用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原文章由 wp-bn 於 07-9-9 13:01 硐表
csy_ma,

我去年一次過參加了六年家教會了, 但我唔見咗會員証及忙記了會員號碼, 請問我應該怎處理  

您係唔係顧慮到要參加「仁紀中秋夜」同遲D幫囝囡報課餘活動,要填會員證號碼?唔緊要,到時您填係家教會會員,就會幫您查番個記錄(其實我都唔記咗 ).

wp-bn

關於Longman隻VCD........我都唔係好知,不過之前已響天利行買咗,上星期借過俾同班既家長.佢話遲D都會copy多隻俾符太,您不如聯絡符太,睇吓可唔可以幫您cop多套::" /> .

[ 本文章最後由 csy_ma 於 07-9-10 11:42 編輯 ]

原文章由 somimi 於 07-9-8 23:19 硐表
hello 各位家長,

你地好呀 !!
大仔今系仁紀校友, 今年去左林護....
細仔今年k3要搵小學, 可以話我知仁紀真系行小班嗎 ?
系的話我要重新計劃一下是否入番仁紀.
因我e+唔系住葵青,
但之前已經同校長down過聲學位問題 ...

somimi:

咁就要睇吓您話既小班既定義係乜勒
據講,響有d收生不足/過40%領有綜援學生既學校,教育局會增撥資源進行小班教學--不過仁紀梗係冇咁幾空間.呢點,好似plee仲清楚d.
不過學校實行咗班內班既教學,唔知可唔可以叫小班教學?
目前,學校響7班中抽調咗部分有特殊教育需要既學童(每班最多12人),響上課時間內由合約老師進行小班教育.於課後時段,亦有老師跟進.
至於拔尖,則在P5、P6的補課時段,挑選英數方面的學童進行拔尖課程.
現時,P1-P2既NET,係教育局派導師提供既,P3-P6,學校則購買校外既專業服務.提供專業服務既機構係非牟利性質(記唔切個名),其老師都係頗有理念既外國人.今年,P4-6精英班(A、B)每周將有額外多一節英文課,由NET任教.另周六亦有3組課餘活動,由該機構的NET負責,約90學童可受惠(周六課程非免費,但價錢優惠).據聞數學亦有奧數課程,不過詳情聽唔清楚

哈哈...估中了, 聰明女  只需填係會員, 咁就好了, 果然有系統啞吓

原文章由 csy_ma 於 07-9-10 11:32 硐表

您係唔係顧慮到要參加「仁紀中秋夜」同遲D幫囝囡報課餘活動,要填會員證號碼?唔緊要,到時您填係家教會會員,就會幫您查番個記錄(其實我都唔記咗 ). ...

csy_ma,

天利行在那裏呀? 請間隻vcd係咩名呀, 我好想買, 因為我係雙職媽咪, 咁可以方便囝囝自已溫習

原文章由 csy_ma 於 07-9-10 11:38 硐表
wp-bn:

關於Longman隻VCD........我都唔係好知,不過之前已響天利行買咗,上星期借過俾同班既家長.佢話遲D都會copy多隻俾符太,您不如聯絡符太,睇吓可唔可以幫您cop多套::" /> . ...

原文章由 wp-bn 於 07-9-10 20:47 硐表
哈哈...估中了, 聰明女  只需填係會員, 咁就好了, 果然有系統啞吓

咁有系統既,梗係唔係我(典型既4號),係李美珊主任既資料齊,做事又唔怕煩啫(佢每次家教會活動都會對名,唔會有人可以魚目混珠

至於天利行,請參閱:http://www.thleebook.com/
九龍彌敦道607號新興大廈二樓商場
2388 1743

不過,其實等學校統一買,應該會平d.符太係幾典型既2號仔,應該會幾樂意幫手架喎.

csy_ma:

我好感激您真誠的分享!

