用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兩個孩子
go

兩個孩子 [複製鏈接]

兩個孩子

我有兩個孩子

(一) 多鬼主意,在家中常攪一些小玩意,有時是驚喜,有時是破壞,讀書成績不佳,在band 1 學校排 bottom 10%, 升班岌岌可危,愛服務,多活動,興趣廣,留意時事,有判斷能力,不盲從潮流,不愛背誦默寫,...

(二) 有能力,資質高,排名常在全級前十名,學習能力高,但不敢嘗試新事物,興趣少, 依賴,怕事, 欠自我照顧能力, ...

你估下我會愛邊個多D?

Re: 兩個孩子

兩個都係你個仔,乜會有分愛邊個多D ga?  我覺得應該兩個都愛! :

一個爸爸 寫道:
我有兩個孩子

(一) 多鬼主意,在家中常攪一些小玩意,有時是驚喜,有時是破壞,讀書成績不佳,在band 1 學校排 bottom 10%, 升班岌岌可危,愛服務,多活動,興趣廣,留意時事,有判斷能力,不盲從潮流,不愛背誦默寫,...

(二) 有能力,資質高,排名常在全級前十名,學習能力高,但不敢嘗試新事物,興趣少, 依賴,怕事, 欠自我照顧能力, ...

你估下我會愛邊個多D?

兩個都咁愛
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

我是偏心的....哈哈!

一個爸爸 寫道:

咁緊係古靈精怪既細仔啦
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

我的兩個孩子

(一) 多鬼主意,愛服務,多活動,興趣廣,留意時事,有判斷能力,
不盲從潮流,就是這些..我從不懷疑佢既能力..,讀書成績不佳,只是能力錯誤投放...但我相信..將來一定有發展,如果因為佢愛玩,多鬼主意就唔愛佢...可能只會迫埋死角...

(二) 有能力,資質高, 依賴, 欠自我照顧能力, ...仲愛佢?! 未即係害佢!! 仲加唔肯自己照顧自己!久不久比一些苦頭..是必須的.

** 只是..好多家長...都會愛叻果一個..去迫"讀書"能力弱果一個.....你地呢? 明白孩子個底有幾多? 邊一個要迫..邊一個要扶..你自己知唔知?? 真係要....認真諗諗

thx for sharing... i am the same case with you.... i worry my elder son much as he needs many love from others, not independent, not as smart as his younger brother....

一個爸爸 寫道:
我的兩個孩子

(一) 多鬼主意,愛服務,多活動,興趣廣,留意時事,有判斷能力,
不盲從潮流,就是這些..我從不懷疑佢既能力..,讀書成績不佳,只是能力錯誤投放...但我相信..將來一定有發展,如果因為佢愛玩,多鬼主意就唔愛佢...可能只會迫埋死角...

(二) 有能力,資質高, 依賴, 欠自我照顧能力, ...仲愛佢?! 未即係害佢!! 仲加唔肯自己照顧自己!久不久比一些苦頭..是必須的.

** 只是..好多家長...都會愛叻果一個..去迫"讀書"能力弱果一個.....你地呢? 明白孩子個底有幾多? 邊一個要迫..邊一個要扶..你自己知唔知?? 真係要....認真諗諗

我覺得你有小小「鋤強扶弱」心態。   

我覺得小朋友都需要公平既愛。所謂「愛」唔等於唔迫佢地、唔等於樣樣幫佢地。

我好認同讀書成績不佳, 唔等於佢係蠢,就唔愛佢。但我地作為父母,可以就小朋友性格,自製一d溫書方法,令活潑、唔喜歡死記既小朋友可以順利應付考試。唔係叫你迫佢地,而係如果可以既話,點解唔暗中用小小力推下佢地,令佢地有所進步。因為呢d係實際問題,到佢地長大成人都要面對一d壓力,面對一d困難或佢地唔想做既野。

有能力,資質高, 依賴, 欠自我照顧能力, ...仲愛佢?!

愛, why not ? 愛佢就要train佢自我照顧能力, 多d鼓勵佢,要佢自己相信自己係ok !愛佢就要train佢獨立自決!但train 佢自我照顧能力、獨立自決時,請不要忘記表示你對既愛、欣賞。

"明白孩子個底有幾多? 邊一個要迫..邊一個要扶..你自己知唔知??"
Agree.

一個爸爸 寫道:
我的兩個孩子

無可能!除非一個唔係親生啦!
原文章由 一個爸爸 於 6/30/07 13:18 發表

醒目開學勳章

兩個都各有優劣喎∼ 
^.<

嘻嘻...

這個話題志在...拋舊豬肉出黎(拋"豬"引"肉")

講真邊個老豆老母唔鍚自己d仔女.
而好多媽咪都會好緊張小朋友
不過男人老狗又真係唔會鍚到出面..

好似前晚阿仔去沖涼,
浴室忽然出現左隻"小強"
嚇個阿仔走返出黎
媽咪係度幫個仔大叫
我就施施然慢條斯理
去處理左"小強"

媽咪就話我做乜咁鬼慢,乜唔驚隻"小強"走左去?
我心諗...
"比個仔驚多一陣先...少面對逆境,由得佢驚下先!又唔駛死!"
講真...屋企可能仲有三五七隻"小強"躲藏,你估真係打得晒咩..
所以你地屋企隻佬如果用另一種方法去處理d事情..
背後...都數有d野 (另一種既思維方法)

本是同根生,兩個都要愛but,不可從成績來看,要從性格來看才對.
應該多留意第二個,因為我覺得第一個成績不好並不代表讀書能力差.係個性上應該優勢才對.看摘星小子陳亦希,他都是從好奇,創造..才有今天成績.養兒育女,終極是要佢有正確人生觀,積極同勇敢.能面對挫敗.膽小,害羞係做人既致命傷...
‹ 上一主題|下一主題