用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正幼稚園 - 面試/資訊篇
go

培正幼稚園 - 面試/資訊篇 [複製鏈接]

培正幼稚園 - 面試/資訊篇

面試篇
=====

眼見好多家長都對此校好有興趣 (係見人地話好就覺佢好又好, 定真係自己做左好多 research 就認為佢好又好), 都成日見有好多 common questions, so 就等彥媽響樹 recap 下, 唔駛又再成日 repeatedly 地打同一式既答案啦...

1) 培正入學年齡要三歲?
==>先講 fact, 係, 培正指明係收要響 31/8 前足三歲的小朋友既, e.g. 入讀 2007/9 月K1 既一定要係 between 2003 Sep 1 - 2004 Aug 31 出世既, 爭一日都唔得, 但由於 2003 Sep 1 - Dec 31 出世既都可以去另一d 幼稚園報到 2006 既 K1, so 若要考培正, 就一係 (a) repeat 一年 K1 or (b) 遲一年先讀, so 想唔想就睇個別家長意願了

==> 你地問我, 我就會話, 基本上早一年先讀定遲一年先讀對個小朋友既學習上唔係有太大既分別, 而且大年紀先讀, 學習會比年紀小既小朋友更佳, 關鍵 here 只係在於"有冇覺得蝕左底"既心態咁啦, so 就要問自己 following questions:

1) 你係咪一定對培正既教學咁有信心, 非培正不讀?
2) 你係咪好想有得直升培小所以寧願等多一年?
3) 你阿仔/女遲一年先讀你過唔過到自己個關及人地個關 (即係好似有d人會話:唉呀, 做乜咁遲先讀書呀..etc)

so everything 係在於 VALUES problem again, 早讀遲讀都有好有唔好, 個個人既睇法亦唔一樣, 因為每個人追求既野都唔同, so of course choice 都唔一樣, 彥媽只係想講, 點都好, 唔好因為自己阿仔係 Sep 1 出世就話點解學校要咁收生法喇...唉....因為間間學校都有其規矩, 而世界上唔會條條規矩都可以 fit in 所有人既, even 依家幼稚園好多係收 Dec 31 前出世個d , 都有家長話: 唉呀..我個仔 born in Jan 2 ar...爭兩日..好唔抵呀, 要遲一年先讀得書, etc...咪一樣...??!!

==>另外, 唔駛諗第二年去考 K2, or even P1, 因為佢地規矩都係一樣, 要讀 K2 before Aug 31 要足4 歲, K3 要足 5 歲, even 小一要足 6 歲一樣.

==>你地問我, 我就會話, if 我真係好心儀培正既, 我就會唔介意遲一年, otherwise 又睇唔到一定要非培正不可了.

2) 收生程序如何?
==> 一般來說, 每年十月左右就會公佈收來年 K1 既 details, 以佢一向做法 (so far 年年都大同小異), 都應係:

a) 係指定日期內寄回郵信封, 夾附小朋友出世紙 copy, 學校會之後寄番張 application form 比你, 寄出世紙 copy 係要 make sure 你小朋友係 eligible to apply 個年既 K1 (即係 Aug 31 前出世), 因為唔得佢地會寄番張 "你唔報得"之類既 notice 比你 later ga..

b) Application form 有兩張, 一張係問d personal information, e.g. name, address , 另一張係問一d general questions (e.g. 點解選培正, 對小朋友讀書有乜期望 etc), 填好之後就響指定日期 (normally 係 Nov) 去排隊交 form 同 application fee ($30) , 唔好問點解唔得寄去, 上網 download 之類, 彥媽遲d 會再講下, 培正 (or even some other 所謂 famous school 都有類似係人地眼中"好大鼻"既做法") 一向都係咁, 亦唔係只係呢幾年先係咁鬼麻煩, 不過因為呢幾年有左"崔琦效應", 人云亦云下就多左更多人去報喇...so 又係個句, if 真係好想去讀既, 都唔係真係花太多時間既...

c) 之前曾見有家長列哂d問題出嚟問人點答好...但彥媽想講, 我認為最好既答案就係自己為小朋友諗既答案, 而唔係靠人地幫你 mould 既答案, 呢個世界亦唔會有 model answer, 但考官一定可以從你既答案中睇得出你有冇用個心去答, 定係行貨, 此乃經驗, 就是如此

d) 一般 interview 係響 end Nov - early Dec , 一定係 Sat, 時間係按你交 form 時既 time 逐個排既, 即係早交 form 就會早d interview, etc...大家唔駛花時間去"統計"究竟係咪住得近就早d interview, or 大女大仔就早d interview, 又或校友又會早d interview 呢d 咁"有趣"既統計了, 因為對考唔考得入係冇乜幫助既, 倒不如睇下點樣同小朋友 prepare 下佢既心情, or even 睇下有冇第二d 幼稚園都想考做 back up 會較為有"建設性"

