用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 葵涌區邊間小學好?
go

葵涌區邊間小學好?

葵涌區邊間小學好?

all mam:

葵涌區邊間小學好?唔係好多功課, 老師好的......

tammy

Re: 葵涌區邊間小學好?

tammyklc
你心目中有幾多樣先叫多功課呢?

Nymph_:

最好唔好多過6樣啦....

tammy

咁....包唔包括改正?
如果唔包括的話,好多間都得.
仁立,仁紀,主恩,全小.....

石陰

ALL MAME:

我往葵涌村, 仁立同仁記, 邊間好d啊......

tammy

原文章由 tammyklc 於 07-6-26 01:46 發表
ALL MAME:

我往葵涌村, 仁立同仁記, 邊間好d啊......

tammy

假如你小朋友本身學業成績好醒既,可考慮仁立
我囡去年有兩個同學入咗去,一個K3時攞過香港電台講故事比賽亞軍既,入去全級考第十幾(不過都打爛咗幾支藤條),另一個響K3時已做晒阿哥響仁立P1-P3既功課,識晒加減乘除,仲識寫李煜既詞送俾老師 ,可惜近排冇乜聯絡,唔知考第幾
不過假如你想小朋友有個不係太緊張、稍為愉快既童年,又想升學率較好、校風較好既,可以諗吓仁紀

八年前香港青年協會針對教局一份名為「教育目標」諮詢文件向全港學生調查.

調查顯示, 被訪中學生普遍認同香港教育當時存在不少問題.   在被訪者眼中, 香港教育面對的首五個問題, 依次序是「過於著重考試成績」、「填鴨式教育」、「語文能力差」、「課程內容學非所用」、以及「缺乏個人能力培養」.  數據反映香港社會過於重視學生成績結果的現象, 最為中學生不滿 .

教改原意是要改善上述現象, 八年過了, 效果如何, 學子的意見有沒有受到重視, 壓力學業有沒有改進?

以我看來, 現在學生、家長、教師、學校更忙, 壓力更大, 但上述情況變得更壞, 競爭加劇.  

我想主要原因是 : 香港教育立場目標從不是學生方面去想,   教局要學校變好, 學校要變好就要要求好學生或操好學生, 家長想子女變好也要求好學校好成績之下操好子女.  當局對學校各項不斷評核指標使學校不能掉以輕心, 對學生每年每月測驗考試從不間斷, 家長為子女不落後也不遺餘力操教子女.  學生慘變夾心人, 終極標靶.  

教育是看長線效果, 但香港祇爭時刻朝夕.    這種從幼園起已不間斷淘汰比拼制度, 令不少學生到中學時對學習已失信心興趣, 造成教育反效果, 也造成不少教育雙失下的問題青少年.

學生每年每月測驗考試從不間斷, 家長為子女不落後也不遺餘力操教子女.  學生慘變夾心人, 終極標靶.  

以上文字係響其他欄抄番黎既
我近排識到位中學老師,佢講咗兩單中一一年插水式退步既case,咁啱都係小學時攞全級前列,第一個學期成績都好好既,不過後來誤交捐友...有個屋企人直頭接受唔到個囝既改變,情願話佢碰邪!
選校既時間,記住唔好只爭朝夕,諗諗點先係最適合你小朋友嘅

(不過都打爛咗幾支藤條)

原文章由 tkkmama 於 07-7-4 11:34 發表
(不過都打爛咗幾支藤條)

其實都係誇張咗D,有D籐條係小朋友收埋咗...個小朋友媽咪好識教囡囡,但佢怕囡囡自信太過,所以有時要俾D下馬威過佢.佢囡囡今次考試已名列三甲 ,相反,另外果位K2已識晒加減乘除,做左好多P1-P3習題既同學仔,卻發現唔到佢響排行榜出現--唔通好似D資優兒童咁,識得太快,所以上課唔係咁專注?定抑或競爭真係咁厲害?