用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師派卷時, 就是學生判刑時
go

老師派卷時, 就是學生判刑時 [複製鏈接]

老師派卷時, 就是學生判刑時

昨天小兒回家告訢我, 學校派卷, 當同學接到試卷時, 覺得成績不理想的, 有些同學伏在檯上哭, 有些同學苦著臉說回家一定比媽媽罵, 有些同學回應說: 你還好, 只是罵, 我回家實比媽媽打.

小息時有一個同學, 叫小兒陪他去洗手間, 到洗手間時, 他同小兒說: 我有一科吾合格, 你同我媽媽求下情, 否則我死緊.

小兒同他說: 我不能同你媽媽說, 但你可以同媽媽說: 對吾住, 我已盡了力, 請比一次機會我, 應該無問題的.

跟著, 他們2個躲在洗手間裹, 同學拿出手電, 同媽媽說了以上的話. 結果是小兒聽到電話裏的尖叫聲, 發瘋咁罵同學, 又說回家後再同他算數.

小兒說當時他們 2 個都好驚, 因同學的媽媽叫得很厲害, 很大聲, 不斷咁罵, 但又不可收線, 好驚有老師聽到. ( 因學校是不準帶手電的.)

吾駛講該同學, 整日在校內都好吾開心, 又驚, 又檐心.

小兒講比我聽時, 我覺得很好笑, 因為他說到好似好恐佈咁, 但笑完後, 又覺得心很酸, 這些學生很可憐, 他們只是小五生, 都是乖學生, 都是重視成績的好學生, 他們承受的壓力太大了.

Re: 老師派卷時, 就是學生判刑時

你個仔讀個間是否(名校)呀!,通常成績差父母反應一般
都是這樣.

我反而唔覺得好笑, 覺得好傷心, 希望自己唔會係o甘, 成績係其次, 反而想個仔快樂成長, 唔好好似呢個小朋友o甘生活係恐懼當中!!

自問以前也是這樣的家長, 但我學習成長, 改變, 因不想迫死個仔.

sorry, my son!

其實小兒今次的成績, 都是強差人意, 雖然叫做有進步, 但不多, 最慘是他最有自信的英文科, 居然跌了很多. 他由全班至高分跌到差不多包尾.

小兒同我講, 考試時個腦好實, 什麼都想不到.

我問他滿意這次考試結果嗎? 他說除了英文科全部滿意.
我問他有沒有擔心過, 回家會比我罵, 他說沒有, 因我從未因他的成績罵或打.

我問他今次考試辛苦嗎? 他說很輕鬆, 有機打, 有 plazz 食 ( 他由考試前一個月, 每日放學就溫習, 補習2小時, 晚上再做練習, 到晚 10 點睡, 每次說比他睡時, 他就會衝上張床, 3 秒鐘鼻寒聲出, 知道他真的很累.)

其實我也像其他家長一樣, 很重視成績, 學校老師也給了很大壓力, 曾經發瘋似的要兒子做很多練習, 親自監督兒子功課, 他承受的壓力很大, 晚上磨牙, 做夢比我打或罵, 時常哭醒.

後來醒覺咁吾掂架, 我請了一個中學生到家同他溫習, 我放手不再理他溫習的過程 , 兒子壓力立刻消失大半. 自信心多了.

臨考中文科前一日, (他最弱的一科) 請老師加碼補 4 小時,我還特登走開, 比定錢, 等他們溫習完後, 叫薄餅食同打遊戲機.

所以個仔覺得今次考試很舒服.

我說呢次英文就當是偶一失手, 算啦!

爸爸也說你乖, 知道你今次真係好努力溫習, 我們都很滿意你的態度, 希望你以後都用咁既學習態度.

幸好老公同我做左很多心理輔導, 我オ能輕鬆面對他的成積.

我問老公, 如果見家長時, 老師吾滿意個仔的成績點算.
老公話我們做父母的, 滿意就夠了, 不需同他們一般見識.

我都吾同他的老師傻了, 長處永遠不堤, 短處就發場光大, 想學生十樣全能, 曬氣.
老公, 你好叻呀

It's a pity for the student. Actually do the parent know what's the meaning of education? It's terrible for kids to encounter such "pressure"(some parent even dressing this issue as helping the kids to adapt adult world, upset for their kids indeed). We did encountered these in the past, why should we impose the same horrible experience on our next generation? If you were the kid, will you still have the interest to learn knowledge out of the required scope? Is examination just the fullfilment on the satification of parent? To me, it just a reflection on the area(s) kid should improve, thats all.

其實要責怪的不是孩子們而是這個教育制度。
在這樣的教育制度之下
又有幾多個家庭可以自由自在地享受讀書樂趣呢?

你的孩子真幸運有一個咁好的媽媽。

;-)

Very good description "我們做父母的, 滿意就夠了, 不需同他們一般見識". Hoping that all parent can tune their expectation as such then our kids will have a happy childhood. Although it may be difficult and I did understand P5,P6 submission of marks for secondary school allocation issue, it is not worth to push them as such. If they turn out to be the loser, they will label themself and it will mark for their whole life.

totally agree with you.
;-)

王國長老

五年班呈分教署了,家長當然緊張啦,
除非亞仔入間band 3 佢都欣然接受,
咁呢D 小朋友亦都唔會驚亞媽鬧,
因為派到邊間都無所謂既,鬧咩呢?
上到高年班父母都係緊張升中先鬧啫,
我眼見好多父母同個仔搵中學真係好慘既,
如果到派位唔好先鬧,就真係鬧黎都無用了?!