3) Interview 情況如何?
==> 面試當日係先去大堂報到, then 所有人會去禮堂等叫名上課室 interview, 老師會叫名, then 約 5 個小朋友一組由自己父母帶住上課室, 之後父母唔可以入課室, 即係要小朋友自己入去, 老師就係從旁同小朋友傾偈及觀察, 5 mins only, 快過打針既....之後就走得, 等消息了

==> 因為 whole process 只係 5 mins, 培正又搞左咁多年呢d收生 procedures, 睇怕真係熟哂, so 真係準時得不得了, i.e. if interview time 係 10:30am , then 不出 11am 一定走得...唔駛呆等的.

==> 收生結果多是響來年 1 月份寄到府上, 分為"收", "唔收" and "waiting" 三種

4) 培幼 (even 培小) 係咪有兄姐就讀就必收?
==> 唔係....因為培正係私校, 私校既定義係佢可以自行厘定佢自己既收生準則, 政府都唔可以干預, 所以唔存在"必收"呢樣, 事實上我亦見好多阿哥讀緊 (even 唔止一個阿哥) 都唔收個細佬呢樣野, 但當然培正有講明"有兄姐就讀會有優先", 但請注意 "優先" 同 "必收" 既意思都係唔同架嘛, right?

5) 培幼 (even 培小) 係咪 prefer 收大仔大女?
==>又唔係, 因為事實上每班都有由前一年 Sep 1 至下一年 Aug 31 出世既小朋友, 佢地仲會好平均咁分成班班都係有d咁既人 (即係唔會有一班 only 大仔/女), 連性別都係, 一班 30 人, 男女比例都分成 50/50 咁上下架...so 又唔可以 conclude 大仔係著數d啦....

==> 不過, d人都仲係有咁既感覺唔多唔少係因為大仔/女對於面對陌生環境 (要自己入房 interview) 同陌生人都一般地較細仔/女會好d, so interview 時可以 performance 好d 不足為奇, 亦因為 performance OK 而收既 chance 大d 亦係好自然, so 唔可以單睇大仔/女就話細仔/女一定唔收啦...

6) 培正舊生, 校友, or even 同宗教 (i.e. Christian) 就會收架?
==> 同有兄姐就讀既 situation 一樣, 係"有優先", 但 =/= "必收", 都係個句, 事實 there are many cases 有齊哂呢d 都唔收, 死未..??

7) 咁培正鍾意收d咩人架?
==> 唔知, 真係冇人知, 我亦冇興趣去查探, 因為真係乜人都有收, 我亦見唔小好"有趣"既"統計", 有人鍾意研究係咪要有錢先收? 要父母係專業人士先收? 要父母係大學畢業先收? 又或要母親係 full time mom 先收...?? 唉...我地只可以講 (even 我地呢d有小朋友讀緊個d )都唔知點解佢地收我地, 學校亦唔會講, so even 就算知又如何..?? 可以幫到d乜..?? 俾我, if I likey 間學校, 話知佢講到明有錢至收, 我都會去報, even I know 試都唔 high chance, 但唔試就 no chance at all, so why bother 為呢d煩...一於試左至算啦...

Re: 培正幼稚園 - 面試/資訊篇

資訊篇
=====

我諗大家若對此校有興趣, 都會想知一d關於此校既 basic info, so 先講培幼:

1) 學生人數
==> K1 - K3 都係八班, K1 4 班 AM class, 4 班 PM class, K2 八班 all AM classes, K3 八班 all PM classes
==> 一班 30 人, 兩個老師負責

2) 上課時間
==> AM class 上學時間 9am - 12:00noon, PM class 上學時間 1:15 - 4:20pm

3)  學費
==> 2006/2007 學年為 $1600 per month, 交十期, 每年以我經驗係幾廿蚊咁加上去, FYI, 2005/2006 係 $1510

==> 培幼係非牟利幼稚園, so eligible to apply 政府既學卷制, 即係可以減 $1000 per month.

