用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原文章由 黃巴士 於 07-7-24 12:37 發表
Hi, 我仔原來同您同一班架, 多多指教.

黃巴士

Hello 黃巴士你好請多多指教

原文章由 黃巴士 於 07-7-24 11:02 發表
您地有無睇過有本學校派嘅"樂意集"呀, 裡面有輯錄左每班小朋友嘅中英文作句, 幾得意架!!!

點解咁靜, 係米天氣太悶熱關係呀??????   

黃巴士

近排真系靜好多 大家都去哂玩啦 不過我好多時都係睇多過寫

原文章由 HelloKitty* 於 07-7-24 00:06 發表
各位家長:

頭先我去錯版添!

大家的小朋友已在仁紀就讀了一年,請問大家對貴 子女在此校就讀有何感想呢?

我的小朋友也快將要報讀小學了。我看過您們的分享後,感到做小朋友的父母真不易,要跟他們一起 ...

Hi 歡迎你HelloKitty加入我地仁紀大家庭 其實而家我覺得同我囝囝一同學習一同面對考試都幾好玩:D 大家緊張過後又回返到平靜。

原文章由 黃巴士 於 07-7-23 21:44 發表
rainrain556,

您小朋友讀咩班???

補習-
我都係朋友介紹, 有d係響百佳搵嘅.  我就撰女仔, 因為要上門好似方便d, 每個鍾計.  最好補1.5鍾, 1個鍾補唔到咩出樣.

我仔補習姐姐係大學生, 好nice, 有 ...

唔該晒

各位,
我心儀仁紀,小女現升K3, 9月開始找學校.  沒有宗教分.  想統一派位抽到仁紀也很難.
請問仁紀何時開始叩門?如何得知,要有何準備.

原文章由 csy_ma 於 07-7-10 21:25 發表

我記得以前都有講過...唔知妳舊年見,係見主任定校長?今年我經過,好似見校長好多時響度in人
我而家無所事事,係因為搵唔到一份可以早d收工既工,老公又返夜晚,兼吃過外傭既虧,有陰影,焗住要自己黎:- ...

hihi 你地好
我個仔仔 都係仁紀 今年升小三la

Hi Mandy-Ming:
請問仁紀何時開始叩門
-抽獎公佈後 7-10
如何得知
- 逕自到校務處查詢
要有何準備
- 寫信、做Profile,最好是原創啦,學校亦希望對家長的水平有一定的瞭解
- 兩文三語有一點兒要求
- D課外活動咁啦

原文章由 pskf 於 07-7-26 11:13 發表
Hi Mandy-Ming:
請問仁紀何時開始叩門
-抽獎公佈後 7-10 日
如何得知
- 逕自到校務處查詢
要有何準備
- 寫信、做Profile,最好是原創啦,學校亦希望對家長的水平有一定的瞭解
- 兩文三語有一點兒要求
- ...

Hello pskf,
謝謝指教, 抽獎公佈後即最後一輪 6月份?

Bingo!

原文章由 mandy-ming 於 07-7-26 13:32 發表

Hello pskf,
謝謝指教, 抽獎公佈後即最後一輪 6月份?

JOY_JOY,

請問係米要考到全級第幾多名先可以入到精英班???? :D 定係點樣計分呀???

黃巴士

原文章由 JOY_JOY 於 07-7-25 20:50 發表
hihi 你地好
我個仔仔 都係仁紀 今年升小三la

我仔仔係派位架
佢地係全級80前入到囉 其他就唔分架la

原文章由 黃巴士 於 07-7-26 18:42 發表
JOY_JOY,

請問係米要考到全級第幾多名先可以入到精英班???? :D 定係點樣計分呀???

黃巴士

大家好,我個仔今年升五A,係度同大家報到先

請問大家知唔知道有冇校車到深井o架? 謝謝您。
"我們愛,因為神先愛我們。"

開學前注意學校附近的交通改道措施

各位:

好耐冇上黎了,點知大家都係一樣.係唔係出咗去,或者同我咁,忙於趕course或者outing既迎送生涯呢?

helloKitty*:

妳好!原來妳都係住深井?仁紀係冇校車/保姆車入深井既 .我本來想搵3個小朋友同我同阿囡合組上學的士幫(由深井陳記去學校,大概70多塊,不到80,call車八折,每日定時去應可更平,如劃一$60計,每人$12,應較校巴同保姆車平,不過只能湊返學果程),不過唔夠腳,仲差一個.假如妳小朋友下年會入黎,就啱啱好.

