用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇家長買過學習遊戲軟件比仔女? 買得過嗎? ...
go

有冇家長買過學習遊戲軟件比仔女? 買得過嗎? [複製鏈接]

有冇家長買過 星願小王子 學習遊戲軟件比仔女? 買得過嗎?

上個星期有家長同我推介過, 有冇人用過? 買得過嗎?

www.little-prince.com.hk 有資料, 唔係平, 但如果有用我都會考慮下, 好過佢成日對住部電腦打online game...

[ 本文章最後由 windywong 於 07-7-3 17:42 編輯 ]

Re: 有冇家長買過<星願小王子>學習遊戲軟件比仔女? 買得過嗎?

我覺得都幾好玩既,對於低班既學生!

Re: 有冇家長買過<星願小王子>學習遊戲軟件比仔女? 買得過嗎?

其實吾使買架, 部份小學都有申請架,你問下你個小朋友學校有無, 我小朋友學校就有la,吾使$law個password就入得去玩,  都幾好玩架, 但1-2年班law高班果d就會覺得悶law
[size=large]豈能盡如人意,但求無愧於心......

學中文點都好過玩跑online啦,
無無謂謂既點數卡又唔係平。

何況小朋友打好語文基礎真係好重要,
如果唔係第時點同祖國10億人競爭。

依套星願小王子,
個D場景公仔睇黎都幾靚,
玩套俾個仔玩下都抵既。
沒有小角色, 只有小演員~ :-P

我仔仔學校冇得用, 我都聽過其他學校有, 但就要排隊輪, 有排等, 我上網睇 星願小王子 d內容就淺d, 但星願外傳d內容就好似深d, 有詩詞同句子組合咁, 但又好似tv game咁, 我應該會買黎試下... 因為暑假有多d 時間, 我又冇時間陪佢, 唔想佢成日上網睇電視, 又唔想日日出去街玩

我尋日終於同朋友係佢仔仔學校睇過 星願外傳 個試用版,

原來真係好好, 佢都有一個寫字筆順既遊戲, 好似忌廉蛋糕咁要以筆順寫字, 好得意, 又真係可以學到筆順同中文字, 我自己都玩左好耐... 另一個遊戲係將d字型既部件組合放靚去砌中文字, 又係好啱寫字唔靚既bb訓練寫中文.. 真係幾好玩.. 就算我咁大個人都覺得幾好玩...

我應該會買一套比bb試下玩...  

其實 星願外傳 係點玩? 係咪好似星願小王子, 又係遊戲又係學習軟件? 我屋企部電腦安唔安裝到? 有冇人有資料?

windywong 寫道:
我尋日終於同朋友係佢仔仔學校睇過 星願外傳 個試用版,

原來真係好好, 佢都有一個寫字筆順既遊戲, 好似忌廉蛋糕咁要以筆順寫字, 好得意, 又真係可以學到筆順同中文字, 我自己都玩左好耐... 另一個遊戲係將d字型既部件組合放靚去砌中文字, 又係好啱寫字唔靚既bb訓練寫中文.. 真係幾好玩.. 就算我咁大個人都覺得幾好玩...

我應該會買一套比bb試下玩...  

星願外傳比星願小至子多左語音發聲, 教仔仔正字讀音, 你部電腦係咩config呀?

好似要有依幾樣野, 都係網頁搵到:
Windows&reg; 98 / 2000 / 2003 ME /XP 繁體中文版
CPU速度1GHz或以上  
記憶體256MB或以上

mani78 寫道:
其實 星願外傳 係點玩? 係咪好似星願小王子, 又係遊戲又係學習軟件? 我屋企部電腦安唔安裝到? 有冇人有資料?