4) 茶點費/書簿費/雜費
==> 學校冇另收茶點費, 因為係要自備既 (so 大家可以豐儉由人) , 學校只供應水, 俾小朋友帶個杯番去就得

==> 書簿費唔多, 一學期約 $7xx-8xx 左右, 已 cover 左 all 書+文具+功課簿+埋個書包了, 小心用的話, 書包可以用足三年, 要買過都係 $30 一個, 另仲有一個生日包, 都係書簿費入面俾埋的了, so 簡單計係 about $1600 per year 咁啦..之後就冇乜再有其他費用收的了 (係有時 say 去旅行, 收少少交通費 etc)

5) 校車
==>有, 係由冠忠巴士公司承包既, 不過呢間公司超級難頂, 負責人 super 官僚, 每年只可以祈禱佢地編個路線好d, 咁我地就唔駛兜大圈返學, 因為"最高紀錄", 我見過 (尤其係住 TKO 個d) 返 9am class 個d, 7:40am 上車係濕濕碎, 你嘈佢咩, 佢惡過你, 你唔駛諗用 "劉德華既客戶服務心態" 去教佢地個 in-charge Mr So 了, 我已領過野, so 我已"甘拜下風" 對佢地公司 "無言以對"了, 只有選擇 "接受" or "唔接受" only, 所以依家彥媽唔駛坐佢地校車簡直感到輕鬆無比, 就係咁了

==> d 校車 ee 就睇係邊個啦, overall 都唔係差既, 但始終人人唔同, 我都聽過有d 真係都唔多好, 又係個句, 睇命數了

==> 校車費用由 $450 - $6xx 不等, 一般而言, 車程應唔 > 1 hr, so 坐幾耐好睇佢地點編路線, 因為培正實在太多學生, 所以都無計, 多數要遊花園的了.

==> 順帶一提, 學期頭一旦報左你想響邊個站上車落車, 最好個學年都唔好改, e.g. 要搬屋都要搬番佢地路線上有站個d, 唔係包你後悔, 因為佢地係唔會因為你搬左就同你加個站的, 係要你自己諗掂佢既, 彥媽以前"瀨過野", so 依家學精了, 假使有一日我地要再坐番佢校車, 都要搬去佢有站個d 地方, 一般而言, 幼稚園因為得八班, so d 站一定唔夠小學六個年級 x 八班咁"多元化"既, so 各位只好自求多福了...     :-|  :-|

6) 課下活動
==>培正本來就唔鼓勵學生咁細個d 課外活動就密密麻麻既, 佢地宗旨係想學生輕鬆學習, 小一開始先會多好多課外活動so K1 只有 Ballet 提供, K2 都係, 係去到K3 就開始多dd, 但都係一兩樣 only, (e.g. violin) , 但呢d 活動都係"代辦"個停, 即係外判, 學校 provide 場地 only, so 除非你地係住響培正附近, otherwise 我又睇唔到 why 一定要幫襯啦 (反正又唔係培幼搞既), 而且, 課外活動係冇校車接送架!

7) 課程
==> 都係以活動為主, 小朋友每日都會學唔同既野, 中, 數會認字, 英文學 phonics, 仲有d "主題角" (e.g. 家庭角有d廚房玩具, 新聞角會有好多剪報 etc) 俾小朋友去玩, 有音樂堂學唱歌, 運動堂依家係每週兩次 (即係一星期中有兩日係要著運動衫), 會去地下操場同四樓有個 covered 既活動室, 入面有d大型既攀爬玩具比佢地玩

==> 英文日日都有, 但要係 native English teacher (NET) 教既就一堂 (30 mins) per week only, 其他時間係班主任教佢地 only, 上面講過, 主要係教 phonics 為主

==> 幼稚園冇普通話, 小一先有

8) 老師
==>培幼因為都好多年了, so 好多老師真係做左好耐, 唔同大家見有d 好"妹妹仔"咁既老師, 真係有d 好"傳統" look ga..但傳統 look =/= 佢地好惡既, 只係有d老師真係會較注重規矩呀, 聽話呀咁啦, 但亦唔代表小朋友曳佢地就會罰佢, so far my experience 係佢地都會同我地傾, 只係我都碰過有d老師會要求高d, e.g. 寫字我認為都寫得幾靚都硬係得一個印仔 (印仔越多越好架嘛) 咁啦, so 人人接受程度唔同, 在我, 我都唔會太 mind 既...(雖然梗係老師手鬆d我會開心d啦...嘻嘻... )

==> 但培幼d老師透明度唔高係事實, i.e. 佢地唔會事無大小就 call 下家長 update 下你小朋友返學返成點呀咁架, 唔好用 "customer oriented" 個種心態去要求佢地, 佢地唔係咁既, 老師打得電話俾家長反而多數唔係好野 (e.g. 一係你個仔比人打, 一係你個仔打人曳曳之類) , 所以係培幼讀要知 no news is good news 既心態啦...要明白, 每個老師一班要 handle 30 students, 真係唔多可能成日打電話同家長 update each 小朋友既情況既 (佢地仲有好多行政功夫要做, 打工既你我都明可以有幾煩架啦...) so 我都可以體諒...