駕車送小朋友上學的家長請注意

由於上角街的行人交通燈號(在天橋下巴士站位置)已開始運作,但其他交通訊號未能配合(未趕及設燈號指揮車輛配合行人燈號),以往由全完中學路口,可左右轉向的交通措施,現已改為只可左轉至大窩口道,不能右轉.

該暫時禁止右轉措施,將歷時四個多月.路政署有關人士承諾於12月底完成全套燈號配置,倒時有了交通燈號指示,當可回復右轉.唯這四個多個內,校車、保姆車及家長汽車接送等,皆有不便.校車若不能右轉經亞斯理堂往大窩口,而需繞道,相信無論返學同放學,都會出現誤點情況.

我上周去旁聽了學校與民政署、運輸署、路政署、警方交通部和教育局,聯同完全中學校長召開的緊急會議,見識到政府部門互相玩推手的手法,但歷時兩個多小時的會議,似乎都不能讓人釋去這四個多月臨時交通改道措施可能引起嚴重擠塞的顧慮.校車如因交通事故而致遲到,向來不計學生的份,但自行駕車接送的家長,宜要預留多些應變時間.至於保姆車學童的出席率問題,校方似乎要觀乎實際情況而再作考慮.

放學校車或有延誤

各位大廈街、石頭街、葵芳及葵盛線坐校車的家長請注意:

今天放學,校車將較預定時間遲5-10分鐘到站,詳情請看07新生欄.

曲奇:

見元老尋人,妳都係好耐冒頭了??
急事想問:Yip Sir個課程work唔work?我想趕住報15/9既基灣課程?

王國長老

csy ma,
我唔係唔出現, 我日日都有睇, 係無發言唧.
葉sir既堂都ok, 而家教佢地串字外, 仲會教佢地點樣去記幾句句子, 同拼音, 囡囡雖唔係記得哂, 但都記到6, 7成.
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

原文章由 cookie 於 07-9-3 23:22 硐表
csy ma,
我唔係唔出現, 我日日都有睇, 係無發言唧.
葉sir既堂都ok, 而家教佢地串字外, 仲會教佢地點樣去記幾句句子, 同拼音, 囡囡雖唔係記得哂, 但都記到6, 7成. ...

曲奇:

唔該晒!點解開咗學都唔見d家長返入黎? 妳地去晒邊呀?

妳講到令人好有興趣,可惜,我囡既舞蹈教師又轉咗時間,讀唔到.

今日返去聽d過路既小朋友(女)講,新黎替Mr B既NET好靚女,有冇人見過?

原來今年P1行小班制,得36-37人.又雙班主任,又少D人,點解我囡唔遲多年先出世??

因為kswiss之前既溫馨提示,我特登翻起中文新書睇,改出版社真係己得唔錯.睇得出呢間出版社同作者都好用心.我借埋P6果本黎睇,發現佢將貼身、能引起小朋友共鳴同興趣既課文放頭,到下學期等佢地進入狀態,又會收冰心、巴金同朱自清等名家+老人家(俱往矣)既文章.而P2以詩作開頭,都幾吸引同user friendly.

不過Longman既P2就較P1悶.我囡最初聽CD時,都唔肯聽幾耐,結果隻碟都未聽夠半個鐘就塵封咗.CD-ROM照例好D,不過都冇P1果本咁多古仔,睇黎之後又有辛苦旅途

Cookie,
上次謝謝你借書給我仔仔 (中文小一下二), 不知你是否要取回, 如是, 我叫仔仔交給你的囡囡, 不過, 唔好意思, 本書劃花了.

各位家長,
昨天聽小囡(p.4)說今年小六派位其中有39人入林護, 2人入體藝,其餘忘記了.

rgs
Tammy

王國長老

tammy,
唔洗客氣, 本書梗係唔洗俾番我啦.
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*
‹ 上一主題|下一主題