用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 韋氏而被評為資優兒的媽咪
樓主: tvma
go

韋氏而被評為資優兒的媽咪 [複製鏈接]

pls pm me the info,thx a lot

I also was to know, please PM to me. Thanks

咩黎架可以講多d嗎?

其實韋仕嘅測試有分開2種,香港韋仕同美國韋仕,分別於測試基準嘅年份。香港韋仕好舊㗎啦,BENCHMARK 緊 1970 年代小朋友,美國嘅新好多,BENCHMARK 緊 2003 年嘅小朋友。韋仕IQ TEST 嘅分數,基本上超過130分已經喺資優. 韋仕嘅分數係由唔同COMPONENT組成。General 嚟講,其實都可代表左右腦嘅表現.

I also want to know, please pm me.  Thanks!

前兩年我有找過相關的資料, 但我先生問了我一個問題:"如果知道女兒資優, 你係咪希望佢一路跳級, 童年生活大受影響?" 我無語, 就讓她擁有一個開開心心的童年罷了.

通常,做韋氏評估嘅父母主要用嚟報學校或者真係想了解子女嘅能力。如果係後者,父母了解咗小朋友嘅能力,應該做反D相對嘅配套。又唔係一定話想小朋友跳班嘅。

原帖由 honeybeemom 於 08-1-2 22:02 發表
我表妹個仔同你囡囡一樣,在兩年前六歲八個月去做評估時,語文總智商是135,操作總智商是108,總智商是125.專家也是說你所說的一模一樣.我表妹也叫我幫她在這問他的兒子是否可稱為資優.但只有人回覆說當時我表妹個仔年紀 ...

我個仔同你表妹個仔一樣,
佢有沒有交report 比學校呀?

Please PM me the detail as well. Thanks.

pls pm info to me, many thanks

PLS PM DETAILS TO ME, THANKS!

我想問0下我個細仔今年3歲3個月,佢學0野好快,我教佢A-Z,佢可以認得晒,就算抽問都識答,1-50都識數及識認,屋企電話號碼及我同老公手提號碼都識背,又鐘意玩砌圖,宜家250磈都識砌,仲砌得好快添!我宜家已經開始教佢睇鐘,佢都開始識,佢學0野真係好快,咁算唔算係資優呀?請問有經驗的資優兒媽媽可唔可以幫到我呢?唔該晒~
我的甜蜜照歡迎參觀晉晉的第一個網頁[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/167802]歡迎參觀弟弟皓皓的新網頁:[/url=http://www.babyhome.com.tw/bb/167802]http://lilypie.com/pic/070131/q0iP.jpg[/img]

請問可唔可以PM D資料比我呀,THX~

關於資優兒童

原帖由 juliet 於 10-4-15 19:15 發表
我想問0下我個細仔今年3歲3個月,佢學0野好快,我教佢A-Z,佢可以認得晒,就算抽問都識答,1-50都識數及識認,屋企電話號碼及我同老公手提號碼都識背,又鐘意玩砌圖,宜家250磈都識砌,仲砌得好快添!我宜家已經開始教佢睇鐘, ...

我個女都係資優,要把握黃金其哉培,如果唔係就浪費天賜的禮物!我同老公都聽咗顧問advise,用咗好多方法教!!大家互相學習!!

其實我想問下各位帶左小朋友去做test 既mami, 點解你地會帶小朋友去做test ? 是你地覺得小朋友學野好快, 定是行為上有問題, 或是學校覺得你地小朋友有問題, 叫你地帶小朋友去做test ? 我ng 知應該什麼情況下才要帶我個小朋友去做test (而家得2.5歲).

pls PM me , thanks

or email me: [email protected]

原帖由 bellabella_oh 於 10-5-20 09:59 發表
其實我想問下各位帶左小朋友去做test 既mami, 點解你地會帶小朋友去做test ? 是你地覺得小朋友學野好快, 定是行為上有問題, 或是學校覺得你地小朋友有問題, 叫你地帶小朋友去做test ? 我ng 知應該什麼情況下才要帶我 ...

anyone can help?

please pm me the detail and fee.
My daughter is 5.5 years old

tvma,

Please PM me too, thanks a lot!

Pls PM the info to me, thx!
‹ 上一主題|下一主題