬個人意見.

原帖由 estherangel 於 09-7-9 15:53 發表
請問民生除左學費之外, 仲有無其他收費? 課外活動收費貴唔貴? 係咪一定要參加? 洗唔洗自己另外出去學野呢?

菲媽 =^_^=

請問有無住青衣的媽媽
小朋友六年來要花多少時間坐車
是不是很辛苦?
民生的吸引力在哪裡?我聽聞中學會轉直資,屆時會好d定壞d?因我今年要申請小一啦,請分享!
煩惱的媽媽
san :-P
‹ 上一主題|下一主題