用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 92網-天水圍/元朗媽咪幫幫手比d意見吧
go

92網-天水圍/元朗媽咪幫幫手比d意見吧 [複製鏈接]

你們好,我個囡9月六年級.今年要報中學,大家可否交流下92網中學的banding和校馮...等等

如果以下呢d天水圍的學校你地會點排名:

天水圍官立, 羅桂祥, 依利沙伯中學舊生會, 中大校友會張烜昌,裘錦秋, 呂重德, 校友會鄧笑棠, 中華基督青年會, 依利沙伯舊生會湯國華, 東華三院郭一葦, 佛教茂峰法師, 順德聯誼會翁祐,  十8嫏公益社, 天水圍循道圍理, 天主教培聖, 賽馬會毅智, 方潤華

[ 本文章最後由 fionlai60 於 07-7-5 11:33 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 fionlai60 於 07-7-3 15:32 發表
你們好,我個囡9月六年級.今年要報中學,大家可否交流下92網中學的banding和校馮...等等

天水圍官立, 羅桂祥, 依利沙伯中學舊生會, 中大校友會張烜昌,裘錦秋, 呂重德 ...

你個女係band幾?
上網睇人講, 天水圍官立比較好, 羅桂祥, 依利沙伯中學舊生會都ok

原文章由 FUNG12345 於 07-7-3 20:54 發表

你個女係band幾?
上網睇人講, 天水圍官立比較好, 羅桂祥, 依利沙伯中學舊生會都ok

我個女band1尾band2頭.我都知天水圍官立比較好, 羅桂祥, 依利沙伯中學舊生會都ok,但吾知點排位先岩,而且要填30間咁多,所以想睇下大家的排名係點.

我個女都係今年六年級,咩唔係巳經交咗喇咩??

原文章由 fionlai60 於 07-7-4 10:15 發表

我個女band1尾band2頭.我都知天水圍官立比較好, 羅桂祥, 依利沙伯中學舊生會都ok,但吾知點排位先岩,而且要填30間咁多,所以想睇下大家的排名係點.
cherry=.=   :-(

9月升六年級

原文章由 cherryshin 於 07-7-4 12:16 發表
我個女都係今年六年級,咩唔係巳經交咗喇咩??

哦...原來係我誤會咗....

原文章由 fionlai60 於 07-7-4 13:56 發表
9月升六年級

其實仲可以選一些元朗同天手圍架!!你個女讀邊間呀?可以睇吓佢有無中學係聯繫...

原文章由 fionlai60 於 07-7-3 15:32 發表

天水圍官立, 羅桂祥, 依利沙伯中學舊生會, 中大校友會張烜昌,裘錦秋, 呂重德 ...

我巳睇過無中學聯繫.我列出的學校以你所知可否幫我排下位呢?
其實我最想佢係番天水圍會好d

原文章由 cherryshin 於 07-7-4 14:25 發表
其實仲可以選一些元朗同天手圍架!!你個女讀邊間呀?可以睇吓佢有無中學係聯繫...

我個女9月都升中一,但反而我唔想佢係天水圍喎!我都報咗屯門和元朗多,排位緊係可以幫你,但你個女讀邊間同考第幾呀?因你果D學校都差異幾大架!!尢其郭一葦.....:-|

原文章由 fionlai60 於 07-7-4 14:30 發表
我巳睇過無中學聯繫.我列出的學校以你所知可否幫我排下位呢?
其實我最想佢係番天水圍會好d

我女讀元朗公中學校友會英業學校(俊宏軒果間)全級198人考60
我地住天水圍校92網吾係只得天水圍同元朗咩?屯門是否"他區"呢?

原文章由 cherryshin 於 07-7-4 14:41 發表
我個女9月都升中一,但反而我唔想佢係天水圍喎!我都報咗屯門和元朗多,排位緊係可以幫你,但你個女讀邊間同考第幾呀?因你果D學校都差異幾大架!!尢其郭一葦.....:-|

92網-天水圍/元朗媽咪幫幫手比d意見吧

fionlai60:

band1尾band2頭!!頭痛揀學校

還有兩次呈分試要考,好好利用暑假少D玩多温習,等佢下次考試入番band1中或以上,第日揀學校唔洗做邊緣人.

原文章由 半桶水 於 07-7-5 13:26 發表
fionlai60:

band1尾band2頭!!頭痛揀學校

還有兩次呈分試要考,好好利用暑假少D玩多温習,等佢下次考試入番band1中或以上,第日揀學校唔洗做邊緣人.

險中求勝,揀屯門Band 1英中

因為天水圍同元朗太多學生升中,而學位唔夠,所以屯門都會每年要撥一些位比呢區學生,而你個女都算邊緣人架喇!選band2中學比較穩陣,除非你個女可以係第二次程分試上升至20-30名內...

原文章由 fionlai60 於 07-7-4 20:40 發表
我女讀元朗公中學校友會英業學校(俊宏軒果間)全級198人考60
我地住天水圍校92網吾係只得天水圍同元朗咩?屯門是否"他區"呢?

以下依我個人意見:東華三院郭一葦(千萬不要選,除非band3啦!),天水圍官立(入到機會不太大,因佢有聯繫小學),依利沙伯中學舊生會(可一試,但佢都有聯繫小學),校友會鄧笑棠,羅桂祥,中大校友會張烜昌,十8嫏公益社,天水圍循道圍理,順德聯誼會翁祐,,中華基督青年會,依利沙伯舊生會湯國華,佛教茂峰法師,天主教培聖,賽馬會毅智,其實你仲有好多元朗可以選....有d天水圍中學我一定唔會選...寧願佢去遠d,都要選d校風比較好嘅.....

咁是否我在選30間學校時可以填埋屯門區果d學校?

原文章由 cherryshin 於 07-7-6 09:19 發表
因為天水圍同元朗太多學生升中,而學位唔夠,所以屯門都會每年要撥一些位比呢區學生,而你個女都算邊緣人架喇!選band2中學比較穩陣,除非你個女可以係第二次程分試上升至20-30名內...

係呀,到你要填FORM果時,學校先會話你知屯門每間中學有幾多位比呢區學生,如果你想知,我可以返屋企睇吓份野仲係唔係度...其實大約每間有10-20個位到啦!!

原文章由 fionlai60 於 07-7-6 11:01 發表
咁是否我在選30間學校時可以填埋屯門區果d學校?

學校到時會講俾你知你個女係band幾,因為每年都唔同鄧中同英業係有聯係嘅,我個女同你女女同一小學,不過今年畢業啦。

thank you..你睇左通知我啦.

原文章由 cherryshin 於 07-7-6 12:14 發表
係呀,到你要填FORM果時,學校先會話你知屯門每間中學有幾多位比呢區學生,如果你想知,我可以返屋企睇吓份野仲係唔係度...其實大約每間有10-20個位到啦!!

鄧中同英業係有聯係,我知道,不過有d人話鄧中band2尾,請問你知吾知鄧中banding呢? 咁你選左邊幾間中學呢??可否比d意見呀??

原文章由 璐琳 於 07-7-6 12:32 發表
學校到時會講俾你知你個女係band幾,因為每年都唔同鄧中同英業係有聯係嘅,我個女同你女女同一小學,不過今年畢業啦。
‹ 上一主題|下一主題