用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 直資小學問題
go

直資小學問題

直資小學問題

如果有1間直資收你, 而你比了留位,  我仲可唔可以考另一間呢?

Re: 直資小學問題

所有獲直資小學取錄的學生在接受學位後,將不能參加統一派位,申請入讀官津小學。而已獲私小取錄的學生則仍可參加統一派位。

http://embhsc.hkedcity.net/primary/

sorry, 我問題是獲直資小學取錄的學生在接受學位後, 可否再考其他直資小學??

可以

心心 寫道:
sorry, 我問題是獲直資小學取錄的學生在接受學位後, 可否再考其他直資小學??

今日有個家長好肯定話唔得
比佢嚇死

(補充) 可以再考其它直資學校,但唔可以同時留多間留位費,即係只可以留一間。

mcheung 寫道:
可以

[quote]
心心 寫道:
[/quote]

kaka皇后
若果我既no.2心水收我, 我交左留位, no.1我可唔可以都去interview, 收我又可唔可以棄no.2留位no.1呢?

我都想問:
1. 如果no.2收o左, no.1未出result, 但我已交no.2留位費, no.1會唔會知我已留o左no.2, 因而影響佢收o既決定呢?
2. 假設留位no.2唔影響no.1決定, 結果no.1收o左, 可唔可以cancel no.2留位, 轉去no.1註冊呢?
麻煩各位代為解答!

1. 如果no.2收o左, no.1未出result, 但我已交no.2留位費, no.1會唔會知我已留o左no.2, 因而影響佢收o既決定呢?

唔會

2. 假設留位no.2唔影響no.1決定, 結果no.1收o左, 可唔可以cancel no.2留位, 轉去no.1註冊呢?

可以

係咁就好, 安心得多

即是no.1收我, 我要即時cancel no.2嗎?

唔可以同時交2間留位?

If U registered both, the EMB will call U up.

無錯,如no.2巳交留位費,之後no.1先收你,咁你要先cancel no.2的位,再向no.1交留位費就得啦~~

心心 寫道:
係咁就好, 安心得多

即是no.1收我, 我要即時cancel no.2嗎?

唔可以同時交2間留位?

但一般 "私立學校" 都會叫家長簽同意書,
就算交了留位費,
若果有 "直資或官津收了"
之前的留位費會沒收而且位置作放棄論。
所以之前的朋友又沒說錯。

;-)

但一般 "私立學校" 都會叫家長簽同意書,
就算交了留位費,
若果有 "直資或官津收了"
之前的留位費會沒收而且位置作放棄論。
所以之前的朋友又沒說錯。

;-)

The following is an extract from

http://www.hkheadline.com/living/living_content.asp?contid=7217&srctype=p

問過教統局,知道局方沒有規限私小及直資小學的收生機制,但兩者不同的是,獲私小取錄的考生,仍可參加統一派位,但接受直資小學學位的家長,就要簽署一份承諾書,答應放棄參加官津小學的自行收生及統一派位;不過,該承諾書卻無要求家長放棄其他直資小學的學位;故此,子女若獲多所直資小學取錄,家長只須繳交留位費,便可保留學位直至開學才決定去向。

Fact is: you can register with more than one DSS schools, and EMB will not call you.