醒目開學勳章

你同你老公都好叻   , 懂得看到兒子的長處及欣賞他已經盡力去做.

但老師(尤其名校)想法會同家長唔同.  提議你們見家長時, 如果老師唔滿意你個仔的成績, 盡量唔好同老師有太激烈的爭論, 免得影響你個仔喺老師心目中的形象, 唔係怕咗佢呀, 只不過唔值得咋.

我會多些讚賞及鼓勵小朋友, 讓他們更有自信心.   

chuiiris 寫道:
其實小兒今次的成績, 都是強差人意, 雖然叫做有進步, 但不多, 最慘是他最有自信的英文科, 居然跌了很多. 他由全班至高分跌到差不多包尾.

我問他有沒有擔心過, 回家會比我罵, 他說沒有, 因我從未因他的成績罵或打.

我問他今次考試辛苦嗎? 他說很輕鬆, 有機打, 有 plazz 食 ( 他由考試前一個月, 每日放學就溫習, 補習2小時, 晚上再做練習, 到晚 10 點睡, 每次說比他睡時, 他就會衝上張床, 3 秒鐘鼻寒聲出, 知道他真的很累.)

其實我也像其他家長一樣, 很重視成績, 學校老師也給了很大壓力, 曾經發瘋似的要兒子做很多練習, 親自監督兒子功課, 他承受的壓力很大, 晚上磨牙, 做夢比我打或罵, 時常哭醒.

後來醒覺咁吾掂架, 我請了一個中學生到家同他溫習, 我放手不再理他溫習的過程 , 兒子壓力立刻消失大半. 自信心多了.

臨考中文科前一日, (他最弱的一科) 請老師加碼補 4 小時,我還特登走開, 比定錢, 等他們溫習完後, 叫薄餅食同打遊戲機.

爸爸也說你乖, 知道你今次真係好努力溫習, 我們都很滿意你的態度, 希望你以後都用咁既學習態度.

我都吾同他的老師傻了, 長處永遠不堤, 短處就發場光大, 想學生十樣全能, 曬氣.
老公, 你好叻呀

chuiiris 寫道:

老公, 你好叻呀
同意,我自少都怕拿成績回家的後果,阿媽只會罵,不會幫下我點解考得甘差,現今我從未試過為成績同個仔開片,因要成績好又吾辛苦真係好靠平時家庭教育,注意平時溫習,我個仔不嬲寫字都差,但佢能力真係寫到最靚到係甘時,我亦無謂因此傷感情,起碼考試默書有100分,你話D字衰極都有個譜,學你老公話,十項全能咩!我見親家長注要重點(寫字差差差差)但我比左好多人睇我個仔D字,雖然吾靚但又吾係甘差喎,佢地話最緊要考試識就得啦!如果用我呀媽果套對我個仔,我相信現在大家感情已破裂了

一科吾合格,估計都幾難追,Band 3 機會幾大.....

希望估計錯誤啦。

祝他好運。

麟媽媽 寫道:
五年班呈分教署了,家長當然緊張啦,
除非亞仔入間band 3 佢都欣然接受,
咁呢D 小朋友亦都唔會驚亞媽鬧,
因為派到邊間都無所謂既,鬧咩呢?
上到高年班父母都係緊張升中先鬧啫,
我眼見好多父母同個仔搵中學真係好慘既,
如果到派位唔好先鬧,就真係鬧黎都無用了?!
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

吓....一科肥佬就入BAND3架啦    

小兒還在小一  
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

其實.... 極有可能我都係咁  :wink:

聽人講: 由初小升上高小, 有d 學生成績顯著下跌, 係咪真架? 點解呢? 點樣去防止補救呢?
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

王國長老

呢樣係真架,因為初小好多時搬字過紙,
但上左高小,好多Tricky 題,又有D 咩高考思維題,
呢個時候,D 死背書既會跌,而精甩邊既精靈仔會上,
我仔成日形容呢D 為「成績好,唔代表操行好」既同學架,
我成日笑佢,你係唔係「成績唔太好、操行又唔太好」呀?

leeleelumlum 寫道:

聽人講: 由初小升上高小, 有d 學生成績顯著下跌, 係咪真架? 點解呢? 點樣去防止補救呢?

有次我參觀一間小學時,問過一位教小四的班主任
她說:
一方面因為小四開始教範疇唔同左
一方面發覺家長開始唔多跟進小朋友
到了這裡,我沒有再追問了。

其實????
或是跟了3年之後家長都厭倦了???
請指教。
;-)

好驚呀    

我個絕對唔係精甩邊果隻...... 好驚呀! 點算好呢?  精唔精甩邊喺生成架噃.... 點攪?
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

王國長老

你唔使咁驚,當然初小考得好好,之後退極都有個譜既,
但後來跑上既,真係大多好醒目,有D 古古惑惑,
上堂都唔係死古古既乖學生,係活而唔係壞,
但成績又真係好鬼好架,好多仲駁咀好叻,轉數快呀!

leeleelumlum 寫道:
好驚呀    

我個絕對唔係精甩邊果隻...... 好驚呀! 點算好呢?  精唔精甩邊喺生成架噃.... 點攪?
‹ 上一主題|下一主題