用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正家長 Chatroom
樓主: 彥彥媽咪
go

培正家長 Chatroom [複製鏈接]

我都黎.
lulu做嘜唔帶個細黎呀?

1) 彥媽 (1A+大中彥)
2) sugarcream (1adult + 4歲囡)
3) cleo
4) 小蕎媽
5) icycream
6) lulu0820 (1A + 大囡6歲)
7) kahobb
8) icycream 好似都黎架
9) emanuel (1A+3歲仔)

原文章由 Lulu0820 於 07-7-27 11:13 發表
Sugarcream:

3) cleo
4) 小蕎媽
5) icycream
6) lulu0820 (1A + 大囡6歲)
7) kahobb

唔該唔該,有勞有勞! :ad ...

Hei_Ka Mum:
我仔都k1-2007.你女am OR pm?
我住窩山 .

原文章由 Hei_Ka_Mum 於 07-7-27 10:16 發表
彥彥媽咪

我也住在HMT區(HMT Hill road), 我仔k3, 女k1 (in Sep, 2007). 希望以後可以一起參加你們的活動.

Hei_Ka Mum

Emanuel,
窩山好唔好住? 新樓或舊樓.

原文章由 Emanuel 於 07-7-27 11:59 發表
Hei_Ka Mum:
我仔都k1-2007.你女am OR pm?
我住窩山 .

Emanuel,

....我c6唔肯黎,我又只係買左自己同大囡既音樂會票,帶埋細囡黎就無人湊佢返屋企呀....

Lulu

原文章由 Emanuel 於 07-7-27 11:54 發表
我都黎.
lulu做嘜唔帶個細黎呀?

lulu0820,
我唔方便call你,老板係旁邊. 你聽完音樂會,告訴我好唔好聽啦, 我地係5/08/07去睇囉

原文章由 Lulu0820 於 07-7-27 12:19 發表
Emanuel,

....我c6唔肯黎,我又只係買左自己同大囡既音樂會票,帶埋細囡黎就無人湊佢返屋企呀....

Lulu

Lucky,

有呀,我地變左幾舊黑炭返黎,我自己就不停補防晒囉(係面上)。

我老公重晒到脫皮。小朋友話要再去。

多謝晒。

Cleo

原文章由 Lucky 於 07-7-27 10:57 發表
我諗我最快星期六先confirm到, 因為阿妹星期六先返hk.

cleo,

玩得開心嗎? 有無變左舊炭返黎? :D
阿仔7月頭去ocean park, 熱到中暑tim!

彥媽,

你可以anytime call 我, 我地 傾都得!

QK

好鍾意呀,舊樓-35年啦.响窩山算新law .
quiet & clean. people are very nice there.

原文章由 qk 於 07-7-27 12:16 發表
Emanuel,
窩山好唔好住? 新樓或舊樓.

[ 本文章最後由 Emanuel 於 07-7-27 12:40 編輯 ]

qk,

唔緊要,有時間先call我啦!其實上次o個個音樂會我都覺得麻麻地,不過Zoe好鍾意,所以先再去...我驚我訓著 ...

Lulu:D

原文章由 qk 於 07-7-27 12:31 發表
lulu0820,
我唔方便call你,老板係旁邊. 你聽完音樂會,告訴我好唔好聽啦, 我地係5/08/07去睇囉

LULU,
icic, 那麼要27/8先見個細囡law.  My son will be K1-07 PM. Your girl in AM right?

原文章由 Lulu0820 於 07-7-27 12:19 發表
Emanuel,

Lulu

Emanuel,

係呀,係呀,我細囡係上午班,所以九月後就會見到我上午出現,下午唔見人!:

Lulu

原文章由 Emanuel 於 07-7-27 12:45 發表
LULU,
icic, 那麼要27/8先見個細囡law.  My son will be K1-07 PM. Your girl in AM right?

原來咁多媽咪都係住係何文田個邊! 小朋友就唔駛咁早起身返學啦!

