用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

Mrssslu,  你在那裏呀 快上來報到啦, 我好掛住你呀

阿仔話星期一(9/7)派成績表, 佢自己話都有D緊張添. 佢係讀1B班, 唔知其他班係唔係.

阿仔話近一兩個星期返學都係睇下碟喎, 係hello kitty呀....乜學校都播呢D碟比學生睇既

上一兩個星期冇功課, 自己都懶散左 , 有時仲唔返阿婆家睇佢, 因為冇功課要睇嘛, 又諗住唔想咁快比習作佢做, 等佢輕鬆下先. 真係自己都開始放暑假呀......(但2個月後又要同佢一齊搏殺啦)

我都搵左好耐先搵番呢個討論區咋....好彩都搵到. :loveliness:

原文章由 黃巴士 於 07-7-3 17:45 發表
梗係唔係勤力la!!
仔仔班有d小朋友英文唔係太好, 我仔都係, 可能老師驚佢地玩到心散, 俾幾個字佢地串吓啦!!!

知唔知道幾時派成績表呀??????

**** 依家d新回覆點解唔響頭頁, 響最尾先睇到. 桌面右 ...

MOTHER_BOY

星期一派呀???? 唔知仔仔個班係唔係呢??? 好緊張呀!!!
仔仔仲話響學校有MR BEAN睇, 好攪笑架!!!

黃巴士

原文章由 Mother_Boy 於 07-7-8 16:17 發表
阿仔話星期一(9/7)派成績表, 佢自己話都有D緊張添. 佢係讀1B班, 唔知其他班係唔係.

阿仔話近一兩個星期返學都係睇下碟喎, 係hello kitty呀....乜學校都播呢D碟比學生睇既

上一兩個星期冇功課, 自己都 ...

csy-ma,

我都覺得奇怪"荃官"改了是活動教學, 等我朋友囡入左學再問下先.
不過朋友話仁紀以前係活動教學係校長話個喎. 唔通佢收錯料....

黃巴士

原文章由 csy_ma 於 07-7-7 22:34 發表

黃巴士:

係咩?佢地10年前已做活動教學?聽番佢地d家長形容,又好似唔多似 邊有行活動教學既,咁多功課同默書?(比仁紀仲多)

其實要響成40人一班裡面行活動教學,都有幾高難度,浸聯算 ...

無功課做, 我地做媽咪嘅當係放大假, 跟住就放暑假啦.....

今年天氣特別熱, 同小朋友享受吓陽光與海灘. 我仔細個果時多數去游泳池游水, 但大左爸爸就同朋友同佢去海灘, 等佢玩吓沙, 佢不知幾開心, 費時佢成日懶係大少爺咁怕污漕.  不過去海灘真係要撰吓, 過海個D灘水質好D架.

今個禮拜學校旅行可能會好曬, 靚媽米記得搽防曬呀.........

黃巴士

原文章由 Mother_Boy 於 07-7-8 16:17 發表

上一兩個星期冇功課, 自己都 ...

派左成績表啦!!!

我想問吓常識實踐係點計分架??? 我仔好攪笑, 唔洗讀果d好似電腦, 倫宗... 有全級第1 (我唸全級有好多個第1)
其餘要讀果d就麻麻地啦!!!!! 最差就係普通話. 唉!!!!
不過整體都有進步.

您地果邊情況點呀????

黃巴士

kswiss,

有獎金, 獎項-  點先有架???? 幾得意喎!!!

我仔班平時有印仔chop, 如果chop夠數量就有禮物. 好似係d老師
自掏腰包獎勵小朋友嘅. 老師真係好肋.

黃巴士

原文章由 kswiss 於 07-7-9 14:21 發表
Hello Everybody,

我地班都派咗啦!

仲有公報獎項,奇怪既係,有獎金收.

成積表已派, 又要花錢買獎品了:loveliness: 但我囝囝在學校乜獎都冇份, 明天不用回校, 休息一天

KWISS,

我猜係米1E, 1B成績會好D(我猜咋!!如果唔係, 知唔知道係邊班??)
我覺得亞仔果班成績有D好好, 有D好差,考尾幾名都係佢果班. 整體班成績好似唔係太標青.

