用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各位:請問你哋會唔會用物質去獎勵小朋友? ...
go

各位:請問你哋會唔會用物質去獎勵小朋友? [複製鏈接]

各位:請問你哋會唔會用物質去獎勵小朋友?

我個小朋友好想要一部遊戲機,我同佢講如果佢考試考第X,就買一部比佢。
究竟我咁做係咪唔好呢?

Re: 各位:請問你哋會唔會用物質去獎勵小朋友?

我囡囡又係好想要一部遊戲機, 我都同佢講好考第X, 就會買比佢.  我相信呢個會係好大嘅動力, 時時提醒佢讀書, 專心d上堂.  

超級版主

好偶然一次都可以,不過我d小朋友仲細,我只會用食物或係家人面前讚賞當獎勵。

物質的獎勵係好大的原動力, 我會睇吓佢想要嘅係乜. 如果係遊戲機, 咁就要考慮清楚了,就算買都要同佢約法三章, 否則後果嚴重,     我成日係街見到d小朋友 (其實大朋友都係)打機打到忙晒形, 就
讚美的說話當然要, 做得好當然要讚.   

不妨嘗試用購買文具作奬勵.  

[size=medium]我想問 : 我仔仔好鍾意打gameboy,我要他做完功課 / 食完飯  / 溫完書 / 乖,其實他只是k2,    我就比他打一陣gameboy,(有時間限制),算唔算物質獎勵,?? 還有這樣獎勵好唔好? 我都想知

Re: 各位:請問你

各位:請問你

可接受但要約法三章。其實我們大人一樣要有適當獎勵才有動力,如果老闆話年尾有花紅分你都會勤力些。
Jackielee 寫道:
我個小朋友好想要一部遊戲機,我同佢講如果佢考試考第X,就買一部比佢。
究竟我咁做係咪唔好呢?

會, 不過唔會時時用物質獎勵, 有時會讚揚, 有時會陪佢玩, 有時會帶佢去街咁.

以前都會,但價錢同物品範圍會先講好,因為件禮物有紀念意義就唔好得3分鐘熱度,所以講到尾又會揀書或者board games。
宜家佢大d,反而唔太緊張有無物質獎勵,佢話費事得唔到個時仲辛苦。(唉,懶即係懶!)

I won't use any material rewards for my kids in order to let them acheive what targets (how many marks or in what positions).  What is most important is to internalise their motivation and make them taste the sense of achievement and give them a positive environment.  This has a much more long-lasting effect than external rewards.  I think "praise" is very much effective and enough.

Besides, electronic games? No way in any case!  A friend of mine gave us an electronic game and we donated it to the recycle bin.  

If you use all these awards, when they do their work, they won't concentrate.  To be even worse, they will demand something in exchange of their achievement in the future.  But, isn't it their responsibility to study hard and isn't it for their own good to do so?  

Some years ago when my son was still in P.1, his schoolmate was No. 1 in P.1.  His mum would give $ to him for every extra work he had done.  But after one year the boy did not even get the top 30 position in P.2.  There could be a lot of reasons for this but what I am sure is that the money did not work.

ttamy,

你呢個係一個幾ideal嘅做法,但係亦都唔係容易且人人都做得到。
其實我都係怕小朋友得一想二,不過,既然我已經開出這個「盤口」,我亦都會照做,祇要佢能達到目標。

至於遊戲機呢樣玩具,我覺得只要控制得宜,都可以係一種益智玩具。

我覺得用物質去推動佢o地, 唔喺唔好. 要好視乎個樣物件是否對佢身心好? 如是的, 當然冇問題. 但如不是, 大人要衡量輕重. 因好多時, 開咗個頭, 是好難收返.

其實打機, 這家野始終對太小朋友來說, 壞多過好. 佢o地好容易沉迷於一個虛擬的世界裡, 太自我, 人際關係麻麻, 太被動, 對眼睛又不好...... .
如訓練智力, 倒不如和佢捉棋, 又互動又可以訓練EQ. 因現時大家都是一個起兩個止, 如再玩嘅嘢都是個人化, 對個小朋友身心都是不好.

以上純屬個人意見.

我同個女講如果做事有手尾夜晚先會講故事佢聽,因為平時放學及沖涼後換完

會.......
不過遊戲機我就唔會......
因為我覺得會個人迷左落去就死啦.......
所以我會係文具.......玩具(公仔呀,有益GE玩具呀)......

醒目開學勳章

Re: 各位:請問你懐會唔會用物質去獎勵小朋友?

me too.

遊戲機- no way, 主要會獎食野。

不過,唔會因為成績低分就唔獎,主要睇佢考試同演測驗有冇儘全力,成績同名次係次要。

phoebelamlam 寫道:
會.......
不過遊戲機我就唔會......
因為我覺得會個人迷左落去就死啦.......
所以我會係文具.......玩具(公仔呀,有益GE玩具呀)......

呢句我都me too呀

"不過,唔會因為成績低分就唔獎,主要睇佢考試同演測驗有冇儘全力,成績同名次係次要。"

所以噚晚我已經同阿囡去左買禮物啦
(佢都未派成績表,不過我知佢地呢次已經用曬力啦)[quote]
Fatty 寫道:

me too.

遊戲機- no way, 主要會獎食野。

不過,唔會因為成績低分就唔獎,主要睇佢考試同演測驗有冇儘全力,成績同名次係次要。

Jackielee 寫道:
究竟我咁做係咪唔好呢?

我會,不過只能偶一為之,同埋有限制性的(指價錢和物件的用途)。

我先生都買了一部遊戲機給囡囡(係聖誕禮物)  
   我初時都極力反對,無奈 ,唯有同囡囡講明每日要做完她的工作(功課+溫習+練琴等等),先可以玩20分鐘,考試期間唔可以玩(考前一星期開始),慶幸的是她也沒有太沉迷。 :

phoebelamlam,

恭喜你呀 ,知道你囡囡進步很多,這都是你和囡囡一起付出努力所得的成果(特別是你這個好媽媽呀),太令人興奮了

我都係呢句 "Me Too !",今次考試都冇應承獎東西給囡囡,但她也有進步,最開心係班主任同英文科的老師都讚佢越大越乖 ,所以送咗一個驚喜比佢,係一本圖書,同埋一家去食buffet,佢不知幾開心話下次都要驚喜喎   

上學期多數買文具. 今次同囡囡 (小一) 行書局,
買本 Thomas the engine 書俾細仔,
囡囡即刻話唔公平,
問我估下佢邊科最高分 ?
最終買左本 Disney Princess書 (有架細細的 music player) 獎勵佢. (二百幾蚊    )

的表哥表姐一人一部遊戲機,
囡囡雖然無主動要求,
但我地就絕對唔會贊成遊戲機.
‹ 上一主題|下一主題