用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 07-08 SFA 小一家長分享
樓主: ianhelen
go

07-08 SFA 小一家長分享 [複製鏈接]

原文章由 NichoB 於 07-7-23 14:41 發表
我小朋友都是1A班老師說9月會再編班~!
今天見到熟朋友曾一起唱歌,明天才有功課.

8月份英文班都報了,希望他暑假有D細藝

我都有報英文班.
我仔話派左中,英,數既W/S
咁係咪唔洗做住呀 ?

立體火車頭-

立體火車頭-$15張,膠咭易潔.: :

quote]原文章由 sally1 於 07-7-23 09:11 發表

買邊款好呀, 一塊膠card咁既得嗎 ? [/quote]
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

今天老師說沒有時間做,明天做

今天老師說沒有時間做,明天做.

原文章由 sally1 於 07-7-23 14:50 發表

我都有報英文班.
我仔話派左中,英,數既W/S
咁係咪唔洗做住呀 ?
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

原文章由 NichoB 於 07-7-23 14:54 發表
立體火車頭-$15張,膠咭易潔.: :

quote]原文章由 sally1 於 07-7-23 09:11 發表

買邊款好呀, 一塊膠card咁既得嗎 ?
[/quote]

我買左大口仔比佢, 都係膠CARD咁

原文章由 NichoB 於 07-7-23 15:01 發表
今天老師說沒有時間做,明天做.

唔原來真係唔洗做
唔該哂NichoB:loveliness:

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Most of them are Boys in Class A

Most of the classmates are boys in class A, said my B.   
He said his classmates are so cuite and have a lot of funny's thinkings in their mind.

No homework today, do it tomorrow night!

Teacher will ask them to write the message in handbook.

[ 本文章最後由 NichoB 於 07-7-23 21:35 編輯 ]

我都話手冊冇寫就唔駛架,佢個衰信你地都唔信我:tongue: :tongue: :tongue:
我話上網問人,佢先肯信我

anyway, thank you nichoB

早晨呀各位!

好彩你地琴日話我知, 唔洗做功課咋.
個衰豬, 聽一d唔聽一d.

係呵, 今日要著運動衫+shose 你地知嗎
琴日原來簡左幾位小朋友做班長.

今朝好樣衰,遲到左十分鐘,但點知道門被人鎖所,搞好耐先入到學校

sally1
我個仔冇話今日要著運動衫喎
我睇佢時間表今日都冇體育堂 。

原文章由 shiro! 於 07-7-24 15:15 發表
今朝好樣衰,遲到左十分鐘,但點知道門被人鎖所,搞好耐先入到學校

sally1
我個仔冇話今日要著運動衫喎
我睇佢時間表今日都冇體育堂 。

下咁快鎖左, 咁咪好"呢"氣囉.
教會有時大門開左, 但又黑蚊蚊又搵唔到人:-|

我都問左亞仔, 無上pe, 可能我個fd報錯料.sorry
我仔琴日只叫我著波shose, 我重以為佢聽留左人地叫著pe衫

今日有無功課做呀 ?

Dear all:

請問你們是否選搭"漢榮"的校巴? 唔知好唔好呢? 但最近我曾打電話問一些事情, 對方的態度不是很好, 而且似在講大話 , 所以我不是很放心把小朋友交給校車公司負責接送, 請問你們有其他保母車的資料嗎?

ymama

sally1
今日話有好多功課,但有唔少都o向學校完成,
中、英、數同公民教育都有,數有2份,一共5份。
不過內容好簡單,仲easy過kg
shiro!
原文章由 sally1 於 07-7-24 16:08 發表

下咁快鎖左, 咁咪好"呢"氣囉.
教會有時大門開左, 但又黑蚊蚊又搵唔到人:-|

我都問左亞仔, 無上pe, 可能我個fd報錯料.sorry
我仔琴日只叫我著波shose, 我重以為佢聽留左人地叫著pe衫

今日 ...

ymama,

不好意思, 現在才答你, 這幾天很忙.  沒有上來看一看. 嘩! 一看之後, 發覺終於有些人氣, 好開心!

