用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 07年9月讀GH P.1家長,分享一下
樓主: smmama
go

07年9月讀GH P.1家長,分享一下 [複製鏈接]

原文章由 jey 於 08-7-15 11:08 發表
派完呢次成績我感到求學不是求分數,係啱
真係有好多高人,仲有人可以跳升真係勁

跳升  未有聽聞噃, 講多啲來聽下 .

如果亞囡都跳就好啦, 可以慳番唔少學費

Hi Jey,

請問你是如何得知有人跳升?她們的分數是怎樣勁?想見識見識。

My girl is from 1B to 2A.  Do you mean there is girl from P.1 jump to P.3?

係E班有個小朋友講佢自己班有人要跳升成績係點我都唔知
原文章由 easymum 於 08-7-15 11:27 發表
Hi Jey,

請問你是如何得知有人跳升?她們的分數是怎樣勁?想見識見識。

Yes, Yes, skipping P2 can save us a lot of money....

Remember to let your girl to bring 'Your Own Bag' for P2 books tomorrow.  Just wonder how are the girls going to carry them back home, even from school hall to school bus? There are so many books and very heavy...... Hope someone will help them, at least from school hall to school bus.

zengdoumom

I can confirm that because my girl is in 1E.  She said the gril jumping class receives 7 prizes.

btw, my girl will be in 2E, anyone else in 2E?

原文章由 jey 於 08-7-15 11:33 發表
係E班有個小朋友講佢自己班有人要跳升成績係點我都唔知

其實學校編番名次好些,好似呀囡張成績表全部都above average但係我又唔知呀囡的水準,究竟是好或差.仲有,學業成績優異獎和學業成績進步獎又以甚麼來做準則呢?你們知唔知呀?
原文章由 pullip 於 08-7-15 11:03 發表

之前有人話(我唔記得係邊度睇) 以名次分 : 第1名 > A , 第2名 > B 如此類推.  不過開學前問過Sister , 她說全部由電腦隨機編班, 同成績無關係的.都唔知實情係點 .

昨天同c6一同研究亞囡張成績表, 都唔知其實亞 ...

我都贊成排名次,就算不列名次,亦應分大約組別,如分一至十名第一組,十一至二十第二組,如此類推,好讓家長心中有底,決定是否應加強溫習。否則以為囡囡不差,原來在最差一批,到發現時就太遲了。
看我同你們天天在一起,直到今世的終結。

仲有考試卷又不派回,我又唔知呀囡錯甚麼,就算唔派,都起碼寫在手冊上呀囡哪一部份弱,可以重點加強溫習.真係排名次轟真好多,知己知彼,百戰百勝.
原文章由 JCYL 於 08-7-15 23:49 發表
我都贊成排名次,就算不列名次,亦應分大約組別,如分一至十名第一組,十一至二十第二組,如此類推,好讓家長心中有底,決定是否應加強溫習。否則以為囡囡不差,原來在最差一批,到發現時就太遲了。 ...

My girl will be in 2E.

HCTT:
Keep in touch.

smmama

回覆 #909 Ernie_Wa 的文章

對,唔派卷,錯甚麼都唔知,點同囡囡溫習。重有,中文科老師打電話來說,有一處計錯分,該項原本佔中文科20分,現在無端端加囡囡4分,是否班班都錯?又是否每名學生都是加4分?
看我同你們天天在一起,直到今世的終結。

Same here.  The teacher called me yesterday telling me that 4 marks will be added to my girl's Chinese Exam (Chinese writing).  The Report Card will also be amended (but they are not going to issue a new one for us).

smmama:
yes, do keep in touch!

原文章由 JCYL 於 08-7-16 02:06 發表
對,唔派卷,錯甚麼都唔知,點同囡囡溫習。重有,中文科老師打電話來說,有一處計錯分,該項原本佔中文科20分,現在無端端加囡囡4分,是否班班都錯?又是否每名學生都是加4分? ...

原文章由 JCYL 於 08-7-15 23:49 發表
我都贊成排名次,就算不列名次,亦應分大約組別,如分一至十名第一組,十一至二十第二組,如此類推,好讓家長心中有底,決定是否應加強溫習。否則以為囡囡不差,原來在最差一批,到發現時就太遲了。 ...

係啦 ! 我睇來睇去都唔知亞囡水準如何 ! 仲有conduct 大家係咪都係 S 多呢 ? 雖則 S= Satisfactory, 但上面仲有 Good & Excellent.  如果用 ABC來排, 亞囡咪攞 C .  上次派成績表時問過老師, 佢話好乖先會比 GOOD ; 極之少機會會比 Excellent . 咁我問亞囡係咪唔乖& 傾計 ....etc, 有咩地方要改善 ? 佢又話亞囡都幾乖, 只係sister 對 GOOD & Excellent 的評語睇得好緊.  聽完都唔知亞囡在校情況 !

成績都係其次, 最怕亞囡學頑皮咗咋 !我已經由上次擔心到今次啦 ! 點知都係同上次一樣 rating !
請問大家囡囡係咪都係 S 多呢 ?

pullip

呀囡都係S,因為上次家長會取消咗,所以到現在學期完結了,我仍然對學校的準則和政策都不了解.好似話如果有一科不合格就會留班或試升,是否計每科的平均分(四次分數),或是成績表一見紅就當係.攪到我好緊張,不可以俾呀囡成績表見紅.
很多學校都有名次,好讓家長心中有數,容易幫呀囡溫習,唔會以為呀囡巳經很好成績就鬆懈,結果成績是在下游位置,咁就大件事啦.
其實家長都希望學校能幫上一把,例如開一些講座講解吓學校的準則,如何提昇學生的學術水平,從甚麼方法可改善中英數的成績,提議學生在暑假看多些甚麼書,打好根基來迎接來年的挑戰.
原文章由 pullip 於 08-7-16 12:27 發表

係啦 ! 我睇來睇去都唔知亞囡水準如何 ! 仲有conduct 大家係咪都係 S 多呢 ? 雖則 S= Satisfactory, 但上面仲有 Good & Excellent.  如果用 ABC來排, 亞囡咪攞 C .  上次派成績表時問過老師, 佢話好乖先 ...

原文章由 Ernie_Wa 於 08-7-16 13:48 發表
呀囡都係S,因為上次家長會取消咗,所以到現在學期完結了,我仍然對學校的準則和政策都不了解.好似話如果有一科不合格就會留班或試升,是否計每科的平均分(四次分數),或是成績表一見紅就當係.攪到我好緊張,不可以俾呀囡 ...

Dear Ernie _Wa,

昨天問了亞囡校車同學仔啲媽咪, 佢地都係S多, 咁可以放心啦 !   

P2家長, 快啲去 8/08 P2 嗰度留名啦, 2A, 2C 得一個人咋 .  入快啲啦 !

Pullip

[ 本文章最後由 pullip 於 08-7-17 08:56 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題