其實,我依家仲住緊葵青區,遲d會搬入深井。到囝囝小一時,應該會由工人接送佢返學放學。囡囡就諗住係深井讀幼兒園或幼稚園(你知道香港保護兒童會深井幼兒學校同栢基海韻幼稚園 (本地課程)邊間好嗎?)。不過,我奶奶住係葵涌,佢好唔想我地搬。其實,佢好想囝囝讀仁立,但係我怕好谷。佢老人家又唔捨得d孫,但又唔肯入去一齊住(依家一齊住緊),所以佢想個孫係仁立讀,佢都可以幫手照顧,但係我就擔心緊車程太遠,令囝囝好疲倦。因為我係在職媽媽。我都係諗住如果讀仁紀,就要晨早車囝囝同工人出荃灣,然後佢地再搭車返學。因為我要七時半前返到公司,所以我大約七時零五分車佢地去荃灣,都唔知佢地點樣打發時間,而且囡囡又要返學,所以我都係未諗掂。如果可以同您地o既仔女做同學梗係好啦!

原文章由 csy_ma 於 07-9-10 11:03 硐表
HelloKitty*:

我而家主要係做緊全職媽咪,而選擇仁紀當初係老公的堅持(我當時心儀浸聯,且識話得事既浸聯教會中人,但佢都以怕第二輪抽唔到徬徨為由,第一輪就揀佢母校.後來先發覺,佢對母校好有感情),所以情況唔係同您好同...

就個 ...
"我們愛,因為神先愛我們。"

plee:

其實,我囝囝都係有二十分,我都無諗過一定得。不過.......緊係心存有一線希望的。

原文章由 plee 於 07-9-9 23:09 硐表
HelloKitty,
今年小一一班有36至37人, A至D班行班主任制, E班就仍是一個班主任, 原因不明。
不過如果你細仔想入浸聯or馬基, 1st round看來機會都幾微, 因為兩間都是大熱學校;以去年小一申請者來說, 我有朋友是長子 ...

其實,我都好擔心自己安排錯誤,令到囝囝未能入讀一間良好的學校。做人阿媽真係壓力好大。因為呢d嘢,男人係唔會上心的。

我真係要懇切禱告,祈求天父親自為孩子預備一間最合適的小學,使他學有所成,為主所用。

原文章由 HelloKitty* 於 07-9-10 21:56 硐表
plee:

其實,我囝囝都係有二十分,我都無諗過一定得。不過.......緊係心存有一線希望的。

原文章由 HelloKitty* 於 07-9-10 21:51 硐表
csy_ma:

我好感激您真誠的分享!

其實,我依家仲住緊葵青區,遲d會搬入深井。到囝囝小一時,應該會由工人接送佢返學放學。囡囡就諗住係深井讀幼兒園或幼稚園(你知道香港保護兒童會深井幼兒學校同栢基海韻幼稚園 (本地課 ...

因為鄰居兄弟之前讀栢基,阿哥之後讀海壩街官小→喇沙,所以我地響小囡2歲前,都諗住俾佢讀栢基.不過後來我帶囡囡去海韻果邊遊樂場玩,見到佢d外籍老師(好似菲籍)帶班細路去咗遊樂場,就自顧自傾偈,都唔多照顧班細佬,印象轉差.再參觀校舍,見到佢地都冇乜佈置(視覺刺激),個主任答野又唔到point,就唔係咁鍾意,結果搵咗第間老遠既nursery俾阿囡讀.

至於保護兒童會,個落地玻璃景真係幾正.我囡讀K1時佢先啱啱開,設備夠新.同區許多學童都選擇佢,所以好搶手,好似要等位,您想阿囡去就要快D排定隊先.
我識得幾多同區既小朋友響果度讀,去過其中一個既生日會,冇乜聽見家長話間學校唔好.而且隔鄰有搞得幾好既小童群益會,得閒可順便俾小朋友去參加吓間中心既活動,都好方便.

我向來認為讀全日制既幼兒園,會訓練到小朋友既自理能力,又會開心d(可能因我囡鍾意熱鬧),所以俾我揀,我會揀保護兒童會--爭在未必有位...(如冇位,假如阿囝又揀讀仁紀,荊冕堂都係個就近既好選擇--而家學卷制,全日制維返條數都係俾2千幾蚊,佢師生比例夠高,教法新,幾抵嫁.且假如升仁紀既話,會有好多同學仔一齊升,少咗好多適應既問題.)