有關枱墊, 我是在宜家買, $9.9 , 布做的, 可以摺疊起來, 又可以洗. 又平.

書包, 餐具在sanrio 買, 我個女like 玉桂狗, 加上買夠$150, 可以用$35 入會, 然後, 即日買的東西, 可以打8 折. 超抵.    所以, 書包也同時平了. 本來, 我想買好一些的書包, 上網話有幾個牌子好好, 好似是SPI  同SEVEN, 不過, 我老公話, 不要用咁耐(聽說SEVEN 可以用好耐, 好輕, 但好貴), 可以年年轉吓, 小朋友會開心一些.  想下想下, 也是的, 我們做小朋友的時候也是期待開學用新書包的一天...   

原文章由 ymama 於 07-7-22 09:28 發表
各位好!
小女也是SFA的小一新生. 你們"物識"書包沒有? 我在書展中見到有"lego"書包, 現特價$262(small size), 比SPI, Dr.Kong 輕, 唔知耐用不耐用? 大家有何高見?

yiwai:
請問你買那一種餐墊? 會否有一些細 ...

My little one told me he play 公民教育 games and boys won the games because they ran so fast.  They found something related school e.g book, pencil, ruler, rubber...  He said girls walked and boys ran so blue team won the race today.  Hahah!

He met a new friend and share the snack,  they went to the toilet and one stood outside and watch the food and the other went in side to pee because someone stolen his classmate's food yesterday.  Heehee!

So funny!

He got 3 best friends in class. But he forget to bring handbook and pencil bag home.   He put them in his drawer.

原文章由 shiro! 於 07-7-24 18:26 發表
sally1
今日話有好多功課,但有唔少都o向學校完成,
中、英、數同公民教育都有,數有2份,一共5份。
不過內容好簡單,仲easy過kg
shiro!

[ 本文章最後由 NichoB 於 07-7-24 21:24 編輯 ]

no need to wear uniform in summer class

Nic told me there are two boys wear uniform today and they play games in the playground today.

簡左his friend 朋友做班長.

Very Happy today.  He said the WS is very easy too.  He finished all before we went home.

Do you know what is the handbook saying? He forgot to bring back home.

Pls advise:

原文章由 sally1 於 07-7-24 09:05 發表
早晨呀各位!

好彩你地琴日話我知, 唔洗做功課咋.
個衰豬, 聽一d唔聽一d.

係呵, 今日要著運動衫+shose 你地知嗎
琴日原來.

早晨呀!

shiro
琴日個2張ws我都覺淺左d, 不過都幾多功課要做
亞仔重要等我反來先做功課

yiwai
嘜要買餐具呀?要帶筷子定係....??
我都係咁話 書包年年換新 小朋友重開心d

NichoB
我仔都有講, 佢去掉垃圾反來, 佢既格離位朋友仔
話佢知, 對面既小朋友陣佢去掉垃圾 偷左佢一粒仔餠
佢地真係搞笑
至於手冊都係好似shiro咁講個d功課+2張w/s

Sally,

我都是買野時聽到人地話買一套咩都有的餐具. fork , spoon and chopstick.都有個隻。

D 功課都比較淺。 佢好ENJOY 啊!

原文章由 sally1 於 07-7-25 10:08 發表
早晨呀!

shiro
琴日個2張ws我都覺淺左d, 不過都幾多功課要做
亞仔重要等我反來先做功課

yiwai
嘜要買餐具呀?要帶筷子定係....??
我都係咁話 書包年年換新 小朋友重開心d

NichoB
我仔都有講, 佢 ...

[ 本文章最後由 yiwai 於 07-7-25 20:00 編輯 ]

hihi各位
好靜喎,希望大家唔好似我,我中左招,今日成日都wingwing地,個口又生"痱之"。
剛才阿仔做緊功課o既時間我就charge一陣電,跟著就jumpingym到用3720分換左2對黑鞋同白鞋俾阿仔開學著,雖然冇牌子,但我上年都有換,頂到成年架,大家有興趣就快d去睇下啦
‹ 上一主題|下一主題