彥媽

唔詃哂妳呀,今日先至可以有多d時間上黎,如果唔係妳單聲就miss咗個gathering.

原文章由 彥彥媽咪 於 07-7-27 10:02 發表
sugarcream:

3) cleo
4) 小蕎媽
5) icycream
6) lulu0820
7) kahobb

if 唔可以全部一 table, 可以 get 附近個d丫, 總 ...

[ 本文章最後由 Emanuel 於 07-7-27 14:11 編輯 ]

Sugarcream,

係呀,我個返pm,可以早d返去take a nap b4 dinner .

原文章由 Sugarcream 於 07-7-27 13:45 發表
原來咁多媽咪都係住係何文田個邊! 小朋友就唔駛咁早起身返學啦!

[ 本文章最後由 Emanuel 於 07-7-27 14:10 編輯 ]

就黎 K1 既你地係咪 27/8 first day school ar?

之後係乜...等我睇睇可唔可以過黎踩下你地場先, 呵呵....

係呀,我pm就10:00.
唔知am係唔係together lei?
之後係乜...,我諗住睇吓個日分咗班後,約唔約到d同學仔去ywca個cafe樹飲野(近pc同冇嘜人去).如果成事call妳睇吓妳得唔得閒黎好嗎?

原文章由 彥彥媽咪 於 07-7-27 14:47 發表
就黎 K1 既你地係咪 27/8 first day school ar?

之後係乜...等我睇睇可唔可以過黎踩下你地場先, 呵呵....

Emanuel,
Very good idea, may I join your tea gathering after 1st day school on 27th?

Can I also join you guys gathering on coming Sunday?  My son will attend K1 pm class in coming academic year.

[ 本文章最後由 艾菲 於 07-7-27 15:17 編輯 ]

艾菲
好呀,好呀.到時見 .

原文章由 艾菲 於 07-7-27 15:14 發表
Emanuel,
Good idea 喎, 我都係pm, 希望大家可以傾

Emanuel...

嘿嘿..又要我出手, 呢個問題我又係答過好多次, 忍唔住喇又....

(lulu 又唔出黎幫口 )

27/8 係開學日, all classes (AM+PM) 都會一齊 10am - approx 12noon...首先係去禮堂聽校長老師 up 一輪, then each class 各自上課室 with 個班既班主任, 又聽佢 up 一輪, 再拎一大堆 form back home 去填就收工, 呢日需然係 all parents 都會到, 不過多數約唔到的, 因為好多係 working parents, 佢地多數請 half day leave ga ja (唔係邊夠後尾個幾日又要請假呀..)

唔好旨望學校會同你地家長亙相介紹, 亦唔會有個 list 比你的, 呢個動作係要靠自己的 (if 你想), otherwise 你個仔可以讀足 16 年都唔會知對面個個家長叫乜名的.

28-31/8 就各自跟班番學, 1 hour on 28/8 and 29/8, then 2 hours on 30/8 and 31/8, right?

咁就 AM 番 AM, PM 番 PM 喇...

我多數就係趁呢 1 hour or 2 hour 就四出識人約d 家長係附近 breakfast (AM class) or tea (PM class) 打牙較, 打到夠鐘就去接仔的, 因為之後你地都唔會再有咁既場合俾到你地成粒鐘咁 chat 法 (自己私下識左再約就另計), 就算第日家長日都係有學校講冇你地傾的.

你係下午, 個幾日我公司有 function at TST, so 我唔一定要 stay there for the whole day, so maybe 我會蛇番黎識下大家 (if 你地歡迎我...hehe)

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-7-27 15:37 編輯 ]

Emanuel

我諗住睇下個日分左班後,約唔約到d同學仔去ywca個cafe樹飲野(近pc同冇嘜人去).
==> tea 你個頭... 個日你頂多 12noon 唔駛就收工, 要我等你 tea 想餓死我呀...

get me for lunch 就差不多...hehe....

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-7-27 15:29 編輯 ]

住係窩山家長們, 想問下窩山租金貴嗎?
‹ 上一主題|下一主題