用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07約克升L2 - 快d入黎傾傾啦!
樓主: VVbaby
go

07約克升L2 - 快d入黎傾傾啦! [複製鏈接]

小朋友已經返了2日全日班了, 雖然見到謙謙有點累, 但依然很開心返學, 還說中午的飯好好食, 就是沒的吃香蕉(因敏感). 返來也不用花很多時間和他做功課, 現在有時間與謙謙讀英文故事書.

原文章由 ChunNgaiBB 於 07-9-4 10:06 硐表
係呀! 我重掛住佢到喊(真低B! 哈哈), 返嚟話好開心, 好好玩. 重8.30p.m.就訓咗啦!!  而家先放心啲!:
你們要將一切的憂慮卸給神,因為他顧念你們。 (彼得前書5:7)

全日幼稚園

Hi 謙謙Mami

ChunNgai 回家好似好sleepy 同肚餓, 你知唔知有冇Afternoon  Tea 呢?

ChunNgai Mani

原文章由 winnie30 於 07-9-5 08:56 硐表
小朋友已經返了2日全日班了, 雖然見到謙謙有點累, 但依然很開心返學, 還說中午的飯好好食, 就是沒的吃香蕉(因敏感). 返來也不用花很多時間和他做功課, 現在有時間與謙謙讀英文故事書.

...

ChunNgai Mami,
謙謙這兩天回家都話肚餓, 我問過佢有沒有下午茶, 謙謙話冇喔.

因為我們俾的錢只有上午茶點和午餐, 下午茶就沒有俾過了
所以應該沒有下午茶啦

原文章由 ChunNgaiBB 於 07-9-5 09:24 發表
Hi 謙謙Mami

ChunNgai 回家好似好sleepy 同肚餓, 你知唔知有冇Afternoon  Tea 呢?

你們要將一切的憂慮卸給神,因為他顧念你們。 (彼得前書5:7)

Tsz Fung also said he was hungry after school.

I was scared by him telling me that he didn't eat lunch yesterday.  So I called Ms. Yeung and she said he ate.  May be Tsz Fung played a game with me.

Ms. Yeung said the amahs will cut the meats into small pieces and take away the bones.  So they can eat by themselves safely.  There is only one girl need Ms. Tang to feed her.  Others all eat by themselves.

原文章由 ChunNgaiBB 於 07-9-5 09:24 發表
Hi 謙謙Mami

全日幼稚園

Yes, ChunNagi(Justin) told me last night. He didn't eat the orange but all the others finished. He said he took 2 bowl
of rice. : .  Sometime I cannot 100% trust him. So  fun.

原文章由 Belinda 於 07-9-5 15:00 硐表
Tsz Fung also said he was hungry after school.

I was scared by him telling me that he didn't eat lunch yesterday.  So I called Ms. Yeung and she said he ate.  May be Tsz Fung played a game with me.

...

全日幼稚園

阿, 難怪禁餓啦!!

quote]原文章由 winnie30 於 07-9-5 13:15 硐表
謙謙這兩天回家都話肚餓, 我問過佢有沒有下午茶, 謙謙話冇喔.

因為我們俾的錢只有上午茶點和午餐, 下午茶就沒有俾過了
所以應該沒有下午茶啦

... [/quote]

That's why I instructed my maid to give him a bottle of milk when he's back home immediately.  Then to have dinner around 7pm before we come home.  I'm afraid that he will be very tired and hungry if to wait us for dinner.

原文章由 ChunNgaiBB 於 07-9-6 10:09 硐表
阿, 難怪禁餓啦!!

quote]原文章由 winnie30 於 07-9-5 13:15 硐表

因為我們 ...

HI 各位, 我地而家先黎報到!
Lau Shayne (Sinead希希) - 24/8 L2B AM(全日班 , 6A校車)

原文章由 VVbaby 於 07-8-15 16:41 硐表

收到, 但你係邊班架??

cherrycpk,
    你好!我囡係讀N1加。想問下全日班係怎加?係唔係下午讀興趣班?重想問下你個小朋友N1時讀個D與趣班成效怎樣啊?多謝你!

