用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正家長 Chatroom
樓主: 彥彥媽咪
go

培正家長 Chatroom [複製鏈接]

Ellensu:

有冇書包推介呀
==>經過我一年既體會, 我發覺d書包要:

1) 唔好有拉轆個d, 因為你以為可以拉住行會冇咁重, 但問題係去到學校都係要揹番住佢上課室的, 因此有埋d轆仲 "ngang" 住個背脊, 仲唔舒服

2) 我唔 suggest 一定要買 Dr Kong 個d...因為一來佢所謂既護脊其實好多 other brands 都做到, 佢又唔係特別平, so 可以睇多幾個牌子比較下啦

3) 要多d唔同既格格, 方便佢放水樽, 茶點 (if needed 因為小學唔會有 formal tea time ga la...要食就係響小息時間, so 唔係個個都食的), 文具, 手冊, 毛巾 etc...so 多d格格佢地會易"抄" d...

4) 唔好買d太大路既公仔牌子啦, 唔係的話, d 小朋友真係個個書包都一樣樣....第日一玩起上黎真係拎錯人地個書包都似...

5) 仲有, 唔 suggest 買太貴 (<$200 都好好的了), 因為我發現無論幾靚既野都好 (尤其我個係仔) 一樣幾個月就 certified ...甩頭甩骨的...same as shoes.  所以係粗用個d 就得喇...

我就因為我公司已有大量書包隨時俾大彥用 (用埋中彥都仲得), 所以我就唔駛買喇...

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-7-17 10:08 編輯 ]

sugarcream:

Hey...suddenly 我發現一樣野, 就係 coming Sat 21/7 我大彥要去上教協夏令營呀, so 放 12:30pm ar, 因此, 你都係唔駛太早去喎...我地最快都要 12:45pm 先到....

See u on 21/7 ar!!

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-7-17 10:10 編輯 ]

OK, 我12:00pm先搵位啦

彥媽,

我仲想買個SPI或Dr Kong tim. 你公司咁多書包咁正既?你地有冇對外批發架?

我都係呀,啱啱幫個仔報咗個畫班要1230先放學,可能要1315先到呀.仲有,個工人嗰日放假(平時放sun,但this sunday有事,所以switch)我們要帶埋個8 months bb去食lunch. 希望唔會嘈住大家chat啦.

原文章由 Sugarcream 於 07-7-17 10:33 發表
OK, 我12:00pm先搵位啦

Emanuel:

要照顧小b就辛苦d啦! 我有個十個月大既b, 不過今次就唔帶佢啦!

諗諗吓不如我下次先join你地,因為帶埋個細真係幾kick手,要換片同喂奶.sorry呀.

原文章由 Sugarcream 於 07-7-17 11:42 發表
Emanuel:

要照顧小b就辛苦d啦! 我有個十個月大既b, 不過今次就唔不不啦!

sugarcream:

so 依家 so far 有 4 家人會 21/7 去 (you, me, timma + twg)...

拜托你揾位先喇...

Emanuel:

去啦, 你唔黎我d仔會好掛住  e e 你架喎....喂...仲有, 你有冇去 HMT mama club 樹睇呀....有個 HMT McDonald visit 呀, 你有冇興趣俾阿仔去下..??

彥媽,
有睇呀,好吸引.自己细個時都想去啦!仲有Mc記d姐姐哥哥陪玩,一定超開心. 但係星期五要返工喎...:-| :-| 有冇第二日棟嫁?
另妳講HMT間Mc記係唔係何文田廣場那間?原來我地樓下有嫁free shuttle去何文田廣場,揾日要搭下先.

我都好想21/7去,但係要帶埋個細真係有d難度,因為我唔係叻叻媽咪,顧住揍b就分身唔到聽妳地講嘢.

我見放暑假,幇個仔報咗松風畫班試吓,1hr15min一堂,劃完後姐姐會將學生d畫擺哂出黎,叫d同學討論吓d畫,姐姐問小朋友覺得邊幅畫靚,有個小朋友擧手話阿仔個幅,因為好似打風咁喎.笑死.連阿仔自己都笑,佢得覺得好開心喎!其實都知佢咁细叫佢學劃畫都畫唔到d嘜, 但見佢playgroup老師話佢好鍾意劃畫同做勞作,所以比佢玩吓.

原文章由 彥彥媽咪 於 07-7-18 01:52 發表
sugarcream:

so 依家 so far 有 4 家人會 21/7 去 (you, me, timma + twg)...

拜托你揾位先喇...

Emanuel:

去啦, 你唔黎我d仔會好掛住  e e 你架喎....喂...仲有, 你有冇去 HMT  ...