==> 但另一方面, 老師又唔係十問九唔應既, 若家長真係好想了解下小朋友既情況 (K1 既家長就最想, 因為新入學丫嘛, 乜都想知, 彥媽係過來人, 我 1st year 都係咁...呵呵..慢慢就知唔駛咁刻意去問的了) 可以寫響手冊話"想同老師傾", then 老師就會一落堂有時間就 call back 同你傾的了

==> 不過彥媽都係老師, so 都想反影下啦, 有時大家要明...你既仔女無錯係你唯一既仔女, 如珠如寶, so 緊張係可以理解, 但對個老師嚟講, 你既仔女係佢 30 個 (or more) 學生之中既其中一個 only, so 有時真係唔好 expect 佢真係成日可以人釘人咁睇住個小朋友啦, 亦請體諒佢地真係唔可以常常做到 detailed report 比你地咁..唉....因為彥媽曾見有家長有微言 here, 但我睇法係, 你問老師佢都唔啋你 or 答唔出就話唔岩啦, 但你要人地定時要 update 你咁就真係有點...   

當然, 有d家長會話"以前阿仔間幼稚園都得, why 培正唔得", well....彥媽就會話, 唔好人比人, 唔係一間要得另一間就要得既, 雖則 "service" 係要提升, 但對一間百年老校嚟講, 佢既 change speed 唔快呢點我絕對明白 (一個老人家行步路都慢過後生仔啦), so 我諗揀得培正有好多野要去體諒, 明白, 同接受, 而唔係下下埋怨 or even complain, 咁對大家都冇好處, 大家揀得培正, 佢亦有咁上下成就一定有其原因, so 好多野係 give and take, 我成日都講, 若有一間學校真係可以 so perfect, 老師又好, 校車又好, 課程又好, 乜都好, 又易考入既, 唔該第一時間話我知, 我都一定幫D仔轉校!

事實上, 培正d行政真係都幾"傳統"架 (遲d再慢慢講), 但我都係個句, 我欣賞既係佢既教學, 只要阿仔學到野, 學到做人, 行政既野係 affect 我呢個阿媽 only, 我係大人, 我可以承受, 仲乘機訓練下自己d EQ, 最緊要 to me 既係間學校幫到阿仔, this is my priority.

9) 職員
==>之前有見家長提過打電話去培正問下入學手續得到既回覆好粗聲粗氣, 十分大鼻, 唔~~~我都知有呢d人, 有d 職員 (唔計老師, 我係指d 嬸嬸, 校工之類) 係好鬼"吋"既, 因為我係自己帶仔返學, 仲 feel 得多, 有個阿嬸成日凶d工人架, 呢d 係個別人啦, 間間學校/公司都有d咁既人啦, 何況又衰既, 培正唔駛打開門都大把人去讀, so 自然有d人覺得"水漲船高", 再加上d阿嬸好多真係做左 N 年, so d態度唔得 customer friendly 都真係唔奇, 但 overall 佢地對小朋友都唔會咁 (我阿仔有講, 我自己都有眼睇), so 我會睇 fact 啦, if 真係好過份, 我會主動同校長講的.

10) 成績評估
==> 每年上下學期都有成績表睇, 但佢地係冇考試測驗既, 係以 continuous assessment only

==> 有時 (尤其係 K2 後) 你地會見到細路帶d 做野既"工作紙" 咁既野返嚟, 但又冇見佢響屋企做過, 個d 其實係"堂課", 亦可以講話係 "test" , 老師就係憑呢d + 功課 + 平時表現去評估小朋友既成績既

==> 但因為係 continuous assessment, 所以成績表上唔會有分數, 而係分成 "常常做到", "做到", "間中做到" 之類既 terms, 去表示佢地個 standard 去到邊咁啦...