至於哥哥,俾著我都會好頭痛.不過睇您字裡行間既訊息,您好似都已經選擇咗親情.咁剩下要考慮既似乎係解決實際既問題.

返學方法其實有另一個選擇,就係載阿囝至麗城,上7:00am開既麗城校巴(或者再早d,6:51/52am響海灣花園/海濱花園上),因為有排熬(此線最後一站在禾塘咀街,係7:35am,之後先駛返校,小朋友眼瞓仲可以瞌多唔止一陣,再唔係之前果晚錄定d深情私語俾佢,叫佢上車聽)(我地都曾錄過英文串字俾阿囡,當催眠曲).
不過校巴公司唔會因為您放學唔搭而收平d,一樣要俾全費(此線除禾塘咀街外,今年月費一律$450,明年唔知會唔會加),就幾唔抵既.

至於谷唔谷既問題,係睇不同班不同老師既教法,但最重要都係家長點睇.
舊年E班功課之少,令同級既家長都好羡慕,但佢地班既平均成績係最高既.家長間既話題亦常提到成績排名(聽講浸聯似幼稚園一樣,冇排名,只有評估報告),同時亦會俾額外功課予子女做.
不過總體來說,仁紀其實傾向於小一唔俾咁大壓力家長同d小朋友,d老師都偏於寬鬆.

(我都幾想知浸聯有乜魔法棒,俾小一生咁大自由度下,到高年級又可以谷到升學率咁高?可惜我識得既都係同級同學仔.至於馬基,縱然係我果位選擇咗馬基,見到囡囡返學好開心既朋友,都有話過因為唔係太滿意該校既升學率,諗住高年級可能俾個囡轉校.不過等仔女適應咗,可能就唔會咁諗?)

既然阿囡而家揀咗仁紀,我地好自然有歸屬感,會覺得仁紀好D(浸聯我聽到既負面意見,倒都係入唔到去既家長覺得佢大鼻.仲有我果位冇宗教背景、揀咗馬基既朋友,話開放日時校長好似幾傲氣,馬基既小二家長,亦對老師大讚不絕).
跟功課方面,深井小童群益會都有課餘功輔班,ok有口碑,不過位很少,最好暑假已報定果時既全日制功輔班先,會較易插隊.

小朋友係6-12歲呢個階段,都幾影響個人成長(不過我覺得幼稚園仲重要d),揀校呢樣野,最好唔好俾d短暫因素,例如同嫲嫲近唔近(假期多d去咪得咯,又難保呢6-8年佢唔會改變主意,搬去同您地住)之類影響,最重要係判斷邊間學校既校風適合您兩位小朋友,取其中位數.好老實講,我而家湊返學搭車回家,坐34響麗城轉車時,有時都忍唔住想,假如當初幫阿囡選擇浸聯,又會點呢?

--我唔知未發生咗既事會唔會好d,只知道而家既選擇都唔差.仁紀冇我當初估計咁重成績(果時我真係一力反對,但係老公好強調習慣咗其實唔係用好多時間--佢自己就係,對阿囡黎講,要睇狀態),功課量而家都覺ok合理,係就係返學放學遠d,但係佢細個時習慣咗行遠d,中學時就適應好d,到時點都要出去架啦.

最重要係阿囡讀得開心,就算成績唔係好好,都ok有自信,舊年都有機會做班長、行長、科代表等等(仁紀好多呢d位,班長亦有4位,佢個班班主任既政策,似乎係2個乖既搭2個活躍既,我囡上次就因為上手女班長太活躍被換掉,而做咗替工班長).聽講高年級仲有好多有責任需負既大哥哥大姐姐崗位.

