用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各位:請問你哋會唔會用物質去獎勵小朋友? ...
樓主: Jackielee
go

各位:請問你哋會唔會用物質去獎勵小朋友? [複製鏈接]

Re: 各位:請問你哋會唔會用物質去獎勵小朋友?

會購買書本作奬勵 ,小兒喜歡恐龍書。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Re: 各位:請問你

我會.
對我黎講, 物質去獎勵唔係問題.
但佢地一定唔可以貪心

書本作奬勵 - Me too !

:-P

"會唔會用物質去獎勵小朋友?"--會.仲係佢好大嘅原動力.
我會俾佢去揀一份最想要嘅玩具.(好在佢識睇價錢,有d太貴佢唔會揀 )
至於遊戲機一早獎咗俾佢.但約法3章,平時我收埋,只在長假期兼做曬功課後先準玩,所以佢做得好快.又一原動力    我唔覺得玩game有咩大問題,最重要作大人點引導同監管佢地玩.

醒目開學勳章

會,一套書做獎品.

我都會, 但不會因為考試考得不好就不獎勵.

上個月趁商務書局用hsbc visa card 買書有折, 已經買定D書給我囡囡作獎勵.

我平時好少買玩具,家中玩具多數係人家送的。

講到圖書、文具、讚賞說話,我地時常會做,但係個動力遠遠及不上一樣佢渴望擁有嘅物質。

I simply can't see anything wrong with material rewards. In the real world, we won't just work because of a pat on our backs by our boss. Why is it different for kids?

But the real problem, for a number of families I know of, is that the kids have already been spoilt with all the things they want, it is difficult motivate them with just material rewards.

[168924_10150131508915141_661800140_8106193_6104073_n]

醒目開學勳章

會, 但唔係次次獎勵都係物質   口頭讚賞/有時畫個笑哈哈/摺粒星或做小手功俾佢都ok喎~   阿囡都當寶收埋   
到佢想買野時  講清楚媽咪只能出 $xx  多過要儲夠錢先可以買   
^.<
‹ 上一主題|下一主題