==> 但彥媽就覺得, 話就話 no marks , 但因為每年幼稚園班班都會選出八個獎 (語文獎, 識數獎, 英文獎, 聖經獎, 操行獎, 美勞獎, 體能獎, 音樂獎), 咁冇分又點選呢...so I guess 老師自己點都有個 assessment ge...不過係乜呢, 佢地又冇講, 因為佢地知道家長 if 知道就實有人去"追名逐利"架嘛, 咪又盞令小朋友辛苦...?? so 唔講都好既, 冇得爭...哈哈...隨遇而安啦....去到 K2 , K3 仲會有個"浸信聯會優異學生" 咁既獎添架.....so 點會真係 no assessment ar.....

==> 上學期多數約響 1 月份就要見老師攞成績表, 大家又要留意, 培正老師們普遍都唔係雞啄唔斷個停人, so 佢地唔會好多野講咁同你 update 小朋友既學習情況, 反而係我地做家長既想知就要主動d啦, 問佢地佢地就會知你想知, 就講多d咁啦....總拮而言, 老師們都係 nice ga..不過就唔好 expect nice = 熱情啦....呵呵~~   

11) Others
==>唔駛諗, 培幼唔興搞 open day 俾d 家長去參觀 (尤其有d想報個d 家長想話去"睇"下間學校先) 佢地唔駛俾人睇都 2xxx 幾人一年申請, 佢做乜仲要搞咁多野丫, right?

==> 唔好話想考個d, 讀緊個d 都唔多機會去睇間學校架喎, even 我地讀緊個d 學校都唔會好 formally 成日搞好多親子活動俾你去睇間學校 ga wor, 個課室都係我去接仔/送仔返放學個時先叫做可以入去睇架咋, so if 有d家長小朋友係 all the way 校車出入, 咁家長就會更小機會睇到學校個環境, but if 你地真係想睇要自己入去睇佢地都唔會話一見你睇就唔俾你睇咁既, 係唔會 invite 你去睇咁啦, see the difference here?

==>好多野學校教左小朋友我地都唔知架, 要問個小朋友, 在學校睇, 佢地係想 train up 小朋友對自己負責, so 有好多野老師會吩咐小朋友同家長講, 但好多時小朋友細, 就成日唔記得, then 事後家長知道就"皇帝唔急太監急", 好想學校講多d比家長知, 但我又幾 support 呢種 training bor...因為依家小朋友就係太被 protect, 有好多野都太緊張, e.g. 有時學校話要帶手巾仔, 家長放左俾小朋友, 但小朋友唔記得拎出嚟俾老師睇, then 老師就會當"冇帶", 就 cup 個藍兔仔響手冊, 當"忘記", 家長事後一知就會好緊張, 即時打電話去學校同老師講想"上訴", 但我既睇法係

(1) 一來 this reflect 家長自己都好重視成敗, 咁只會令大家都辛苦同忽略左個問題既核心, 問題所在係"要自己留意同 control 自己既物品",  唔係旨意人地去提, 命係自己既, 自己都唔緊既野, 邊個可以幫你?  家長 protect 得一次, 又可以 protect 一世, 同佢上訴一世咩..?

(2) 唔記得左咪唔記得囉, this is the past , 唔可以改, 問題係要小朋友 learn to tell ... the learning point here 係:如何可以令自己下次記得, 要主動同老師講呢..?? 而唔係 learn 去上訴, 因為咁只會令小朋友學到自己唔記得, 但上訴可以 then alter 個 mistakes, 咁唔係積極既做法...佢亦會因此好計較得失, 佢地要學既係有紅兔固然可喜可賀, 冇既就亦要識去"接受失敗", 同有咁既鬥志 (唔係去上訴) 而係去諗下一次既改善辦法, 咁先係積極人生嘛...

(3) 我明父母愛子女之心真係無微不至, 在今時今日大家都係一個起兩個止既年代更有過之而無不及, 亦因此我睇到既係今時今日既小朋友比我地細個個時變得更脆弱 (fragile), 唔識得去面對困難, 逆境, 失敗, 因為父母出盡力去同佢地營造了一個"無失敗"既環境, 但咁係對佢地好嗎..?? 大家都知, 我地唔可以代佢地生活, 亦唔可以 protect 佢地一世, 路係要靠佢地自己去行出嚟, so 一個少少 tough 既生活環境真係唔係一件壞事丫~~