我諗無論揀邊間,您最好都度好放工時間(返工咁早,放工會唔會早番d?假如係,早返早放既仁紀,可能更適合您,浸聯好似係返8點半,您出咗門口,阿囝都未需要起身,可能對少寶貴既一陣)
--初小既適應階段,其實好需要父母在身邊支持同看顧.就算揀浸聯,功課雖然相對少,但係都有每日一篇同埋某d報告,要親子伴讀或一齊做;而小一係建立孩子學習習慣的關鍵期,未必可以單靠外傭姐姐既人身照顧,就可以正確建立既,到時最緊要多留點時間給他們

[ 本文章最後由 csy_ma 於 07-9-11 01:13 編輯 ]

係勒,我好耐之前聽人講,浸聯高年級d project,好多時要家長齊齊做,先搞得掂.不過女兒升小後,倒沒聽到該校既同學仔提起過(佢地剩係話入到定入唔到普通話班).

王國長老

您地有冇人會去24/9 既中秋會??
csyma,
我想知係咪下個星期開始可以罰留堂?因為今日囡囡話自己好冤枉, 只係係排隊個陣擰轉頭但無傾計, 就俾孫sir罰企, 我囡囡話好無辜喎, 孫sir仲話下星期再犯要罰留堂.
csyma, 如果真係罰留堂, 會唔會miss左班褓母車無車返屋企架.
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

COOKIE,

咁您囡囡聽到再犯要罰留堂, 係米好驚呀????
佢幾時排隊俾人罰呀, 我見放學果陣不知幾多小朋友郁來郁去啦.
咁都要罰????? 唔係瓜????
如果我知道亞仔要被罰, 我通常都會先問返亞仔, 跟住再問班主任了解吓, 究竟發生麥事????

黃巴士

原文章由 cookie 於 07-9-11 23:13 硐表
csyma,
我想知係咪下個星期開始可以罰留堂?因為今日囡囡話自己好冤枉, 只係係排隊個陣擰轉頭但無傾計, 就俾孫sir罰企, 我囡囡話好無辜喎, 孫sir仲話下星期再犯要罰留堂.
csyma, 如果 ...

原文章由 cookie 於 07-9-11 23:13 硐表
csyma,
csyma, 如果 ...

我會,因為舊年抽唔到,今年仲可以優先抽添 --不過好似因為係「工作人員」,今年實去到.

我日日都接放學,冇聽過有小朋友真係罰留堂呢回事(我諗就算有,應該係要見家長/記缺點既大件事先會),老師多半係靠嚇居多(唔好話返俾囡囡知 ).
舊年我囡個班主任初時夠話邊個曳邊個午息唔俾... ,有家長好擔心,響小一新生與班主任交流既會談上追問,老師直認係靠嚇 .可能因為佢既親和力,好快令到d同學仔唔係好驚佢,所以都要諗d板斧對付佢地.

原文章由 黃巴士 於 07-9-12 09:39 硐表
COOKIE,

咁您囡囡聽到再犯要罰留堂, 係米好驚呀????
佢幾時排隊俾人罰呀, 我見放學果陣不知幾多小朋友郁來郁去啦.
咁都要罰????? 唔係瓜????
如果我知道亞仔要被罰, 我通常都會先問返亞仔, 跟住再問班主任了解 ...

您都話好多小朋友郁來郁去,可以推想,要維持秩序同場面有幾難 .以上學年既好有限既接觸,孫Sir平日好有禮貌(我囡鍾意呢間學校既原因,最初竟同孫Sir有關 ,所以有特別留意,您可以recall一下運動會時,孫Sir鬧人都會加個"請"字),但係企上去果個位,就要做白臉 ,可能有時要有殺錯冇放過,Cookie囡囡夠顯眼,所以....

原文章由 csy_ma 於 07-9-11 00:00 硐表
係勒,我好耐之前聽人講,浸聯高年級d project,好多時要家長齊齊做,先搞得掂.不過女兒升小後,倒沒聽到該校既同學仔提起過(佢地剩係話入到定入唔到普通話班). ...