<星願小王子> 同 <星願外傳> 都係學中文, 外傳係第二集新d咁解, 但就以遊戲形式進行, 好似d online game咁, 要做中文練習賺d能量, 然後製作對付敵人既武器, 唔會悶, 幾好玩幾刺激, 我朋友囡囡可以兩個鐘頭, 唔郁唔周圍跳咁做練習, 好神奇  

<星願外傳>d練習包括:
學習字形結構/部首 / 部件構形
分辨同音字
筆順訓練
學成語  (  < - 深深地)
認識象形文字
學詞語配對 ( <-呢個好刺激)
視覺/聽覺/記憶訓練  (  <- 技術上好難玩 )
學古詩
推理練習 ( <- 好似IQ推理題 )

D 內容都幾廣泛, 差唔多所有要學中文既基礎都有, 幾適合初小學生, 但有d內容都幾深, 連我自己都過唔到關, 我估有d內容真係要小六/中一先會學到... 當然同佢一齊玩我都可以教下佢, (但自己就要溫下書先得 ) 同埋都幾襟玩, 我同佢一齊玩左成個鐘都係過左兩關, 攞左幾粒"能量", 睇怕成個暑假都有排玩。

mani78 寫道:

windy,

請問邊度可以有試玩版? 我唔清楚屋企部電腦安唔安裝到, 因為部機唔係好快, 如果買左安裝唔到就好跿錢, 有d家長話學校有得試玩, 係唔係每間學校都有? 係唔係免費?

Hi All,

where can we get the trial version?

我都想要試下玩喎, 邊度有得試?

dorachantkc 寫道:
Hi All,

where can we get the trial version?

我係朋友個仔仔學校睇過同試玩過, 其他學校就唔知, 你睇下個web有冇啦 (www.little-prince.com.hk), 之前上過去睇, 好似有得即時試玩。

我朋友問過佢仔仔學校, 原來佢地學校係可以有途徑攞到試用版, 我可以試下問下佢可唔可以攞到....

如果有又免費, 可唔可以幫我攞多套?

thank you very much ~

其實網上都有試玩版的 (http://www.little-prince.com.hk/littleprince/legend/index.html), 可以即時試, 但就唔使安裝, 如果你攞到試用CD, 可否借我試?

windywong 寫道:
我係朋友個仔仔學校睇過同試玩過, 其他學校就唔知, 你睇下個web有冇啦 (www.little-prince.com.hk), 之前上過去睇, 好似有得即時試玩。

我朋友問過佢仔仔學校, 原來佢地學校係可以有途徑攞到試用版, 我可以試下問下佢可唔可以攞到....

Hi Windy,

我都想要, 如果有, 可否pm我? thx a lot ~

我唔sure 會唔會攞到, 如果有我就留message比你地啦~

Hi All,

我打過去公司果度問, 佢話部份學校如果係6月份有申請過"試用版", 會係暑假之前可以收到派比d學生, 如果唔係就係暑假後先有, 如果想要既話就要問下學校有冇申請過... 因為其實之前上網都見到有試用版索取申請 (http://www.little-prince.hk/littleprince/legend/index.html), 不過只係比學校, 家長好似冇得攞...

但佢地話七月中書展會有得讀, 仲可能會有折, 幾多拆就唔肯講(未知!!?) 如果有興趣到時去書展睇下.... 橫掂我都會去書展入下貨比仔仔~

原文章由 windywong 於 07-7-3 17:46 發表
我唔sure 會唔會攞到, 如果有我就留message比你地啦~

我想問如果書展有得賣, 有冇話邊個hall 或幾多號攤位?

原文章由 windywong 於 07-7-5 15:16 發表
Hi All,

我打過去公司果度問, 佢話部份學校如果係6月份有申請過"試用版", 會係暑假之前可以收到派比d學生, 如果唔係就係暑假後先有, 如果想要既話就要問下學校有冇申請過... 因為其實之前上網都見到有試用版 ...

書展幾時開始? 到幾時?

原文章由 lambar 於 07-7-5 15:31 發表
我想問如果書展有得賣, 有冇話邊個hall 或幾多號攤位?
‹ 上一主題|下一主題