我見過有d 家長小朋友 K1 了, 仲係要工人抱住番學, or 坐 BB car...see...?? this 就係 protection 啦...too many e.g. I have seen 啦, 彥媽都想籍此反影下 my feeling here, 培正係有好多野就係要 train up kids' 既獨立性, 呢點我係好支持既, 亦對佢地將來好有用, so 我d仔以前都試過有藍兔啦, 我係人, 都梗係有d 唔高興啦, 但諗深一層, both my boy and me 都可以 learn something from here, not a bad thing ar...依家我都學識左好多野唔駛太在意了, 我大彥初上小一成日執書包都甩頭甩骨, 帶得 A 就 forget B...初頭我咪又緊張到死...成日幫佢執漏, 佢 daddy 講得岩, 叫我放鬆d, 由佢...就唔幫佢跟, then 等佢自己 learn 下 feel 下唔記得帶書, 上堂面懵懵個樣, now he knows la....幾 weeks later 我地已可以 kiu 埋對手唔駛理了...so that's why I said 決心 (both me and the kids) 真係好重要.....決心 to 放手 in affordable risk environment, right?

彥彥媽媽,

我想請問如果我想我個女入讀培正幼稚園, 之前應該讀d咩幼兒園或者playgroup 會容易d呢?

原文章由 彥彥媽咪 於 07-6-30 01:02 硐表

資訊篇
=====

我諗大家若對此校有興趣, 都會想知一d關於此校既 basic info, so 先講培幼:

1) 學生人數
==> K1 - K3 都係八班, K1 4 班 AM class, 4 班 PM class, K2 八班 all AM classes, K3 八班 all PM classes ...
Cheers,
Gin

簽名被屏蔽

彥彥媽媽

Many thanks for sharing your experience!

我今年都會同阿仔報培幼, 希望會考到!:

講得既詳盡又中肯!

我想問下係咪講野好叻既小朋友收既機會大d呢, 定係認識水平(認顏色, 形狀等)好d既小朋友收既機會大d??

原文章由 彥彥媽咪 於 07-6-30 01:02 硐表

資訊篇
=====

1) 學生人數
==> K1 - K3 都係八班, K1 4 班 AM class, 4 班 PM class, K2 八班 all AM classes, K3 八班 all PM classes ...

想請問你3個小朋友都係0係培正讀小學架!我聽人講有d學生讀到某d年級既學生如唔附合學校既成績要求的話,學校會要你轉校係咪真係咪真有奇事架!
hi,儀媽

Dear all mothers,

Do you know the English standards for Pui Ching??  I'm
afraid his English level will be poor than the others after
graduation.

原文章由 呀儀!媽媽 於 07-11-19 18:28 硐表

想請問你3個小朋友都係0係培正讀小學架!我聽人講有d學生讀到某d年級既學生如唔附合學校既成績要求的話,學校會要你轉校係咪真係咪真有奇事架!

原文章由 hojessica 於 07-11-20 23:27 硐表
Dear all mothers,

Do you know the English standards for Pui Ching??  I'm
afraid his English level will be poor than the others after
graduation.

其實我都好想知,但聽人講d英文水平!ok架
hi,儀媽

原文章由 彥彥媽咪 於 07-6-30 00:59 發表
面試篇
=====

眼見好多家長都對此校好有興趣 (係見人地話好就覺佢好又好, 定真係自己做左好多 research 就認為佢好又好), 都成日見有好多 common questions, so 就等彥媽響樹 recap 下, 唔駛又再成日 repeatedly 地 ...

oh, thank you very much, very useful!!

彥彥 媽咪

非常感激您提供寶貴資料。我對培正有更深認識。

彥彥媽咪 真係勁, 好堅,講得好啱, 多謝你嘅啓發, 請問你又知唔知培正小/中學作為一間有名嘅中中佢點'搞掂'学生D英文, 同埋Science subjects or terminology 係咪教番英文(如教中文, 點接駁大學D英文terminology呢?)  

原文章由 彥彥媽咪 於 07-6-30 01:02 發表

資訊篇
=====

1) 學生人數

agree ! 彥彥 媽咪

原文章由 turbo_gun 於 08-7-23 22:49 發表
彥彥 媽咪

非常感激您提供寶貴資料。我對培正有更深認識。

你好,
請問如果入到培正幼稚園是否100%直升培正小學呢??

原帖由 彥彥媽咪 於 07-6-30 01:02 發表

資訊篇
=====

1) 學生人數

yes, 可100%直升培正小學

原帖由 MMLAI 於 09-7-27 13:29 發表
你好,
請問如果入到培正幼稚園是否100%直升培正小學呢??

彥彥媽咪, ThankS a lot!!!

彥彥媽媽,多謝你無私的奉獻!thx!
‹ 上一主題|下一主題