maggieszt

maggieszt,

n1時冇多元智能班(下午興趣班)架, L2 & U3先有. 我見亞女都好開心, 有體操,畫畫,外籍老師教英文講故事,又包埋劍橋英語,番左幾日佢話好鍾意番, 中午飯又食得多, 午飯好豐富架, 仲有湯飲同生果食. 與其周圍搵興趣班學又要帶成日接送,不如全部喺學校學,計落條數差唔多啫, 所以我選擇報LEE個理
我大女嗰時遲左報冇位,後尾成日要帶佢周圍學LEE課外活動都好煩,所以而家細女有就即刻幫佢報. 好過成日放學喺屋"ON居居", 淨係睇電視"SIDE"晒D時間..(好似幫學校賣廣告咁)

原文章由 maggieszt 於 07-9-7 13:14 硐表
cherrycpk,
    你好!我囡係讀N1加。想問下全日班係怎加?係唔係下午讀興趣班?重想問下你個小朋友N1時讀個D與趣班成效怎樣啊?多謝你!

maggieszt ...

cherrycpk,

多謝你回復!重想問下甘學費另計呢?還是學費+興趣班的費用?大概多少$?多謝你!!

maggieszt,

學費我有學劵,所以而家每月$1270, 另外下午班每月$3100(包午餐), 另外興趣班有d雜費,好似半年仟幾定2仟幾,我唔太記得了, 我個女有搭校車, 所以上午校車會送佢到york, 下午就去施德福接佢番屋企, 不另收費.

原文章由 maggieszt 於 07-9-7 14:45 硐表
cherrycpk,

多謝你回復!重想問下甘學費另計呢?還是學費+興趣班的費用?大概多少$?多謝你!!

可能施德福地方有限,所以興趣班只開兩班, 我個女有同學後來想報都冇位啦!

cherrycpk,

多謝你甘詳細的回復!你個大女畢業了嗎?讀邊間小學啊?

maggieszt

maggieszt,

唔使客氣!

我大女今天小一讀石硤尾聖方濟各呀! 不過未必收細妹, 所以細妹要加把勁啦!

原文章由 maggieszt 於 07-9-7 15:31 硐表
cherrycpk,

多謝你甘詳細的回復!你個大女畢業了嗎?讀邊間小學啊?

maggieszt

cherrycpk,

你個女好叻啊!!石硤尾聖方濟各都係我的心儀學校,但好難考,小一共收多少人?我太多問題了,sorry!!

maggieszt,

我個大女都係猛車邊叩門入到咋, 今年小一有4班,每班40人左右, 我地幼稚園都幾多人入到, 淨你我嗰班小一最少都有4個york仔, 最緊要你要幫個小朋友報d數學班黎讀, 因為我覺得我地幼稚園d數學唔係好得, 我個女學完珠心算後先叩門成功.

考lee間小學中英數好緊要, 所以你想入要注意一下!

原文章由 maggieszt 於 07-9-7 16:03 硐表
cherrycpk,

你個女好叻啊!!石硤尾聖方濟各都係我的心儀學校,但好難考,小一共收多少人?我太多問題了,sorry!!

Dear All,

My son also joint York L2 this year. Yesterday, when I received the 多元智能班(興趣班)fee, it was a little bit surprise to me.

Could any Parents give comments to the following 興趣班?

1.劍橋英語

==>re Starter/ Junior Starter, unofficial Cert. in Hong Kong, but is the selling point deserved for that?
==>total expense, how much?
==>Native English Speaker?

2.體操,畫畫
==>good?
==>would you son/daughter join

3. Jet 10
==>how much?
==>when?

As my son had other 興趣班 every saturday morning, it was very confused for me as I had to make the judgement whether or not I shall give up the current 興趣班.

Thanks,
CM2007

[ 本文章最後由 cm2007 於 07-9-7 23:51 編輯 ]

cherrycpk,
    非常多謝你的意見!祝你兩個囡囡學業有成!!

maggiezt

死火啦.....我都係今日先知ISAAC要再搭車去STAFFORD上堂架咋...之前又無去聽過學校既講座, 淨係填左FORM幫佢報全日班, 如果唔係今日收到STAFFORD既APPLICATION FORM都仲未知呀!! 宜家逢星期五都會去接ISAAC放學, 好彩咋...如果唔係我星期五就會去左YORK等佢啦!!
想問下大家知唔知全日班有幾多同學仔呀??
ISAAC每日放學都有同我講好肚餓呀!! 一返到屋企就即刻搵野食, 不過佢都有同我講返學好開心, 自己食晒一碗飯, 同埋中午都訓得著覺, 佢又好鍾意上體操堂.
請問你地小朋友返全日既情況係點呀?? 得閒既話分享下呀!!
‹ 上一主題|下一主題