用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 平田兆強、藍循、油塘基顯
樓主: annkoo
go

平田兆強、藍循、油塘基顯 [複製鏈接]

Re: 平田兆強、藍循、油塘基顯

Hi:

我會簡平田兆強只是本人意見, 因油塘基顯課程較淺活動多, 除非你小朋友學習有問題之外, 平田兆強應該可以應付. 雖然可能比其他學校多功課d, 最重要係希望小學打好個低上了中學不用最得太辛苦, (宜家辛苦d好過將來辛苦, 鬼叫香港教育際度係咁咩).  祝你好運

我會睇幾樣野:-
1. 間學校既遠近
2. 小朋友既性格
3. 自己既時間係唔係可以配合,如果唔得,有無外援.
4. 升中派位
但最要係個小朋友謮得開心,有信心自然得.

當你叩門時,都知道那間會是首選。不管去那一間,都要和學校配合,才可事半功倍。
我孩子在油基讀一年級,成績普通,但一年來學會許多東西。也認識許多兆強與藍循家長,他們的小孩也能開心上課,功課量合理云。
但基顯課程要家長投入才行,如網上閱讀、報告、圖書館閱讀計劃...等。如果家長沒時間,會令學習效果受影

唔知幾時通識先至走向成熟呢?幾時又會淘太傳统操練方式呢?香港的中小學教育幾時改到有自己的想法?你甘有高見,講我知等我早啲準備呀?
hermanpapa 寫道:
選校要合孩子個性、資質,名校不一定合適。

故兩年前,我們棄培正而選基顯,很多人認為這決定不一定正確,但我們沒有後悔,只要小孩能開心學習,學會負責任及自學能力便可。教育趨勢是向通識的路走,傳統的操練方式會被淘汰。

上到大學和研究院,便知香港的學生缺乏自己的想法,書是死,人是活。教改方向是對,但執行方式與步伐是用錯。
:wave: :pint: :-D :-)

同意
tongtracy 寫道:
Hi:

我會簡平田兆強只是本人意見, 因油塘基顯課程較淺活動多, 除非你小朋友學習有問題之外, 平田兆強應該可以應付. 雖然可能比其他學校多功課d, 最重要係希望小學打好個低上了中學不用最得太辛苦, (宜家辛苦d好過將來辛苦, 鬼叫香港教育際度係咁咩).  祝你好運
:wave: :pint: :-D :-)

那是趨勢問題,推行時間要看時機、社會環境、科技、文化...等因素。有些學習方式是要靠背誦,有些是要活用。
現在中學會考已和我那個年代不一樣方式去考,評核標準也不一樣。但考的範圍會更廣,所用的知識更多。
每人都有自己對教育的看法,並沒有對與錯,因為每個人都不一樣,對本地大學生與研究生能力,是個人不才,當年誤人子弟時的感受,如有過火,請見諒![quote]
wfmic922 寫道:
唔知幾時通識先至走向成熟呢?幾時又會淘太傳

好開心!三間學校真的收了我的能小朋友!開心到吾知點講!

三間都收真高興, 請問小朋友讀邊間幼稚園? 一一選邊間學校?

在崇真讀幼稚園。一一就選德田兆強,但叩門都吾收!

恭喜!崇真是不錯的幼稚園,打算入那一所小學?決定沒有?

平田兆強&藍循唔係一一都收妳個小朋友,好西利呀
但e+應該係妳頭痛既時候lu.

原文章由 annkoo 於 07-7-5 12:25 發表
在崇真讀幼稚園。一一就選德田兆強,但叩門都吾收!

心美:
乜咁耐冇見你係油塘家長站呀?近來如何?

hermanpapa,

插唔到咀麻
等放假囉,我囡日日反到創晒啦

原文章由 hermanpapa 於 07-7-5 12:37 發表
心美:
乜咁耐冇見你係油塘家長站呀?近來如何?

最後決定了油塘基顯,因學習環境較好,及教學方法較合我們的方向

Welcome onboard YKH .
原文章由 annkoo 於 07-7-5 13:42 發表
最後決定了油塘基顯,因學習環境較好,及教學方法較合我們的方向

我較喜歡兆強,但循道有20分, 如果用20分入左循道後, 走去叩門得吾得呢? 吾收都吾使怕.  可吾可行呢?

??????????

No,自行收生與大抽獎不同。一旦自行收生取錄便冇大抽獎,你要大抽獎就要放棄自行收生學位。
原文章由 寶寶mum 於 07-7-6 16:50 發表
我較喜歡兆強,但循道有20分, 如果用20分入左循道後, 走去叩門得吾得呢? 吾收都吾使怕.  可吾可行呢?

原來如此! 明白了.  你話駁吾駁得過呢? 放棄20分駁兆強?

這個要自己抉擇。
原文章由 寶寶mum 於 07-7-6 23:22 發表
原來如此! 明白了.  你話駁吾駁得過呢? 放棄20分駁兆強?
‹ 上一主題|下一主題