[ 本文章最後由 Emanuel 於 07-7-18 11:07 編輯 ]

哈, 誤打誤撞找到這個topic

等我都報到先, 我仔仔軒軒今年 9月會入讀培正k1

Emanuel

hi, 點解咁耐唔見你係 2007培正個topic傾計既

嘜你搬左啦 ? 我見得之前係彥媽個topic你講過找屋, 我果時都有諗呀, 不過而家諗住可能出年先 (因現住緊層樓蝕到 ), 我諗住租咋, 最想更係何街啦

係呢, 咁你而家住邊呀 ? 介唔介意話我知租定買, 如果租, 貴唔貴呢

妳好呀 kyy, 係呀, 我搬咗. 其實上年jul我巳sell咗層樓,轉租樓.原因係想搬番出kln近阿媽方便照顧第二名.一様蝕到.但無辦法.後來妹妹出生後,大仔考到pc,横掂都係租,不如租近d等佢唔洗搭校車悭d呀.now租咗窩山, 阿媽黎都好方便,地方大d,靜d,好好住. 租樓的確係flexible d. 租到何街好似彥媽咁當然very good呀, 佢果度簡直200分呀.不過現在窩山那間都唔錯match我budget.

2007培正個topic我都有去嫁,不過講咗少少嘢,唔覺眼law

現在層樓係彥媽間接幇我搵嫁 (佢無錢收嫁). 彥媽好好人,妳問佢野,佢一定答你and幫你嫁. 所以現在會經常去佢d topic,同佢chat吓,問吓佢嘢law.

原文章由 kyy 於 07-7-18 11:40 發表
Emanuel

hi, 點解咁耐唔見你係 2007培正個topic傾計既

嘜你搬左啦 ? 我見得之前係彥媽個topic你講過找屋, 我果時都有諗呀, 不過而家諗住可能出年先 (因現住緊層樓蝕到 ), 我諗住租咋, 最想更 ...

彥彥媽媽:

Please add on your list, thanks!

emilysin  PC P.1 升 P.2  女

今天我囡囡返"教協", 原來同你大彥一班呀

囡囡今天都玩得好開心: 多謝你的推荐

22/8 編班唔知有無噤橋呢

四家人confirm, 收到晒! Emanuel 諗諗啦! 你個b係咪好痴你架? 我個b就係囉, 有我係到就唔肯跟工人, 成日痴住晒......

Hi Sugarcream,
佢好痴我架,我個b细你個少少,遲d到佢地大d識得行時,約出黎玩好嗎?依家痴住晒and怕生保,唔好玩.

原文章由 Sugarcream 於 07-7-18 13:52 發表
四家人confirm, 收到晒! Emanuel 諗諗啦! 你個b係咪好痴你架? 我個b就係囉, 有我係到就唔肯跟工人, 成日痴住晒......

Emanuel:

好呀, 等佢地大dd再約埋一齊玩啦!:D

sorry 呀
我諗我地未必出到黎, 因我hubby個日要OT, 工人要放假(佢話要趕住匯$$返屋企唔可以改sun放 )我要揍住兩件都幾難出到黎, 可能要等下次
真係唔好意思!

twg:
唯有下次啦!

彥媽:
咁我不如12:30先拿位啦!

Emanuel:

HMT McDonald
==> 係呀...係講緊 HMT plaza 個間, 個樹好大好舒服架, 係呀...你又唔知你個樹有 free shuttle ga mei..?? 唔止去個樹, 我印象 Sat/Sun 仲有 free shuttle from HMT plaza 去黃埔添...你個樹d交通係 OK ga.. 一定好過何山先..

一定係閒日架喇..唔係可樂廠假日揾鬼應酬你呀...

我個日都唔得閒架, 因為我唔在 HK ar...so 都係叫工人帶去架咋...你想去, 但唔得的話可以同我地講聲喇...因為都有幾多個 PC friends 有報的, so 你唔介意, 我地咁多人,一定睇得掂...

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-7-18 23:24 編輯 ]

emilysin:

Welcome welcome ar!!!!

今天我囡囡返"教協", 原來同你大彥一班呀
==> 係呀??!! 好呀!!!! 我淨係知我大彥有兩個同班同學有報 (因為係我"柳"佢地既..) 所以又見番d同學仔真係好開心架...!! 我今晚都有問大彥係唔係有個培正既囡囡都係同你一班, 佢都話係呀....:loveliness: :loveliness:

囡囡今天都玩得好開心::" /> 多謝你的推荐
==>唔好客氣喇, 小朋友開心我就開心喇...好玩的話下年我地又夾埋一齊 join la!!!

喂...講開推荐...記得 23/7 去音統處個 web download application form 報新一年既 "樂器訓練計劃"..要 7+, 但學成年都係 $1,560 ga ja, 抵之餘我問過d 師資都好好架, 我都會幫大彥報, 要考架, 因為都好多人報的, 試下無妨呀, 希望我地都成功喇~~

遲d等我 post 條 link 上黎...

22/8 編班唔知有無噤橋呢
==>我都希望可以一班呀, 識多幾個家長我都好開心架

你囡囡今年 final exam 如何, 我大彥就叫 OK la...主科都可以攞到 9 字頭...係中文作文要加強...佢成日寫黎寫去都係個幾句所以分攞得唔高囉...
‹ 上一主題|下一主題