黃巴士

原文章由 kswiss 於 07-7-9 14:55 發表
今次既成績都係一兩班一面倒.

KWISS,

我唸5年后到我仔派中學時, 我都會好緊張.
為仁紀同學仔加油

黃巴士

原文章由 kswiss 於 07-7-9 17:32 發表
明天小六派位,都有小小關我地事架!
希望派得好啦!
又希望佢地既師兄師姐成績好,連帶影響下大家既士氣同埋派位
banding既人數.

Hello,各位!
我個仔今年讀仁紀小一. 我問過校車公司,佢話唔經我屋企,所以我問劉生佢話另一架車經(註冊時喺門口派嘅單張),我想問你哋啲小朋友有冇搭佢架車架?ok嘛?俾啲意見.
Thanks!

原文章由 wp-bn 於 07-7-8 12:52 發表
H&M, 呀要改叫csy_ma

多謝你幫我買嗰本書, 我囝囝是7號仔, 形容他的性格得十分對  我跟我的同事們分享過, 佢哋也想買, 你重可否幫我訂呀

還有我想買那隻英文課本的CD, 請間 ...

wp-bn:
妳囝囝係7號?恭喜晒 7號仔多才多藝,而且好得人信任,老婆仲唔靚唔娶,我以前做既兩間文化機構既話事人睇落都係7號仔,好有貴人命添:) .

妳仲想要多幾本呀?我盡快問吓朋友,睇吓有冇...(或者俾住我手上有果兩本妳先)

英文課本的CD(單聽),上周我在荃灣三聯買到,$229(果時冇折),不過對比起可看可聽同可玩既CD-ROM,其實真係唔係好抵 ,妳等得既話,可考慮開學買學校集體訂購既CD-ROM好過.可惜我屋企部腦個CDR壞咗,copy唔到,又臨近暑假,交收麻煩...

至於九因歌套裝,我係三聯中華都見過,$180,我諗妳假如係書展買可能會有折.

原文章由 黃巴士 於 07-7-9 11:23 發表
csy-ma,

我都覺得奇怪"荃官"改了是活動教學, 等我朋友囡入左學再問下先.
不過朋友話仁紀以前係活動教學係校長話個喎. 唔通佢收錯料....

黃巴士

黃巴士:

我見BK有個題目講海壩街荃官,可請妳朋友有空去睇吓.

妳朋友話仁紀幾時行活動教學?等有機會問吓先...

原文章由 黃巴士 於 07-7-9 11:40 發表
無功課做, 我地做媽咪嘅當係放大假, 跟住就放暑假啦.....

今年天氣特別熱, 同小朋友享受吓陽光與海灘. 我仔細個果時多數去游泳池游水, 但大左爸爸就同朋友同佢去海灘, 等佢玩吓沙, 佢不知 ...

去沙灘游水係好好玩 ,但要睇到實--我細個大概都係六七歲時,就因行開去淺水搵同緊大人玩既哥哥,一個浪冚埋黎,就跌低咗,仲被海浪捲出去 ,好彩個灘淺(好似係龜背灣,好耐冇去,唔知變成點?),我好快企番起身,即刻衝返去搵大人,但自此對充滿變數既海灘就有D陰影

原文章由 黃巴士 於 07-7-9 14:39 發表
kswiss,

有獎金, 獎項-  點先有架???? 幾得意喎!!!

我仔班平時有印仔chop, 如果chop夠數量就有禮物. 好似係d老師
自掏腰包獎勵小朋友嘅. 老師真係好肋.

黃巴士

獎金應該響星期六先會頒??係家教會出既錢,俾中英數三科全級第一,每項$100元.

至於獎品,都係家教會俾,係畢業生家長張太既朋友送出既文具,好似每班有3份,即頭3名.

kswiss,恭喜晒妳既小朋友

原文章由 kswiss 於 07-7-9 14:21 發表
Hello Everybody,

我地班都派咗啦!

kswiss:
歡迎您 您一出現就咁熟絡,反應又快,好似以前成日上黎,而家失左蹤但我地都好掛住既熟人 ,而果位熟人既小朋友成績亦都很標青,您究竟係唔係果位熟人呀
‹ 上一主題|下一主題