用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 07-08 SFA 小一家長分享
樓主: ianhelen
go

07-08 SFA 小一家長分享 [複製鏈接]

SFA'S 暑期預備班:

1A
NICK MUI
Huey Tai (York)
Steven

1B

1C
Crystal Lau   ( York)

1D

1E

Graduate Party on Friday

No HW today coz they will have a graduate party tomorrow.  So funny!

原文章由 sally1 於 07-8-2 09:07 發表

1A
NICK MUI
Steven

1B

1C

1D

1E
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Group science lesson

Who want to join science group.  It's so fun.

原文章由 sally1 於 07-8-2 09:07 發表

1A
NICK MUI
Steven

1B

1C

1D

1E

[ 本文章最後由 NichoB 於 07-8-2 19:36 編輯 ]
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Hi各位,

我係新加入架。我個女今年都係小一,預備班讀1B。阿囡都係YORK,似乎今年SFA收咗唔少YORK嘅學生,阿囡班(U3A1)就有3個。比起兩年前哥哥嗰年收多好多。

關於中文寫字的格,真係細咗啲。不過應該只係預備班「求祈」搵啲紙用住先,我見哥哥一年班啲中文生字簿,個格大啲,一行只得十格,而家預備班用嘅紙,係二年班用嘅中文生字簿。

至於校車方面,其實每年新生都有家長投訴校車負責人(好似叫做林太)態度惡劣,哥哥嗰年仲有個家長跟林太嘈咗一輪。不過之後林太態度緩和咗,有時唔合理真係要出聲。至於校車服務,我覺得反而係因個別路線司機及跟車嬸嬸有關。第一年我都好唔滿意校車服務,亦曾想過自組的士返學放學(不過攪唔成),但第二年換咗人,又覺得好OK。撘校車始終方便啲,尤其是學校三段段考會提早放學,有時有啲學校活動時間跟正常上落課唔同,學校會安排到校車服務,褓姆車唔知得唔得呢?

愛肥

肥愛

你重有個大仔係SFA讀架,
真係好啦, 咁我地可以請教下你啦

sally1

唔好話請教,大家交流吓啫,我都未必知好多嘢,始終係在職媽咪。我知有啲全職媽咪可以天天接送,跟其他媽咪互相交流,佢哋就真係知多好多。

聽你哋講有啲小朋友好高大。你哋到底餵佢哋食乜? 我個囡雖然話佢自己唔係全班最矮,但佢排第一,都唔知佢講真講假。仲有有日仲搞笑,我同哥哥帶阿囡返學,真係見到有啲小朋友高過哥哥,哥哥三年級啦,仲矮過個一年級。不過最好笑係有個老師見哥哥企喺門口,問哥哥點解仲唔入嚟返學。係呀,你哋知唔知預備班啲老師唔係SFA正式教學的老師。我一直都唔知,直到嗰日送阿囡返學,哥哥一個老師都唔識,除咗兩年前教佢預備班個老師。

愛肥

hihi愛肥
我個仔都係黎自york,u3b就有2個入sfa,其他班就未知
u3a1 : 3
u3b  : 2

至於高大的p1學生,我唸我個仔都有份,是關佢排最尾
佢食d咩  咪就係咩都食 呢頭食完飯果頭就話肚餓

需然我都唔係全職媽咪,
但係我都希望o向呢多d同大家交流一下  
原文章由 愛肥 於 07-8-4 06:04 發表
sally1

唔好話請教,大家交流吓啫,我都未必知好多嘢,始終係在職媽咪。我知有啲全職媽咪可以天天接送,跟其他媽咪互相交流,佢哋就真係知多好多。

聽你哋講有Ú ...

原文章由 愛肥 於 07-8-4 06:04 發表
sally1

聽你哋講有Ú ...

我報前都知預備班D  MISS唔係SFA架啦, 唔緊要既, 當比佢熟習下個學校環境囉.
英文班都唔係架, 佢地都係請人反來教.

我仔係排頭位, 個個來

簽名被屏蔽

SFA - new comer

Nice to meet you ALL!

My daughter will study in SFA in coming Sep.  She's called Vanessa.  She is going to attend English class next week!

Hope she can mingle well with your kids - her new schoolmates.

Best Regards

sally1,
乜YORK嘅學生個個都排頭位 - 咁矮。我知你嗰班排頭位個女仔又喺YORK讀,同我個女同一架校車,仲細粒過我個女。

我個女都有報英文班,帶啲乜就唔係咁清楚,哥哥兩年前都仲未有暑期英文班。不過我諗同預備班一樣帶啲文具、小食同水,應該okay。有特別嘢帶學校一定會通知。

SimonLeung,
真好,多個女孩子,我個女很喜歡跟女孩子玩,因為佢身邊永遠係男孩子,所以有時佢會覺得悶。我個女叫Vanya,希望可以跟Vanessa做朋友。

愛肥

原文章由 愛肥 於 07-8-7 06:33 發表
sally1,
乜YORK嘅學生個個都排頭位 - 咁矮。我知你嗰班排頭位個女仔又喺YORK讀,同我個女同一架校車,仲細粒過我個女。

我個女都有報英文班,帶啲乜就唔係咁清楚,哥哥兩年前都仲 ...

我仔唔係讀YORK
1A班佢都係排頭位, 成日渣棋仔

pls check pm

我個女叫Summer, 希望大家多多指教.

Sally,
我問我個女,佢知你個仔叫咩名 (中文)  

原文章由 sally1 於 07-8-7 15:19 發表

我仔唔係讀YORK
1A班佢都係排頭位, 成日渣棋仔

pls check pm

原文章由 愛肥 於 07-8-7 06:33 發表
..
真好,多個女孩子,我個女很喜歡跟女孩子玩,因為佢身邊永遠係男孩子,所以有時佢會覺得悶。我個女叫Vanya,希望可以跟Vanessa做朋友。

I have told my daughter about her new schoolmates.  She's a bit excited.
By the way, today I received call from SFA official reminding me of the English Class.
She also suggested us to:
- arrive school ~10 minutes before class
- bring stationery including color pencils
- bring notepad
- bring a bottle of water

good morning all

原文章由 yiwai 於 07-8-7 20:02 發表
我個女叫Summer, 希望大家多多指教.

Sally,
我問我個女,佢知你個仔叫咩名 (中文)  

你女識得我仔呀
等我又問下亞仔先

原文章由 SimonLeung 於 07-8-7 23:42 發表

I have told my daughter about her new schoolmates.  She's a bit excited.
By the way, today I received call from SFA official reminding me of the English Class.
She also suggested us to:
-  ...

唔該哂

English Summer Class

8:45 am to 11am, right?

We joined science summer course this two weeks.
He felt so bored at home and told me the classmates' name is Ms. Leung H. Ting, Mr Chan C. Hei

原文章由 sally1 於 07-8-8 09:04 發表

唔該哂

簽名被屏蔽

sally1

唔好意思,攪到亂晒。

SimonLeung,

Thx!

係呢,你哋會唔會出席8月25日個座談會?我比咗錢,但仲考慮去唔去。我星期六比較忙,我怕啲內容會聽過晒。

愛肥

早晨呀咁多位

25號我都會去, 不過要搵人帶亞仔去學嘢先

why到宜加都無收到英文班既電話?
‹ 上一主題|下一主題