我今日撞見浸聯P2既家長鄰居,佢苦埋口臉話,以前浸聯就係冇咁多野做(佢個大囝都係讀浸聯,好似升咗中咯),但係現家改咗勒.
改咗既唔係功課多咗,係要做既野,例如要讀既野、要做既project/其他野多咗.佢咁講,我先諗返起,我以前見過浸聯P1有個project,唔記得係講動物定係乜,家長需幾花時間去砌(所以家長後來好proud of個製成品,會攞出黎同我地分享).

我諗,要小朋友讀得輕鬆之餘,又要響激烈既競爭環境下爭上游,家長好難可以少做野.好似馬基校長響舊年開放日話齋,響而家既環境下,有邊間學校可以唔谷?敢唔做野?

仁紀相對而言,反而係”他條”咗.我記得P1上學期可能有7-8樣功課,下學期都少番到5-6樣.而家剛開學,都係得3-4樣度.可能已經適應咗,覺得每門功課的量都不是太重,好似我囡做做吓會走過黎同我講野果種勁唔專心既小朋友 ,每門功課都係做10-20分鐘就完工.所以開學前所擔心既激烈場面都暫時未發生,我地仲有時間繼續做加減百子格.

我曾經響度做文抄公介紹百子格運算,不過果時自己冇真正實踐.暑假時,唯一堅持下來既,就係做咗20幾日百子格,發覺效果唔錯
--我由單位數加數開始,等囡囡做到100題數6分鐘內左右搞掂既時,就逐D滲入兩位數字,擒日啱啱試1X-9X既雙位數字+個位數,囡囡都冇抗拒(佢最初做雙位數減個位數時,走黎講咗幾次話唔做).

我聽過有家長去上公文中英數.公文數都係每日要限時計200條數(規定要心算),上堂時又係即場計.
我覺得百子格練習都係類似既野,基本上,數假如係每日計既話,所需時間梗會愈來愈少(正唔正確倒未必成正比).百子格練習需要既只係13格簿,數字家長自己寫/抄上次就得,比較方便,覺得唔夠時間去人地度上公文數既家長,不妨試吓.

王國長老

我囡囡聽到罰留堂無話驚, 只係覺得佢都無錯, 做乜要罰企喎.....
我都唔係好知佢咩時候排隊被罰.
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

因為有家長問我「百子格」係乜,所以抄返此前鋪過上黎既野--暑假同個囡做咗20幾日,發覺真係有d用,佢心算進步咗,冇咁驚計數.各位不妨試吓,或者可以慳番筆唔駛上公文數

日本有個小學老師發明左個「百子格計算」方法:
就是把直10行橫10行的練字簿,當成簡單的運算簿,
最上和最左的一行分別寫上個位數字(第一格可寫+號),
請小朋友運算縱向和橫向的數字,把所有空格填滿.
亦即是,小朋友需運算81題簡單加法(之後可改作減法和乘法).

最緊要既係:每張運算紙列明計日期,同埋要計時,並鼓勵小朋友打倒昨日的自己(當然,贏左先有獎).初時,每日都練習同一批數.

以下引用的,出自這位老師的文字(陰山英男著、馬宋芝譯,《如何在家中提升子女的學習能力》,正文社04年版,$50):

每個孩子的情況都不同,有些最初要花上十分鐘來完成一張練習,但經過兩個星期的反覆計算,時間可以縮短接近一半.

競爭對手不是別人,是昨天的自己.如果今天比昨天做得更快、更有效率的話,信心便會隨之而來.

學習如何運用驚人的集中力,也是百子格計算的成績...教授的研究報告指出:集中進行簡單的運算練習,可以令腦筋靈活.

對於低年級的孩子,可因應孩子的能力,選擇由25格或64格開始..最重要的還是持之以恆,相同的題目也要反覆進行兩個星期.持續一個月後,孩子便會產生變化的了,例如平日無法安坐的,也變得可以靜下來讀書.

百子格計算的另一個好處,便是可藉此發現孩子於運算時,哪兒的基礎能力不足...反覆計算,到了完全沒有錯誤時,記得稱讚孩子一聲”做得好!”

高年級家長不可不看既練習大搜索http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1114656

‹ 上一主題|下一主題